GERA  Zoltán 

GERA Zoltán
GERA Zoltán

Geboren : 22 april 1979 - Pécs (Hongarije)
Club(s) als speler : Pecs Leather Factory, Zsolnay, Harkány SE (1988-1993), Pécsi MFC (eerst jeugdploegen en dan het fanionteam in 1997-2000), Ferencváros TC (2000-2004, 115 wedstr., 32 goals), West Bromwich Albion (Engeland, 2004-2008, 155 wedstr., 25 goals), Fulham FC (Engeland, 2008-2011, 116 wedstr., 17 goals), West Bromwich Albion FC (Engeland, 2011-'14, 30 wedstr., 4 goals), Ferenváros TC (2014-'18 )
Club(s) als trainer : Hongaars nationale ploeg (hulptrainer, U21, 21-7-2018- )
Positie : Aanvallend middenvelder
http://origo.hu/zoltangera/career/walkoflife/20051130career.html

Biografie :
Gera Zoltán (1m82, 76 kg), 'Gerzson' zoals hij genoemd wordt door zijn fans, is waarschijnlijk de beste Hongaarse voetballer sinds de grote Nyilasi Tibor.
Als bekwaam en veelzijdig speler voelt Gera zich zowel thuis als diepe spits, dan als rechter aanvallend middenveldspeler. Hij heeft een heel goede verre pas, een zuivere baltoets en een indrukwekkende actieradius.
Gera groeide op in een gemiddelde Hongaarse familie. Zijn vader was portier en zijn moeder werkte in een brouwerij. In het begin waren er geen problemen met Zoltán, hij behaalde goede studieresultaten. Als negenjarige zette hij zijn eerste stappen als voetballer met de steun van zijn vader (eerst bij de jeugdploegen van Pecs Leather Factory, Zsolnay en Harkány SE, dan bij Pécs MFC) en al vlug bleek zijn talent heel duidelijk. De problemen begonnen echter wanneer de jonge Zoli in de ban geraakte van slechte vrienden, oudere studenten die de jongeren het hoofd op hol brachten met hun verhalen over avonturen, met inbegrip van diefstallen. De jongen spendeerde meer tijd op straat dan thuis of op school. Zo begon hij enorm veel te roken en werd een alcohol en drugverslaafde op zijn dertiende jaar.
Garami József, toen trainer bij Pécs waar Gera in de jeugdploegen speelde, steunde hem zoveel mogelijk, maar dat was niet voldoende om hem uit de diepe problemen te helpen. De misdaadwereld trok aan hem. Op 16-jarige leeftijd had hij het voetballen en de school al lang opgegeven.
Zijn vader was ondertussen geen goed voorbeeld geweest voor de jonge Zoltán. Om de paar maand had hij een nieuwe vriendin en bekommerde zich niet om de toekomst van zijn zoon. Maar plots, van de een op de andere dag, veranderde hij compleet. Hij interesseerde zich ineens in de Bijbel en vroeg Zoltán om mee naar de kerk te gaan. Na een poosje deed deze dat ook. Zoli raakte in de ban van de godsdienst en stopte met drinken, roken en drugs. Sommige van zijn gangmaatjes volgden zijn voorbeeld.
Zijn vader en vrienden hielpen hem terug te keren naar het voetbalveld, maar speelde eerst indoorvoetbal. Zijn vorige levenswijze had hem uitgeput en hij kon geen zware inspanningen aan. Maar, geholpen door zijn geloof, werd hij sterker en sterker, en zijn medespelers en vervolgens zijn trainers en fans herkenden zijn talent. Hij begon dan te spelen bij Pécs MFC in de nationale competitie, waar hij een uitstekend en steunend trainer had, Róth Antal. Hij was zeventien toen hij een eerste maal in het seniorenteam speelde. Hij kreeg aandacht van de media en andere voetbalteams geraakten geïnteresseerd in hem.
Na het seizoen 1999-2000 bij Pécs ondertekende hij een contract met Ferencváros TC en verhuisde naar Budapest. Met Ferencváros veroverde hij de landstitel in 2001, de Hongaarse Beker in 2003 en zowel het Kampioenschap als de Beker in 2004.
