Abraham, Henry David

ABRAHAM  Henry David

ABRAHAM Henry DavidMedaille Nobelprijs VredeBiografie:

Geboren:
25 augustus 1942 (Philadelphia, Pennsylvania, U.S.A.)
Als:
Abraham Henry David
Overleden:
------------

Nobelprijs Vrede 1985 (International Physicians for the Prevention of Nuclear War - Internationale Organisatie van Fysici ter Voorkoming van een Kernoorlog)

Abraham Henry David M.D. is een medeontvanger van die Nobelprijs 1985, verleend aan 'Physicians for Social Responsibility' en de 'International Physicians for the Prevention of Nuclear War', twee organisaties die hij mee hielp oprichten. Hij was aanwezig bij de uitreiking van de Nobelprijs in Oslo, aan de voorzitters van de Organisatie. Alhoewel hij een pediater was, werd hij zeer bekend omwille van zijn werk voor de preventie van drugmisbruik.
IPPNW werd in december 1980 in Genève opgericht door drie artsen uit de USA en drie artsen uit de voormalige Sovjet Unie, op initiatief van de cardiologen Dr. Bernard Lown van de 'Harvard School of Public Health' en Dr. Yevgeny Chazov van het 'USSR Cardio Logical Institute', die beiden ook voorzitter zijn van de Organisatie. Ondanks de Oost-West tegenstelling lukte het een onafhankelijke organisatie op te bouwen die voor haar werk in 1985 de Nobelprijs voor de Vrede ontving. Momenteel heeft IPPNW afdelingen in meer dan 80 landen en ruim 200.000 leden.

De gevolgen van een nucleaire ingreep Antinucleair project van de Organisatie.
De gevolgen van een nucleaire ingreep
(atoombommen op Hiroshima en Nagasaki, 1945)!
Antinucleair project van de Organisatie.
Dr. Yevgeny Chazov
Dr. Bernard Lown
Dr. Yevgeny Chazov en Dr. Bernard Lown ontvangen de Nobelprijs in Oslo.
Beide voorzitters van de Organisatie: Dr. Yevgeny Chazov en Dr. Bernard Lown ontvangen de Nobelprijs in Oslo.

'Dr. A' is geboren in 1942 in Philadelphia en is van Hongaarse afkomst. Zijn vader, Abraham Meyer, en zijn moeder, Berger Mathilda, kwamen beiden samen naar de Verenigde Staten. Abraham heeft nog steeds verwanten in Kispest, de Artandi familie. Na het overlijden van zijn vader, zou zijn moeder hertrouwen met Pista (Stephen) Bartók. Hij was de grootvader die Henry het best kende. Hij wist echter niet of Bartók Béla familie van hem was. Zijn moeder was iemand met een apart karakter. Volgens geruchten zou zij Hongarije ontvlucht zijn als politiek vluchteling in het begin van vorige eeuw, deed in de jaren '30 een poging om terug te keren, met Henry's vader op sleeptouw, maar vluchtte opnieuw. Zij verdiende haar brood in de Verenigde Staten als waarzegster.

William Cullen Bryant Elementary School, Philadelphia PA The Muhlenberg Dome in Allentown, PA
William Cullen Bryant Elementary School, Philadelphia PA
The Muhlenberg Dome in Allentown, PA
John Hopkins Medicine The University of Arizona. Harvard.


Abraham was erg onder de indruk van zijn leraars in de openbare scholen: William Cullen Bryant Elementary School, Sayre Junior High, en de gewaardeerde Central High. Zijn professionele opleiding begon op het Muhlenberg College, een kleine Lutheriaanse school in Oost Pennsylvania, waar hij belangstelling kreeg voor de natuurwetenschappen. Daar beëindigde hij zijn studies in 1963.
Hij onving zijn M.D. (medical degree) in 1967 bij de Johns Hopkins University School of Medicine in Baltimore, Maryland. Na een opleiding postgraduaat gevolgd te hebben als intern op de dienst pediatrie, Harriet Lane Service, van het Johns Hopkins Hospital in Baltimore in 1968, werkte hij in de psychiatrie van het Massachusetts General Hospital in Boston van 1971 tot 1974. Nadien zou hij gedurende twee jaar in de 'US Public Health Service' dienen, als medical officer van het 'National Medical Audiovisual Center at the Communicable Disease Center' in Atlanta. Daarna werkte hij als pediater aan de Universiteit van Arizona, aan het 'El Rio Santa Cruz Neighbourhood Health Center'. Vervolgens hield hij zich voor het grootste deel van zijn beroepsleven, deeltijds bezig met schrijven en deeltijds met het uitoefenen van de psychiatrie.

Abrahams laatste boek.
Abrahams laatste boek.

IPPNW Nobel ëace Price 1985Ontzet door de uitbreiding en de groeiende risico's van nucleaire wapens, begon hij samen met een groep natuurwetenschappers hierop te reageren. Hij werd gevraagd mee te werken aan de oprichting van een antinucleaire groep wetenschappers, 'Physicians for Social Responsibility', wat hem ertoe leidde medestichter te worden van een groeiend internationaal verbond van natuurkundigen, die ijverden voor een verbod op nucleaire wapens, de 'International Physicians for the Prevention of Nuclear War'.

In 1995 werd hij 'Chief of Clinical Alcohol and Drug Treatment Services' aan de Brown University School of Medicine in Providence, Rhode Island. Na drie jaar was hij vervolgens ongeveer 30 jaar verbonden aan de faculteit van Harvard Medical School in Cambridge, Massachusetts. Abraham was ook nog Director of Psychiatric Research op het St. Elizabeth's Medical Center in Boston voor 12 jaar en leidde vanaf 2008 het substancieel misbruikprogramma aan het Tufts New England Medical Center gedurende 3 jaar.

In zijn dertigjarige loopbaan zag hij meer dan 90.000 patiënten en hun familie. Dr. Abraham ontving de IRIS, Peabody en Emmy Awards en verscheen op 48 Hours, NBC News en Court TV, en werd gepubliceerd of geciteerd in Time, Newsweek, The New York Times en Boston Globe.
Zijn familie zette de traditie van Hongaarse uitmuntendheid voort. Zeer gelukkig getrouwd heeft hij, samen met zijn echtgenote Carol, drie kinderen. Peter, de oudste, is een internationaal model met basis in Hong Kong. Jonathan is een productieassistent voor de TV comedy show, South Park. Rosie, een artieste, studeert aan het Massachusetts College of Art.
Dr. Abraham woont in Lexington, MA, buiten Boston. Zijn laatst verschenen bo
ek is 'What's a Parent to Do? Straight Talk on Drugs and Alcohol' (New Horizons Press, 2004).