KOCSIS Zoltán

KOCSIS Zoltán
Kocsis Zoltán
Karikatuur van Kocsis Zoltán
Karikatuur van Kocsis Zoltán
(van Dobrovolszky László - zie http://ludasmatyirejtveny.blog.hu)

Biografie:

Geboren: 30 mei 1952 in Budapest (Hongarije)
Als:
Kocsis Zoltán
Overleden: ----------

Hongaars pianist, componist en dirigent.

Kocsis Zoltán, geboren in Budapest in 1952, begon zijn studies al op zijn vijfde en zette ze voort aan het  Bartók Béla Conservatorium vanaf 1963. Hij studeerde er vooral piano en compositie. In 1968 werd hij toegelaten tot de Liszt Ferenc Academy of Music, waar Kadosa Pál en Rados Ferenc zijn leraren waren. Al gedurende zijn jaren op deze academie won hij in 1970 de Hungarian Radio's Beethoven competition. Na het beëindigen van zijn studie in 1973, werd hij benoemd tot docent aan dezelfde academie. Sindsdien geeft hij iedere maand augustus masterclasses in Szombathely, in het westen van Hongarije.
Kocsis is ook componist. Hij is een van de medeoprichters van de New Musical Studio of Budapest. Zijn werken hebben hem al de nodige erkenning gebracht. Hij is verder e
en uitstekend vertolker van de werken van Kurtág György: veel van Kurtág's werk wordt door hem voor het eerst vertolkt in concertzalen over de hele wereld. De laatste tijd treedt hij ook veel op als dirigent, vooral met het Budapest Festival Orchestra (hij is een van de medeoprichters van ook dit orkest) en de Hungarian National Philharmonics. Kocsis Zoltán behoort samen met Schiff András en Ránki Dezsõ tot de Hongaarse elite van toppianisten.

Een jonge Kocsis Zoltán. Zoltán samen met nog een ander groot Hongaars virtuoos pianist Cziffra György
Een jonge Kocsis Zoltán.
Zoltán samen met nog een ander groot Hongaars virtuoos pianist Cziffra György (1921-1994).

"Een dergelijk pianovirtuoos wordt slechts éénmaal in de vijfentwintig jaar geboren", "Een nieuwe ster is geboren in de internationale galaxie van grote pianisten", dergelijke kritieken begroetten Kocsis wanneer hij op 18-jarige leeftijd de 1ste Prijs behaald in de Beethoven Competitie georganiseerd door de Hongaarse Radio.
Het was het begin van een briljante internationale carrière.
Zo zou Kocsis concerten geven in Oostenrijk, Frankrijk, Engeland (op het London Festival), in Tsjecho-Slowakije, in de voormalige USSR, in gans Duitsland, Finland, Nederland, Italië, Spanje en de Verenigde Staten (Carnegie Hall, John F. Kennedy Center, Chicago...).
Drie jaar later, in maart 1973, kreeg hij reeds de 'Liszt Prijs' als erkenning van de diensten bewezen aan de Hongaarse cultuur in zijn geboorteland en daarbuiten. Zoltán is de jongste artiest die deze belangrijke prijs werd toegekend.
Nog enkele kritieken aan te halen over deze Hongaarse pianist: de Figaro noemt hem in 1981: "le Génie", de Chicago Tribune in 1987: "Great Interpretation", "Een mirakel op de toetsen" schrijft de Kölner Stadt Anzeiger in 1987 en de Frankfurter Allgemeitne Zeitung zegt van hem in 1990: "Een pianist van grote klasse".

De opnames op plaat van het 1ste en 2de concerto voor piano en orkest van Bartók Béla, bij Hungaroton (1973), gedirigeerd door Lehel György, werden door de Engelse revue 'Record and Recordings' de "sensatie van de maand mei 1973" genoemd.
Als solist trad hij reeds op met orkesten met een hoge reputatie, zoals het Filharmonisch Orkest van Dresden, het Filharmonisch Orkest van Berlijn, het Symfonisch Orkest van Budapest, de Dresdner Staatskapelle, het Hongaars Staatsorkest, het Koninklijk Filharmonisch Orkest, en speelde onder leiding van beroemde orkestleiders: Christoph von Dohnànyi, Ferencsik Jànos, Hiroyuki Iwaki, Anton Kersjes, Yehudi Menuhin, Solti György, Lehel György, Jean Martinon, Kurt Masur, Lothar Seyfarth,...
Hij nam platen op bij Denon, Hungaroton, Nippon Columbia, Quintana en vanaf de late jaren '70 exclusief bij Philips.
Hij neemt ook werken op van Bach, Bartók, Chopin, Liszt, Rachmaninoff en Wagner.

