FOX  William

William Fox, filmproducerWilliam Fox.Biografie:

Geboren: 1 januari 1879 (Tulchva - Hongarije)
Als: Fried Vilmos (of Wilhelm Fried, of Wilhelm Fuchs, naargelang de bron)
Overleden: 8 mei 1952 (New York - USA)

Producent en Hollywoodbons -  Stichter van de Fox Studio's!


Toen baby Vilmos pas 9 maanden oud was, verhuisde hij met zijn ouders van zijn geboorteplaats in Tulchva, Hongarije, naar het getto van Manhattan's Lower East Side. William was de oudste van 13 kinderen en één van de zes die overleefden in de Lower East Side. Fox verliet de school op 11-jarige leeftijd en ging onmiddellijk al in zaken, snoepjes van een cent verkopend met zijn makkers in Central Park. Op nieuwjaarsdag geboren, huwde Fox de 16-jarige Eve Leó op 31 december 1899. Hij beweerde dat die timing het meest efficiënt was, door zowel hun huwelijksverjaardag, als zijn verjaardag én Nieuwjaar tegelijk te kunnen vieren. Eve zou steeds aan de zijde van haar echtgenoot met hem samenwerken.
William Fox was een publiciteitschuwe man, die in de pers 'een briljant, opwindend, energieke ruwe klant' werd genoemd. Angela Fox Dunn herinnerde zich dat haar oom William de titel van 'The Lone Eagle' van de filmindustrie was gegeven. Op het toppunt van zijn imperium, was Fox er voor gekend nooit iets kleiner dan een 100 $ biljet op zich te dragen. Hij wou nooit een uurwerk dragen en hield de jaloezieën van zijn kantoor gesloten in een poging 'de tijd te doen stilstaan'.

William Fox. William Fox.
William Fox.
William Fox en Friedrich Murnau. William Fox in 1930.
Fox met Friedrich Murnau, een befaamd Duits regisseur.
Fox met een medewerker aan de slagin 1930.

 

In 1929 vierde Willam Fox 25 jaar carrière, waarin hij vanuit het niets een imperium opbouwde.

Gedurende 25 jaar lang groeide het Fox fortuin gestadig aan. Met zijn nieuwkomer 'Greater New York Film Rental Company' (opgericht in 1904), vocht Fox tegen het filmmonopolie van de 'Motion Picture Patents Company'. Het gevecht eindigde pas in het Opperste Gerechtshof in 1912, waar het in Fox' voordeel beslecht werd. Hij ging voort met het ontwikkelen van succesvolle filmvertoningen, de distributie en het produceren, en bracht deze drie belangen in 1915 samen door de oprichting van de 'Fox Film Corporation', die één van de machtigste en creatiefste studio's van de stomme filmperiode werd. Vier jaar later verhuisde de maatschappij naar een 13 acres (1 acre = 4046,86 m2) groot terrein in Hollywood. William Fox.In 1923 begon de 'Fox Film Corporation' dan uiteindelijk te bouwen aan de 'Fox Hills Studios' op een terrein van 100 acres, in de 'Century City', een commercieel en residentieel district van Los Angeles, ten westen van Beverly Hills en later ook het verblijf van '20th Century Fox', de studio van Shirley Temple en 'Star Wars'.
Op het toppunt van zijn macht was Fox eigenaar van 500 cinemazalen in de V.S. (hij kocht de controle over het reusachtige 'Loew's Inc.') en de 'Gaumont Theatres' keten in Groot-Brittannië. Op het einde van de jaren '20 accumuleerde de maatschappij meerdere topsterren en regisseurs, en produceerde een aantal prestigieuze films. Vroege Fox films waren echte juweeltjes, bijna artistieke meesterwerken. Een reeks Westerns met Tom Mix brachten steeds rond het miljoen dollar op voor Fox. Het was ook Fox die de eerste steractrice creëerde met Theodosia Goodman van Cincinnati. Als Theda Bara, 'The Vamp', (haar filmnaam was een anagram van 'Arab Death') fluisterde zij het onsterfelijke tekstlijntje "Kiss me, my Fool", in de Fox film ' A Fool There was' (1915).
Als een teken van zijn sluwheid in zaken, verwierf William Fox de Noord-Amerikaanse patenten voor de revolutionaire Movietone sounds. Warner Brothers, met de grammofoonplaat van Vitaphone sound, bracht wel de eerste sprekende film uit (The Jazz Singer), maar het zou de lichte celluloidband van Movietone zijn die de industriële standaard zou worden. Een belangrijk resultaat van de nieuwe geluidspatenten was de reeks van 'Fox Movietone News Reels'. Fox vond hiermee de georganiseerde globale medianieuwsvergaring uit, vandaag door CNN, BBC, ITN, DW en anderen nagevolgd.

