WAT MET FERENCVAROS ?          

     

http://www.ftc.hu/

Ferencváros, gesticht in 1899, is de meest prestigieuze club van Hongarije en zakte, tot 2006, nooit uit eerste divisie sinds het begin van de Hongaarse competitie in 1901. Meer dan enige andere Hongaarse club ooit, werd Ferencváros Hongaars landskampioen (28 maal) en Bekerwinnaar (20 maal). In 1931-32 won de club al haar wedstrijden.
Ferencváros TE
, zonder meer Hongarije's beste ploeg, naast MTK (Võrõs Lobogó), Budapest Honvéd en Újpest, won de Beker der Jaarbeurssteden in 1965 (1-0 tegen Juventus, met een doelpunt van Fenyvesi), maar daar houdt de roem mee op.
Ferencváros speelde ook nog een finale voor de Jaarbeursbeker in 1968, waar in twee matchen tegen Leeds United met een 1-0 verlies en een 0-0 gelijkspel de beker aan Leeds moest laten, en een UEFA Bekerfinale in 1975 tegen Dinamo Kiev, tegen wie met 3-0 verloren werd.


Het team van Ferencvárosi Torna Club in 1965
Het team van Ferencvárosi Torna Club, winnaar van de Beker der Jaarbeurssteden 1965 .
RECENTE  ONTWIKKELINGENLipcsei Péter spreekt de ontgoochelde supporters van Ferencváros toe.Kort voor de start van het kampioenschap seizoen 2006-2007 maakte de MLSZ op dinsdag 25 juli 2006 de degradatie van Ferencváros TC naar tweede divisie bekend, wegens niet het niet voldoen aan de licentievoorwaarden (niet weggewerkte schulden). Het clubbestuur en de buitenlandse investeerders leken hier geen goede beurt te maken. De 'Zöld Sasok' (Green Eagles) zullen het dus in tweede moeten klaren dat jaar.
Een protestmeeting tegen die gang van zaken werd voor de poort van de club gehouden, waar de protesterende fans werden toegesproken door Lipcsei Péter (zie afbeelding).

Ferencváros werd in Tweede Divisie in de Oostelijke Groep (Keleti Csoport) ondergedeeld. De Tweede Divisie is inderdaad in twee Groepen onderverdeeld: de Oostelijke Groep (Keleti Csoport) en de Westelijke Groep (Nyugati Csoport), met telkens 16 ploegen.


Maandag 6 november 2006:
Alhoewel Ferencváros na 13 speeldagen ongeslagen aan de leiding prijkte van Oostelijke Groep (Keleti Csoport) van de NB II, zat Hongarije's meest succesvolle voetbalploeg zo diep in de schulden dat alleen een dringende belangrijke sponsorinvestering nog redding kon brengen, om een failliet te vermijden, verklaarde Dámosy Zsolt, de voorzitter van Ferencváros aan het dagblad Magyar Hirlap.
De schulden van de club bedroegen op dat ogenblik 850 miljoen forint (ongeveer 4.44 miljoen euro). "Elke kandidaat investeerder die wij benaderden liet ons vallen... Indien wij geen investeerder vinden binnen twee tot drie weken, zou Ferencváros wel eens uit het Hongaars voetbal kunnen verdwijnen" vertelde Dámosy nog aan de krant.
"Onze spelers en onze coaches ontvingen reeds verschillende maanden geen loon meer en ik wil er geen geheim van maken dat de club geen geld heeft om haar verbintenissen na te komen" zei Dámosy. "Deze club is nooit zo dicht bij een catastrofe geweest". Om te overleven zou de club onmiddellijk ongeveer 500 miljoen forints (ongeveer 2,61 miljoen euro) nodig hebben.
De meeste Hongaarse clubs dienen aan dergelijke financiële moeilijkheden het hoofd te bieden, maar de problemen zijn daar niet zo accuut als bij Ferencváros!

Na 30 speeldagen in het seizoen 2006-2007 bleek dat Ferencváros
een tweede jaar in de NB II diende te vertoeven, door pas tweede te eindigen in het kampioenschap, na het grootste deel van de competitie aan de leiding gestaan te hebben.

24 januari 2008: Ferencváros' schulden bedragen thans meer dan 1,8 biljoen HUF. Reeds 5 pogingen tot verkoop van het team en de bezittingen van de club mislukten en thans worden 13 potentiële kopers, die ofwel reeds vroeger een bod deden of onderhandelden over een overname, uitgenodigd een nieuw bod uit te brengen. Het aanbod, dat minstens 7 biljoen HUF zou moeten opbrengen, vervalt op 23 februari 2008.
13 februari 2008: Goed nieuw voor Ferencváros! Kevin McCabe's Hongaarse firma, Esplanade Kft, slaagde er in de noodlijdende club, met inbegrip van het stadion in centraal Budapest, over te nemen voor 3.035 biljoen forints (8.6 miljoen pond of 16.84 miljoen dollars). De overnemer zou verder 800 miljoen forints moeten investeren in aandelen van de voetbalclub en 2 biljoen forints dient te worden besteed aan de vernieuwing van het stadion binnen de twee jaar (nodig om te voldoen aan de normen voor competities in FIFA en UEFA-verband). Esplanade moet ook nog Ferencváros het gebruik van het stadion voor de komende 25 jaar te waarborgen. Door deze deal zouden alle schulden van Ferenváros afbetaald worden en kan opnieuw toelating bekomen worden om Hongaarse spelers te transfereren.
McCabe is tevens eigenaar van de Britse voetbalclub Sheffield United FC en zou personeel van Sheffield ter beschikking stellen om de club te runnen, terwijl Ferencváros tevens toegang zou krijgen tot het netwerk van de Engelse club. Om te beginnen zouden volgende week 4 spelers van Sheffield naar Ferencváros gezonden worden om mee te werken aan de promotie naar eerste divisie. De definitieve contracten zouden in maart 2008 ondertekend worden.

Maar na het seizoen 2007-2008 eindigde Ferencváros op een ontgoochelende derde stek, niettegenstaande de beloofde inbreng van versterkingen door Sheffield United, de club van de nieuwe Kevin McCabe.

Het seizoen 2008-2009 bleek voor Ferencváros het goede jaar te zijn. Op 10 mei 2009, op 5 speeldagen van de reguliere competitie verwierf de club een voorsprong van 17 punten op de tweede in de stand,
DVSC-DEAC, het tweede elftal van Debrecen.
Niets kon dus de terugkeer van Fradi naar de eerste divisie tegenhouden. De kampioenstitel stond vast en club zal dus terug staan waar zij volgens haar status dient te vertoeven.
Uiteindelijk werd de club kampioen met 17 punten voorsprong op DVSC-DEAC, met 25 zeges, 3 draws en slechts 2 nederlagen, met een doelsaldo van 94-22.
Introtekst.htm
Terug naar Clubvoetbal in Hongarije