KARDOS  G. György

Kardos GyörgyKardos György

Biografie:

Geboren: 1925 (Budapest - Hongarije)
Als: Kardos G. György
Overleden: 22 november 1997 (Budapest)

Kardos György werd in 1925 geboren in Budapest. Hij beëindigde de middelbare school in 1943. In 1944 werd hij door de Duitsers opgesloten in het gevangenkamp van Bor in Joegoslavië, waar hij door het ondergronds verzet bevrijd werd. Na zijn bevrijding trok Kardos naar Palestina, waar hij van 1944 tot 1951 zou verblijven en waar hij in het leger diende.
Na zijn terugkeer in Hongarije (in 1951) publiceerde hij vanaf 1968 verschillende romans. Hiervoor kreeg hij diverse onderscheidingen, zoals de Attila József-Prijs in 1978, de Tibor Déry-Prijs in 1984, de Gouden Pen-Prijs in 1992 en de Márai-Prijs in 1997.
Met zijn eerste boek, dat ook in het Nederlands vertaald werd, 'Avraham Bogatir hét napja' uit 1968, dat tevens het eerste deel is van een trilogie, werd hij onmiddellijk erkend als één van de belangrijkste Hongaarse romanschrijvers.
Het is een prachtige, nog altijd actuele roman over Israël in 1947, die de zeven beslissende dagen in het leven van een joods immigrant beschrijft. Het boek was bij verschijnen een groot succes en geldt als een klassieker uit de Hongaarse literatuur. 'Hova tuntek a katonák?' (1971) is het tweede deel van deze trilogie en 'A történet vége' (1977) is het derde en laatste deel ervan.
Deze romantrilogie wordt als de belangrijkste verwezenlijking van Kardos beschouwd. Zij werd gevolgd door een lange periode van creatieve stilte, gedurende dewelke hij scenario's en artikels schreef met een scherpzinnigheid en humor die eigen aan hem was.
Kardos overleed in Budapest in 1997, nog boordevol plannen. Op dat ogenblik was hij werkzaam aan een roman over het gevangenkamp van Bor, maar was dus niet in staat zijn manuscript af te werken.

Kardos een sigaretje rokend tussen de boeken.
Kardos een sigaretje rokend tussen de boeken.

Ez is én vagyok
A történet vége
De zeven dagen van Abraham Bogatyr
Ez is én vagyok
A történet vége
De zeven dagen van Abraham Bogatyr
Nederlands vertaling van Abraham Bogatyr
Amerikaanse vertaling van Abraham Bogatyr
Franse vertaling van Abraham Bogatyr
Idem:
Nederlands vertaling
Idem:
Amerikaanse vertaling
Idem:
Franse vertaling

  Bibliografie:
   
Kardos György * Avraham Bogatir hét napja – Magvetö - 1968 (De Zeven Dagen van Abraham Bogatyr; roman, Nederlandse vertalingen: Amsterdam: Wereldbibliotheek, 1972, en Amsterdam: Van Gennep, 2002. )
* Hová tüntek a katonák? - Magvetö - 1971 (Where Have the Soldiers Gone? roman)
* Zapfenstreich : Roman - Deutsche Verlags-Anstalt - 1975
* Kopjások (met co-auteur Berkesi András) - politieke thriller verfilmd in 1975
* A történet vége - Magvetö - 1977 (The End of the Story; roman)
* Villon és a többiek - 1978 (Villon and the Others, Rockmusical samen met Mészöly Dezso)
* Mese habbal - 1979 (Light Tale; filmscenario)
* Parti Nagy Lajos: Angyalstop - Magvetö - 1982
* Jutalomjáték - Magvetö - 1983 (Benefit Performance; roman)
* Ez is én vagyok - 1986 (This is My Other Side; krantenartikel)