Ons Candy.
Lopende zwarte kat.

Cattery Attention I amCANDY werd geboren in de 'Cattery Attention I Am' op 29 april 2008. Het is een blauw-witte Britse Korthaar en haar volledige rasnaam is Attention I Am Sweet Candy. En zoals onze toenmalige nationale prins (thans kong) Filip het zo mooi kon zeggen: "Het is een vrouwtje".

Op zaterdag 10 mei 2008 heb ik, vijf dagen na het overlijden van onze poes, Mousty, de stap toch maar gezet om naar een nieuwe trouwe en lieve metgezel uit te kijken. De leegte in huis was mij gewoon te groot.
En bij mijn eerste bezoek aan de 'Cattery Attention I Am' was het meteen raak.
Een 11 dagen oude kitten, blauw-wit van kleur, met een gewicht van 287 gram, vertoonde alle kenmerken om tot een prachtige poes uit te groeien. De moeder, Dolce, een mooie blauwe, en haar vader, Balou, blauw-wit, zijn heel prachtige dieren, sociaal en vriendelijk, kenmerken van hun ras.
Ik diende echter nog tot eind juli te wachten om de nieuwe poes mee naar huis te kunnen brengen. De fokker laat de kitten inderdaad niet vóór 12 à 13 weken vertrekken naar de nieuwe eigenaar. Op dat ogenblik heeft het beestje reeds de nodige verzorging en spuitjes gekregen, zal ontwormd en gesocialiseerd zijn. Ze zal ook reeds gewoon zijn om haar behoefte in de kattenbak
te doen.
Dus moest ik nog wat geduld opbrengen vooraleer Candy bij ons liefdevol te kunnen ontvangen. Een wekelijks bezoekje stond ondertussen wel op het programma...
En op donderdag 24 juli was het zover. Candy is home!

Candy's moeder: Attention I Am Dolce Candy's vader: Balou van 't Hof.
Candy's moeder: Attention I Am Dolce
Candy's vader: Balou van 't Hof.

Candy, 16 mei, 17 dagen 'oud' en 370 gram 'zwaar'. Candy, 16 mei, 17 dagen 'oud' en 370 gram 'zwaar'.
Candy, 16 mei, 17 dagen 'oud' en 370 gram 'zwaar'. Candy, 16 mei, 17 dagen 'oud' en 370 gram 'zwaar'.
Candy, 16 mei, 17 dagen 'oud' en 370 gram 'zwaar'.

Candy op 6 juni 2008, 632 gram. Candy op 6 juni 2008, 632 gram.
Candy op 6 juni 2008, 632 gram.

Candy op 11 juli 2008, 1 kg 'zwaar'.
Candy op 11 juli 2008, 1 kg 'zwaar'.
Oei, waar is m'n neus naartoe?.. ...ha, hier is em, 'k had al schrik!
Oei, waar is m'n neus naartoe?..
...ha, hier is em, 'k had al schrik!

Haar Evolutie
Geboren op dinsdag 29 april 2008
10 mei 2008 1 week + 4 dagen oud
287 gram
16 mei 2 weken + 3 dagen
370 gram
+ 83
23 mei 3 weken + 3 dagen
442 gram
+ 72
30 mei 4 weken + 3 dagen
530 gram
+ 88
6 juni 5 weken + 3 dagen
632 gram
+ 102
13 juni
6 weken + 3 dagen
750 gram
+ 118
21 juni
7 weken + 4 dagen
791 gram
+ 41
27 juni
8 weken + 3 dagen
747 gram
- 44
4 juli
9 weken + 3 dagen
902 gram
+ 155
11 juli
10 weken + 3 dagen
1,00 kg
+ 98
24 juli
12 weken + 2 dagen
1,240 kg
+ 240


Welcome Home
Candy 25 juli 2008 thuis ontvangen!
Op 24 juli 2008 mochten wij eindelijk ons nieuw vriendje - sorry, ons nieuw vriendinnetje - Candy, bij ons thuis ontvangen.


