FEHÉR  Miklós

Fehér Miklós.Féher Miklós.Geboren : 20 juli 1979 (Tatabánya)
Overleden : 25 januari 2004 (Guimarães)
Club(s) : Györi ETO FC (1995-98, 25 wedstr., 22 goals) en in Portugal bij FC Porto (1998-99, 5 wedstr., 0 goals), SC Salgeiros (2000, 19 wedstr., 6 goals), Sporting Braga (2000-01, 27 wedstr., 14 goals), FC Porto (2001-02, 3 wedstr., 0 goals) en Benfica Lissabon (2002-04, 28 wedstr., 7 goals).
Positie : Aanvaller

Biografie :

Op zondag 25 januari 2004 werd Hongarije getroffen door het plotse overlijden van zijn international Fehér (Miki) Miklós, na een hartstilstand tijdens een competitiewedstrijd met zijn Portugese club Benfica.
De 24-jarige aanvaller was in de 60ste minuut in het veld gekomen tijdens de uitwedstrijd tegen Vitoria Guimarães. Toen Fernando Aguiar de winning goal in de 88ste minuut gescoord had, moest Benfica alleen nog trachten deze 0-1 stand vast te houden. Fehér trachtte tijd te rekken door een inworp van Guimarães te belemmeren. Hiervoor bestrafte scheidsrechter Olegário Benquerença hem met een gele kaart. Fehér liep glimlachend weg, bleef enkele meters verder staan, boog voorover en stortte plots neer. Hij werd op het veld nog gereanimeerd en vervolgens naar het Hospital da Senhora da Oliveira in Guimarães gebracht, waar hij om 23u10, na een uur en veertig minuten tevergeefse reanimatiepogingen, overleed ten gevolge van een hartstilstand (
HOCM *). Na lijkschouwing (een vier en half uur lang durende autopsie) en onderzoek van het parket zou later blijken dat de ongelukkige speler een aangeboren hartafwijking had.
Uit respect voor deze speler trok Benfica het rugnummer 29 terug, door Miklós gedragen in de periode dat hij bij Benfica actief was. Dit nummer zal nooit meer door een andere speler van Benfica gedragen worden.
In het stadion van Benfica, het 'Estadio da Luz', onthulde de club op 22 januari 2005 een bronzen buste ter nagedachtenis van de overleden speler, in aanwezigheid van zijn ouders en zuster.Miklós gefeliciteerd. Het standbeeld van Miklós in het stadion van Benfica.
Miklós gefeliciteerd door zijn ploegmaats
na weer een goaltje.
De buste van Miklós in het 'Estadio da Luz' van Benfica.

Het  DRAMA...
Miklós in actie. Miklós in actie. Miklós in actie.
Fehér Miklós was een veelbelovende jonge speler, geknakt door het noodlot. Wij zullen hem missen...
Het drama Miklós...1 Het drama Miklós...2 Het drama Miklós...3
Het drama...Miklós is pas neergevallen...
...en elkeen besefte onmiddellijk de ernst van de toestand...
...waarna de hulpdiensten de ongelukkige speler nog probeerden te reanimeren, maar...
* HOCM is de afkorting van Hypertrofische Obstructieve Cardiomyopathie.
Het gaat hier om een aandoening waarbij de hartspier asymmetrisch verdikt is, met name het harttussenschot ter plaatse van de zogenoemde uitstroombaan van het hart, waarbij er een belemmering van normale bloedstroom binnen het hart optreedt; een vorm van subvalvulaire aortastenose.
De oorzaak van het ontstaan van HOCM is een genetische aanlegstoornis van de hartspiercellen waarbij de vezels van de hartspier niet parallel naast elkaar lopen, maar meer wanordelijk door de hartspiercellen lopen. Hierdoor wordt de hartspier in de loop van de jaren steeds dikker.
Bij het steeds dikker worden van de hartspier en met name van het harttussenschot wordt het steeds moeilijker bloed het hart uit de linkerhartkamer te pompen. Wanneer het voorste blad van de klep tussen boezem en kamer en het hypertrofische septum elkaar raken, wordt het uitstroomtraject naar de aorta vernauwd, waardoor een aortastenose ontstaat.
Middelen die de contractie feller maken zijn gecontraïndiceerd; beter kunnen bètablokkers of calciumantagonisten voorgeschreven worden. Operatief kan de hypertrofie verminderd worden. Bij ernstige hartritmestoornissen is er de mogelijkheid een automatische interne defibrillator te implanteren.
(bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Hypertrofische_obstructieve_cardiomyopathie)
Echocardiografische opname van een hart met HOCM.
Echocardiografische opname van een hart met HOCM. Tijdens systole beweegt de mitralisklep naar het harttussenschot toe, waardoor een stenose ontstaat.


