KÁRPÁTI  György

KÁRPÁTI György

Biografie:

Geboren:
23 juni 1935 in Budapest (Hong.)
Overleden: -----------

Kárpáti György, van halfjoodse afkomst, was een lid van de Hongaarse waterpoloploeg van 1952 (juist 17 jaar oud) tot 1964. Tot 1988 was hij de jongste Hongaarse Olympische kampioen waterpolo, die deelnam aan 4 Olympiades.
'Gyuriká', zoals hij door het ganse land genoemd wordt, bezat kwaliteiten enig op de wereld en won reeds op 17-jarige leeftijd bij zijn eerste deelname goud met het Hongaars team waterpolo op de Olympische Spelen in 1952. Twee Olympische gouden medailles (1956 en 1964) en nog een bronzen (1960) zouden volgen en het talent bevestigen van één van de beste Hongaarse waterpolospelers.
In Hongarije, waar waterpolospelers langer meegaan, begon Kárpáti dus al jong mee te werken aan de roem van het nationaal team op de Olympische Spelen en werd al vlug 's werelds beste aanvallende buitenspeler. Hij vond het 'schijnbeweging shot' uit om het ritme en de aandacht van de doelwachters te verstoren. Op zijn drieëntwintigste bezat hij reeds twee gouden Olympische medailles en speelde met het nationaal team mee in de vier opeenvolgende succesvolle Spelen. György won met het nationaal team ook drie Europese Kampioenschappen (1954, 1956 en 1962). De wereldbefaamde waterpolospecialist, Rajki-Reich Béla, schreef over hem: "Thans is hij 's werelds beste aanvallende buitenspeler. Hij weet praktisch alles wat een aanvallend buitenspeler zou moeten weten om zijn taken foutloos uit te voeren. Hij zwemt heel snel en overbrugt de 100m in minder dan 59 seconden. Zijn dynamische bewegingen, balbehandeling en doelschutterstalent maken het hem mogelijk de moeilijkste opdrachten op te lossen.  Naast de gewone algemeen gekende werpmethodes, gebruikt hij dikwijls persoonlijke schietmethodes."

In januari 2005 ontving Kárpáti de 'Orde van Verdienste' van het Hongaars Olympisch Comité, als drievoudig Olympisch kampioen..


PALMARES
Olympische Spelen: goud (1952, 1956, 1964), brons (1960);
Europese Kampioenschappen: goud (1954 1958, 1962).

Kárpáti in actie.
Kárpáti in actie.
Kárpáti in actie. (foto 'SportHistória')
De Hongaarse Olympische kampioen waterpolo 1952 De Hongaarse Olympische kampioen waterpolo 1956
De Hongaarse Olympische kampioen waterpolo 1952: (rechtstaand) Gyarmati Deszõ,Vizvárri György, Bolvári Antal, Jeney László en Markovits Kálmán; (gehurkt) Szívós István en Kárpáti György.
... en in 1956: Bólvari Antal, Boros Ottó, Gyarmati Dezsõ, Hevesi István, Jenei László, Kanizsa Tivadar, Kárpáti György (derde van links rij onderaan), Markovics Kálmán, Mayer Mihály, Szivós István en Zádor Ervin. .

Karikatuur van Kárpáti György. In 2005 werd Kárpáti gehuldigd met zijn 70ste verjaardag.


In 2005 werd Kárpáti gehuldigd met zijn 70ste verjaardag.


Karikatuur van Kárpáti György.
Borstbeeld van Kárpáti György.
 
Karikatuur van Kárpáti György.
(http://tonio.uw.hu/sportolok.html)

 

Bloed in het water: O.S. 1956 - Hongarije versus de Sovjet-Unie...

Zádor Ervin. De wedstrijd werd naderhand flink becommentarieerd in de pers.
Zádor Ervin.
De wedstrijd werd naderhand flink becommentarieerd in de pers.