Fiere Candy. En dat is hier allemaal van mij (30-8-08)...
En dat is hier allemaal van mij (30-8-08)...

Computerfreak Computerfreak
Ondertussen raakt ze meer en meer geïntrigeerd door de computer...

Fiere Candy. Candy in close-up. (19-9-08)
Zo fier als een gieter. (30-8-08)
Candy in close-up. (19-9-08)

Candy slaapt...
Ik voel mij zóóóoo moe... (8-10-2008)
Candy heel alert.
...maar niet altijd, hé!  (9-10-2008)

Alleen op de wereld?.. ( 21-1-09) Wat zeg je?... (21-1-09)
Alleen op de wereld?.. ( 21-1-09)
Wat zeg je?... (21-1-09)

Candy op 6 juli 2011, op de keukentafel, altijd klaar om mee te eten.
Candy op 6 juli 2011, op de keukentafel, altijd klaar om mee te eten.







RASSTANDAARD  BRITSE  KORTHAAR

ONTSTAAN: De Britse korthaar is zonder meer al jaren de populairste kortharige raskat in Europa. Het ras is in Engeland rond de eeuwisseling (1900) ontstaan, oorspronkelijk gefokt uit gewone korthaarkatten. Het inkruizen van Perzische Langhaarkatten heeft gezorgd voor de massieve, gedrongen vorm en voor het ronde hoofd. In het begin werd het ras alleen in de vachtkleur blauw gefokt, aangezien deze kleur destijds als bijzonder chic werd beschouwd.

ALGEMEEN
: De Britse korthaar is compact, goed gebalanceerd en krachtig, laat een goede lichaamsdiepte zien, een volle borst, korte sterke benen, ronde poten en een staart die dik is aan de aanzet en afgerond aan het uiteinde. De pels is kort en dicht ingeplant. Een gespierde kat met een alerte verschijning en in perfecte lichamelijke conditie.

KOP: De kop oogt zeer massief. Hij moet rond zijn, met volle wangen en een brede schedel die een correcte breedte vertoont met de kleine oren. Deze staat geplaatst op een korte en dikke, gespierde nek. Volwassen katers hebben een massievere kop dan poezen en vertonen de zogenaamde katerwangen.

OREN: Kleine korte oren die breed zijn aan de basis en afgerond zijn naar boven toe. De oren moeten ver uiteen staan door de brede schedel en zonder onderbreking overgaan in de ronde kop.

OGEN: Grote, ronde en goed geopende ogen die ver van elkaar geplaatst staan zonder de afgeronde kopvorm te verstoren. De gewenste oogkleur is koper tot oranje. Als pasgeboren kitten zijn de ogen blauw en evolueren later via bruin naar oranje.

NEUS: De brede neus moet kort en recht zijn. De neusaanzet mag niet te geprononceerd of ondiep zijn, maar moet in een lichte in het ronde schedelvoorhoofd overgaan.

GEBIT: Het gebit moet correct sluitend zijn. De beet moet dus perfect gelijk zijn. Kin: Een sterke, stevige, goed ontwikkelde en diepe kin is vereist.de punt van de kin en de punt van de neus moeten een verticale lijn vormen.

LICHAAM: Voornamelijk door de lichaamsbouw, die enige overeenkomsten vertoont met de bouw van de Perzische kat, valt de Britse Korthaar op. Het is een blokkig type met een korte, rechte en gespierde rug. Hij staat laag op de poten en heeft een diepe, brede borst. De schouders moeten even massief zijn als de romp. Middelmaat tot groot, maar niet te uitgestrekt.

BENEN EN POTEN: Korte, sterke benen. Ronde, stevige voeten. De tenen dicht tegen elkaar, vijf aan elke voorpoot (de rudimentaire teen inbegrepen) en vier aan elke achterpoot. De bouw behoort in alle opzichten gedrongen te zijn. De Brits Korthaar heeft dus een rond en stevig uiterlijk in al zijn opzichten.

STAART: De dikke staart is kort tot gemiddeld van lengte. Deze moet dikker aan de basis zijn en gaan tot een afgeronde top.

