FUCHS  Jenó

Fuchs Jenõ.
(foto 'SportHistória')
Fuchs Jenõ.

Biografie:

Geboren:
29 oktober 1882 in Budapest (Hongarije)
Overleden: 14 maart 1955 in Budapest

Eén van de grootste schermers in de geschiedenis van de Olympische Spelen.

Fuchs Jenõ, de legendarische schermer met de sabel, was van Joodse afkomst en in het Hongarije van de 19de eeuw was het de Joden niet toegelaten wapens te dragen. Zo kon hij zich niet aansluiten bij een schermclub of deelnemen aan een officiële competitie. Bijgevolg was de verovering van een landstitel op de Hongaarse kampioenschappen ook uitgesloten.

Hij mocht wel naar de Olympische Spelen van 1908 door derde te eindigen na de kwalificatiewedstrijden, nadat de beperkende regels enigszins versoepeld werden. Toch heerste er in de groep schermers geen al te beste verstandhouding, juist vanwege zijn Joodse afkomst. Ook van officiële zijde reageerde men koeltjes op zijn Olympische zeges. Bij de terugkeer in Hongarije na de Spelen van 1908, viel het team een hartelijke ontvangst te beurt, zonder Jenõ er bij te betrekken wel te verstaan, die eenzaam aan het station stond. Dat zou later ook nog steeds blijken, waardoor in eigen land toen erkenning uitbleef. Noch van zijn teamgenoten, noch van de pers, ging aandacht naar hem uit. Het publiek kende hem niet eens.

Fuchs nam slechts deel aan twee Olympiades, maar won er wel alles waar hij aan deelnam en was er winnaar van vier Gouden Olympische medailles. Hij won zijn eerste twee medailles, zowel in individueel als in teamverband, op de Olympische Spelen 1908 in Londen. In de finalepartijen liep hij slechts één touch op en in de teamcompetitie leidde hij de Hongaarse ploeg naar het goud, na zeges tegen Duitsland (9-0), Italië (11-5) en Bohemen (9-7).
Vier jaar later herhaalde hij die twee overwinningen op de Spelen van 1912 in Stockholm en was daar absoluut briljant. Fuchs was ongeslagen op zijn weg naar het goud op die Olympiade. Hij sloeg zich zonder verliespartijen doorheen zowel de individuele als de teamcompetitie en veroverde twee nieuwe gouden medailles, doordat hij ook met zijn team opnieuw kon zegevieren.
In de 25 partijen als individueel tijdens zijn Olympische carrière, zette Dr. Fuchs een verbazingwekkend record neer met 22 overwinningen, 2 nederlagen en 1 onbeslist.

Het officiële 'Swedish Olympic Report of 1912' schreef: "The Hungarians in this event brilliantly maintained their reputation as, perhaps, the greatest masters of the sabre in Europe, and their leading representative, Dr. Fuchs, awakened general admiration by the skill and strength he displayed during the course of the competition. Although of slight build and rather low stature, he succeeded by means of well calculated sabre play, in repelling the attacks of and defeating the most powerfully built and vigorous opponents. One saw the results of good schooling and methodical training; there was no attempt at artificial surprises, nothing was left to chance; determination and strength were not spared, on the other hand, whenever an attack was at length made from some well chosen position."

Hongaars Olympisch team 1908. Hongaars Olympisch team 1912.
Het Hongaars Olympisch team schermen 1908:
Werkner Lajos, Dr. Gerde Oszkár, Dr. Fuchs Jenő
en Tóth Péter.
Het Hongaars Olympisch team schermen 1912: Berty László,
Földes Dezső, Fuchs Jenő,Tóth Péter, Gerde Oszkár, Mészáros Ervin, Schenker Zoltán, Werkner Lajos.
Dr. Fuchs Jenõ op de O.S. 1912. Dr. Fuchs Jenõ druk omringd in 1912.
Dr. Fuchs Jenõ op de Olympische Spelen 1912.
Dr. Fuchs Jenõ druk omringd in 1912
na het behalen van in totaal 4 Olympische titels.


Palmares:

* Olympische Spelen 1908, Londen: individueel schermen met de sabel; Gouden medaille (Zilver: Zulavszky Béla, Hongarije, en Brons: Vilém Goppold von Lobsdorf, Bohemen)
* Olympische Spelen 1908, Londen: team schermen met de sabel; Gouden medaille
* Olympische Spelen 1912, Stockholm: individueel schermen met de sabel; Gouden medaille (Zilver: Békéssy Béla, Hongarije, en Brons: Mészáros Ervin, Hongarije)
* Olympische Spelen 1912, Stockholm: team schermen met de sabel; Gouden medaille


Zijn vader was een welgesteld drukker die zijn zoon in staat stelde om aan de universiteit te gaan studeren. In 1911 studeerde Fuchs als advocaat af aan de Budapest University of Science en werd Doctor in de Rechten met een staatsdiploma. Maar ook in de uitoefening van zijn beroep was zijn Joodse afkomst een rem.
In W.O. II werd Dr. Fuchs in het Duitse leger ingelijfd, maar omdat hij van Joodse afkomst was mocht hij geen deel uitmaken van een gevechtseenheid. Hij werd wel goed genoeg bevonden om mijnen op te ruimen. Wegens moedig gedrag (*) werd hem, als enige Jood, het Duitse IJzeren Kruis toegekend door de Wehrmacht. Verondersteld werd dat de Duitse officieren die de onderscheiding voorstelden, bekend waren met zijn reputatie van Olympisch schermer.

(*) ...De taak van het bataljon waarbij Fuchs was ingedeeld was het verwijderen en leggen van landmijnen. Op een gegeven ogenblik doodden de Russen de reguliere Hongaarse soldaten die het bataljon escorteerden en lieten alleen de Joden ongemoeid. Fuchs en zijn kameraden namen de wapens van de gevallen soldaten en zetten het gevecht tegen de Russen verder, die zich moesten terugtrekken. De commandant van een nabije Duitse eenheid was Kolonel Friedrich Trompeter. Deze was zelf ook een schermer en pentatlon sportman, hij kende Fuchs van vroeger en stelde voor de Joodse strijders het IJzeren Kruis toe te kennen...
(http://kaleidoscopehistory.hu/index.php?subpage=cikk&cikkid=29)

Ook hiermee kreeg hij na de oorlog, die hij overleefde door nog als verpleegkundige in een militair hospitaal te werken, de nodige problemen. Hij werd zelfs even gearresteerd in 1945.
Hij overleed op 14 maart 1955 in Budapest, 72 jaar oud, gebroken en miskend.
Pas jaren na zijn dood kreeg hij de verdiende erkenning voor zijn geleverde prestaties.
En in 1982 werd Dr. Fuchs ook nog opgenomen in de International Jewish Sports Hall of Fame.

Fuchs Jenõ. Fuchs Jenõ. Het IJzeren Kruis dat aan Jenõ werd toegekend in W.O. II.
Dr. FUCHS Jenõ.
Het Duitse IJzeren Kruis.

Fuchs Jenõ op het toppunt van zijn 'roem'. Fuchs Jenõ op het toppunt van zijn 'roem'. Fuchs Jenõ op rijpere leeftijd.
Op het toppunt van de 'roem'... (foto links 'SportHistória')
...en een rijpere Fuchs.

Het graf van Jenõ en zijn vrouw Éva.
Het graf van Dr. Fuchs Jenõ, en zijn echtgenote Éva, op het kerkhof Rákoskeresztúri Köztemető in Budapest.