LAUDER  Estée

Estée LauderEstée LauderBiografie:

Geboren: 1 juli 1908 (Corona, Queens, NY - USA)
Als: Mentzer Josephine Esther
Overleden: 24 april 2004 (Manhattan, New York - USA)

Cosmetica Koningin! Stichter van de The Estée Lauder Companies Inc., de huidige wereld cosmetica leider!

Estée Lauder werd geboren als Mentzer Josephine Esther in Queens, New York, op 1 juli 1906 of 1908. Zij was de dochter van Mentzer Max, een Hongaarse immigrant met een Franse katholieke moeder en een joodse vader, en Rose (Schotz Rosenthal). Zij groeide op in het Corona gedeelte van Queens, New York. Estée was ongeveer 19 jaar oud toe ze Joseph Lauter ontmoette, zoon van Lilian en William Lauter, immigranten van Galicia. Ze huwden op 15 januari 1930 en op 19 maart 1933 werd hun eerste zoon, Leonard Allen, geboren en in februari hun tweede zoon, Ronald. Zij scheidde in 1930 van haar man, hertrouwde in 1942 en zij bleven samen tot bij zijn dood in 1982. De familie veranderde de naam in 'Lauder' aan het eind van de jaren 1930.

Estée Lauder met Liza Minelli in 1987. ...en met haar zoon Ronald S. Lauder.
Estée Lauder met Liza Minelli in 1987...
...en met haar zoon Ronald S. Lauder.
Estée was de oprichtster en gedurende vele jaren directeur van de Estée Lauder Companies Inc., een vernieuwend Amerikaans cosmeticabedrijf. Het bedrijf werd opgericht in 1937 met een recept voor gezichtscrème van haar oom, een chemicus. Zij begon toen ook haar eigen naam te gebruiken voor haar producten. Estée Lauder was onder meer de bedenker van de thuisverkoop van cosmetica, het cadeau bij aankoop (waarbij men een royaal geschenk 'kreeg' als men handen vol geld aan cosmetica spendeerde) en de snelle opmaak voor de Amerikaanse carrièrevrouw. Estée Lauder stond ook bekend om het gulle aantal monsters dat haar bedrijf weggaf. in de jaren '50 en '60 was haar in 1953 gelanceerde 'Youth Dew' (een geurende badolie) een enorm succes.De Estée Lauder Companies Inc. stelt ongeveer 10.000 personeelsleden tewerk over gans de wereld, controleerde in 1998 45% van de markt in de V.S. cosmeticawinkels en werd verkocht in 118 landen, onder welbekende merknamen zoals: Estée Lauder, Aramis, Clinique, Prescriptives, Origins, M.A.C., Bobbi Brown essentials, Tommy Hilfiger, Jane, Donna Karan Cosmetics, Aveda, Stila, Jo Malone en Kate Spade!
Estée Lauder's naam roept associaties op met schoonheid en gezonde huid via haar winstgevende cosmeticalijnen. Zij was een scherpzinnige zakenvrouw, die fortuin maakte met de fabricatie, de marketing en de distributie van cosmeticaproducten aan vrouwen over de ganse wereld.
"I didn't get where I am by thinking about it or dreaming it" verklaarde zij, "I got here by doing it". Zij was ook gekend voor haar spreekwoord: "Measure your success in dollars, not degrees".
Estéé Lauder overleed op 95-jarige leeftijd in Manhattan, New York, op 24 april 2004, tengevolge van een hartstilstand. In 1994 had zij zich teruggetrokken uit de zaken en nam geen deel meer in de leiding van het bedrijf sinds dan. Haar zoon Leonard A. Lauder is nu voorzitter ervan. Bij haar dood was het door haar opgerichte bedrijf ongeveer 10 miljard dollar waard.
Estée Lauder had twee zonen, Leonard A. Lauder en Ronald S. Lauder; gehuwd met schoondochters Evelyn H. Lauder en Jo Carole Lauder; die vier kleinkinderen kregen, Aerin, Gary, Jane en William, en zes achterkleinkinderen.

Estée Lauder's 'Eye Recovery Complex'. Estée Lauder's 'Face and Throat Creme'.
Estée Lauder's 'Lipstick'. Estelle Lauder's Youth-Dew.


ZOON VAN ESTÉE LAUDER BETAALT RECORDBEDRAG VOOR WERK VAN KLIMT.
107,4 miljoen voor duurste schilderij ooit.