Zijn 32 doelpunten in 115 competitiewedstrijden voor Ferencváros gingen niet onopgemerkt voorbij en in de zomer van 2004 haalde West Bromwich Albion hem voor 1,5 miljoen pond binnen. Die zomer bracht voor Gera heel wat veranderingen teweeg. Naast zijn overgang naar West Bromwich, trad hij ook in het huwelijk met zijn vrouwtje Tímeá, die hem naar Birmingham vergezelde. Daar bereikte hij bijna de cult status bij de clubsupporters, dankzij zijn uitstekend eerste seizoen 2004-'05, waarin hij 6 goals scoorde in 42 wedstrijden en er heel wat toe bijdroeg dat de club niet degradeerde.
In het volgend seizoen 2005-'06 kon hij slechts 15 wedstrijden spelen door gezondheidsproblemen tengevolge van een handbreuk en operaties. Maar hij bleef één der besten van zijn team en eind december 2005 werd hij zelfs door squarefootball.net verkozen tot beste voetbalspeler van West Bromwich van 2005.
Niettegenstaande West Bromwich Albion op het einde van dat seizoen alsnog degradeerde uit de Premier League, werd van de drievoudige Hongaarse speler van het Jaar verwacht dat hij toch in de Premier League zou blijven voetballen, doordat heel wat ploegen in de Engelse Premiership geïnteresseerd bleken in zijn handtekening. Zo was er in augustus 2006 steeds sprake van Tottenham, Bolton, Aston Villa, Liverpool en Wigan, maar trainer Bryan Robson wou Gera niet laten gaan. Hij zou nog bij de club blijven tot eind seizoen 2007-'08.
Begin mei 2008 promoveerde Gera met West Bromwich nog als kampioen van de 'Football League' (tweede klasse) naar de 'Premier League'. Maar op 11 juni 2008 tekende hij, met een vrije transfer, een nieuw contract in Engeland, namelijk bij Fulham FC, dat zich in het voorbije seizoen pas op de laatste dag van het behoud in de Premier League kon verzekeren. Op 2 augustus 2011 tekende hij, na afloop van zijn contract bij Fulham, opnieuw transfertvrij zijnde voor de tweede maal bij West Bromwich Albion FC. Bij de eerste wedstrijd van het seizoen 2012-2013 tekende Gera een prachtig doelpunt aan tegen Liverpool, wat hem de trofee van 'Goal of the Season 2012-2013' opbracht. In augustus 2013 werd zijn contract met de club verlengd voor één jaar, alhoewel hij sinds januari van dat jaar gekwetst uitgevallen was en nog steeds revalideerde op dat moment, zodat hij slechts sporadisch kon opgesteld worden.
Op het einde van het seizoen 2013-2014 verliep zijn contract daar en keerde Zoltán terug bij zijn oude club, Ferencvárosi TC. In 2015 won hij daarmee de Beker van Hongarije en de Supercup.
In 2016 werd de Kampioenstitel en de Beker van Hongarije veroverd.


Op 29 juni 2018 maakte Gera, op 39-jarige leeftijd, bekend dat hij een einde stelt aan zijn spelerscarrière. Hij verklaarde dat na de zware kwetsuur die hij in de loop van vorig jaar opliep, niet meer het gewenste niveau kon bereiken om met voldoening zijn loopbaan verder te zetten. Bovendien is het risico op nieuwe kwetsuren te groot geworden.
Gera mag terugkijken op een rijkgevulde spelerscarrière, zowl in Hongarije als in England. Verder speelde hij 97 wedstrijden voor ht Hongaars nationaal elftal, waarbij alleen Király Gábor (108) en József Bozsik József (101) meer caps behaalden.
Gera verklaarde verder nog niet volledig uit het voetbal te stappen, maar zijn opleiding tot trainer te zullen verder zetten, om zo zijn club en de nationale ploeg te blijven helpen.


