CZIBOR  III  Zoltán

Czibor Zoltán.Karikatuur van Czibor Zoltán.Geboren : 23 augustus 1929 (Kaposvár - Hongarije)
Overleden : 1 september 1997 (Komárom - Hongarije)
Club(s) : Komárom AC (1942-45), Komárom MÁV (1945-48), Ferencvárosi TC (1948-50, 70 wedstr., 33 goals), ÉDOSz SE (1950), Csepeli Vasas (1951-52), Kispest Honvéd FC (1953-56), AS Roma (1957) FC Barcelona (1958-61, 38 wedstr., 17 goals), RDC Espanyol (1961-62, 10 wedstr., 2 goals), FC Bazel (1962), Austria Wien (1962), Primo Hamilton FC (1963).
Positie : Linksbuiten

Biografie :
Czibor 'Zoli' of 'Bohóc' Zoltán was afkomstig uit een familie van spoorwegarbeiders in Kaposvár. Op 18-jarige leeftijd was hij treinbestuurder van beroep. Czibor's eerste liefde in de sport was niet bepaald voetbal, maar wel atletiek, die aan de basis lag van zijn latere snelheid, en het hoogspringen. Pas later zou zijn interesse voor de voetbalsport ontstaan en in 1945 sloot hij aan bij het bescheiden lokale Komárom, in derde afdeling. Daar speelde hij samen met twee broers en werd hij in het jeugdteam opgemerkt door Mezei Sándor, trainer van de toenmalige Hongaarse Juniorenploeg. Hij maakte zijn entree in het nationaal jeugdelftal op 11 mei 1948, waarna hij door zijn snelheid vlug de aandacht trok van grotere clubs en getransfereerd werd naar Ferencváros. In 1953 werd hij een van de steunpilaren vanhet door Sebes Gusztáv gereorganiseerde Kispest Honvéd FC, samen met ondermeer Puskás Ferenc, Bozsik József en andere Kocsis Sándors.Een jonge international: Czibor Zoltán. Zoltán in de trui van Barcelona FC. Karikatuur van Czibor.
Een jonge international: Czibor Zoltán.
Zoltán in de trui van Barcelona FC.
Karikatuur van Czibor.
(door Tónió http://tonio.uw.hu)
Czibor Zoltán.
(foto: MLSZ)

Na de Hongaarse revolutie in 1956 week hij uit, eerst naar Italië waar hij een aantal matchen speelde voor AS Roma en daarna naar Spanje. Czibor en nadien ook zijn vroegere ploeggenoot Kocsis Sándor, werd door Kubala Ladislao overtuigd voor FC Barcelona te spelen en bleef nog vijf jaar in de internationale spotlights, een hoogtepunt bereikend met Barcelona, dat ongelukkigerwijze van Benfica verloor in de finale van de Beker van Europese Landskampioenen in 1961. Opmerkelijk is de grote overeenkomst tussen de WK-finale van 1954 tussen Hongarije en Duitsland en die Europa Cup I-finale. Beide wedstrijden werden gespeeld in het Wankdorf Stadion van Bern en hadden dezelfde uitslag, 3-2. Beide keren speelden Czibor en Kocsis mee en in Czibor scoorde in beide finales. Zijn bijnaam in Spanje luidde El Pájaro Loco (De Gekke Papegaai).
In competitie scoorde hij in totaal 122 doelpunten in 224 wedstrijden (in Hongarije 100 goals tijdens 175 matchen, in Spanje 22 in 48 matchen).
Na zijn terugkeer naar Hongarije vestigde hij zich in Komárom en huwde er een jonge Hongaarse vrouw.

De ouders van Zoltán. Zoltán met zijn tweeling. Het huisgezin van Zoltán.
De ouders van Zoltán.
Zoltán met zijn tweeling.
Het huisgezin van Zoltán.
Zoltán op zijn best Zoltán op zijn best Zoltán op zijn best
Zo was Zoltán op zijn best: snelle doorbraak en centeren.


Voor de nationale ploeg debuteerde Czibor op 8 mei 1949 tegen Oostenrijk, gewonnen met 6-1. Zijn laatste match als Hongaars internationaal speelde hij op 14 oktober 1956; gewonnen met 2-0 tegen Oostenrijk. De 'Hongaarse Pijl' speelde 43 matchen voor de nationale ploeg, met inbegrip van de finale van de Wereldbeker 1954 in Zwitserland, en scoorde 17 maal.