VACHT: De vacht moet dicht ingeplant, veerkrachtig en kort zijn. Ze moet stevig en niét glad (door de dichte structuur) aanvoelen. Ook dient de vacht goed doorgekleurd te zijn.

KLEUREN: De vacht van de Britse Korthaar kan erg veel verschillende kleuren en kleurpatronen hebben. De bekendste en geliefdste kleur is echter al jarenlang effen blauw. De effen gekleurde komt o.a. voor in wit, zwart, blauw, rood, crème, chocolate en lila. In de effen gekleurde vacht mogen nooit witte haren of aftekeningen voorkomen, elke haar behoort van de haarpunt tot de wortel zo veel mogelijk dezelfde kleur te hebben.


Naast deze heb je ook nog Parti-colours. Dit zijn gekleurde katten met witte delen in de vacht, ze zijn er in verschillende variëteiten met alle hun eigen benaming afhankelijk van de hoeveelheid wit in de vacht en de soort aftekening. De bekendste zijn de Bicolour en de Tricolour. Voor beide variëteiten geldt dat het wit niet meer dan 1/3 van het lichaamsoppervlak mag beslaan, maar ook niet veel minder.

- De Bicolour heeft altijd een effen gekleurde vacht en het wit beslaat niet meer dan 1/3 van het lichaam. De aftekeningen is het liefst zo symmetrisch mogelijk, en ze hebben bij voorkeur een omgekeerde V op het voorhoofd.

- Voor Tricolours gelden dezelfde regels maar deze hebben in plaats van één basiskleur, twee basiskleuren waarvan één altijd rood of crème, die flinke regelmatig gevormde vlekken vormen die niet in elkaar overlopen. Ook hier moet er weer 1/3 wit zijn.

Wanneer men een effen crème Brit kruist met een ander effen kleurige Brit kan men schildpadpoezen bekomen. Dit zijn katten die kleine, anderskleurige vlekjes in de vacht hebben die zoveel mogelijk in elkaar vloeien. Deze zijn geen witte aftekeningen! Meestal vormen zich de volgende combinaties: zwart/rood, chocolate/crème, blauw/crème, lilac/crème. Deze katten zijn altijd van het vrouwelijk geslacht. Katers uit zo een combinatie krijgen de kleur van de moeder. De hoofdkleur kan onder meer zwart, blauw, chocolate en lilac zijn en de andere kleur is altijd rood of crème.

Als laatste heb je dan de Tabby's dewelke 4 verschillende patronen kunnen hebben:
- Gestreepte patroon of Mackrel: enkel streepjes over het gehele lichaam,
- Strepen met een oestervormige of gemarmerde aftekening noemt men blotched,
- zijn de tekeningen als stippen over het gehele lichaam dan is dit spotted,
- Zoals de Abessijnse aftekening is de ticked tabby.

Tabby's komen onder andere voor in zwart (smoke), rood, golden, lilac, crème en blauw. De tabbytekeningen moeten zo duidelijk mogelijk zijn. Tabby's behoren koperkleurige tot oranje ogen te hebben met uitzondering van de zilvertabby's, deze worden gefokt met groene ogen. De zilverkleurige vari‘teit bestaat nog niet zo lang, maar is wel erg in trek. De ondervacht is zilverwit, de rest van het haar is wel normaal gepigmenteerd en kan zwart of rood zijn. De meest recente vacht die men bij de Britse Korthaar ontwikkelde heeft is de colourpoint anderen in optocht zijn de shaded en met tipping. Colourpoints komen voor in alle kleuren die ook te zien zijn bij de Perzische kast. Het contrast tussen de lichaamskleur en de gekleurde points moet zo duidelijk mogelijk zijn. De meeste colourpoints hebben nog lichtblauwe ogen. Een heel belangrijk kenmerk voor Tabby's is de M op hun voorhoofd en een donkere rand rond de neus.