Gera Zoltán (staande 3de van links) met de jeugdploeg van Harkany SE. Gera Zoltán stelt zijn trui van Ferencváros voor.


Gera Zoltán stelt zijn trui van Ferencváros voor (2000)...
Een jonge Gera Zoltán bij Ferencvárosi TC, periode 2000-2004.
Gera Zoltán (staande 3de van links) met de jeugdploeg van Harkany SE.
 
Een jonge Gera Zoltán bij Ferencvárosi TC, periode 2000-2004.
Karikatuur van Gera Zoltán In 2004 met het shirt van West Bromwich Albion. zijn handbreuk in 2005
Karikatuur van Gera Zoltán.
In 2004 met het shirt van West Bromwich Albion.
...zijn handbreuk in 2005...

kampioen met West Bromwich Albion Gera bij Fulham. Gera met zijn trofee 'Goal of the Season 2012-2013'.
...en kampioen met West Bromwich Albion in de 'Football League' (2008).
...en in juni 2008 met het shirt van Fulham FC.
Gera, terug bij West Bromwich, met zijn trofee 'Goal of the Season 2012-2013'.
Terugkeer naar Ferencvarosi TC op 9 juli 2014.
Terugkeer naar Ferencvarosi TC op 9 juli 2014.


Carrière als international
Sinds hij zijn debuut als international maakte voor de Hongaarse nationale ploeg in 2002, werd Gera zowat de talisman van het team. Hij was ook geruime tijd kapitein en één der sleutelfiguren van de ploeg sinds 2004.
Zijn eerste cap voor de Magyaren veroverde hij op 13 februari 2002, waarbij in Hongarije tegen Zwitserland verloren werd met 1-2. Zijn eerste doelpunt als international was het eerste van een hat trick op 16 oktober 2002 tijdens een wedstrijd tegen San Marino.
In oktober 2009 stelde hij zich echter 'voortaan niet meer beschikbaar' voor de Hongaarse nationale ploeg omdat hij zich niet voldoende gesteund zag door de nationale trainer Erwin Koemen, die hem zijn kapiteinsband afnam en hem op de bank zette. Gera sloot echter niet uit dat hij in de toekomst op zijn beslissing zou kunnen terugkomen. Zijn voorlopig laatste wedstrijd in het rode Hongaarse shirt was de wedstrijd Portugal-Hongarije (verlies met 3-0) op 10 oktober 2009 (in het kader van de kwalificatiewedstrijden voor het WK-2010 in Zuid-Afrika). Maar wanneer de nieuwe Hongaarse bondscoach Egervári Sándor in juli 2010 het roer overnam van Erwin Koeman, werd Zoltán opnieuw uitgenodigd bij de Nationale ploeg en speelde, opnieuw als kapitein, de wedstrijd tegen Engeland op 11 augustus 2010. En werd verder opgeroepen en telt tot op heden 97 caps en 26 doelpunten.

Met zijn twee doelpunten tijdens de wedstrijd Nederland-Hongarije op 29 maart 2011 (5-3 winst voor Nederland) won Gera voor het Britse tijdschrift Four-Four-Two de trofee 'Goal of the Year 2011', én de derde plaats van datzelfde klassement.

Gera met zijn trofee 'Goal of the Year 2011'.
Gera met zijn trofee 'Goal of the Year 2011'.
Gera in goede doen als Hongaars international. samen met Juhász Roland en Böör Zoltán Gera (nummer 10) met het Nationaal Elftal.
Gera in goede doen als Hongaars international.
In het nationale shirt aan het juichen, samen met Juhász Roland en Böör Zoltán...
Gera (nummer 10) met het Nationaal Elftal.

