HOWARD  Leslie

HOWARD LeslieHOWARD LeslieBiografie:

Geboren: 3 april 1893 (Forest Hill, Londen)
Als: Steiner László
Overleden: 6 januari 1943 (Golf van Biskaje)

Acteur in o.a. 'Gone with the Wind'.

Leslie Howard werd in Forest Hill, Londen, op 3 april 1893 geboren als Steiner László. Zijn vader Stainer Frank, een immigrant en (Joods) Hongaar van geboorte, wijzigde zijn familienaam in Steiner, wanneer hij zijn nieuwe nationaliteit aanvaardde. Hij was werkzaam als effectenmakelaar op een kantoor in Londen. Hij huwde met Lilian Howard, die haar meisjesnaam veranderde van Blumberg naar Howard, wanneer zij in Engeland aankwam. Zij was de dochter van Charles Blumberg, een advocaat. Zij trouwde met Steiner tegen de wil in van haar ouders. Kort na de geboorte van hun oudste kind László (de latere Leslie), verhuisden zij naar Wenen in Oostenrijk. Het resultaat was dat de jongen alleen Duits sprak bij hun latere terugkeer naar Engeland, wanneer de Blumbergs zich uiteindelijk schikten in het huwelijk van hun dochter.
László liep school op Dulwich College en werd door zijn moeder aangemoedigd om amateurtoneel te volgen. Maar op aandringen van zijn vader aanvaardde hij een vaste en veilige betrekking als bankbediende. Na het uitbreken van W.O.I vervoegde hij het leger bij de cavalerie 20ste Huzaren, niettegenstaande hij nog nooit paard gereden had. In maart 1916 huwde hij met Ruth Evelyn Martin, die hem twee kinderen zou schenken, een zoon Ronald (° 1918) en een dochter Leslie Ruth (° 1924, bekend als Doodie). Kort na zijn huwelijk werd hij naar het front gestuurd.
In 1917, lijdend aan een oorlogsneurose na de slag aan de Somme, werd hij vrijgesteld van militaire dienst en kreeg de raad om te beginnen acteren als genezingstherapie. Hij negeerde zijn vaders raad om terug te keren naar de bankwereld, maar volgde in plaats daarvan op 24-jarige leeftijd de raad van zijn moeder om acteur te worden. Hij wijzigde zijn naam in Leslie Howard en een paar jaren later reeds was zijn naam bekend op het toneel in Londen en New York. Hij kreeg de naam de perfecte Engelsman te zijn, slank, groot, intellectueel en gevoelig, een rol die hij in veel van zijn films zou spelen en een rol die veel vrouwen liet dromen.

Leslie Howard en zijn echtgenote, Ruth Martin.


Leslie Howard en zijn echtgenote, Ruth Martin.
Met echtgenote en dochter 'Doodie'.
Met echtgenote en dochter 'Doodie'.
Zoon Ronald Howard.
 
Zoon Ronald Howard.

Bij de geboorte van zijn dochter, Leslie Ruth Howard, in 1924, had hij reeds naam verworven in Amerika. Een succes op Broadway, keerd hij in 1928 terug naar Londen om op te treden met Tallulah Bankhead in 'Her Cardboard Lover' en 'Berkeley Square' op de planken te brengen, dat hij vervolgens mee naar Amerika nam, waar het een groot succes was. Howard besliste om in een huis in Engeland te investeren en kocht, zonder het te zien, Stowe Maries, een eigendom op ongeveer een uur rijden van Londen. Het zou zijn verblijf in Engeland worden voor de volgende 15 jaar.
Einde jaren twintig en begin jaren dertig, begon Hollywood toneelacteurs te rekruteren voor de sprekende film en in 1930 koos Leslie de hoofdrol van de jonge alcoholist in de film 'Outward Bound', die een filmbewerking was van zijn toneelvertolking in een stuk met dezelfde naam. In 'Never the Twain Shall Meet (1931)' en 'Smilin' Through (1932)', vertolkte hij de rol van Engelsman ten voete uit. Zijn personage op het scherm kon misschien het best samengevat worden in zijn rol van Sir Percy Blakeney in 'The Scarlet Pimpernel (1934)', als dandy-achtig lid van de beau monde. In de periode 1930-39 pendelde Leslie tussen Engeland en Hollywood, en tussen toneel en film.
Gedurende gans zijn carrière werd Howard beschouwd als zeer prestatiegericht. Een verhaal gaat er over dat hij bekend was om het aantal regels tekst die hij had te tellen en dat hij vroeg om een aantal van hun lijnen te schrappen, indien een medespeler of -speelster meer lijnen had dan hij.
Maar hij was ook gekend als iemand die heel loyaal was. Deze loyaliteit verschafte een toen weinig bekend acteur, Humphrey Bogart, een eerste belangrijke rol. Eén van Howard's meest succesvolle toneelstukken was 'The Petrified Forest', waarin een zekere Humphrey Bogart een belangrijke rol speelde. Wanneer van het toneelstuk een film werd gemaakt, zou Bogart's rol aan Edward G. Robinson gegeven worden, gezien Bogart onbekend was op dat ogenblik. Leslie zond een telegram naar de studio die hoofdzakelijk zei "Geen Bogart, geen Howard" en de rol werd aan Bogart gegeven. Deze heeft steeds Leslie Howard beschouwd als de persoon die zijn loopbaan een werkelijke start heeft gegeven en hij en Lauren Bacall noemden hun dochtertje Leslie Howard Bogart, als erkenning. Bogart en Howard bleven vrienden tot aan zijn dood.
Leslie Howard als de 'Scarlett Pimpernel'. Howard samen met regisseur George Cukor Leslie Howard als Ashley in 'Gone with the Wind'.
Leslie Howard als de 'Scarlett Pimpernel'.
Howard samen met regisseur George Cukor tijdens de opnames voor 'Romeo and Juliet'.
Leslie Howard als Ashley, de anti-held, samen met Olivia de Havilland, in 'Gone with the Wind'.