De 1,69 m grote Czibor kon steeds iets nuttigs met de bal doen, en had een aangeboren goede pas en krachtig schot, om zijn superbe dribbling niet te vergeten. Verder was hij gekend voor zijn beslissende goals in belangrijke wedstrijden. Zoltán was linksbuiten in het gouden Hongaarse team van de vroege jaren '50. Hij werd als één van de beste linksbuitenspelers van zijn tijd beschouwd en de beste ooit die Hongarije had. Omwille van zijn sluwe spelintelligentie werd het technisch paradepaardje door zijn vrienden 'Rongylábú' (zoiets als 'voddenbenen') genoemd, ofwel 'Bolond' (een beetje 'Gek').

Czibor Zoltán (links) samen met teamgenoten in het Hongaars nationaal elftal: Bozsik József en Budai László. Czibor op de bank.
Czibor Zoltán (links) samen met teamgenoten in het Hongaars nationaal elftal:
Bozsik József en
Budai László.
Czibor Zoltán (links) op de bank tijdens de wedstrijd Hongarije - Tsjecho-Slowakije van 24/10/1954
(4-1), samen met Kreisz László dr., Sebes Gusztáv, Pollatschek Gyula dr., Mándi Gyula.

(foto Hongaars Sportmuseum)
tijdens een wedstrijd voor de Beker voor Landskampioenen FC Barcelona-AC Milan Zoltán kijkt naar de groene mat waarop hij destijds zijn kunstjes mocht vertonen.
Czibor (rechts) op 25-11-1959 tijdens een wedstrijd voor de Beker voor Landskampioenen FC Barcelona-AC Milan
(5-1 met een doelpunt van Zoltán).
Zoltán kijkt naar de groene mat waarop hij destijds zijn kunstjes mocht vertonen.

In 1995 kreeg hij de orde van verdienste van het Hongaars Olympisch Comité.
Czibor zou in 1997 op 68-jarige leeftijd in Komárom overlijden aan kanker.
Daar werd ten andere een straat naar hem genoemd, een gedenkteken geplaatst, het voetbalstadion naar hem genoemd (het Czibor Zoltán Városi Sporttelep Komáron) en in een museum een afdeling voor hem ingericht.
Is Kaposvár werd in 2011 aan zijn geboortehuis een gedenkplaat ingehuldigd in aanwezigheid van zijn jongere zuster Czibor Zsuzsanna, en verder ook Nyilasi Tibor (de Fradilegende) en Szita Károly, de Burgemeester van Kaposvár.

Zijn zuster Zsuzsanna woonde de plechtigheid bij.
gedenkplaat ingehuldigd aan zijn geboortehuis.
In Kaposvár, zijn geboortedorp, werd voor Zoltán deze gedenkplaat ingehuldigd aan zijn geboortehuis in de József Attila utcá.
Zijn zuster Zsuzsanna woonde de plechtigheid bij.


Czibor ZoltánERELIJST :

Club:
*
Hongaars Kampioen met Ferencváros TC 1949
* Hongaars Kampioen met Kispest Honvéd 1954 en 1955
* Hongaars topscorer met Kispest Honvéd 1955: 20 doelpunten
* Spaans Kampioen met FC Barcelona 1959 en 1960
* Spaanse Beker (Copa del Rey) met FC Barcelona 1959 en 1963
* Winnaar Beker der Jaarbeurssteden met Barcelona 1958 en 1960

Nationaal elftal :
* Olympisch Kampioen Helsinki 1952 (4 gespeelde matchen)
* Zilveren medaille Wereldbeker Zwitserland 1954 (5 gespeelde matchen)
* Winnaar Dr. Gerõ-Svehla Cup editie 1948-1953 (laatste drie matchen gespeeld)
* 43 caps
* 17 doelpuntenhet Klapka György Múzeum in Komáron een afdeling gewijd aan Czibor Zoltán.
In het Klapka György Múzeum in Komáron, werd een afdeling gewijd aan Czibor Zoltán.
Dit gedenkteken werd opgericht ter ere van Czibor Zoltán, in Komáron Het plaatselijk voetbalstadion van Komáron werd naar Czibor genoemd
Dit gedenkteken werd opgericht ter ere van Czibor Zoltán, in Komáron waar hij overleed.
Het plaatselijk voetbalstadion van Komáron werd naar Czibor genoemd: het 'Czibor Zoltán Városi Sporttelep Komáron'.

Zoltán op latere leeftijd. Het graf van Czibor Zoltán in Komárom.
Zoltán op latere leeftijd.
Het graf van Czibor Zoltán in Komárom.