KONDOR  Vilmos

KONDOR Vilmos

Biografie:

Geboren:
1954
Als:
Overleden:
-----------

Activiteit: Schrijver


K
ondor Vilmos, een succesvol Hongaars schrijver, werd geboren in 1954 in Hongarije. Zijn naam is waarschijnlijk een pseudoniem, maar de schrijver ontkend dat. Hij debuteerde in 2008 met de thriller 'Nacht over Budapest' (Budapest Noir). Zijn boeken, misdaadromans, gaan over de doorlopende avonturen van journalist Gordon Zsigmond, verblijvend in Budapest in de jaren '30 en '40 van vorige eeuw, en werden al vlug heel populair in Hongarije.

Persoonlijk leven:

Kondor studeerde aan de universiteit in Szeged, waarna hij zijn studies verderzette in Parijs. Hij gradueerde in scheikunde technologie aan de Sorbonne, waarna hij terugkeerde naar Hongarije. Thans onderwijst hij wiskunde en natuurkunde op een middelbare school. Hij woont samen met zijn echtgenote, dochters en hond in een klein plaatsje nabij Sopron (in het noord-westen van Hongarije, tegen de Oostenrijkse grens), waar hij aan zijn volgende boek kan werken. Kondor leidt een kalm leven en indien hij toch een interview toestaat, doet hij dat steeds via e-mail. Er zijn slechts drie zwart-wit foto's van hem in omloop.

Professioneel leven:
Kondor werkte drie jaar aan Budapest Noir. Deze roman is zijn vierde afgewerkt manuscript, maar het is wel zijn eerste gepubliceerd werk. Als invloeden vermeldde hij Jim Thompson, Charles Willeford en Dashiell Hammett. Hij portretteerde één van zijn karakters (Vörös Margó of in het Engels: Red Margot) op Hammett's Dinah Brand uit Red Harvest.

Kondor Vilmos op jongere leeftijd. Kondor Vilmos op jongere leeftijd.
Kondor Vilmos op jongere leeftijd.
Kondor Vilmos met kind.
Kondor Vilmos met kind.


Werken

1. Budapest Noir (Nacht over Budapest)

Budapest, 1936. Een jong joods meisje wordt dood gevonden. Als blijkt dat de politie door de dood van de premier en het naderend bezoek van Hermann Göring aan de stad geen enkele interesse voor de zaak heeft, start de (Joodse) journalist Gordan Zsigmond zijn eigen onderzoek, dat hem door de donkerste achterbuurten van politiek Budapest voert.
Budapest Noir ontving de meest gewenste ontvangst als mogelijk en veel critici begroetten de roman als de eerste echte zwarte roman geschreven in Hongarije. Een criticus verwelkomde Kondor als de auteur van de eerste Hongaarse misdaadthriller.

Filmbewerking:
De filmrechten waren reeds vóór het verschijnen van het boek verkocht aan Szupermodern.

Buitenlandse edities:
Op 1 augustus 2008 werden de rechten op Budapest Noir verkocht Edizioni e/o in Italië (Budapest Noir), Payot et Rivages in Frankrijk (Budapest la noire), Proszynski i S-ka in Polen (Budapeszt Noir), Droemer Knaur in Duitsland (Der leise Tod) en Mynx in Nederland (Nacht over Budapest), en tot nu toe werden reeds edities gepubliceerd in het Pools, het Nederlands en het Italiaans. Een Engelse vertaling werd in 2011 gepubliceerd door Harper Perennial. En ook de Verenigde Staten konden niet achterblijven met een publicatie in januari 2012 door HarperCollins Publisher (Budapest Noir).