Gera behoorde ook tot de selectie voor het EK 2016 in Frankrijk waarvoor Hongarije zich voor de eerste maal sinds 1972 geplaatst had. Hij speelde er 4 wedstrijden en scoorde 1 doelpunt. Hongarije bereikte, na groepswinst, de achtste finale, waarin het verloor van België (0-4).
Na het toernooi zou de Europese Voetbalbond bekend maken dat de supporters het doelpunt van Gera tijdens de wedstrijd Hongarije-Portugal het mooiste doelpunt van het toernooi was. 32% van de 150.000 supporters stemden hiervoor. De treffer van Gera haalde het van die van Cristiano Ronaldo tegen Wales (zijn kopbal kreeg 24% van de stemmen), de knappe volley van de Zwitser Xherdan Shaqiri (tegen Polen) eindigde als derde (23%).
Gera maakte volgens de UEFA eerder ook al het mooiste doelpunt van de groepsfase voor het EK 2016. Dit doelpunt werd nadien op 12 januari 2017 ook nog door de Hongaarse Vereniging van Sportjournalisten (Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ)) verkozen tot mooiste 'Doelpunt van het Jaar 2016'.

De Hongaarse selectie voor het Europees Kampioenschap 2016 in Frankrijk.
De Hongaarse selectie voor het Europees Kampioenschap 2016 in Frankrijk (Gera Zoltán vooraan 5de van links).
Het doelpunt van Gera tijdens de wedstrijd Hongarije-Portugal op het EK 2016 in Frankrijk. Op 22 juni 2016 scoorde Gera het mooiste doelpunt van het EK tegen Portugal op het EK in Frankrijk.
Het doelpunt van Gera tijdens de wedstrijd Hongarije-Portugal op 22 juni op het EK 2016 in Frankrijk (foto's: UEFA).

Het Hongaarse elftal voor de wedstrijd tegen België op 26 juni 2016 op het EK in Frankrijk.
Het Hongaarse elftal voor de wedstrijd tegen België op 26 juni 2016 op het EK in Frankrijk.
(staande L/R) Szalai Ádám, Király Gábor, Pintér Ádám, Guzmics Richárd, Kádár Tamás en Juhász Roland, (gehurkt L/R) Lang Ádám, Gera Zoltán, Dzsudzsák Balázs, Nagy Ádám en Lovrencsics Gergo.


Carrière als trainer
Gekweld door herhaaldelijke blessures had Gera bij Ferencvárosi TC een einde gesteld aan zijn spelerloopbaan, maar ook al wat ervaring kunnen opdoen die hem naar een nieuwe carrière als trainer zou leiden. En zijn eerste stappen kon hij nu zetten als hulptrainer van Marco Rossi, de nieuwe coach van het Hongaars nationaal elftal. Inderdaad maakte Rossi op 21 juli 2018 zijn nieuwe staf bekend, die hem zou bijstaan in het leiden van de nationale ploeg. Hierbij sprong de naam van Gera Zoltán in het oog, die als hulptrainer aan de slag kon gaan.
Vanaf de zomer 2019 werd hij tevens de federale coach van de U21 van Hongarije. Hij verliet dan ook de professionele staf van Ferencváros vanwege deze nieuwe opdracht. Hij leidde dan ook het nationale U21 op het Europees Kampioenschap in 2001, dat gedeeltelijk in eigen land gehouden werd.
In november 2020 verving hij Marco Rossi, de door corona getroffen hoofdcoach van de nationale ploeg van Hongarije, voor twee wedstrijden. Tijdens het EK juni 2021 mocht hij tevens de Italiaanse coach bijstaan als tweede coach.
Onder zijn leiding nam de U21-ploeg deel aan het EK 2021 en daarna aan de kwalificatiereeks voor het EK 2023. De MLSZ verlengde in juli 2022 het contract van de 43-jarige Gera, waardoor de nationale beloftenploeg zich met hem ook gaat voorbereiden op de EK-kwalificatieduels van 2025.


