1984  België 2 - 2 Hongarije

Heizelstadion, Brussel, België - 06/06/1984
Vriendschappelijke wedstrijd. Laatste oefenmatch vóór het E.K., 15.000 toeschouwers.

Scheidsrechter: Georges Konrath (Frankrijk)

Enzo Scifo
Enzo Scifo
won zijn eerste cap
en datzelfde jaar ook nog
de Gouden Schoen.

Het ontbrak de Rode Duivels niet aan bezieling om aan hun Europese campagne te beginnen. Dat was vooral te merken bij het begin van hun wedstrijd tegen de Hongaren, toen het spel al na vijf minuten vuur vatte en de withemden uit het Oosten moeite ondervonden om de aanvalsacties van de Belgen op te vangen. Scifo, die zijn eerste match voor de nationale ploeg speelde, lokte al vlug een open doekje uit met een slalom tussen twee bezoekers in, alvorens op vijf minuten tijd drie spetterende acties tot stand kwamen. Ludo Coeck trok herhaaldelijk als steun naar voren. Zijn voorzetten kwamen haarscherp aan, hij speelde met veel afwisseling, met korte voorzetten en ballen in de diepte. Hij gaf hierdoor het Belgische overwicht nog meer gewicht. In de 18de minuut bracht Jan Ceulemans een mooie beweging op gang met Voordeckers. Op aangeven van de "Witte" schoot de "Caje" met zijn linker tegen het net en nam zo het eerste Belgische doelpunt voor zijn rekening: 1-0.
Maar vreemd genoeg raakte België nadien verstrengeld in een wanordelijk spel, wegens het uitblijven van enige steun van uit de achterste gelederen. België bekocht zijn terugval in de 43ste minuut met het toestaan van de gelijkmaker. Hajszán maakte de 1-1 op een kopbalvoorzet van Kardos.
Hoe los de Belgische verdediging aaneen hing kwam tot uiting bij het begin van de tweede helft. De ingevallen Mészáros profiteerde op de 59ste minuut van een te slappe bewaking om met een achterwaartse pas Nyilasi aan te spelen. De Hongaarse midvoor keerde zich gewoon om, plukte een schijnbaar verloren bal op en dreef hem binnen. Jean-Marie Pfaff kwam iets te laat om het doelpunt te verhinderen: 1-2.
De Belgen waren er helemaal door aangeslagen en het misnoegen van hun optreden ontlokte de ontstemde toeschouwers traag handgeklap. Het werd nog erger toen de in de 60ste minuut ingevallen Alex Czerniatynski na drie minuten zwaar getackeld werd door Varga en ongelijk had daarop te reageren met na te trappen. Dat leverde hem een terechte rode kaart op. Hongarije had nu de wedstrijd in handen, maar het was opnieuw Ceulemans die na 89 minuten zich uit een geharrewar wrong, na een misser van Vandereycken, en koelweg de 2-2 eindstand binnen knalde.
Op zich toch een magere troost voor wat een feest van het uitwuiven van de Belgische ploeg had moeten worden. En ook de Hongaren konden niet tevreden zijn over het behaalde resultaat. Zij hadden de match volledig onder controle tot die sakkerse 89ste minuut...