HARGITAY  (Mickey)  Miklós

Hargitay Miklós

Biografie:

Geboren:
6 januari 1926 in Budapest (Hongarije)
Overleden: 14 september 2006 in Los Angeles (USA)

Mr. Universe!  Bodybuilder en filmacteur.


Hargitay Miklós, werd geboren in 1926 in Budapest uit ouders die in de show business zaten in Europa. Miklós verliet Hongarije in 1947 om te ontsnappen aan de onontkoombare Sovjet militaire dienstplicht.
Wanneer hij in Amerika aankwam was hij reeds een gereputeerd bodybuilder. Zijn inspiratie om volop die sport te gaan beoefenen ontstond, nadat hij Steve Reeves (bekend voor zijn filmrol als Hercules) op een magazinecover had zien staan.
Zijn voornaam Miklós werd nu Mickey. Hij vestigde zich in Cleveland en ontmoette en trouwde er al vlug met zijn eerste echtgenote, Mary Birge (met wie hij ook een acrobatische act had). Hij verdiende toen de kost als loodgieter en timmerman. Het koppel kreeg in 1949 een dochter, Tina.
Als volleerd bodybuilder nam hij deel aan de ' Mr. America' en ' Mr. World' competities. Op aanmoediging van John Grimek nam hij deel aan en won hij de NABBA (National Amateur Bodybuilders Association) ' Mr. Universe' in 1955, vijf jaar nadat Steve Reeves de titel gewonnen had. Mickey, een emotioneel iemand, weende van vreugde wanneer hij deze titel won.

BODYBUILDING:

Bodybuilding en krachttraining bestaan al sinds de Oudheid, maar pas op het einde van de 19de eeuw werden deze sporten populair. In de jaren '30 werden in de VS steeds meer bodybuildingwedstrijden georganiseerd en in 1939 stelde de 'American Athletic Union' de titel van 'Mr. America' in. Na Wereldoorlog II werden op het gebied van deze sport veel organisaties opgericht in de VS en Europa. De 'International Federation of Body Building' (IFBB), die in 1946 werd opgericht door Ben en Joe Weider, is nu een overkoepelende organisatie voor meer dan 170 nationale federaties. Toch werd deze discipline pas in 1998 voorlopig erkend door het IOC. Het is thans nog geen Olympische sport.

Het doel van bodybuilding is de harmonieuze ontwikkeling van de lichaamsbouw door middel van oefeningen met losse gewichten en fitnessapparaten voor het trainen van elke spiergroep. Elke spier wordt maximaal belast om de groei te stimuleren. De ontwikkeling van de spieren door krachttraining maakt deel uit van het trainingsprogramma van beoefenaars van veel sporten waarbij kracht, vermogen en lichaamsmassa nodig is. Voeding speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de bodybuilder. Het mentale aspect is ook heel belangrijk. De sporter dient gemotiveerd en vastberaden te zijn en doorzettingsvermogen te bezitten. Het gebruik van anabolische steroïden in deze sport blijft echter een bron van controverse.

Bij wedstrijden wordt de lichaamsbouw van de bodybuilder beoordeeld door een jury, die meestal bestaat uit negen personen, die vier basiskwaliteiten beoordelen: spiermassa, evenwichtige spierontwikkeling, spierdichtheid en spiercontouren. Er zijn zeven verplichte poses voor de mannen en vijf voor de vrouwen en paren.


Hargitay (Mickey) Miklós van bodybuilder naar Mr. Universe. Hargitay (Mickey) Miklós van bodybuilder naar Mr. Universe. Hargitay (Mickey) Miklós van bodybuilder naar Mr. Universe.
Hargitay (Mickey) Miklós van bodybuilder naar Mr. Universe.

Hartigay en Jayne Mansfield pakten graag uit met hun vaardigheden... Het echtpaar samen met Jayne Marie, de dochter van Jayne uit haar eerste huwelijk Steeds in het middelpunt van de belangstelling.
Hartigay en Jayne Mansfield pakten graag uit met hun vaardigheden...
1958: Het echtpaar samen met Jayne Marie, de dochter van Jayne uit haar eerste huwelijk met Paul Mansfield.
Steeds in het middelpunt van de belangstelling.


Zijn show business carrière nam een aanvang nadat Mae West hem ontdekte en hem toevoegde aan de cast van bodybuilders voor haar ' Mae West Revue' (een voorloper uit de jaren '50 van de mannelijke stripshows) in New York's Latin Quarter, samen met Brad Harris, Gordon Mitchell en Reg Lewis.
Het gerucht liep dat wanneer de Amerikaanse actrice 'bombshell' Jayne Mansfield (ware naam Vera Jane Palmer) in New York repeteerde voor haar rol in 'Will Success Spoil Rock Hunter?', zij Mickey Hargitay voor het eerst zag in West's revue in 1956. Toen een kelner haar toen vroeg wat zij die avond wou gebruiken, zou zij geantwoord hebben: "I'll have a steak and the man on the left!"
Op 6 september 1956 scheidde Hargitay van Mary Birge en nadat ook Mansfield gescheiden was van haar eerste echtgenoot, trouwden zij beiden op 13 januari 1958. Mae West had nog tevergeefs getracht het aandacht zoekend koppel uit elkaar te krijgen. Het echtpaar zou drie kinderen krijgen, Miklós Jeffrey Palmer Hargitay (° 21 december 1958), Zoltán Anthony Hargitay (° 1 augustus 1960) en Mariska Magdolna Hargitay (Maria genaamd, ° 23 januari 1964). Mariska Hargitay werd in Los Angeles geboren nadat Mansfield van Hargitay gescheiden was, en is actrice in ondermeer de TV-series 'ER' en 'Law and Order: Special Victims Unit' (waarvoor zij in januari 2005 een 'Golden Globe Award' kreeg). Mariska en haar echtgenoot, de acteur Peter Hermann, kregen op 28 juni 2006 een zoontje, August Miklos Friedrich.
In 1957 maakte Hargitay zijn filmdebuut in 'Slaughter on Tenth Avenue', waarna hij een heuse filmcarrière opbouwde, met vooral Italiaanse films.
Ondertussen verbouwde hij heel wat aan zijn en Mansfield's Beverly Hills herenhuis, The Pink Palace, waar hij het berucht hartvormig zwembad aanbouwde. In 2002 werd het huis met de grond gelijk gemaakt door zijn eigenaar.