Gera Zoltán nieuwe hulptrainer van de Hongaarse nationale ploeg (21-7-2018).
Gera Zoltán nieuwe hulptrainer van de Hongaarse nationale ploeg (21-7-2018).


Op dinsdag 29 januari 2019 maakte de Hongaarse Voetbalbond bekend dat Gera Zoltán benoemd werd als ambassadeur van Hongarije op de Europese Kampioenschappen in 2020. Hongarije behoort immers, in tegenstelling van België dat geschrapt werd als deelnemend land, tot één van de twaalf landen waar wedstrijden zullen gespeeld worden voor de finale van het EK.

Gera Zoltán op 29 januari 2019 benoemd tot Hongaars ambassadeur voor het EK 2020.
Gera Zoltán op 29 januari 2019 benoemd tot
Hongaars ambassadeur voor het EK 2020.

Gera als coach van de Hongaarse U21 in 2023 Gera als coach van de Hongaarse U21 in 2023
Gera als coach van de Hongaarse U21 in 2023. (foto's: MLSZ).

ERELIJST :

Club:
* Driemaal Kampioen van Hongarije met Ferencváros in 2001, 2004 en 2016
* Viermaal Bekerwinnaar met Ferencváros in 2003, 2004, 2015 en 2016
* Tweemaal winnaar Supercup Hongarije met Ferencváros in 2004 en 2015
* Hongaarse speler van het Jaar in 2002, 2004 en 2005
* Kampioen 'Football League' (Engelse 2de klasse) met West Bromwich Albion in 2008
* Verliezend finalist 'Europa League' met Fulham FC in 2010

Nationaal elftal Hongarije:
* 3 caps (-21)
* 97 Caps
* 26 doelpunten
* Deelname en achtste finale op EK 2016 Frankrijk (4 wedstrijden gespeeld, 1 doelpunt)
* Mooiste doelpunt van het EK 2016 in Frankrijk verkozen door de UEFA
*
Mooiste 'Doelpunt van het Jaar 2016' verkozen door de Hongaarse Vereniging van Sportjournalisten (Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ))


COMPETITIE- en CUPWEDSTRIJDEN
Jaar
Clubs
Wedstrijden
Doelpunten
1988-'97
Harkány SE
?
?
1997-'98
Pécsi MFC
25
2
1997-'99
Pécsi MFC
31
8
1997-2000
Pécsi MFC
31
9
2000-'01
Ferencváros FC
32
7
2001-'02
Ferencváros FC
29
8
2002-'03
Ferencváros FC
35
7
2003-'04
Ferencváros FC
37
17
2004-'05
Ferencváros FC
1
0
2004-'05
West Bromwich Albion
42
6
2005-'06
West Bromwich Albion
16
3
2006-'07
West Bromwich Albion
48
6
2007-'08
West Bromwich Albion
49
10
2008-'09
Fulham FC
38
3
2009-'10
Fulham FC
46
10
2010-'11
Fulham FC
32
4
2011-14
West Bromwich Albion
30
4
2014-'18
Ferencváros FC
89
15
TOTAAL
611
119
Ook op persoonlijk vlak gaat het goed met Zoltán en zijn echtgenote Tímeá. Gehuwd op 19 juni 2001 werden zij op 14 maart 2008 de gelukkige ouders van een dochtertje Hanná en op 29 november 2011 van een zoontje Jonatán.

Zijn huwelijk met Timea in 2004. samen met Timea en dochtertje Hanna en Tímea, dochtertje Hanná en zoontje Jonatán in januari 2015
Zijn huwelijk met Tímeá in 2004...
...met Tímeá en dochtertje Hanná in november 2011.
...en Tímeá, zoontje Jonatán en dochtertje Hanná in januari 2015.