Zijn ouders, zuster en verloofde reisden naar Portugal om het stoffelijk overschot te vergezellen bij zijn terugkeer naar Hongarije. Daar werd hij op 29 januari 2004 begraven op het kerkhof van Gyõr, de stad waar zijn voetbalcarrière gestart was en zijn familie een restaurant uitbaat. In dat restaurant werd nadien een speciale kamer ingericht met memorabilia van Miklós.
De Voorzitter van de Hongaarse Voetbalbond, Dr. Bozóky Imre, omschreef de dood van Fehér als 'buitengewoon tragisch'. Luís Figo verklaarde terecht: "Dit is een zaak die ons doet realiseren dat de kleine probleempjes die wij kennen in feite niets betekenen." FIFA Voorzitter Joseph S. Blatter uitte zijn diepste medeleven.

Miklós had een uitstekend karakter, was altijd vreugdevol en vriendelijk. Hij maakte plannen voor zijn huwelijk, voorzien op het einde van het voetbalseizoen, samen met zijn verloofde die op het ogenblik van zijn dood in Hongarije was om reeds schikkingen voor het huwelijk te treffen. Wist zij veel dat zij hem nooit meer levend zou terugzien.
En ook voetballend Hongarije zal het verder moeten doen zonder Miklós.

De begrafenisbloemen...
Zijn treurende moeder.
Fehér Miklós werd op woensdag 29-01-2004 begraven.
Zijn moeder hield een emotionele toespraak op de begrafenis van haar zoon.

Een gedenkplaat in Gyõr. Memorabilia in het restaurant in Gyõr.
Een gedenkplaat en een deel van de memorabilia in het familierestaurant in Gyõr.


De dood van Miklós was het zoveelste overlijden waarbij de correcte diagnose omtrent de oorzaak niet was gesteld, met als spijtig gevolg dat een jonge man onnodig stierf.
Dit overlijden bracht opnieuw de discussie op gang dat beroepsspelers grondiger zouden moeten gecontroleerd worden op fysieke afwijkingen, wat dergelijke plotse sterfgevallen zou kunnen voorkomen.
Voormalig Hongaars bondscoach Gelei Imre, zich het meest van al bewust van het potentieel van Fehér, becommentarieerde de droevige gebeurtenis als volgt: "Indien iemand sterft op het veld betekent dit dat hij een martelaar voor de sport geworden is." Hopelijk worden er de broodnodige lessen uit getrokken.
Verplichte harttest bij WK 2006: Voorafgaand aan het WK voetbal in Duitsland moesten alle spelers verplicht een harttest ondergaan en een recent echocardiogram laten zien. De maatregel was een reactie op het groeiend aantal voetballers dat op het veld aan een hartstilstand overlijdt.
Toch is er op dat gebied nog een lange weg af te leggen...

Delegatie van Benfica op bezoek op het kerkhof.
De delegatie van Benfica op bezoek
op het kerkhof van Gyõr.

Fehér Miklós werd op 20 juli 1979 in het Hongaarse Tatabánya geboren en speelde al sinds het seizoen 1998-'99 in de Portugese competitie. FC Porto, onder de indruk van zijn goals en techniek, nam de aanvaller destijds over van het Hongaarse Györi ETO FC (waar hij in 1995 debuteerde tegen Debrecen VSC). Dit was echter niet onmiddellijk een groot succes en de aanvaller speelde dan achtereenvolgens voor SC Salgueiros, Sporting Braga (waar hij verkozen werd tot 'Most Valuable Player' van het team), wederom FC Porto en was tenslotte sinds de zomer van 2003 bij Benfica Lissabon. Enkele maanden voor zijn dood speelde hij met Benfica nog tegen La Louvière in de Europese duels om de UEFA Cup.

