Calvin  KLEIN

KLEIN CalvinKLEIN CalvinBiografie
:
Geboren: 19 november 1942 (New York - USA)
Als: Klein Calvin

Amerikaans Modekoning!


Calvin Klein's Joodse vader, Klein Leo, in Hongarije geboren en van beroep kruidenier, was op elfjarige leeftijd naar Amerika getrokken, samen met zijn oudere broer Ernest, en de twee hadden samen zes tot zeven dagen per week gewerkt om een keten van superettes op te bouwen. Hij was heel wat minder enthousiast met de interesse van zijn zoon in vrouwenkleding dan zijn moeder, Flore Stern, maar Leo had hierover niet veel te zeggen, zoals over wat dan ook in het huishouden....
Geboren in de Bronx, New York City, op 19 november 1942, leerde Calvin als jongen uit zichzelf te schetsen en te naaien. Zijn moeder, dochter van een immigrant uit Australië en een Amerikaanse tandarts, was een elegante en verfijnde vrouw die een belangrijke rol speelde in de ontwikkeling van haar zoons' interesse voor de mode door hem mee te nemen op haar bezoeken aan de naaisters. Zijn grootmoeder, Molly Stern, had de grootste invloed op zijn ontluikende carrière door hem te leren hoe een naaimachine te gebruiken.
Calvin Klein studeerde eerst aan de 'High School of Art and Design' en daarna tot 1962 aan het 'Fashion Institute of Technology, waar hij nooit gradueerde maar in 2003 wel een ere-doctoraat kreeg. Hij werkte vervolgens vijf jaar voor Dan Misstein, de fabrikant op Seventh Avenue.
Op 28 december 1967 stichtten Calvin Klein en Barry Schwartz, vrienden sinds lang, de onderneming Calvin Klein Ltd. Calvin was toen 25 jaar oud. In 1968 openden zij hun eerste kledingzaak, waar zij vrouwenjassen ontwierpen en verkochten. De onderneming steunde op Klein's ontwerptalent en Schwartz´s zakelijk inzicht. Een gelukkige ontmoeting met een 'Bonwit Teiler' verkoper leidde tot een substantiële bestelling en Klein's verwezenlijkingen brachten spoedig erkenning op van de modewereld. Tegen 1969 had hij reeds op de cover van 'Vogue' gestaan en in 1973, '74 en '75 won hij drie opeenvolgende 'Coty Awards'. In 1982, '83 en '86 ontving hij eveneens de 'Council of Fashion Designers of America Award' voor zijn ontwerpen in mannen- én vrouwenkleding (geschiedenis schrijvend door als eerste ontwerper beide prijzen in hetzelfde jaar te winnen). In 1993 won hij nogmaals die 'CDFA' voor mannen- en vrouwenkleding, naast de 'America's Best Designer of 1993 Award'. Als lid van verschillende comités, zoals de 'Council of Fashion Designers of America', is Klein de voorkeurontwerper van beroemdheden als Julia Roberts, Sandra Bullock, Gwyneth Paltrow en Helen Hunt, en beïnvloedde hij bela
ngrijke ontwerpers als Miuccia Prada en Donna Karan.

Calvin Klein met een model en zijn zakenpartner Barry Schwartz Calvin Klein en Tori Amos op een persconferentie
Calvin Klein met een model en zijn zakenpartner Barry Schwartz (rechts).
Calvin Klein en Tori Amos op een persconferentie over'RAINN', het 'Rape, Abuse, and Incest National Network' (4 december 1996).

Een paar beroemde modellen van Calvin Klein.
Brooke Shield bij de fameuze jeanscampagne. Mark Wahlberg Antonio Sabato Jr. Christy Turlington Kate Moss
Brooke Shields
Mark Wahlberg

Antonio Sabato Jr.

