ALBERT  Flórián

ALBERT FlóriánALBERT FlóriánGeboren : 15 september 1941 (Hercegszántó - Hongarije)
Overleden : 31 oktober 2011 (Budapest)
Club(s) als speler : Ferencváros TC jeugd (1952-1978), Ferencváros TC (2 november 1958-1974, 351 wedstr., 256 goals)
Club(s) als trainer :
Ferencvárosi TC (jeugdtrainer, 1978), Al-Ahly Benghazi (1978-82), Ferencvárosi TC (jeugdtrainer, 1983-'84), Al-Ahly Benghazi (1985)
Positie : Midvoor

Biografie :

Albert 'Flori of Császár (keizer)' Flórián was, na de grote Hongaarse ploeg van de jaren 50, zonder twijfel 's lands beste speler van de 'volgende generatie'. Hij was een snelle en technische midvoor, een groot opportunist en was uitstekend in het creëren van ruimte voor zijn medespelers.

Albert werd, als zoon van een smid, geboren en groeide op in de kleine stad Hercegszántó dichtbij de grens van het vroegere Joegoslavië. Daar maakte hij ook kennis met het voetbal door samen met zijn twee broers te spelen. Zijn moeder was een Hongaars Kroatische, van het Šokác volk. Zij overleed wanneer Flórián 2 jaar oud was. Zijn grootvader gaf hem zijn voornaam, Flórián, naar de patroonheilige van de brandweer, maar zijn familie noemde hem Gyuri (George). Wanneer de familie naar Budapest verhuisde nam Albert in 1952 deel aan een talentenjacht gehouden door Ferencvárosi TC. Hij maakte indruk op de coaches en werd geselecteerd door de club Op dat ogenblik was hij 11 jaar oud.


Albert Flórián, zijn vrouw Irén en hun kinderen Magdi en Flórián Jr.

De trotse vader, Albert Flórián, zijn vrouw Irén en hun dochtertje Magdolna, blij met de komst van jongere Flórián in december 1967.

Zijn carrière nam een spectaculaire start bij Ferencváros, waar hij vanaf 2 november 1958 niet meer uit het eerste elftal weg te denken was. Hij was 16 jaar toen hij debuteerde in de fanionploeg en scoorde onmiddellijk tweemaal. Albert speelde gans zijn loopbaan van 22 jaar bij Ferencváros waar hij 256 maal scoorde in 351 matchen. Als enige Hongaarse voetbalspeler (nog steeds) werd hij, omwille van zijn intelligent spel en technische bekwaamheden, in 1967 als beste Europese speler bekroond met de Gouden Bal. In 1972 zou hij met Ferencváros de Beker der Jaarbeurssteden winnen tegen Juventus met 1-0, met een uitstekende prestatie van hemzelf.

Albert Flórián bekijkt de toestand.Zijn internationale carrière liep van 1959 tot 1974. Hij droeg het shirt van de Hongaarse nationale ploeg op zijn zeventiende. Zijn eerste match voor de nationale ploeg speelde hij op 28 juni 1959 tegen Zweden met 3-2 winst, met twee assist van Flórián. Zijn laatste wedstrijd als internationaal viel tegen Joegoslavië op 29 mei 1954 en werd eveneens met 3-2 gewonnen.
Deze hardwerkende midvoor blijft het best in de herinnering door zijn uitstekend geïnspireerde matchen op de Wereldbeker 1966 in Engeland (Brazilië uitgeschakeld en vier gespeelde matchen, maar geen doelpunten). Daar zou hij zijn klasse bevestigen voor gans voetballend Europa.

Voorheen was hij ook aanwezig op de Wereldbeker 1962 in Chili (drie matchen gespeeld en vier doelpunten). Hij maakte ook deel uit van de nationale ploeg die in Rome brons won op de Olympische Spelen 1960. Op de Europese kampioenschappen was hij driemaal aanwezig: 1964 Spanje Brons, 1968 Italië kwartfinales en 1972 een 4de plaats in België.

Naderhand begon hij een nieuwe carrière als journalist en werd hij nog trainer van Al-Ahli Benghazi (Libië) en Ferencváros, waar hij naast jeugdtrainer, ook nog technisch directeur was en later erevoorzitter.