Mary Birge, zijn eerste echtgenote. Jayne Mansfield, tweede echtgenote. Ellen Siano, zijn derde echtgenote.
Mary Birge, zijn eerste echtgenote.
Jayne Mansfield, tweede echtgenote.
Ellen Siano, zijn derde echtgenote.
Jayne Mansfield, toenmalig sex-symbool. Jayne Mansfield's hartvormig zwembad.

Jayne Mansfield, toenmalig pinup-icoon.

Jayne Mansfield's hartvormig zwembad.

Op 29 juni 1967 zat actrice en pinup-icoon Jayne Mansfield als passagier in een Buick Electra op weg naar New Orleans toen de wagen in Boluxi inreed op een tractor. De wagen ging onder de tractor en de bestuurder, Mansfield en haar vriend Sam Brody overleden ter plekke. Mansfield werd 34 jaar.
Na haar dood vervolgde Hargitay de erfgenamen voor $275.000, voor het onderhoud van de kinderen. In hun scheidingscontract had zij inderdaad zich akkoord verklaard hun kinderen te onderhouden. In 1973 huwde Hargitay met Ellen Siano, een stewardess, die bij hem zou blijven tot zijn dood in 2006.
Mickey had een broer, Edy, die vroeger in de omgeving van Hollywood woonde. Hargitay was de allereerste om de 'Joe Weider Lifetime Achievement Award' te krijgen. Arnold Schwarzenegger vertolkte hem in de TV-film uit 1982 'The Jayne Mansfield Story'.
Alhoewel Hargitay een succesvolle filmcarrière had, was zijn handelsmerk toch nog altijd zijn imago als bodybuilder gebleven, dat van hem tevens een welgesteld man maakte. Hij realiseerde een tweede fortuin door in onroerend goed te gaan. Later werd hij ook nog voorzitter van 'Graphic Muscle', een internet site gewijd aan bodybuilding. Hij was de fiere vader van vijf kinderen en leidde verder een rustig leven. Hij was een super patriot, juist zoals zijn vriend Arnold.
In 2001 werd de 'Hall of Fame Award' verleend aan de eeuwig jonge, altijd gebruinde, altijd vriendelijke winnaar van de Mr. Universe van 1955, Mickey Hargitay.

Mickey Hargitay overleed in Los Angeles op 14 september 2006, tengevolge van een multipel myeloom (MM), een vorm van kanker (een kwaadaardige woekering van een bepaald soort witte bloedcellen: plasmacellen). Hij werd 80 jaar oud.

Golden Globe Award winnende actrice Mariska Hargitay. Mickey Hargitay en zijn dochter Mariska in mei 2005. met zijn echtgenote Ellen Siano (mei 2005).
Golden Globe Award winnende actrice Mariska Hargitay.
Mickey Hargitay en zijn dochter Mariska in mei 2005...
...en met zijn echtgenote Ellen Siano (mei 2005).

Filmografie

* Slaughter on Tenth Avenue (1957) met Richard Egan, Jan Sterling en Julie Adams
* Will Success Spoil Rock Hunter? (1957) met Jayne Mansfield en Tony Randall
* The Loves of Hercules (1960) met Jayne Mansfield, Massimo Serato en Moira Orfei
* Promises! Promises! (1963) met Jayne Mansfield , Marie McDonald en Tommy Noonan
* Primitive Love (1964) met Jayne Mansfield en Franco and Ciccio
* Stranger in Sacramento (1965) met Barbara Frey
* Bloody Pit of Horror (1965) met Walter Brandi
* 3 Bullets for Ringo (1965) met Gordon Mitchell
* The Sheriff Won't Shoot (1965)
* Revenge of the Gladiators (1966)
* Sette donne d'oro contro due 07 (1966) met Maria Vincent
* Spree (1967) [aka Las Vegas by Night ] met Jayne Mansfield, Juliet Prowse en Vic Damone
* Cjamango (1967) met Ivan Rassimov en Helene Chanel
* The Wild, Wild World of Jayne Mansfield (1968) met Jayne Mansfield
* Wanted: Ringo (1970)
* Lady Frankenstein (1971) met Joseph Cotten en Rosalba Neri
* The Reincarnation of Isabel (1972) met Rita Calderoni
* Cool Million (1972) met James Farentino, Jackie Coogan en Barbara Bouchet
* Delirium (1972) met Rita Calderoni
* Mr. Universe
(1988) met Mariska Hargitay

The Loves of Hercules (1960) Bloody Pit of Horror (1965) Lady Frankenstein (1971) The Reincarnation of Isabel (1972)
The Loves of Hercules (1960)
Bloody Pit of Horror (1965)
Lady Frankenstein (1971)
The Reincarnation of Isabel (1972)