Stadium Municipal de Toulouse, Toulouse, Frankrijk - 26-6-2016
8ste finale EK 2016 Frankrijk.
28.921 toeschouwers.

Scheidsrechter: Milorad Mažić (Servië)

Op het Europees Kampioenschap 2016 in Frankrijk had Hongarije groep F als groepswinnaar afgesloten. In de 8ste finale diende Hongarije het dan tegen België op te nemen. Het was de 13de wedstrijd die beide ploegen tegen elkaar uitkwamen. Het was van 14 november 2009 geleden dat België toen in Gent met 3-0 had gewonnen bij een vriendschappelijke wedstrijd.

Het Hongaarse elftal voor de wedstrijd tegen België op 26 juni 2016 op het EK in Frankrijk.
(staande L/R) Szalai Ádám, Király Gábor, Pintér Ádám, Guzmics Richárd, Kádár Tamás en Juhász Roland, (gehurkt L/R) Lang Ádám, Gera Zoltán, Dzsudzsák Balázs, Nagy Ádám en Lovrencsics Gergo.
Het elftal van België voor de wedstrijd tegen Hongarije.
Het elftal van België voor de wedstrijd tegen Hongarije:
(staande L/R) Thibaut Courtois, Romelu Lukaku, Axel Witsel, Toby Alderweireld, Thomas Meunier en Jan Vertonghen, (gehurkt L/R) Radja Nainggolan, Dries Mertens, Eden Hazard, Kevin De Bruyne en Thomas Vermaelen.

België trapte af en de spelers toonden onmiddellijk hun aanvallende intenties. In de 4de minuut kwam er al een gevaarlijk schot op doel van De Bruyne, 1 minuut later gevolgd door een doelpoging van Lovrencsics voor Hongarije. In de 6de minuut diende Király een schot van Lukaku in hoekschop af te weren. België beheerste nu het spel en zette druk op de balbezitter. Na 9 min. trapte De Bruyne een vrijschop voor doel, na een overtreding van Lang, en Alderweireld kopte hard binnen (0-1).
Min. 14 zag Lukaku een voorzet aan De Bruyne geven, waarop Király in hoekschop diende te redden. Bij een terugspeelbal van Vertonghen op Courtois in de 15de minuut, had Hongarije pech toen de Belgische doelman uitgleed, maar de bal naast de doelpaal in hoekschop buiten rolde. In de volgende minuten kwamen de Magyaren heel zelden voor het Belgische doel, tenzij in min. 23 met een poging van Dzsudzsák, gestopt door Courtois. Rond het halfuur kwamen de Hongaren toch iets meer voor in het spel, maar wanneer Kádár Mertens neerlegde op de rand van het strafschopgebied was het groot alarm. De geborstelde vrijschop van De Bruyne werd door Király schitterend van onder de dwarslat in hoekschop getikt. Hij kwetste zich hierbij wel aan de linkerhand. Nadien volgden nog mooie pogingen van Lovrencsics en Dzsudzsák, maar hun schoten misten doel. Király deed in min. 41 nog een uitstekende redding wanneer hij op een schot van Mertens de bal nog achter zich kon tegenhouden.
De rust ging dan in met een meer dan verdiende voorsprong voor de Belgen, die heel goed speelden en meer doelpunten aan de voet hadden.
Na de rust verving Elek Ákos dan Gera, en Király moest al onmiddellijk redding brengen op een doelpoging van Hazard. Szalai besloot in min. 49 een goede Hongaarse aanval over en in min. 53 moest Vermaelen een kopbal van dezelfde Szalai in hoekschop deviëren. Hongarije beleefde een goed eerste kwartier van de tweede helft, maar dan namen de Belgen het spel terug in handen en zouden dat niet meer afgeven. Goede pogingen van Lukaku (over via Mertens) en Nainggolan volgden. In min. 65 moest Courtois wel nog een afgeweken bal van Pintér in hoekschop duwen en twee minuten later plaatste Juhász een schot nipt voorlangs, maar het spelbeeld bleef in handen van de uitstekend voetballende Belgen. Wanneer een hoekschop van de Belgen afgeweerd werd in min.78 , volgde slecht verdedigen van de Hongaren en Batshuayi, pas twee minuten daarvoor ingevallen, kon helemaal vrijstaand de 0-2 binnenschuiven.
Hongarije was nu volledig van slag en twee minuten later kon Hazard met een mooie knal de 0-3 op het bord zetten.
Dat Szalai, alleen voor doel, nog kon missen in min.82 en Elek nog pal op doelman Courtois schoot in min. 89, waren kanttekeningen. Het was integendeel België dat in de 91ste minuut de stand nog verhoogde, toen Carrasco een mooie Belgische aanval kon afronden (0-4). Het was dus een einde-wedstrijd in mineur voor de ontgoochelde Hongaren.
De Rode Duivels gingen zo door naar de kwartfinales, zeer verdiend trouwens. Zij hadden hun beste voetbal sinds lang bovengehaald. De Hongaren waren over de ganse wedstrijd bezien te zwak tegenover die ontketende Belgen. Had Hongarije dan wel 56% balbezit en België 46%, zij hadden slechts 16 doelpogingen, tegenover 25 voor België.
Hongarije speelde toch een goed toernooi, maar botste op een uitmuntend België. Zij kunnen nu voortbouwen op de gelegde grondvesten, met het vooruitzcht op de kwalificatiewedstrijden voor het WK 2018 in Rusland.

Király Gábor redt schitterend op een vrijschop van Kevin De Bruyne. Eden Hazard na zijn doelpunt tegen Hongarije.
Király Gábor redt schitterend op een vrijschop van Kevin De Bruyne.
Eden Hazard na zijn doelpunt tegen Hongarije.