40 Jaar na het veroveren van de Europese 'Gouden Bal' (1967) werd het Üllõi Stadion van zijn club, Ferencváros, herdoopt in het Albert Stadion, naar hun legendarische voetbalster. De plechtigheid vond plaats op 12 december 2007.
Na Puskás Ferenc, Hidegkuti Nándor, Budai II László, Czibor Zoltán, Illovszky Rudolf en Szusza Ferenc, viel dus ook Albert Flórián de eer te beurt een voetbalstadion naar zich genoemd te krijgen.
In 2013 werd het stadion echter afgebroken (omdat een renovatie te duur zou uitvallen) en op dezelfde plaats werd een nieuw stadion gebouwd dat de naam 'Groupama Arena' kreeg. Op 10 augustus 2014 werd het nieuwe stadion officiëel ingehuldigd met een wedstrijd tussen Ferencvárosi TC en Chelsea FC. Chelsea won de wedstrijd met 1-2, maar pas nadat Gera Zoltán de stand voor Ferencváros geopend had. Het is het tweede grootste stadion van Hongarije, na het Puskás Ferenc Stadion, dat ook aan een herbouw toe is. Naast de hoofdingang van het stadion werd een bronzen standbeeld van Albert Flórián geplaatst (een werk van beeldhouwer Kligl Sándor).

'Groupama Arena, het nieuwe voetbalstadion van Ferencvárosi TC
'Groupama Arena', het nieuwe voetbalstadion van Ferencvárosi TC, gebouwd op de plaats van het vroegere Albert Stadion. Vooraan het kunstwerk van Szőke Gábor Miklós dat de beroemde Turulvogel voorstelt. (foto: fradi.hu)
Het standbeeld van Albert Flórián vóór het Stadion Groupama Arena.
Het bronzen standbeeld van Albert Flórian vóór het Stadion Groupama Arena.
(foto: Németh Tamás / MNO)

Wat betreft zijn persoonlijk leven, was Albert op 30 november 1963 getrouwd met Bársony Irén, een actrice. Het echtpaar kreeg twee kinderen, een dochter Magdolna, en een zoon Albert Flórián Jr. (° 12-12-1967), die net als zijn vader zou voetballen. Hij speelde professioneel clubvoetbal in Hongarije, Israël en Frankrijk, bij clubs als Ferencváros, Maccabi Petah Tikva, Red Star en BKV Elõre SC. Hij veroverde ook nog 6 caps voor Hongarije tussen 1993 en 1996. Na zijn spelerscarrière werd hij in Hongarije trainer bij Tököl en bij Budaörsi SC, Soroksár en BKV Előre. En sinds september 2023 het vrouwenteam van FTC-Telekom.
Albert's kleinkind, Flórián Patrik, ziet het ook zitten om professioneel voetballer te worden.

Albert Flórián met zijn echtgenote Irén.
Albert Flórián met zijn echtgenote Irén.
Albert Flórián Jr. als speler van Ferencváros. ...en als coach. Kleinzoon Flórián Patrik tussen zijn vader en grootvader.
Zoon Albert Flórián Jr. als profspeler...
...en als coach.
Kleinzoon Flórián Patrik tussen zijn vader en grootvader.


Flórián overleed op 31 oktober 2011 in het ziekenhuis in Budapest, vier dagen nadat hij een bypass-operatie had ondergaan, waarna complicaties optraden. Hij is 70 jaar oud geworden.

Joseph Blatter, FIFA-Voorzitter, en Michel Platini, UEFA-Voorzitter, boden hun medeleven aan bij Dr. Csányi Sándor, Voorzitter van de MLSZ.
Op 2 november 2011 herdacht de Voorzitter van het Olympisch Comité, Borkai Zsolt, de overleden met een toespraak aan de muur van de Olympische Kampioenen op de begraafplaats van Farkasréti.
Vertegenwoordigers van de MLSZ, Berzi Sándor en Borbély Zoltán, legden er een bloemenkrans neer, in aanwezigheid van vroegere collega's van Albert, namelijk Szűcs Lajos, Dunai Antal, Göröcs János, Ihász Kálmán en Szentmihályi Antal.
Op zaterdag 5 november konden de supporters afscheid nemen van hun idool in het Albert Stadion. De begrafenis had dan 's anderendaags, zondag 6 november, plaats op de begraafplaats van Óbudai.

