KASSAI Viktor

Kassai ViktorKassaiGeboren : 10 september 1975 (Tatabánya, Hongarije)
Persoonlijke gegevens: meet 189 cm, gewicht: 80 kg
Positie : scheidsrechter

Biografie :
Kassai Viktor is een Hongaars scheidsrechter in het betaald voetbal. Van beroep is hij actief in het toerisme, zijn hobby's zijn sport en film. Hij is woonachtig in Tatabánya, zijn geboorteplaats.
Kassai slaagde voor het scheidsrechtersexamen op vijftienjarige leeftijd in 1990. In de NBI van Hongarije was Kassai actief sinds 1996, terwijl hij, op aanbeveling van het MLSZ-scheidsrechterscomité, op 1 januari 2003 zijn FIFA-badge bekwam. Kassai is een UEFA Elite Category referee.
Hij floot in 2003 zijn eerste UEFA Cup-wedstrijd en op 18 augustus 2004 zijn eerste interland, Slowakije - Luxemburg. In 2007 leidde hij voor het eerst een wedstrijd in de groepsfase van de UEFA Champions League.
Kassai was hoofdscheidsrechter van wedstrijden in het teken van onder meer het EK U19 in 2005, het WK U20 in 2007, de Olympische Spelen in Beijing (augustus 2008) en het WK 2010.
Op het EK 2008 was hij vierde official.
Op het WK 2010 floot Kassai de groepswedstrijden Mexico - Uruguay (0-1, drie gele kaarten) en Brazilië - Noord-Korea (2-1, één gele kaart), de achtste finale Verenigde Staten - Ghana (1-2, vijf gele kaarten, één strafschop) en de halve finale Duitsland - Spanje. Dit was de meest prestigieuse wedstrijd die een Hongaars scheidsrechter mocht fluiten na de 1994 FIFA World Cup Final door Puhl Sándor.

Kassai aan de aftrap OS 2008.
Kassai aan de aftrap van een wedstrijd van Argentinië op de Olympische Spelen 2008.
Kassai met Lionel Messi. Kassai in actie.
"Go for it", Kassai met Lionel Messi, de Argentijnse wonderboy.
Kassai in actie, aanmanend tot rust.


Op zaterdag 28 mei 2011 kreeg Kassai de prestigieuze opdracht om de finale te fluiten van de Champion League FC Barcelona-Manchester United (3-1) in het Wembley Stadion in Londen. Hij deed het uitstekend door deze wedstrijd, gekenmerkt door het prachtige tika taka voetbal van de Barcelonezen, rustig en zelfverzekerd te leiden, met algemene lof ten gevolge.
Met deze wedstrijd was Kassai de jongste scheidsrechter ooit die op 35-jarige leeftijd een ​​Champion League-finale mocht leiden.

En op 30 mei 2011 werd hij in Hongarije door de MLSZ gevierd als scheidsrechter van het jaar voor het afgelopen seizoen 2010-2011.
Op 13 januari 2012 werd Kassai tot beste scheidsrechter van 2011 verkozen bij de IFFHS. Hij behaalde 138 punten vóór Howard Webb (2de - Engeland - 103 p.), Ravshan Irmatov (3de - Uzbekistan - 97 p.), Wolfgang Stark (4de - Duitsland - 67 p.) en Frank de Bleeckere (5de - België - 63 p.).
Op 13 januari 2013 behoorde Kassai niet tot de topvijf voor de IFFHS, die als volgt oogde: 1. Markus Merk (Dui) 135 punten, 2. Jorge Larrionda (Uru) 108 punten, 3. Oscar Ruiz (Col) 104 punten, 4. Frank De Bleeckere (BEL) 98 punten, en Howard Webb (Eng) 98 punten, 5. Massimo Busacca (Ita) 96 punten.
En op 8 januari 2014 was de rangschikking van de IFFSS als volgt: 1. Howard Webb (Engeland): 102 punten 2. Nicola Rizzoli (Italië): 82 punten en 3. Viktor Kassai (Hongarije): 53 punten.

Kassai scheidsrechter van het jaar 2011
Kassai scheidsrechter van het jaar 2011 in Hongarije.