Howard was alom bekend als een 'ladies man' (hij zelf zei ooit dat hij "de vrouwen niet achtervolgde, maar ... niet altijd van hen kon weglopen"). Howard werd geacht een affaire te hebben gehad met Tallulah Bankhead toen ze op het podium verscheen in 'Her Cardboard Lover' (1927); met Merle Oberon, tijdens het filmen van 'The Scarlet Pimpernel' (1934) en met Conchita Montenegro, met wie hij in de film verscheen 'Never the Twain Shall Meet' (1931). Tegen het einde van zijn leven had hij echter wel, met het volledige medeweten van zijn vrouw, een minnares, Violette Cunnington. De actrice die onder de artiestennaam van Suzanne Clair, in 'Pimpernel' Smith' en 'First of the Few' in minder belangrijke rollen verscheen. Zij trad op als zijn secretaresse, maar overleed in 1942 van longontsteking, zes maanden voor de dood van Howard zelf. In zijn testament had Howard haar zijn Beverly Hills huis nagelaten. Zijn huis in Engeland was Stowe Maries, een 16e-eeuws zes slaapkamer boerderij aan de rand van het dorp in de buurt van Westcott Dorking, Surrey.
Er waren ook geruchten van affaires met Norma Shearer en Myrna Loy (tijdens het filmen van 'The Animal Kingdom').

De al dan niet 'Vriendinnetjes' van Leslie Howard...

Tallulah Bankhead

Merle Oberon.

Conchita Montenegro.

Tallulah Bankhead.

Merle Oberon.

Conchita Montenegro.

Violette Cunnington (Suzanne Clair).

Norma Shearer.

Myrna Loy.

Violette Cunnington (Suzanne Clair).

Norma Shearer.

Myrna Loy.

Hij was aan beide zijden van de Atlantische Oceaan goed gekend om zijn acteerprestaties, zowel op het toneel als in de film. Met succes zocht hij kieskeurig uit welke rollen hem het best lagen en draaide gewoonlijk een tweetal films per jaar.
Nog andere filmen waren bv. 'Berkeley Square' (1933) , 'Of Human Bondage' (1934) en 'Romeo and Juliet' (1936). Onder de vele andere rollen die hij speelde als eergebonden gedesillusioneerde intellectuele gentleman, vielen ook zijn rol als Henry Higgins in 'Pygmalion' (1938) en het personage waarmee hij steeds in verband zou gebracht worden, dat van Ashley Wilkes, in 'Gone with the Wind'(1939)
Tijdens zijn relatief korte carrière was hij te zien in 34 filmen, maar was ook actief als producer (11 films) en regisseerde hij 4 films (waaronder 'Pygmalion', naar het toneelstuk van George Bernard Shaw).

Een optreden voor de radio NBC tijdens de oorlog
eslie en zijn zuster Irene
Een optreden voor de radio NBC tijdens de oorlog, met de Britse sterren Greer Garson, Leslie Howard, Vivien Leigh, Brian Aherne, Ronald Colman en Basil Rathbone
Leslie en zijn zuster Irene, kort nadat hij zich had aangemeld bij het leger (Wereldoorlog I)
De woning van Leslie Howard in Canon Drive, Beverly Hills, Californië.
Leslie Howard, de perfecte Engelsman.
De woning van Leslie Howard in Canon Drive, Beverly Hills, Californië. Hij kocht die woning van actrice Hedy Lamarr.
Leslie Howard, de perfecte Engelsman.

Maar donkere oorlogswolken verzamelden zich boven Engeland. Bij het uitbreken van Wereldoorlog II keerde hij zo vlug mogelijk terug naar Engeland om zijn bijdrage te leveren. Leslie Howard was zeer patriottisch Hij stak al zijn energie in bijdragen ten voordele van de oorlogsinspanningen. Hij werd één van de leidende figuren in de propaganda voor de geallieerde zaak, door te regisseren en te acteren in 'industrial' films (propaganda films om zowel dienstinschrijvingen te promoten, als de moraal hoog te houden op het thuisfront). Zo waren er 'Common Heritage' in 1940, 'The 49th Parallel' en 'Pimpernel Smith' in 1941, 'In Which We Serve' in 1942, 'The First of the Few' in 1942 en 'The Gentle Sex' in 1943. Verder schreef hij ook artikels en deed radio-uitzendingen.