De begrafenis van de Hongaarse dictator Gömbös Gyula in 1939
De begrafenis van de Hongaarse dictator Gömbös Gyula in 1939,
met naast de Duitse Rijksminister voor de Luchtvaart Hermann Göring, links van hem de Italiaanse Minister van Buitenlandse Zaken Galeazzo Ciano, graaf van Cortellazzo, en Kurt Schuschnigg, de Oostenrijks kanselier.
(historische gebeurtenis die voorkomt in het boek Budapest Noir)

2. Bűnös Budapest (Budapest Sin)
Het vervolg op Budapest Noir werd gepubliceerd in juni 2009 door Agave Könyvek met groot kritiek en commercieel succes. Het verhaal speelt zich af op het einde van 1939, een, paar weken na het uitbreken van Wereld Oorlog II, met als hoofdfiguren Gordon Zsigmond en Nemes Sándor, een detective op rust. Zij starten een onderzoek naar twee verschillende zaken: Gordon wil uitzoeken waarom een voormalig collega en vriend overleed, Nemes is ingehuurd om uit te vinden wat er gebeurde met de grote hoeveelheid cocaïne en morfine die spoorloos verdween. Uiteindelijk vloeien beide zaken samen en de oplossing toont betrokkenheid aan van politiekers, Hongaarse Nazis en vuile politiemensen.

Een criticus schreef als volgt over het "Fenomeen Kondor":

“In de Hongaarse boekenmarkt doen ontwikkelingen zoals het Kondorfenomeen zich zelden voor. Kondor is een professioneel genre-auteur: hij weet precies wat een hard-boiled misdaadroman moet zijn en hoe die te schrijven. Zijn protagonist, de misdaadreporter Gordon Zsigmond en zijn gekozen tijdperk en plaats, Budapest in de jaren 1930, zijn beiden complex en mysterieus genoeg om er een serie op te bouwen, met dezelfde karakters en dezelfde lezers, voor wie Budapest Sin geen teleurstelling zal zijn.” Urfi, Péter in Magyar Narancs.

Filmbewerking:
De filmrechten van het boek werden verkocht aan Szupermodern.

Buitenlandse edities:
Op 1 augustus 2009 werd de roman in Duitsland gepubliceerd door Droemer Knaur.

3. A budapesti kém (The spy from Budapest)
Budapest december 1943: nog geen enkel schot werd reeds afgevuurd in Budapest en Eerste Minister Kállay Miklós wil dat zo houden. Gordon Zsigmond, die nu voor Reuters werkt, aanvaardt om Kállay’s inspanningen te ondersteunen door als gelegenheidskoerrier door half Europa te reizen om een pakje af te leveren. Zijn contactpersoon is echter vermoord en de dader vermoord ook hem bijna. Terug in Hongarije vraagt hij zijn vriend inspecteur Gellért Vladimir om raad omdat hij er zeker van is dat een spion is doorgedrongen tot de hoogste regeringskringen.

4. Budapest romokban (Budapest ruined)

Juli 1946 vindt Budapest in puin terug. Er heersen geen wetten zijn maar outlaws, chaos en misdaad op elke hoek van de straat. En er is één man die moet tegengehouden worden voor hij dat vernietigd wat de mensen nog alleen maar hebben: hoop. Een bloedige moord werd uitgevoerd op Teréz Avenue en de politie, met de hulp van het Russische Leger start de jacht op de moordenaars. Journalist Gordon Zsigmond tracht alle gebeurtenissen van nabij te volgen, maar dat lijkt moeilijker te zijn dan gedacht.

5. Budapest novemberben (Budapest in November)
Kondor werkte in 2012 het vijfde deel van deze reeks af. Het zou tevens het laatste deel vormen van de 'Budapest-serie'.
Oktober 1956 vindt Gordon in ballingschap terug in Wenen, waar hij gevraagd wordt om het dode lichaam van zijn geadopteerde dochter te identificeren. Ook al is het meisje iemand anders, neemt Gordon, samen met Krisztina, de laatste trein naar Budapest, waar net een revolutie begonnen is; tanks rollen er door de straten, mensen sterven bij honderden. Terwijl chaos ontstaat in de straten van een stad die vecht voor haar onafhankelijkheid en vrijheid, is Gordon echter alleen geïnteresseerd in het vinden van zijn dochter en om de gevaarlijke moordenaar uit te schakelen.