(artikel uit 'Het Laatste Nieuws' van dinsdag 20 juni 2006, Stijn Vanderhaeghe)

Het schilderij 'Adele Bloch-Bauer I' van de Oostenrijkse schilder Gustav Klimt.De cosmeticagigant Ronald Lauder heeft een recordprijs van 107,4 miljoen euro betaald voor het schilderij 'Adele Bloch-Bauer I' van de Oostenrijkse schilder Gustav Klimt.
Het voorlopig duurste schilderij ter wereld zal voortaan in de Neue Galerie in New York hangen. De jongste zoon van wijlen Estée Lauder stond vijf jaar geleden mee aan de wieg van dit museum, dat alleen werk van Duitse en Oostenrijkse kunstenaars tentoonstelt.


Sinds de dood van hun wereldberoemde moeder, in april 2004, behoren Ronald en zijn oudere broer Leonard met een geschat vermogen van 5 miljard dollar tot de 200 rijkste mensen ter wereld. Het in 1946 opgerichte cosmeticabedrijf heeft nog altijd de helft van de totale Amerikaanse cosmeticamarkt in handen. Zo zet je natuurlijk al snel een beetje geld opzij om in kunst te investeren. Een paar jaar geleden prijkte Ronald Lauder nog op 1 in de "Power 100", de invloedrijkste namen in de kunstwereld, van het toonaangevende Britse kunstmagazine Art Review. Die positie dankte hij vooral aan de oprichting van de "Neue Galerie".
Die galerij is meteen ook de nieuwe bestemming van het voorlopig duurste schilderij ter wereld. Daarop staat Adele Bloch-Bauer afgebeeld, de vrouw van een joodse suikerindustrieel uit Wenen. Het meesterwerk van Klimt is jarenlang de inzet geweest van een bittere strijd tussen de Oostenrijkse overheid en Maria Altmann (90), een nicht van Adele Bloch-Bauer. Zij hield vol dat het bewuste schilderij tijdens de Tweede Wereldoorlog samen met vier andere werken van Klimt door de nazi's in beslag werd genomen. Al die tijd hingen ze in het Weense Slot Belvedere. Begin dit jaar kreeg ze ze na een uitspraak van het arbitragehof uiteindelijk terug in haar bezit.
Klimt werd in 1862 geboren in een armoedig gezin in Baumgarten, nabij Wenen. Hij was een van de meest prominente leden van de Wiener Session, de Weense Jugendstilbeweging. Hij stierf op 55-jarige leeftijd.

De toptien van de duurste schilderijen
ziet er sinds juni 2006 zo uit:
1
Adele Bloch-Bauer I Gustav Klimt 107,4 miljoen euro
2
Jongen Met Pijp Pablo Picasso 82,9 miljoen
3
Dora Maar Met Kat Pablo Picasso 75,7 miljoen
4
Portret Van Dr. Gachet Vincent Van Gogh 65,6 miljoen
5
Au Moulin De La Galette Auguste Renoir 62,2 miljoen
6
Kindermoord Te Betlehem Peter Paul Rubens 61,1 miljoen
7
Zelfportret Zonder Baard Vincent Van Gogh 57 miljoen
8
Stilleven Met Gordijn, Kruik en Fruitschaal Paul Cézanne 48,2 miljoen
9
Vrouw Met Gekruiste Armen Pablo Picasso 43,8 miljoen
10
Irissen Vincent Van Gogh 42,9 miljoen


Nabericht: 'DIT IS DUURSTE SCHILDERIJ OOIT: 110 MILJOEN'.

Volgens een artikel in 'Het Laatste Nieuws' van dinsdag 20 juni 2006, zou het schilderij 'Number 5' van abstract expressionist Jackson Pollock (1912-1956) in de Verenigde Staten verkocht zijn voor ongeveer 110 miljoen euro. Als deze informatie bevestigd wordt, gaat het om het hoogste bedrag dat ooit betaald werd voor een schilderij. Dat heeft de krant 'The New York Times' op 2 november 2006 geschreven.

Het schilderij 'Adele Bloch-Bauer I' van Gustave Klimt zou nu dus pas (!) op de tweede plaats terecht komen...

De nieuwe topdrie van de duurste schilderijen
ziet er dus sinds november 2006 zo uit:
1
Number 5 Jackson Pollock 110 miljoen euro
2
Adele Bloch-Bauer I Gustav Klimt 107,4 miljoen
3
Jongen Met Pijp Pablo Picasso 82,9 miljoen