BUZÁNSZKY  Jenõ

BUZÁNSZKY JenõKarikatuur van BUZÁNSZKY Jenõ.Geboren: 4 mei 1925 (Újdombóvár - Hongarije)
Overleden: 11 januari 2015, Budapest.
Club(s) als speler: Dombóvári Vasutas (1938-46), Pécsi VSK (1946-47), Dorogi AC (1947-49), Dorogi Tárna (1949-50), Dorogi Bányász (1951-56), Dorogi AC (1957-60).
Club(s) als trainer : Dorogi AC (1961-65), Esztergomi Vasas (1965-68), Dorogi AC (1968-69), Esztergomi Vasas (1969-70), Fõsped Szállitók (1970-71), Dorogi AC (1971-78).
Positie: Rechtsback

Biografie:
Buzánszky 'Kazal' Jenõ was een aanvallende rechtsback, op clubniveau voornamelijk actief in Dorog (tussen 1947 en 1960, onder verschillende benamingen), waar hij 274 wedstrijden speelde. Op 13-jarige leeftijd had hij zich aangesloten bij Dombóvári Vasutas, dat hij in 1946 zou verlaten voor Pécsi VSK. Het volgende seizoen werd hij echter al naar Dorogi AC getransfereerd, waar hij voor de rest van zijn spelerscarrière (1960) tot zou blijven voetballen.
Vervolgens zou hij als trainer actief blijven tot in 1978, ook vooral in Dorog. Tussen 1985 en 1993 was hij bestuurslid bij Komárom-Esztergom en werd er nog ondervoorzitter van 1993 tot 1997. Tussen 1993 en 1998 werd hij ook nog vice-voorzitter bij de MLSZ.
Buzánszky bleef tot op de dag van vandaag (2012) werkzaam in het voetbal, met veelal een ondersteunende of informatieve rol.

Hij maakte als speler deel uit van de fameuse Hongaarse Gouden Ploeg die, na de Olympische Spelen 1952 in Helsinki gewonnen te hebben, ondermeer Engeland versloeg in twee memorabele matchen: eerst op 25 november 1953 winst met 3-6 op Wembley en vervolgens op 23 mei 1954 winst met 7-1 in Budapest. Hij was het enige lid van de ploeg die nooit voor Honvéd of MTK Hungária FC gespeeld had.

Buzánszky verklaarde in 2003 dat hij dankbaar was nog te leven en de gouden verjaardag van het Golden Team mee te kunnen vieren. "Ik voel mij geprivilegieerd deel te hebben mogen uitmaken van wat beschouwd wordt als de grootste verwezenlijking ooit voor het Hongaarse voetbal." De wedstrijd van 1953 wordt ten andere door de Engelsen als 'the match of the 20th century' genoemd.
"In die tijd werden Brazilië, Engeland en Hongarije tot de beste ploegen ter wereld gerekend," zei hij nog. "Maar de 6-3 overwinning plaatste ons nationaal elftal aan de top van de wereld voor ongeveer zes jaren. Het team gaf een nieuwe vreugde aan onze mensen, die daar in die tijden wel behoefte aan hadden. Het was een ogenblik om fier te zijn om Hongaar te wezen, waar ter wereld men zich ook bevond."

Fenyvesi Máté (76 caps) en Mátrai Sándor (80 caps) werden in 1969 gevierd voor hun prestaties als international.
Ferenvárosi TC met
(staand L/R) Szigeti Oszkár (DVTK), Mátrai Sándor, Buzánszky Jenõ (wiens handtekening onder de foto staat) (DOROG), Gulyás Géza en Dalnoki Jenõ;
(gehurkt) Kertész Tamás, Fenyvesi Máté, Dékány Ferenc, Varga János (DOROG), Ombódi Imre en Orosz Pál.
BUZÁNSZKY Jenõ
BUZÁNSZKY Jenõ Hongarije's Gouden medaille 1952.
BUZÁNSZKY Jenõ
Hongarije, Olympisch Kampioen 1952 - Helsinki
Hongarije, Olympisch Kampioen 1952 - Helsinki
(van links naar rechts)
Lantos Mihály, Bozsik József, Czibor Zoltán, Palotás Péter, Lóránt Gyula, Zakariás József, Grosics Gyula, Kocsis Sándor, Hidegkuti Nándor, Puskás Ferenc en Buzánszky Jenõ (Hongaars Sportmuseum)
Jenõ wordt bloemen aangeboden
Buzánszky in volle inspanning.
Close-up van een jonge Jenõ. Buzánszky grijpt in tijdens een match tegen Uruguay.
Jenõ wordt bloemen aangeboden door een Bulgaarse tegenstander.
Buzánszky in volle inspanning.
Close-up van een jonge Jenõ.
Buzánszky grijpt in tijdens een match tegen Uruguay.
Buzánszky in een beschermende rol achter zijn doelman 'Zwarte Panter' Grosics Gyula.
Buzánszky in een beschermende rol achter zijn doelman 'Zwarte Panter' Grosics Gyula.

