KOCSIS  Lajos

Hongarije's derde Gouden medaille 1968.
Hongarije's Zilveren medaille 1972.

KOCSIS LajosGeboren : 17 juni 1947 (Szeged - Hongarije)
Overleden : 9 oktober 2000 (Budapest)
Club(s) als speler : Móravárosi Kinizsi (junior, 1959-'61), Szegedi VSE (junior, 1961-'64), Salgótarjáni Bányász (1965-'66, 45 wedstr., 21 goals), Budapesti Honvéd Sport Egyesület (1967-'77, 263 wedstr., 91 goals), Gyulai SE (1977-'82).
Club(s) als trainer : BKV Előre (1997), Dunakeszi (1998)
Positie : Middenvelder, 1m67 en 70 kg.


Biografie :
K
ocsis Lajos (bijnamen 'Kicsi' en 'Csikó') stond bekend als een zeer bekwaam, technisch perfecte speler die veel scoringskansen voor zijn teamgenoten creëerde. Hij was een groot dribbelaar (Garrincha-type dribbels) en met het talent dat hij had zou hij nog meer bereikt kunnen hebben.
Beschouwd als een van Hongarije's meest getalenteerde voetbalspelers sinds Puskás Ferenc, kon hij de verwachtingen van zowel zijn fans als van de specialisten niet waarmaken omwille van zijn flamboyante levensstijl. Die levensstijl leidde tot zijn ontslag bij Honvéd in 1977, niettegenstaande een van de meest populaire figuren geweest te zijn in het Hongaars voetbal, aanbeden voor zowel zijn technische vaardigheden als voor zijn goede zin voor humor.

Hij speelde voor Móravárosi Kinizsi, Szegedi VSE en Salgótarjáni Bányász voordat hij in 1967 bij Budapesti Honvéd Sport Egyesület aan de slag kon gaan door toedoen van Bozsik József, die in hem zijn opvolger zag. Hij speelde zijn eerste competitiewedstrijd met Honvéd tegen Komló (2-0 nederlaag).

Kocsis Lajos op training.
Kocsis Lajos op training.

Hij werd de favoriet van de fans die met duizenden in het stadion kwamen opdagen om zijn kunstjes te bewonderen. Zijn 40-meter passen kwamen precies aan; verdedigers hadden geen idee van wat hij zou doen met de bal, terwijl de keepers bang waren voor zijn vrije trappen. Zijn meest onvergetelijke vrije trap gaf hij ten beste tegen het Schotse Aberdeen. 'Kicsi' (zijn bijnaam betekent 'kleine') draaide, zoals gewoonlijk, de bal in de rechterbovenhoek. De scheidsrechter was echter nog steeds de muur aan het opstellen en annuleerde het doelpunt. Het publiek reageerde woedend, de Schotten prezen de ref. Iedereen was boos, maar Kocsis draaide zijn geplaatste bal opnieuw in dezelfde hoek... Het stadion ontplofte weer, maar nu van vreugde. De Schotse doelman kon zijn ogen nauwelijks geloven en stond er met beide armen wijd open naar te kijken.
Het komt zelden voor met een Hongaarse voetballer, maar Kocsis Lajos was geliefd bij iedereen, van Újpest tot Pestlőrinc. Zijn dribbels en pasjes werden bewonderd door alle fans. Hij werd vaak bekritiseerd om soms minuten lang uit de wedstrijd te verdwijnen, maar kon plots in een oogwenk een wedstrijd beslissen.
Kocsis had soms geniale invallen.
Zo speelde Honvéd op 10 december 1969 een wedstrijd tegen Lazio Roma. Het regende, het veld was nat en glibberig. Kocsis was aan het dribbelen aan de zijlijn toen twee Italianen hem aanvielen. Kocsis maakte een mooie schijnbeweging en de twee verdedigers schoven in volle vaart gewoon van het veld. Kocsis wachte dan een ogenblik, trok zijn shirt uit zijn broek, veegde zijn gezicht af en speelde dan pas de bal door. De Italiaanse toeschouwers barstten in applaus uit.
In 1972 maakte hij een circus van de Roemeense defensie in Boekarest tijdens een Europese kwalificatiewedstrijd. Na een kruispas ontvangen te hebben dribbelde hij zolang in het doelgebied tot drie verdedigers op de grond lagen, waarna hij met veel stijl scoorde.

