DARABONT  Frank

Kon ik 'Oscar' maar naar huis meenemen!
Kon ik 'Oscar' maar naar huis meenemen!

Frank DarabontBiografie:

Geboren
: 28 januari 1959 (Montbeliard - France)
Als: Frank Darabont
Overleden: -------------

Regisseur/Producer/Scenarioschrijver - Veelvuldig genomineerde voor de Oscars - Eén van de beste scenarioschrijvers/regisseurs van zijn generatie.

Frank Darabont's Hongaarse ouders ontvluchtten Hongarije gedurende de revolutie van 1956 en vestigden zich in een Frans vluchtelingenkamp in Montbeliar, waar Frank geboren werd. Nog als kind brachten zijn ouders hem mee naar de Verenigde Staten.Tot zijn zes jaar verbleven zij in de immigrantenwijken van Chicago. Frank Darabont groeide vanaf zijn twaalf jaar vooral op in Los Angeles, na eerst ook nog in San Francisco gewoond te hebben.
In Los Angeles volgde Frank de Hollywood High School. Hij maakte zijn debuut in de filmindustrie als productieassistent in de low budget film, 'Hell Night' (1981, met Linda Blair). De volgende zes jaar werkte hij in de decorafdeling en de toneelopbouw. Ondertussen bekwaamde hij zich als scenarioschrijver. Zijn eerste scenario's schreef hij voor horrorfilms, zoals 'A Nightmare On Elm Street 3: Dream Warriors' (1987), 'The Blob' (1988), 'The Fly II' (1989) en een episode van 'Tales from the Crypt' (1989). Frank is een goede vriend van twee van de grootste filmregisseurs, George Lucas en Steven Spielberg, en werkte een tijdje voor beide. Zo verbeterde hij de scenario's van twee films van Steven Spielberg, namelijk 'Saving Private Ryan' en 'Minority Report'. Frank schreef ook sommige episodes voor Lucas's TV-serie 'The Young Indiana Jones Chronicles' (1992) en werkte eveneens aan het script voor 'Frankenstein' (1994). Ook Stephen King behoort tot zijn vriendenkring. Zijn adaptatie van Stephen King's boek 'The Green Mile' (1999, met Tom Hanks) werd genomineerd voor vier Oscars, waarbij deze voor beste film. Dit machtig drama volgde op het prachtige 'The Shawshank Redemption' (1994, met Tim Robbins en Morgan Freeman).

Darabont won in 1995 een USC Scripter Award (Crystal Book) voor 'The Frank Darabont tijdens een signeersessie voor 'The Green Mile'.
Darabont won in 1995 een USC Scripter Award (Crystal Book) voor 'The
Shawshank Redemption'.
Frank Darabont tijdens een signeersessie voor 'The Green Mile'.

Frank Darabont met Tom Hanks met Jim Carrey op de set van 'The Majestic'.
Frank Darabont met Tom Hanks
op de set tijdens het draaien van
'The Green Mile'...
...en met Jim Carrey op de set van 'The Majestic'.

Frank Darabont en Harrison Ford, werkend aan 'Indiana Jones 4' Frank Darabont en actrice Laurie Holden
Frank Darabont en Harrison Ford, werkend aan 'Indiana Jones 4', die Darabont dus nooit afwerkte.
Frank Darabont en actrice Laurie Holden op 21-11-2007, bij de première van 'The Mist'.


Zijn laatste successen waren 'The Majestic' (2001, met Jim Carrey) en 'Collateral' (2004, met Tom Cruise).
Na één jaar samen met Steven Spielberg aan het scenario voor 'Indiana Jones 4' (Indiana Jones and the City of the Gods) gewerkt te hebben, werd dit alsnog afgeblazen door George Lucas, die het script zelf naar zijn eigen idee ging herwerken. Spielberg hield wel van het scenario, maar wou niet tegen zijn oude vriend Lucas ingaan.
De besprekingen omtrent deze film waren reeds begonnen in april 2000, maar leidden tot niets. 'Indiana Jones and the City of the Gods' van Darabont was dus in feite een vroegere versie van 'Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull', die uiteindelijk de Indiana Jones 4 werd, geregisseerd door Steven Spielberg en geproduceerd door George Lucas.
Vervolgens was het wachten tot 2007 alvorens Darabont weer erg actief werd. Hij regisseerde één aflevering van de televisieserie 'The Shield'. Verder schreef en regisseerde hij de horrorfilm 'The Mist', opnieuw gebaseerd op het gelijknamige boek van Stephen King. 'The Mist' werd met gemengde gevoelens ontvangen en viel vooral op door z'n duister einde. Darabont volgde niet het einde van het originele boek. King liet achteraf verstaan dat hij tevreden was met de afloop die Darabont had gekozen. In 2008 was hij in de running om 'The Wolfman' te regisseren. Een project dat uiteindelijk in handen kwam van Benicio Del Toro en Joe Johnston. In 2010 werkte Darabont aan 'The Walking Dead', een televisieserie gebaseerd op de gelijknamige bekroonde maandelijkse stripreeks van Robert Kirkman. Darabont regisseerde zelf de pilot aflevering van deze serie over zombies, maar zou daar in 2011 onder onduidelijke omstandigheden aan de kant gezet worden. Hij werkt nu, in 2012, aan een nieuwe dramaserie 'L.A. Noir', gebaseerd op het boek van John Buntin uit 2009 'L.A. Noir: The Struggle for the Soul of America’s Most Seductive City'.