Na de Budapest-reeks (5 boeken): de 'Heilige Kroontrilogie' (A Szent Korona-trilógia)
Na het beëindigen van de Budapest-reeks zette Kondor Vilmos zich verder aan het werk met het schrijven aan de 'Heilige Kroontrilogie' (A Szent Korona-trilógia), die het lot van de Heilige Troon in Hongarije beschrijft tussen de jaren 1944 en 1945.
Het eerste deel 'Een andere assistent' (A másik szárnysegéd) is ondertussen verschenen in november 2013.
Het is de eerste avonturenroman over Luitenant Wertheimer Miklós, assistent van Horthy Miklós, Regent van Hongarije. Deze laatste sloot in het door Duitsland bezette Hongarije, vrede met de Sovjet-Unie, wat tot heel wat gevaarlijke toestanden leidde.
Kondor legde meermaals uit dat hij het boek als een avonturenverhaal opvatte en dat slechts het begin en het einde ervan op historische feiten gebaseerd werden. De rest van het verhaal was zuivere fictie. Maar toch komen meerdere bekende figuren in het boek voor, zoals: Hongaarse Regent Horthy Miklós, zijn zoon Miklós Horthy Junior, luitenant-kolonel Tost Gyula (adjudant van Miklós Horthy), Otto Skorzeny (de Oostenrijkse SS-Standartenführer (Kolonel) der Waffen-SS), politie-inspecteur Hain Péter en Pajtás Ernő (commandant van de Hongaarse Koninklijke Kroonwacht).


Stijl en werkwijze:
Kondor schrijft steeds vanuit het standpunt van een derde vertellend personage. Zijn verteller is ook steeds als een historicus die alleen weet heeft van de huidige politieke toestand binnen het tijdskader van het boek en stapt daar nooit van af. Kondor, zoals gezien door de ogen van zijn protagonisten, geeft zelden commentaar op de huidige politieke situatie, maar laat dit over aan zijn lezers. Zo velt hijzelf geen oordeel over het nazi- of het communistisch regime. Hij volgt de stappen van Charles Willeford in die zin dat zijn karakters nooit "denken" maar alleen "doen": er zijn geen innerlijke monologen en Kondor gebruikt nooit de techniek of uitspraken als 'hij dacht", "zij dacht" en zo verder, sinds hij er de voorkeur aan geeft dat zijn karakters gezien en beoordeeld worden op hun daden. Kondor verkiest het gebruik van echte levende figuren, zoals bv. (naast vele anderen): Vécsey Leó (journalist), Tábori Kornél (journalist), Ferenczy Tibor (politiecommisaris), Hain Péter (detective), Wayand Tibor (detective), Bárczy István (stafchef), Tarján Vilmos (journalist) en zo meer. Hij doet ook grondig onderzoek naar alles en nog wat om de sfeer te scheppen van het Hongarije van de jaren 1930, 1940 en later nog de jaren 1950.

KONDOR Vilmos Bibliografie:  
Budapest Noir 2008
Bűnös Budapest (Budapest Sin) 2009
A budapesti kém (The spy from Budapest) 2010
Budapest romokban (Budapest ruined) 2011
Budapest novemberben (Budapest in November) 2012
Korte verhalen (sinds) 2009
Een andere assistent (A másik szárnysegéd) 2013De 'BUDAPEST-reeks' van KONDOR Vilmos.

Eerste boek: Budapest Noir.

Tweede boek: Bünös Budapest. Derde boek: A Budapesti Kém.
Eerste boek:
Budapest Noir.
Tweede boek:
Bünös Budapest.
Derde boek:
A Budapesti Kém.
Vierde boek: Budapest Romokban. Vierde boek: Budapest Romokban.
Vierde boek:
Budapest Romokban.
Vijfde boek:
Budapest Novemberben.