Vlak voordat de Olympische Spelen van 1956 in Melbourne begonnen, was de Sovjet-Unie Hongarije binnengevallen om de revolutie te breken. Op 6 december moesten die twee landen op de Spelen een waterpolowedstrijd tegen elkaar spelen. Deze match zou uitdraaien op één van de meest beruchte wedstrijden in de sportgeschiedenis. De oorlog werd daar eenvoudigweg verder gestreden.
De Hongaarse ploeg bestond, naast Kárpáti György, uit: Bólvari Antal, Boros Ottó, Gyarmati Dezsõ (kapitein), Hevesi István, Jenei László, Kanizsa Tivadar, Markovics Kálmán, Mayer Mihály, Szivós István en Zádor Ervin.
De wedstrijd werd betwist in een nokvol stadion met veel als Hongaar geboren Australiërs onder het publiek. Bovenop de politieke spanning, betrof het hier een cruciale match in de waterpolocompetitie. Indien Hongarije won was het bijna zeker van het Olympisch goud.
De wedstrijd was ruw van bij het begin, maar werd gaandeweg gewelddadig nadat Hongarije in de tweede helft de leiding had genomen met 4-0. "Telkens als wij een goal maakten, beten zij ons toe dat we fascisten waren," zei de Hongaarse aanvoerder Gyarmati na afloop. Op een bepaald ogenblik werd de 21-jarige Hongaarse speler, Zádor Ervin, boven het water zwaar geslagen door Sovjetspeler Valentin Prokopov en diende, hevig bloedend in het gelaat, verzorgd te worden naast het zwembad. Het publiek werd razend en de politie werd opgeroepen om rellen te voorkomen. De wedstrijd werd afgebroken kort vóór het einde en met de 4-0 stand van dat ogenblik werd Hongarije de overwinning toegekend. Dit resultaat verzekerde de ploeg zo goed als van het goud. Na afloop zouden de Russen nog wel hun excuses aanbieden en zagen ze uiteindelijk dat de finale werd gewonnen door 'de fascisten'.
Ongeveer de helft van de volledige Hongaarse Olympische delegatie, bestaande uit een 100-tal leden, zouden deze overwinning niet in hun vaderland vieren, omdat zij verkozen in Australië te blijven of hun toevlucht te nemen in andere landen, eerder dan terug te keren naar hun door de neergeslagen revolutie zwaar geteisterd land

FILM:
Scenarist Joe Eszterhas (Basic Instinct) en producent Andrew Vajna (Evita), beiden van Hongaarse afkomst, waren rreds lang van plan om samen een film te gaan ontwikkelen over deze uiterst gewelddadige wedstrijd. Vajna liet weten dat de film in het Hongaars opgenomen zou worden en de release gepland werd op 6 december 2006 in Hongarije, de vijftigste verjaardag van de beruchte wedstrijd.

Deze film, die de naam 'Children of Glory' (Szabadság, szerelem), meekreeg en geregisseerd werd door Goda Krisztina, werd voor de eerste maal aan het publiek vertoont op maandag, 20 november 2006, in Budapest. Hij werd heel goed ontvangen door de Hongaarse bevolking, die de film massaal ging bekijken en er een commercieel succes van maakte. 'Children of Glory' verdreef zelfs 'Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest' naar de tweede plaats in de filmtoplijst 2006.
Op 31 oktober reeds werd de film op het Witte Huis in Washington vertoont aan president Bush en zijn echtgenote Laura, in aanwezigheid van nog een aantal prominenten, zoals ondermeer Simonyi András, de Hongaarse ambassadeur in de Verenigde Staten, en Oláh György, Nobelprijslaureaat Scheikunde 1994. Na de vertoning ontstond spontaan applaus en de regisseur werd hartelijk gefeliciteerd door de president en de First Lady.
Op het 57ste Internationaal Filmfestival van Berlijn (van 8 tot 18 februari 2007), oogstte de film eveneens veel bijval bij de critici, toen hij op 10 februari in het kader van een speciaal programma werd afgespeeld.

Goda Krizstina, regisseur van 'Children of Glory'. Een beeld uit de film. Poster van de film.
Goda Krizstina, regisseur van 'Children of Glory'.
Een beeld uit de film.
Poster van de film.