ALBERT Flórián ALBERT Flórián
Albert Flórián als international. Albert Flórián met die illustere voorganger Puskás Ferenc. Albert Flórián steeds oog voor de bal.
Albert Flórián als international.
Albert Flórián met die illustere voorganger Puskás Ferenc.
Albert Flórián steeds het oog op de bal.
Albert Flórián in volle actie. Albert Flórián in volle actie. Albert Flórián in volle actie.
Albert Flórián in volle actie, zoals hij het best gekend was...
Albert Flórián in trainingspak. Verdiend winnaar van de Gouden Bal in 1967 met zijn trofee. Verdiend winnaar van de Gouden Bal in 1967.
Albert Flórián in trainingspak.
Verdiend winnaar van de Gouden Bal in 1967.
De Gouden Bal van Albert Flórián. Postzegel uitgegeven op 5 oktober 2017 bij de 50ste verjaardag van de Gouden Bal van Albert Flórián.
De Gouden Bal van Albert Flórián. (foto: MLSZ)
Postzegel uitgegeven op 5 oktober 2017 bij de 50ste verjaardag van de Gouden Bal van Albert Flórián.

ERELIJST :

Club:
* Viermaal Hongaars kampioen met Ferencváros TC in 1963, 1964, 1967 en 1968.
* Bekerwinnaar in Hongarije met Ferencváros TC in 1972.
* Winnaar Beker der Jaarbeurssteden met Ferencváros TC in 1965 (tegen Juventus 1-0).
* Finalist Beker der Jaarbeurssteden met Ferencváros TC in 1968 (verloren tegen Leeds United).
* Hongaars voetballer van het jaar in 1966 en 1967.
* Europees voetballer van het Jaar 1967 (Gouden Bal).

* 7de beste Hongaarse speler van de eeuw (IFFHS - International Federation of Football History and Statistics).

Nationaal elftal :
* 75 caps
* 31 doelpunten
* Bronzen medaille op de Olympische Spelen van 1960 in Rome
* 3de plaats Europees Kampioenschap 1964 in Spanje
* 4de plaats Europees Kampioenschap 1972 in België
* Twee deelnames aan de Wereldbeker in 1962 en 1966.Karikatuur van Albert Flórián. Albert op recentere datum. Nog een gevatte karikatuur van Albert.
Karikatuur van Albert Flórián.
(http://tonio.uw.hu/sportolok.html)
Albert op latere datum.
Nog een gevatte karikatuur van Albert.

Flórián voor het 'Albert Stadion' van Ferencváros.
Op 12 december 2007 vond de plechtigheid plaats waarbij het Üllõi Stadion van Ferencváros werd omgedoopt in het 'Albert Stadion'.

Flowers left Albert Florian 70 jaar. Flowers right
Albert Flórián, 70 jaar op 15 september 2011.


Albert overleden
Overleden op 31 oktober 2011

MLSZ-Vice-voorzitter Berzi Sándor bracht hulde aan de overleden Albert.
In naam van de MLSZ bracht vice-voorzitter Berzi Sándor hulde aan de overledene.
Rouwende supporters brandden kaarsen voor zijn foto. De muur van de Olympische Kampioenen, waar Albert op voorkomt.
Honderden rouwende supporters brandden kaarsen voor zijn foto.
De muur van de Olympische Kampioenen, waar Albert op voorkomt.
Het afscheid van Albert Flórián op 5 november 2011
Het afscheid van Albert Flórián op 5 november 2011.
Het graf van Albert Flórián op het Óbudai temetőben (kerkhof).
Het graf van Albert Flórián op het Óbudai temetőben (kerkhof).

Commemoratieve uitgifte van 14/9/2012. Dochter Magdolna en Flórián Jr. met de commemoratieve uitgifte over hun vader.
Commemoratieve uitgifte van 14/9/2012.
Dochter Magdolna en Flórián Jr. bij de commemoratieve uitgifte over hun vader.