De pianist Kocsis... ...en de dirigent Kocsis.
De pianist Kocsis...
...en de dirigent Kocsis.
Zoltán Kocsis samen met de dwarsfluitspeler Bálint János.
Zijn echtgenote aan het klavier.
Zoltán Kocsis samen met de dwarsfluitspeler Bálint János.
Zijn echtgenote, Hauser Adrienne, aan het klavier.

Zijn opnames kregen heel wat prijzen zoals onder andere de Edison Prize (1987, voor Bartók Béla's complete werken geschreven voor piano en orkest), de Gramophone Prize (1990, als de beste instrumentale opname van het jaar voor de plaat Debussy), de Kossuth Prijs en de Liszt Prijs (1973).
Samen met de orkestleider Fischer Iván stichtte hij in 1983 het Budapest Festival Orchestra, waarbij hij als artistiek directeur fungeerde. In 1992 zou het Budapest Festival Orchestra het permanent orkest van de stad Budapest worden en in de zomer 1995 ondertekende het orkest en zijn directeur een exclusief contract bij Philips. Zoltán Kocsis speelt dikwijls samen met dit orkest als solist, maar dirigeert het ook. Hij vermenigvuldigde zijn talrijke activiteiten en werd, ondermeer, de uitgever van zijn eigen werken en bewerkingen, gespeeld door het orkest.
Hij is dus een veelzijdig artiest (pianist, dirigent, componist, uitgever), een all round musicus.
Het is niet gemakkelijk Kocsis Zoltán te definiëren. Hij heeft niet alleen prijzen gewonnen. Hij leeft ook voor zijn muziek. Zijn appetijt naar Bach, Bartók, Beethoven, Chopin, Debussy, Liszt, Schubert en Wagner is onverzadigbaar. Dankzij zijn opzoekingen heeft hij een eigen benadering van zeer uiteenlopende werken en hij tracht steeds de originele gedachte van de componist te respecteren.
Sinds kort beëindigde hij bij Philips Classics de opnames van de volledige reeks Bartók Béla's Hongaarse Volksliederen voor solostem, koor en orkest.
Hij woont nu in Budapest, samen met zijn familie. Zijn echtgenote, Hauser Adrienne, is eveneens een bekend pianiste en zij hebben twee kinderen. Zij namen samen platen op en deden gezamenlijke optredens met het vier-handen en duo-piano repertoire.

Zoltán Kocsis speelt Bartók Zoltán Kocsis speelt Bartók Zoltán Kocsis Piano Recital

HAUSER   Adrienne
Hauser Adrienne,
Hauser Adrienne,
zijn echtgenote.

Biografie:

Geboren: 26 november 1963 (Mátészalka - Hongarije)
Als:
Hauser Adrienne
Overleden: ----------

Hongaars pianiste.

Hauser Adrienne begon op 5-jarige leeftijd met piano te spelen en werd al vlug toegelaten in de speciale klas voor begaafde kinderen op de Ferenc Liszt Muziekacademie in Budapest. Zij was toen 7 jaar jong. Haar leraars waren daar Rados Ferenc, Kurtág György en Kocsis Zoltán; andere mentors waren Yvonne Lefebure and Sebõk György.

Adrienne treedt als soliste op met belangrijke Hongaarse orkesten en zij is een actieve uitvoerster van kamermuziek.
Met haar recitals trad zij reeds op in zowel verscheidene Europese landen als in India. Zij wordt regelmatig uitgenodigd voor opnames voor de Hongaarse Nationale Radio en treedt samen op met haar echtgenoot, Kocsis Zoltán, bij opnames en uitvoeringen met het quatre-mains en duo-piano repertoire.

In 1998 richtte Adrienne Hauser het Internationaal Piano Festival in Hongarije in, het 'Piano Feast in the East' waarbij zij als Artistiek Directeur fungeert. De Festivalconcerten worden in gans Europa door de radio uitgezonden.