Op het Europees Kampioenschap 2012 in Polen/Oekraïne was Kassai opnieuw present. In de eerste ronde floot hij op 10 juni zijn eerste match met de wedstrijd Spanje-Italië (1-1). Op 19 juni floot hij Engeland-Oekraïne (1-0) als tweede wedstrijd. Deze match werd echter overschaduwd door het niet toekennen van een geldige goal van de Oekraïners, toen John Terry in de 62ste minuut de bal achter de doellijn wegtrapte. De Hongaarse assistent-scheidsrechter, Vad István, die naast het doel stond (!), had dat niet opgemerkt. Dit zal denkelijk de discussie met de UEFA en de FIFA terug doen opflakkeren om alsnog voor technologische hulpmiddelen te kiezen om degelijke flagrante missers te vermijden.
Een gevolg van dit alles was wel dat Kassai één van de vier scheidsrechters was die het toernooi na de groepsfase moesten verlaten. Op een persconferentie georganiseerd door de MLSZ betreurde Kassai, samen met de gewezen Hongaarse scheidsrechters Palotai Károly en Puhl Sándor, de gebeurtenissen en zij benadrukten dat menselijke vergissingen nooit uit te sluiten zijn. "Ons beroep is wreed" zei Kassai, "omdat je 199 keer de juiste beslissing kan nemen en die ene foute beslissing fataal kan zijn."
Pierluigi Collina, voormalig alomgeprezen Italiaans scheidsrechter en UEFA-verantwoordelijke voor de scheidsrechters, had daarvoor zelf reeds aangegeven dat de bal slechts centimeters over de doellijn was geweest en menselijke fouten niet te voorkomen zijn.

Geldig doelpunt Oekraïne niet toegekend. Kassai en Vad István.
Een geldig Oekraïens doelpunt, niet toegekend tijdens Engeland-Oekraïne...
...en Kassai, in gezelschap van Vad István, ziet de bui al hangen bij het verlaten van het terrein.
Kassai samen met Palotai Károly en Puhl Sándor.
Kassai (midden) samen met de ex-scheidsrechters Palotai Károly (links) en Puhl Sándor (rechts) op de persconferentie.

Kassai was tijdens de afgelopen Champions League-finale (26 mei 2016) tussen Real Madrid en Atletico Madrid nog vierde official en leidde de finale van de Champions League in het seizoen 2010-2011. Kassai floot in juni 2014 ook de uitzwaaiwedstrijd van de Rode Duivels tegen Tunesië voor het WK in Brazilië.

Op vrijdag 10 juni 2016 mocht Kassai Viktor, in het Stade de France in St. Denis/Parijs, de openingswedstrijd Frankrijk-Roemenië op het EK 2016 in Frankrijk leiden. Hij deed dat op een voortreffelijke manier en was zelf niet onder de indruk van het thuispubliek om in de tweede helft een terechte strafschop te fluiten tegen Frankrijk. De match eindigde op een 2-1 stand in het voordeel van Frankrijk.
Kassai werd bijgestaan door zijn langenoten Ring Gyõrgy en Tóth Vencel (grensrechters) en Bognár Tamás en Farkas Ádám (vijfde scheidsrechter). De Nederlander Bjorn Kuipers (vierde official) maakte het zestal compleet.
Ook op vrijdag 17 juni mocht hij een wedstrijd (in de poule van de Rode Duivels) leiden, namelijk Italië-Zweden (1-0). Vervolgens kwam hij ook, ditmaal als vierde scheidsrechter, in actie voor de wedstrijd Kroatië-Spanje van dinsdag 21 juni (2-1).
Kassai werd ook aangeduid als scheidsrechter voor de wedstrijd Duitsland-Italië, topper in de kwartfinales, van zaterdag 2 juli. In Duitsland beschouwen ze de aanstelling van Kassai als een slecht voorteken, want zes jaar geleden op het WK in Zuid-Afrika was de Hongaar de referee toen de Mannschaft er in de halve finales met 0-1 uit ging tegen de latere wereldkampioen Spanje. Maar Duitsland wist zich toch te plaatsen voor de halve finale via strafschoppen.
Hij was tevens twee keer reserve-scheidsrechter: Kroatië-Spanje (1-2, referee Kuijpers) en Kroatië-Portugal (0-1 referee Velasco Carballo).
Voor de finale van het EK 2016 werd Kassai als 4de official aangeduid in het team van de Engelsman Mark Clattenburg, die de wedstrijd Portugal-Frankrijk op zondag 10 juli leidde in het Stade de France in Parijs.
Op het EK kreeg Kassai positieve feedback na elke gefloten wedstrijd en de UEFA-leiding gaf naderhand aan Kassai en het Hongaarse scheidsrechterteam te waarderen voor hun inbreng. Algehele tevredenheid dus nu, heel anders dan in 2012...

Kassai tijdens de openingswedstrijd Frankrijk-Roemenië op het EK 2016 in Frankrijk.
Kassai tijdens de openingswedstrijd Frankrijk-Roemenië op het EK 2016 in Frankrijk (20-6-2016).