   
De Fox Hills Studios in Hollywood. Het logo van het huidige 20th Century Fox.
De Fox Hills Studios in Hollywood..
Het logo van het huidige 20th Century Fox.
Het Fox Theatre in San Francisco.
Het Fox Theatre in San Francisco: gebouwd in 1929 (met 4600 zitplaatsen, met decoratie door Fox’s echtgenote Eve Leó) en afgebroken in 1963..

Fox verzekerde zijn plaats in de geschiedenis door de sprekende film te commercialiseren en vervolgens een breder filmscherm te introduceren. Hij was een pionier voor wat betreft de breedbeeldfilm met 'The Big Trail' (1930). Zelfverzekerd van de toekomst van de sprekende film, trachtte hij juist voor de aandelencrash van 1929 MGM te kopen. Het jaar 1929 was voor William Fox ook een keerpunt. Bovenop de 'St. Louis Fox' opende hij nog grote zalen in San Francisco en Atlanta. Maar in juli sloeg het noodlot toe wanneer hij bij een auto-ongeluk zwaar gewond werd en zijn chauffeur gedood. Hij was ternauwernood genezen toen in oktober een ander soort ongeluk toesloeg in de natie. Krantenkoppen van 6 december kondigden aan dat de beurscrack de filmkoning met een verlies van 91.000.000 $ achterliet. Tegen 1932 waren William Fox' financiële belangen in het theatercircuit verdwenen. Stichter Fox werd gedwongen 'Fox Film' te verlaten en het nieuwe bestuur onder leiding van voorzitter Sidney Kent fusioneerde de maatschappij in 1935 met '20th Century Pictures' om de '20th Century Fox' te vormen. Een jaar later, in 1936, trachtte Fox een jury om te kopen tijdens de liquidatie van zijn holdings die in bankroetproces gewikkeld waren. Hij werd tot één jaar gevangenisstraf veroordeeld, te beginnen in 1941. Voorwaardelijk vrijgelaten bleek hij in 1943 een paria te zijn geworden in Hollywood. Alhoewel hij beveiligd was door zijn vele patenten, bleef de industrie voor wie hij zo visionair geweest was, voor hem gesloten.
Ster op de Walk of Fame.Niettegenstaande hij nog leefde tot 1952, met een geschat persoonlijk fortuin van 20.000.000 $, was William Fox nooit meer in staat zijn amusementrijk opnieuw op te starten en stierf als een door de filmindustrie vergeten man. Niemand van de filmwereld kwam zijn rouw betuigen bij zijn begrafenis.

Aesop zei over wat Fox overkwam: "A clever fox rarely escapes hungry hounds once they have him cornered."

William Fox kreeg naderhand wel een ster op de Walk of Fame, 6541 Hollywood Blvd.
Belle Fox, dochter van William Fox, richtte de William & Eva Fox Foundation op ter ere van haar ouders. De Fox Foundation is een private subsidiërende stichting, die er zich op toelegt de artistieke ontwikkeling van toneelacteurs te bevorderen, als strategie ter bevordering van het live toneel.William Fox met zijn vrouw en dochter rond 1928. 'William Fox: A Story of Early Hollywood'
William Fox met zijn vrouw en dochter rond 1928.
Het boek 'William Fox: A Story of Early Hollywood'.

Susan Fox de achter-kleindochter van William Fox schreef het boek 'William Fox: A Story of Early Hollywood' (2007). Het is een fascinerende kijk achter de schermen van het vroege Hollywood en gaat tevens over de 'Rise and Fall' van William Fox. Susan Fox, en haar co-auteur en echtgenoot Donald G. Rosellini, werkten meer dan 15 jaar aan dit project.

Als presentator worden hem tussen 1914 en 1935 meer dan 500 films toegewezen, waaronder: 'The Niger' (1915), 'The Iron Horse' (1924), 'What Price Glory?' (1926), 'Four Sons' (1928), 'The River' (1929) en 'Girl City' (1930).
William Fox produceerde tussen 1915 en 1934 zelf ook meer dan 100 films, zoals: 'Cleopatra' (1917), 'Seventh Heaven' (1927 Oscarnominatie), 'Sunrise: A Song of Two Humans' (1927 Oscarwinnaar), 'Street Angel' (1928) en 'Lucky Star' (1929).