Christy Turlington
Kate Moss

Reeds in 1975 was Calvin Klein een beroemdheid en ruilde zijn vroeger ietwat alledaags imago voor een meer glamoureus voorkomen (een advertentie van 1973 citeerde hem ter gelegenheid van zijn nieuwe collectie: "I made a lot of things that go with things"). In 1980 verwekte de toen 15-jarige actrice Brooke Shields sensatie bij de legendarische reclamecampagne voor Calvin Klein's jeans, met het citaat "Nothing comes between me and my Calvins" (foto's genomen door fotograaf Richard Avedon). Ook modellen Kate Moss en Christy Turlington werden tot het sterdom gekatapulteerd door Calvin Klein. De advertenties van Klein zijn ten andere zeer bekend om alle aandacht op zich te trekken. Veel conservatieve organisaties konden zich niet vinden met zijn gebruik van knappe minderjarige modellen in pseudo-provocerende poses. Maar negatieve publiciteit werkte alleen maar een grotere verkoop in de hand. Boven op de kleding gaf Calvin Klein zijn naam ook aan een ganse reeks parfums, met inbegrip van 'CK One' en 'CK Be' (geapprecieerd door iedereen, ongeacht het geslacht), nu eigendom van 'Unilever'. Hij voegde ook nog een collectie sportkledij toe aan zijn ontwerpen. 1982 zag de introductie van een reeks van Klein's mannenondergoed, die eveneens revolutionair was in die zin dat mannenondergoed nu verkocht werd als aantrekkelijk zijnde in plaats van louter functioneel. Mannelijke modellen hierbij waren Antonio Sabato Jr. en huidig filmacteur Mark Wahlberg.

Calvin Klein's parfums.
Klein's reclame voor het parfum 'Escape'.
Klein's reclame voor het parfum 'Eternity'.
Klein's reclame voor de body lotion 'Obsession'. Klein's reclame voor het parfum 'Truth'.

In de lente van 1964 was Klein gehuwd met Jayne Centre, met wie hij een dochter had, Marci Robin (°21-10-1966). Klein en Centre scheidden in 1974. Geruchten circuleerden overal over zijn seksualiteit. In hun niet-geautoriseerde biografie 'Obsession' van 1994, beweerden
Steven Gaines en Sharon Churcher dat hij biseksueel zou zijn. Zij zeiden dat hij een voorkeur had voor 'hetero jongens' en dat hij een lid zou zijn van de zogenaamde 'Velvet Mafia' van miljonairs die minnaars ruilden. Na zijn eerste scheiding had hij een nogal wild leven geleid en daarbij dikwijls de befaamde 'Studio 54' had bezocht, wat zijn seksuele voorkeur nog meer in vraag stelde. In september 1986 huwde Klein, tijdens een aankooptrip naar Rome, met een 32-jarige medewerkster van zijn ontwerpstudio, Kelly Rector. Het feit dat het koppel apart bleef leven in gescheiden appartementen, gaf alleen maar voedsel aan die geruchten. Ondertussen is hij sinds 2006 gescheiden van deze fotografe en 'beau monde' figuur. Hij zou een on/off boyfriend gehad hebben, Nick Gruber, maar die zou nu 'ex' zijn.

Calvin Klein en zijn relaties

Calvin in 1971 samen met zijn 1ste echtgenote Jayne Centre en hun dochtertje Marci.

Calvin en Kelly Rector, zijn 2de echtgenote.

Samen met zijn ex-vriend Nick Gruber.

Calvin in 1971 samen met zijn 1ste echtgenote Jayne Centre en hun dochtertje Marci.

Calvin en Kelly Rector, zijn 2de echtgenote.

Samen met zijn ex-vriend Nick Gruber.


Calvin Klein is gekend als 'Calvin the Conqueror' en als een van 'Time's' 25 meest invloedrijke personen in Amerika.
Dankzij zijn minimalistische ontwerpen voor stedelijke gemeenschappen, uitdagende advertenties en visionaire gedachten, werd Klein een icoon van de 20ste eeuw.
Vandaag is Calvin Klein Inc. een internationaal bedrijf met afzonderlijke takken in Europa, Azië en Japan. Er zijn tevens drie aparte lijnen binnen het Klein imperium: de 'Calvin Klein Collectie' (mannen, vrouwen en thuiskleding), 'cK Calvin Klein' voor mannen en vrouwen en 'cK Calvin Klein Jeans', draagbaar door mannen, vrouwen en kinderen.
In 2003 verkochten beide oprichters, Calvin Klein en Barry Schwartz, hun modebedrijf aan de Amerikaanse kledingmultinational Phillips-Van Heusen Corporation, voor wie Klein blijft ontwerpen.
Calvin woont in Eusthampton, Long Island, USA, in een landelijke villa.