Kassai Viktor maakt geschiedenis op het Wereldkampioenschap voor Clubs 2016 in Japan.
Kassai Viktor werd de eerste scheidsrechter op voetbaleliteniveau om de videotechnologie te gebruiken om tot een beslissing te komen tijdens een wedstrijd. Hij werd bijgestaan door zijn assistenten Ring György en Tóth Vencel in de halve finale van het Wereldkampioenschap voor Clubs op 14 december 2016 tussen Atlético National uit Colombia en Kashima Antlers uit Japan. Het Japanese team won met 3-0, maar dit feit zal minder in het geheugen blijven dan het historisch moment in de 29ste minuut toen Kassai aangaf de videobeelden te checken op een eventuele penaltyfout. Op basis van deze beelden werd inderdaad een strafschop toegekend aan Kashima, die door Doj Soma werd omgezet. Daardoor schreven Kassai en zijn assistenten geschiedenis op het Wereldkampioenschap voor Clubs, waaruit voortvloeide dat videoscheidsrechters eerder genomen beslissingen konden veranderen.
Volgens Marco van Basten, directeur FIFA's Technical Development, werkte de videoscheidsrechter goed in de testfase en voortgaande op de informatie verzameld op dit toernooi, zou snel kunnen beslist worden wanneer het systeem ofwel uitgebreider zou kunnen toegepast worden ofwel dat de technologie noch zou dienen aangepast te worden.
In de praktijk wordt aan de videoscheidsrechter een plaats gegeven in de stadions, waar ook de videoassistenten werken. Op basis van hun gegevens kan dan de veldscheidsrechter via de radio geïnformeerd worden over situaties waarvoor misschien een originele beslissing kan herzien worden.
In eerste instantie zou de videoscheidsrechter kunnen gebruikt worden voor situaties betreffende doelpunten, mogelijke strafschoppen en al dan niet terechte rode kaarten. De videoassistenten kunnen hierbij behulpzaam zijn, maar de eindbeslissing zal steeds aan de veldscheidsrechter toekomen na de herhalingsbeelden bekeken te hebben op een laptop naast het terrein.

Kassai en de videotechnologie in Japan op het WK voor Clubs 2016. Kassai en de videotechnologie in Japan op het WK voor Clubs 2016.
Kassai en de videotechnologie in Japan op het WK voor Clubs 2016.

Dat onduidelijke omstandigheden tijdens een wedstrijd soms ook de scheidsrechters parten kunnen spelen, ondervond Kassai op woensdag 7 november 2018 tijdens de wedstrijd Manchester City-Shaktar Donetsk op speeldag 4 voor de Champions League 2018-2019.
Het moment van de wedstrijd was een eerder lachwekkende strafschop die Raheem Sterling, speler van Manchester City, kreeg toen hij in de grond trapte en over zijn eigen voeten viel, terwijl geen tegenspeler hem raakte. Ref Kassai wees echter gedecideerd naar de stip en zijn assistent achter de goal riep hem niet terug.
De strafschop werd ook nog omgezet door zijn ploegmaat Gabriel Jesus, die daarmee de stand op 2-0 bracht (eindstand 6-0).
Nadien bood Sterling zijn verontschuldigingen wel aan bij de scheidsrechter en Shaktar.
Op zo'n ogenblik schreeuwde ook de Champions League om de VAR (Video assistant referee).

Penalty Sterling 1 Penalty Sterling 2
Penelty Sterling 3
De 'penalty' tegen Sterling in drie fases. (foto's HLN)

Pensioen

Vanaf 1 januari 2020 gaat Kassai Viktor, de meest succesvolle Hongaarse scheidsrechter van de afgelopen twee decennia, met pensioen, samen met zijn assistent Ring György.
Hij verklaarde: " Ik heb besloten om een nieuw tijdperk van mijn leven te beginnen. Ik wil niet weg uit het voetbal, maar volg de laatste tijd lessen in sportmanagement en ik hoop ook op dit gebied succesvol te zijn."


Persoonlijke info:

Kassai Viktor is tevens de vriend van Kulcsár Katalin, die zoals hijzelf ook FIFA-scheidsrechter is.

Kassai en zijn vriendin Kulcsár Katalin.
Kassai en zijn vriendin Kulcsár Katalin.

  KULCSÁR Katalin Anna Kassai en zijn vriendin Kulcsár Katalin.

Internationale Toernooien van Kassai Viktor:

2005: U19 Europees Kampioenschap, Noord-Ierland
2007: Wereldbeker U20, Canada
2008: Europees kampioenschap, Oostenrijk en Zwitserland (als reserve)
2008: Olympische Spelen, Beijing, de finale Nigeria - Argentinië
2009: U17 Wereldbeker, Nigeria
2010: Wereldbeker, Zuid-Afrika. In de groepsronde leidde hij de Brazilië - Noord-Korea en Mexico - Uruguay, Verenigde Staten - Ghana in de achtste finale, Duitsland - Spanje in de halve finale.
2011: Champions League-finale
2012: Halve finale Champions League
2012: Europees kampioenschap, Polen en Oekraïne. Hij leidde Spanje - Italië en Oekraïne - Engeland in de groepsfase.
2013: Halve finale Champions League
2013: U20 Wereldbeker, Turkije
2016: Europa League halve finale
2016: Europees kampioenschap, Frankrijk. Hij leidde de openingsmatch Frankrijk - Roemenië, de groepsmatch Zweden - Italië en de kwartfinale Duitsland - Italië. Hij was de vierde scheidsrechter in de finale.
2016: FIFA Club World Cup, halve finale
2017: U20 Wereldbeker, Zuid-Korea