Benfica speelde dat dramatisch seizoen 2003-2004 alsnog kampioen van Portugal en een clubdelegatie van ongeveer 160 man, met inbegrip van het bestuur, spelers en fans, reisde het jaar nadien naar Hongarije, waar zij Miklós' ouders de kampioenenmedaille 2003-'04 schonken uit respect voor hun overleden collega. "Hij was een lid van de Benficafamilie wanneer de tragedie zich vorig jaar voordeed en wij hadden hem bij zijn graf beloofd kampioen voor hem te spelen en wij hielden woord." zei Luis Filipe Vieira, de voorzitter van de club, op het kerkhof. Daarop legden teamkapitein Simao Sabrosa en de Franse speler Vieira het shirt van Miklós en een replica van de kampioenentrofee op zijn graf.

Als international debuteerde hij op 10 oktober 1998 in de wedstrijd uit tegen Azerbeidzjan die eindigde in een 0-4 overwinning. Fehér's mooiste wedstrijdwas de kwalificatiematch voor het Europees Kampioenschap 2000 tegen Litouwen, waar hij drie doelpunten scoorde en Hongarije won met 6-1. Fehér kwam tot 25 interlands en scoorde daarin 7 keer. Hij was een sterk en energiek atleet, geroepen om een van de nieuwe sterren van het Hongaars voetbal te worden.

Op 30 mei 2008 werd in de Győr Bercsényi school een standbeeld van de betreurde Fehér Miklós ingehuldigd, in aanwezigheid van zijn ouders. "We zijn trots op Miklós, die ook nog les volgde aan deze school. Het voorbeeld van Miklós kan als rolmodel dienen voor de studenten hier." verklaarde Németh Zsolt, directeur van de Bercsényi school. Het beeld werd gemaakt door de beeldhouwer Kligl Sándor. Logo sportschool van Gyõr.

De naam van de sportschool in Gyõr werd veranderd in het 'Fehér Miklós Gimnázium és Kollégium' (logo hiernaast).

Op 9 oktober 2009, de dag vóór hun WK-kwalificatiewedstrijd tegen Portugal in Lissabon, legde de Hongaarse nationale ploeg een krans neer bij de bronzen buste van Fehér in het Estádio da Luz van Benfica, als eerbetoon aan hun vroegere teamgenoot.

In 2010 besliste het Portugese Hof van Beroep dat de dood van Fehér Miklós een arbeidsongeval was en gaven het bevel aan Loyalty World, de verzekeringsmaatschappij van Benfica, om een levenslang pensioen van 76.776 euro per jaar uit te betalen aan de ouders van de overleden voetbalspeler.


Het standbeeld van Miklós in de maak bij Kligl Sándor. Het standbeeld van Miklós ingehuldigd in aanwezigheid van zijn moeder.
Het standbeeld van de betreurde Fehér Miklós in de Győr Bercsényi school,
gemaakt door Kligl Sándor
(foto links). Rechts zijn ouders.


Ondertussen is Fehér Orsi (°01-10-1981 in Gyõr), de jongere zus van Miklós, een succesvol fotomodel en TV-presentatrice in Portugal. Intussen vertoeft zij in Engeland als de wederhelft van de in de Premier League actief zijnde Spaanse voetbaltrainer Quique Sánchez Flores. De ex-trainer van ondermeer Valencia (2005-2007), Benfica (2008-2009), Atlético Madrid (2009-2011) en Getafe (2015), is thans (2016) succesvol coach bij Watford FC. Vroeger was hij speler (verdediger) bij Valencia CF (1984-1994), Real Madrid (1994-1996) en Real Zaragoza (1996-1997). Met Real Madrid won hij in 1995 de Spaanse landstitel en speelde vijftien wedstrijden in het Spaans nationaal elftal.

Fehér Orsi, zus van... ... samen met Quique Sánchez Flores
Fotomodel Fehér Orsi, de zus van...
... samen met Quique Sánchez FloresFehér Miklós. Het graf van Miklós. Het graf van Miklós.
Het graf van Fehér Miklós op het kerkhof van Gyõr.
Herdenking bij het graf.
Een herdenking aan het graf van Miklós.

Féher Miklós. ERELIJST :

Club:
* Jeugdspeler van het jaar in Hongarije 1997
* Winnaar Supercup van Portugal met Porto 1998
* Kampioen van Portugal met Porto in 1999
* Puskás Ferenc-prijs toegekend in 2001
* Bekerwinnaar van Portugal met Benfica 2004

Nationaal elftal:
* 25 Caps
* 7 doelpunten gescoord