Darabont met een aantal acteurs en medewerkers van 'The Walking Dead'
Darabont met een aantal acteurs en medewerkers van 'The Walking Dead' in juli 2010, met rechtstaand rechts Robert Kirkman, auteur van de gelijknamige stripreeks.
Aan het werk op de set van 'The Walking Dead'
Aan het werk op de set van 'The Walking Dead'


Frank Darabont heeft in tijdens zijn carrière ook enkele cameo's gehad. Zo had hij een kleine rol in 'The Shining', een miniserie die gebaseerd was op het gelijknamige boek van Stephen King. Later had hij ook een cameo in 'Vampires', een horrorfilm van John Carpenter, en de blockbuster 'King Kong' van Peter Jackson. In 2008 was hij één van de vele Hollywoodsterren die mochten opdraven in de televisieserie 'Entourage'.

Awards:
Darabont is één van de weinige filmmakers die voor zijn eerste twee films een Oscarnominatie kreeg als beste film: in 1994 'The Shawshank Redemption' (met in totaal zeven nominaties) en in 1999 'The Green Mile' (vier nominaties).
Voor beide films kreeg hijzelf voor het scenario ook nominaties voor de Oscars en van het 'Director's Guild of America'.
Nog voor het scenario van 'The Shawshank Redemption' kreeg hij eveneens een nominatie van het 'Writers Guild of America', won hij de 'Humanitas Prize', de 'PEN Center USA West Award' en de 'USC Scripter® Award' (Crystal Book).
Voor 'The Green Mile' won hij de 'Broadcast Film Critics Prize' voor zijn scenario adaptatie en twee 'People's Choice Awards' in de categorieën beste dramatische film en beste film.
In 2011 kreeg hij ook nog 'The George Pal Memorial Award' op de 37th Annual Saturn Awards. Deze Award wordt gegeven door de Academy of Science Fiction, Fantasy and Horror Films, op de jaarlijkse uitreiking van de Saturn Awards. Deze Award wordt gegeven aan hen die voorbeeldig werk hebben afgeleverd in de respectievelijke filmgenres. Deze prijs is genoemd ter ere van George Pal, een in Hongarije geboren Amerikaans animator en filmregisseur en -producer, voornamelijk in verband met het science fiction genre (Pál Marczincsák György, °1 februari 1908 in Cegléd, Hongarije).

Darabont kreeg in 2011 'The George Pal Memorial Award' bij de 'Saturn Awards'. George Pal
Darabont kreeg in 2011 'The George Pal Memorial Award' bij de 'Saturn Awards', genoemd naar George Pal (geboren als Marczincsak György Pál).

Filmografie als scenarist, regisseur en producer :
Executive producer Frank Darabont en zijn toenmalige vriendin Julie Richardson.
Executive producer Frank Darabont en zijn toenmalige vriendin Julie Richardson, producer, bij de première van 'Collateral'.

* Hell Night (1981) (productieassistent)
* The Woman in the Room (1983) (scenario/regisseur)
* Crimes of Passion (1984) (set dresser)
* Trancers (1985) (art department assistant)
* A Nightmare On Elm Street 3: Dream Warriors (1987) (scenario)
* The Blob (1988) (scenario)
* The Fly II (1989) (scenario)
* Tales from the Crypt (1989) TV Serie (episode "Showdown") (scenario)
* Buried Alive (1990/II) (TV) (regisseur)
* Two-Fisted Tales (1991) TV (segment "Showdown") (scenario)
* The Adventures of Young Indiana Jones: Daredevils of the Desert (1992) (scenario)
* The Young Indiana Jones Chronicles (1992) TV Serie (scenario)
   episode "Austria, maart 1917" (scenario)
   episode "Congo, januari 1917" (scenario)
   episode "German East Africa, december 1916" (scenario)
   episode "Palestine, oktober 1917" (scenario)
   episode "Young Indiana Jones and the Phantom Train of Doom" (scenario)
* The Shawshank Redemption (1994) (scenario/regisseur)
* Mary Shelley's Frankenstein (1994) (scenario)
* Young Indiana Jones: Travels with Father (1996) TV (scenario)
* Stephen King's The Shining (1997) mini TV Serie .... Dr. Daniel Edwards (episode 2) (acteur)
* John Carpenter's Vampires (1998) .... Man With Buick (acteur)
* Black Cat Run (1998) (TV) (verhaal) (scenario/executive producer)
* The Adventures of Young Indiana Jones: The Phantom Train of Doom (1999) (scenario)
* The Adventures of Young Indiana Jones: Oganga, the Giver and Taker of Life (1999) (scenario)
* The Adventures of Young Indiana Jones: Adventures in the Secret Service (1999) (scenario)
* Stephen King's The Green Mile (1999) (scenario/producer/regisseur)
* Walking the Mile (2000) (executive producer)
* The Majestic (2001) (regisseur/producer)
* The Salton Sea (2002) (producer)
* Collateral (2004) (executive producer)
* The Shield (2007) (scenario en regisseur)
*
Raines (2007 TV Serie) (executive producer - 1 aflevering)
* The Mist (2007) (scenario)
The Walking Dead (2010-2011, TV Serie) (regisseur 1 aflevering, verder executive producer en scenario)
* Mob City (2013, TV Serie) (regie/scenario/executive producer)