Zijn internationale carrière voor de Hongaarse nationale ploeg liep van 12 november 1950 (gelijkspel met 1-1 tegen Bulgarije) tot 15 juli 1956 (laatste match gewonnen met 4-1 tegen Italië). Hij nam ondermeer ook deel aan de match op de Heizel tegen België op 3 juni 1956, door Hongarije verloren met 5-4.
Na de verloren finale op het Wereldkampioenschap in Zwitserland, verklaarde hij dat de 3-2 nederlaag te wijten was aan vermoeidheid, anderen legden de schuld echter bij Puskás die pas, of nog niet, hersteld was van een blessure.

Buzánszky huwde in 1947 met Csapó Mária Lenke en woont nog steeds in Dorog, op 60 km van Budapest.
Op dinsdag 14 februari 2002 verloor hij zijn beste vriend, Hidegkuti Nándor, geveld door een hartaanval op bijna 80-jarige leeftijd. "Ik zag hem nog voorbije zondag en kuste hem op het voorhoofd. Het zal tijd vragen dit te verwerken, omdat naast dat hij een voetballegende was, ik ook mijn beste vriend verloor," zei Buzánszky op een nota op zijn website.

Op 5 september 2010 werd het voetbalveld van Dorog FC, waar hij jaren speelde en trainer was, bij het aanleggen van een nieuwe grasmat herdoopt tot het Buzánszky Jenő Labdarúgó Stadion, ter ere van haar befaamde inwoner. Onder de aanwezigen ondermeer gewezen voetbalster en lid van de Hongaarse Voetbalbond Antal Dunai.

Jenõ bij de inhuldiging van het Buzánszky Jenõ Labdarúgó Stadion
Jenõ bij de inhuldiging van het Buzánszky Jenõ Labdarúgó Stadion
Jenõ bij de inhuldiging van het Buzánszky Jenõ Labdarúgó Stadion, waarbij hij laat zien dat hij nog steeds van het voetbalspel houdt. (foto links: MLSZ)
Het gerenoveerde voetbalmonument in het bescheiden Buzánszky Jenõ Labdarúgó Stadion in Dorog. Het Buzánszky Jenõ Labdarúgó Stadion in Dorog.
Het gerenoveerde voetbalmonument in het bescheiden
Buzánszky Jenõ Labdarúgó Stadion in Dorog.

Op 26 april 2011 ontving Jenõ, samen met die andere overlevende van de fameuze Aranycsapat Grosics Gyula, een Nationale Sport Award in het Hongaarse Parlement. Eerste Minister Orbán Viktor overhandigde de "Sportman van de Natie Award" aan beide Golden Team spelers. Deze onderscheiding werd voor de eerste maal toegekend in 2004, maar terwijl eerst slechts twaalf sportlui de titel kregen, werd dit nu opgetrokken tot dertien, zodat Buzánszky en Grosics samen hun titel konden ontvangen. Een maandelijks pensioen van 500.000 forint (1.900 euro) is verbonden aan deze Award.

Grosics en Buzánsky met Orbán Viktor. Een fiere Jenõ na ontvangst van zijn "Sportman van de Natie Award" op 26 april 2011.
Buzánszky Jenõ en Grosics Gyula samen met Eerste Minister Orbán Viktor. (foto: MLSZ)
Een fiere Jenõ na ontvangst van zijn "Sportman van de Natie Award" op 26 april 2011. (foto: MLSZ)

ERELIJST :

Nationaal elftal:
* Gouden medaille als Olympisch Kampioen Helsinki 1952 (4 gespeelde matchen)
* Zilveren medaille op het Wereldkampioenschap Zwitserland 1954 (5 gespeelde matchen)
* Winnaar Dr. Gerõ-Svehla Cup editie 1948-1953 (laatste twee matchen gespeeld)
* 48 caps
* 0 doelpunten gescoord

Samen met Puskás Ferenc en Grosics Gyula Jenõ met wat herinneringen. Op 4 mei 2005 vierde Jenõ zijn tachtigste verjaardag
Samen met Puskás Ferenc en Grosics Gyula, toen nog
de drie overlevenden van het "Golden Team"...
Jenõ met wat herinneringen.
Op 4 mei 2005 vierde Jenõ zijn tachtigste verjaardag en mocht een aandenken ontvangen van Dr. Bozóky Imre.
Jenõ met zijn echtgenote Lenke samen thuis.
Jenõ met zijn echtgenote Lenke samen thuis.