Belangrijk te onderscheiden fouten bij de Britse Korthaar:
- Een stop zoals bij een Pers/Exotic,
- Bolle of diepliggende ogen,
- Een aanliggende vacht,
- Een zacht, lange of pluizige vacht,
- Een sierlijk lichaam,
- Te klein van bouw of te licht van gewicht,
- Witte haren of aftekeningen in een effen gekleurde vacht.

KARAKTER

De Britse Korthaar staat bekend om zijn gelijkmatige en aangename humeur. Deze katten zijn gesteld op rust en regelmaat. De meeste onder hen zijn uiterst verdraagzaam, vriendelijk en hebben een groot aanpassingsvermogen. De kittens zijn tot op een leeftijd van ongeveer één tot twee jaar zo speels als alle andere katten, maar daarna worden de meeste wat minder actief en laten ze hun aanwezigheid in uw huis nooit zo nadrukkelijk blijken. Het ligt niet in hun aard om luidruchtig aandacht te vragen.


Maar als ze iets willen kunnen ze dat goe
d duidelijk maken! Moet de deur open dan gaan ze daar bij zitten en kijken ze je smachtend aan, eventueel wordt de stem verheft. Ze leggen dan echt contact met je en wachten niet af. Daarom is het belangrijk geen dingen aan te leren die u liever niet heeft als u net een kitten in huis hebt. Het is moeilijk om ze aangeleerde dingen terug af te leren. Als ze eenmaal doorhebben hoe ze u de deur open kunnen laten doen, dan is dat meteen een leuk spelletje om met u te spelen. Sommige Britse kortharen kunt u leren apporteren. Kennen ze het spelletje dan moet u dat dagelijks rond hetzelfde uur met ze spelen of u er zin in hebt of niet. Deze katten kunnen op een subtiele manier erg goed duidelijk maken wat ze willen.

Verder is het ook belangrijk te weten dat jijzelf een Brit NOOIT tot iets kan dwingen. Ondanks hun zachte karakter vinden ze niet altijd alles zomaar best wat je doet of wilt dat ze doen. Ze blijven hun eigen karakter behouden en als ze het ergens niet mee eens zijn zullen ze dat beslist laten merken.

Ze hebben ook de eigenschap zichzelf redelijk goed bezig te kunnen houden. Ze kunnen ergens uren liggen slapen, maar eveneens staat er enorm genieten van knuffels en aandacht op hun programma. Ze liggen enorm graag op je schoot zonder hierbij al te opdringerig te willen zijn. Na verloop van tijd vertrekken ze even stil als ze gekomen zijn. Het is dus een huiskat die elke vorm van contact met de huisgenoten op prijs stelt. Je zal zien dat de kat steeds in je buurt zal vertoeven, ze worden immers niet voor niets de hond onder de huiskatten genoemd.

Katten van dit ras gaan doorgaans ook goed om met soortgenoten, en de omgang met honden is ook erg goed te noemen. Aangezien ze goedmoedig en stabiel zijn, kunnen de meeste het prima vinden met kinderen. Een voorwaarde hiervoor is dat ze goed gesocialiseerd zijn.

Wel blijkt uit ondervinding dat Britten nogal terughoudend t.o.v. kunnen vreemden zijn. Op bekenden komen ze enthousiast af maar komen er vreemden in huis dan gaan ze eerst een 1/2 uur onder een zetel schuilen. Daarna komen ze onopvallend en voorzichtig kijken. Eerst de moedigste al snel gevolgd door een ander. Blijkt het veilig dan laten ze zich wel aanhalen.

Verder kan je ook stellen dat de Brit een territoriumkat is. Ze komen niet snel op het territorium van anderen, dit dient om confrontaties uit de weg te gaan. Dit heeft een praktisch voordeel: uw kat zal op eigen terrein blijven en indien u duidelijk maakt dat dit terrein enkel binnenshuis is dan zal ze zich daar zonder enige moeite aan aanpassen. Het is ook wenselijk om uw Brit binnenshuis te houden daar hun oriëntatievermogen klein is en er buitenshuis vele gevaarlijke ziektes uw kat kunnen besmetten.