In 1977 speelde hij nog een prachtige wedstrijd tegen Salgótarján (6-0), maar het was zijn laatste wedstrijd ooit voor Honvéd. Voor het clubbestuur was de maat vol wegens zijn onberekenbare natuur. Binnen het tijdsbestek van een paar weken werd hij een persona non grata in Kispest.
Meer voor het plezier van de lokale fans, zou hij nadien nog vijf jaar in de derde divisie ploeg Gyula SE spelen.

Zijn carrière werd beëindigd door het zogenaamde 'Toto' (match-fixing) schandaal.
Als fan ditmaal keerde hij terug naar Kispest Honvéd, waar hij nog steeds een warm onthaal kreeg.

Kocsis Lajos in actie.
Kocsis in volle actie, het leven zuur makend van de verdedigers.


In 308 gespeelde wedstrijden in eerste divisie tekende hij 112 doelpunten aan. Tichy Lajos zei ooit: "Toen Kicsi de bal kreeg, moesten alle tien andere medespelers zich voortdurend herpositioneren omdat ze nooit wisten aan wie hij de bal zou doorspelen. Misschien aan de doelman...".
Kocsis kon echter geen enkele trofee winnen met Honvéd, al was hij er wel dichtbij. In het Hongaars kampioenschap was hij drie keer tweede (1969, '72 en '75) en nog eens derde in 1970. Hij was ook Bekerfinalist in 1968, '69 en '73. In 1975 speelde hij ook de verloren finale in de Mitropabeker (Centraal-Europese Cup).

Hij verzamelde 33 caps en tekende 7 doelpunten aan voor het nationale team. Zijn eerste wedstrijd voor de Magyaren speelde hij op 22 oktober 1969 tegen Denemarken (3-0 winst) en zijn laatste op 24 september 1975 tegen Oostenrijk (2-1 winst).
Voordien had hij tussen 13 en 22 oktober 1968 ook nog 4 wedstrijden in Mexico gespeeld voor het Hongaars Olympisch elftal, dat er de Gouden medaille veroverde:
4-0 winst tegen El Salvador op 13/10/1968
2-2 gelijkspel tegen Ghana op 15/10
1-0 winst tegen Guatemala op 20/10
5-0 winst tegen Japan op 22/10.
In 1972 won Kocsis met Hongarije ook een Zilveren medaille op de Olympische Spelen in München, met 4 gewonnen wedstrijden, 1 gelijkspel en 1 nederlaag (1-2) in de finale tegen Polen.
Op het Europees Kampioenschap 1972 in België eindigde hij met Hongarije op de vierde plaats na een 1-2 nederlaag tegen België.
Voor het nationaal elftal scoorde hij in het Weense Prater Stadion op 15 oktober 1972 een van zijn meest memorabele doelpunten, tijdens een kwalificatiewedstrijd tegen Oostenrijk voor de Wereldbeker 1974.

Hongaarse Olympisch ploeg 1968.
De Hongaarse Olympische selectie voor Mexico 1968, met Kocsis Lajos als tweede van links op de bovenste rij.


Gedurende de laatste jaren van zijn leven, toen hij actief was als gastronoom en coach van een paar voetbalteams uit lagere divisies, had hij gezondheidsproblemen, die uiteindelijk tot zijn dood zouden leiden op 9 oktober 2000. In 1991 had hij reeds een hartaanval overleefd.
Hij werd slechts 53 jaar oud.

Kocsis Lajos.  

ERELIJST :

Club:
* 3x tweede in het Hongaars kampioenschap (1969, '72 en '75) met Budapesti Honvéd.
* 1x derde in het Hongaars kampioenschap in 1970 met Budapesti Honvéd.
* Bekerfinalist in 1968, '69 en '73 met Budapesti Honvéd.
* Finalist in de Mitropabeker in 1975 met Budapesti Honvéd.

Nationaal elftal:
* Gouden medaille 1968 Mexico City Olympische Spelen
* Zilveren medaille 1972 Munich Olympische Spelen
* Vierde in het Europees Kampioenschap in België 1972.
* 33 caps + 4 caps Olympische ploeg
* 7 doelpunten

 

Het graf van Kocsis Lajos.
Het graf van Kocsis Lajos.