Leslie Howard's dood was een bron van gissingen.  Hij stierf op 6 januari 1943, wanneer het vliegtuig van British Overseas Airways waarop hij zich bevond, boven de Golf van Biskaje werd neergeschoten door Duitse gevechtsvliegtuigen. Hij was nog geen 50 jaar oud.
Het verhaal liep geruime tijd dat Leslie Howard geweten had dat zijn vliegtuig nooit Lissabon zou bereiken. Het zou als lokvogel gezonden zijn, met 'Churchill' aan boord. Op Howard's vliegtuig zou een dubbelganger gezeten hebben, terwijl Churchill op een andere vlucht zat. Terwijl uit dergelijke verhalen helden gecreëerd worden, verklaarde zijn zoon Ronald in een biografie, 'In Search of My Father', dat hij sterk twijfelde aan het verhaal van lokvogel.
Een andere versie bestond er in dat hij verschillende seminaries gegeven zou hebben in Spanje en Portugal om de Britse zaak te helpen en dat zijn vliegtuig neergeschoten werd na zijn vertrek uit het neutrale Portugal. Het vliegtuig viel in zee en werd nooit teruggevonden. Het mysterie waarom een duidelijk gemarkeerd burgertoestel, dat volgens het door alle partijen afgesloten international akkoord veilig zou moeten zijn van alle aanvallen, werd neergeschoten, is nooit op bevredigende wijze opgelost.
Ronald Howard's theorie was dat de Duitsers zijn vader als doelwit hadden gesteld, om de wijze waarop hij hen in zijn films hekelde, omdat hij gedeeltelijk Joods was en omdat, zoals zij geloofden, hij een Brits agent was.
Documenten met betrekking tot de omstandigheden van zijn dood, werden onverklaarbaar verzegeld en de opheffing van de geheimhouding kan pas in 2025 gebeuren.

Leslie Howard kreeg twee Oscarnominaties voor beste acteur: in 1934 voor 'Berkely Square' en in 1939 voor 'Pygmalion' (die hij ook regisseerde). In 1938 won hij ook als beste acteur in 'Pygmalion' de Volpi Cup Award op het Festival van Venetië. In 1946 won hij op Internationaal Filmfestival van Locarno een award als 'Most Entertaining Film', voor de film 'Pimpernel Smith', die hij regisseerde.
Hij kreeg een ster op de 'Walk of Fame' op Hollywood Boulevard.

Trivia
* Acteur Ronald Howard, die de rol van Sherlock Holmes op televisie speelde, is zijn zoon.
* Leslie was de oudste van vijf kinderen en zijn jongste broer, Arthur Howard (1910-1995), was eveneens acteur.
* Ook zijn neef Alan Howard (1937-) werd een gerespecteerd acteur.
* Zijn zuster, Irene, werkte eveneens in the studios in Hollywood.
Filmografie (als acteur)

 1. The Heroine of Mons (1914)
 2. The Happy Warrior (1917) .... Rollo
 3. The Lackey and the Lady (1919) .... Tony Dunciman
 4. Five Pounds Reward (1920) .... Tony Marchmont
 5. Bookworms (1920) .... Richard
 6. Outward Bound (1930) .... Tom Prior
 7. Never the Twain Shall Meet (1931) .... Dan Pritchard
 8. A Free Soul (1931) .... Dwight Winthrop, Jan's verloofde
 9. Five and Ten (1931) .... Bertram 'Berry' Rhodes
 10. Devotion (1931) .... David Trent
 11. Service for Ladies (1932) .... Max Tracey
 12. Smilin' Through (1932) .... Sir John Carteret
 13. The Animal Kingdom (1932) .... Tom Collier
 14. Secrets (1933) .... John Carlton
 15. Captured! (1933) .... Captain Fred Allison
 16. Berkeley Square (1933) .... Peter Standish
 17. Of Human Bondage (1934) .... Philip Carey
 18. The Lady Is Willing (1934) .... Albert Latour
 19. British Agent (1934) .... Stephen 'Steve' Locke
 20. The Scarlet Pimpernel (1934) .... Sir Percy Blakeney/The Scarlet Pimpernel
 21. The Petrified Forest (1936) .... Alan Squier
 22. Romeo and Juliet (1936) .... Romeo (zoon van Montague)
 23. It's Love I'm After (1937) .... Basil Underwood
 24. Stand-In (1937) .... Atterbury Dodd
 25. Pygmalion (1938) .... Professor Henry Higgins
 26. Intermezzo: A Love Story (1939) .... Holger Brandt
 27. Gone with the Wind (1939) .... Ashley Wilkes
 28. Common Heritage (1940)
 29. 'Pimpernel' Smith (1941) .... Professor Horatio Smith
 30. 49th Parallel (1941) .... Philip Armstrong Scott
 31. The First of the Few (1942) .... Reginald J. Mitchell
 32. In Which We Serve (1942) .... Stem
 33. War in the Mediterranean (1943) (stem) .... Verteller
 34. The Gentle Sex (1943) (stem) .... Verteller