Hun jagersinstinct kunnen ze evengoed binnenskamers uitoefenen met een speelgoedmuis, insecten en andere bewegende zaken. Men kan zien dat het zeer efficiënte jagers zijn. Ze nemen de tijd om goed te richten en dan in 1 klap raak. De Britse Korthaar zit stil naast zijn doelwit tot ze de kans schoon zien en deze met 1 klap kunnen veroveren. Hun doelwit missen is iets wat de Brit bijna nooit overkomt.

Mensen die een Britse Korthaar hebben vinden die vaak anders dan andere katten. Ze zijn meer gesteld op de bewoners van het huis en kunnen perfect hun tijd spenderen wanneer u uit werken bent mits er een speelkameraadje aanwezig is. Kortom, Ze lijken de ideale huiskat!

Een korte en algemene opsomming van hun eigenschappen tot slot:
- Erg gericht op de mens en zijn heel graag in hun gezelschap,
- Proberen zich overal mee te bemoeien,
- Heel nieuwsgierig en intelligent,
- Niet wild en houden van knuffelen,
- Sommige Britten praten heel gezellig en vertellen ons precies wat ze willen,
- Zéér trouw en erg aanhankelijk van karakter,
- Houden zich aan hun territorium.

VERZORGING

De Britse Korthaar heeft een goede vachtverzorging nodig. Normaal gesproken is een wekelijkse borstelbeurt met een varkensharenborstel voldoende om de vacht in goede conditie te houden. In de ruiperiode is een rubberen borsteltje een ideaal hulpmiddel om dode en losse haren eenvoudig uit de vacht te verwijderen, maar wees met het gebruik hiervan wel wat terughoudend, aangezien u hiermee ongewild de vacht kunt beschadigen. Na het borstelen is het ook aangeraden om een vochtige doek over hun vacht te halen om een prachtige glans te bekomen. Je zal zien dat deze één en al genieten is voor uw kat.


De uitwendige gehoorgang maakt u alleen maar schoon als dat nodig is, en dan met een voor katten bestemde oorcleaner die u eerst in het oor masseert en daarna oppervlakkig met een tissue verwijdert.

Net als de oren is het nodig om af en toe de ogen te reinigen. Sommige Britten hebben last van tranende ogen en het is ook geen zicht als uw poes met vuile ogen loopt. Gewoon reinigen met een vochtige tissue is voldoende.

De scherpe nagelpunten knipt u regelmatig af met een goede nageltang. Maar ook heel belangrijk en onmisbaar voor uw kat is een krabpaal. Je zal zien dat ze hier gretig gebruik van zal maken.

Elk jaar uw kat vaccineren is onontbeerlijk naast de hierboven vermeldingen. Ook al komt uw kat niet in contact met andere katten, blijft deze toch een noodzaak daar bezoekers bij u thuis of andere dragers uw kat kunnen besmetten. Na de vaccinatie kan uw kat een dagje sloom lijken, maar dit is een normale reactie.

De jaarlijkse vaccinatie bestaat uit:
  - Kattenziekte
  - Niesziekte
Aanvullende vaccins kunnen zijn:
  - Rabi‘s (Hondsdolheid)
  - FeLV, FIV (en FIP)

Voor een goed effect van de vaccinatie is het belangrijk dat de kat (en vooral het kitten) goed ontwormd is! Maar deze moet enkele dagen voor de vaccinatie gebeuren! Verder voert de dierenarts voorafgaand aan de vaccinatie een grondig lichamelijk onderzoek bij de kat uit. Dit jaarlijks terugkerende onderzoek is belangrijk omdat de kat niet zelf aan kan geven dat er iets aan de hand is.

Bij 'Cattery Attention I Am' worden de kittens op 8 en 12 weken gevaccineerd tegen kattenziekte en niesziekte. En hun kittens krijgen een ontworming rond hun 4, 7 en 11 weken. Dit kan best 2x per jaar herhaald worden.








A-Henri.htm
Terug naar 'Wie ben ik?'