Buzánszky Jenõ, 81 jaar
    ..en een goedlachse 85-jarige in 2010.
Buzánszky Jenõ, 81 jaar op 4 mei 2006...
 
...en een goedlachse 85-jarige in 2010.

Ziekenhuisopname
De enige nog overlevende speler van de Aranycsapat, Buzánszky Jenõ, die thans 89 jaar oud is, werd op vrijdag 12 december 2014 opgenomen in de afdeling intensive care van het Esztergom ziekenhuis, wegens ernstige gezondheidsproblemen, zo verklaarde zijn zoon Buzánszky Jenő Jr. Hij werd dringend geopereerd, maar zijn toestand bleef kritiek en hij diende een tweede maal onder mes te gaan woensdag 17 december.
Afwachten nu of de kranige man deze moeilijke periode zal overwinnen.
Op maandag 22 december wist zijn zoon te zeggen dat volgens de behandelende geneesheren de toestand van zijn vader gestabiliseerd is. Hij is nog steeds erg zwak en krijgt nog kunstmatige voeding, maar hij kon reeds wat communiceren met zijn familieleden.

Overlijden van Buzánszky Jenõ.
Op zondag 11 januari 2015, 20u00, overleed Buzánszky Jenõ dan toch nog in het Esztergom ziekenhuis. Buzánszky kon wel lang van een relatief goede gezondheid genieten. In 2011 was hij wel in het ziekenhuis opgenomen, maar dat was slechts voor een behandeling aan zijn ogen. In 2013 volgde nog een korte ziekenhuisopname na een licht auto-ongeluk. Dat was het voor zijn laatste jaren, tot op die 12de december van vorig jaar. Hij zou op 4 mei 90 jaar oud geworden zijn, maar haalde dus die datum niet meer. Na het overlijden van Grosics Gyula op vrijdag 13 juni 2014, was Jenõ de enige overlevende van de Aranycsapat. En zo zijn thans alle leden van de klassieke line-up van de beroemde Hongaarse ploeg overleden. Een tijdperk is afgesloten...
Op 30 januari werd Jenõ begraven, na een begrafenisdienst in de Szent István-Basiliek. Aanwezigen waren ondermeer oud-spelers Mészöly Kálmán, Göröcs János, Várhidi Pál, Kovács Ferenc en Fenyvesi Máté, naast Bondsvoorzitter Csányi Sándor en de Hongaarse Premier Orbán Viktor. Beide laatsten brachten in hun toespraak hulde aan de overledene voor de honderden aanwezigen.
Nadien werd Buzánszky in de crypte van de Basiliek bijgezet in de nabijheid van zijn vroegere ploegmaats Puskás Ferenc, Kocsis Sándor en Grosics Gyula.

Buzánszky Jenõ overleden
Overlijdensbericht van Buzánszky Jenõ.
Candles
Jenõ overleden op 11 januari 2015.

Stille hulde aan Buzánszky Jenõ bij het Puskás Ferenc Stadion (12-1-2015).
Stille hulde aan Buzánszky Jenõ bij het Puskás Ferenc Stadion (12-1-2015).
De begrafenisdienst van Buzánszky Jenõ in de Szent István-Basiliek op 30-1-2015.
De begrafenisdienst van Buzánszky Jenõ in de Szent István-Basiliek op 30-1-2015.
Kövér László (Parlementsvoorzitter), Orbán Viktor (Premier) en Csányi Sándor (MLSZ-voorzitter) die de begrafenisdienst van Buzánszky bijwoonden.
Kövér László (Parlementsvoorzitter), Orbán Viktor (Premier) en Csányi Sándor (MLSZ-voorzitter) die de begrafenisdienst van Buzánszky bijwoonden.
BUZÁNSZKY JENÕ,

NYUGODJ  BÉKÉBEN!

  Rust in Vrede!