Jef  MERMANS

Jef MERMANSJef MERMANSGeboren: 16 februari 1922 (Merksem - België)
Overleden: 21 januari 1996 (Wildert - België)
Club(s):
Tubantia Borgerhout (1932-'42), RSC Anderlecht (1942-'57, 382 wedstr., 339 goals), Olse Merksem (1957-'60).
Positie:
Voorspeler

Biografie :

Jozef Mermans werd op 16 februari 1922 geboren in Merksem en had in zijn kindertijd maar één echte speelkameraad: een bal. De legende wil dat wanneer hij op zijn vierde verjaardag een portret moest laten maken, hij zo onrustig was, dat de fotograaf hem toen een rode bal in de handen stopte om hem te kalmeren. Jefke was zo in de ban van dat ronde ding dat hij niet meer wou teruggeven, zodat zijn moeder het kleinood voor hem moest kopen voor 10 frank. Het aantal ruiten dat hij nadien deed sneuvelen, was indrukwekkend. Maar het was de moeite waard, want zo ontwikkelde Jef een fenomenale traptechniek.
Mermans liep school bij de Broeders van Liefde en trapte balletjes op een braak liggend terrein aan de Eugène Meesstraat, niet ver van het sportpaleis van Deurne. Hij maakte er als kleine knaap deel uit van de lokale elite. Toen ze echter bij de 'Great Old' een aansluitingskaart wilden gaan tekenen, werden ze geweigerd omdat ze hun inschrijving niet konden betalen. Ze vonden dan onderdak bij Tubantia Borgerhout, waar Mermans zich aansloot in 1932. Enkele weken later debuteerde hij er center-half. Iedereen had snel door dat hij erg talentrijk was en hij mocht dan ook dadelijk een categorie hoger gaan spelen. Maar ook dat zette allerminste een rem op zijn trefkracht. Tijdens een derby tussen Tubantia Borgerhout en Olse Merksem bijvoorbeeld, die eindigde op 17-0 in het voordeel van Tubantia, scoorde Mermans maar liefst 10 keer. Het spreekt voor zich dat de tenoren uit het Belgische voetbal snel weet hadden van de ongelooflijke 'goalmachine'. In 1942 werd hij voor de recordsom van 125.000 Frank, dat was in die tijd een fabelachtige som, getransfereerd naar Anderlecht vóór de neus van Beerschot, dat 25.000 Frank minder had geboden. Met hem zou Anderlecht zeven nationale titels veroveren en naar de top van het Belgische voetbal klimmen.

Foto van Mermans met een opdracht voor een vriend. Waar Jef Mermans in actie kwam moest de tegenstrever alle hens aan dek roepen. Mermans als Rode Duivel.
Foto van Mermans met een opdracht voor een vriend.
Waar Jef Mermans in actie kwam moest de tegenstrever alle hens aan dek roepen.
Mermans als Rode Duivel.

Jef Mermans met het team van RSC Anderlecht 1951-1952. Wanneer Jef aan het kanon stond was het altijd opletten geblazen.
Jef Mermans (gehurkt midden) met het team van RSC Anderlecht 1951-1952.
Wanneer Jef aan het kanon stond was het altijd opletten geblazen.

Ook reclame voor uurwerken Pontiac was in die tijd aan de orde.
Ook reclame voor uurwerken Pontiac was in die tijd aan de orde.
Gevierd door Voorzitter Albert Roosens van Anderlecht.
Gevierd door Voorzitter Albert Roosens van Anderlecht.
Mermans was als aanvaller een imposante verschijning met de allure van een Britse forward. Een man met présence, maar ook een echte leider op het veld. Hij bezat een fantastisch kanonschot en had dan ook zijn bijnaam 'de bombardier' niet gestolen. Hij had tevens een goed kopspel en een goeie lange pass. Scoorde hij gemakkelijk met de voeten én met het hoofd, een zuivere spits was hij niet. Hij liet zich graag terugzakken om het spel te verdelen en reikte ook goals aan anderen aan. Hij speelde met minder franjes dan Rik Coppens, maar hij was wel effeciënter en ging steeds recht op het doel af. Hij werd in zijn tijd beschouwd als de beste midvoor in Europa, samen met de Zweed Gunnar Nordahl.
Racing Paris, Torino en A.S. Roma hadden belangstelling voor hem, maar telkens hield Anderlecht de transfer tegen. Nochtans had Torino 20 miljoen lire geboden en A.S. Roma ging tot 30 miljoen lire, plus een appartement en een auto. Later zouden ook nog Atalanta Bergamo, Lazio Roma, Athletico Madrid, Nîmes en Real Madrid (dat 700.000 Frank wilde betalen) tevergeefs aan de deur komen kloppen bij Anderlecht.
Mermans werd in de periode 1945-1956 56 maal opgeroepen voor een interland met de Rode duivels. Vooral in de wedstrijden tegen Frankrijk was hij niet te houden. Zijn eerste match speelde hij tegen Frankrijk op 15/12/1945 (winst met 2-1) en sloot zijn carrière als international af in datzelfde Frankrijk op 11-11-1956 (verlies met 6-3).

Mermans scoorde aan de lopende band en is nog steeds topschutter van zijn ploeg RSC Anderlecht, met 339 doelpunten, 60 goals meer op zijn naam dan Paul Van Himst, het andere historische boegbeeld van paars-wit. Mermans was vier maal de beste doelschutter in de Belgische competitie. In 1950 werd hij, met 37 doelpunten, ook Europees topscorer. In 1954 eindigde Jef Mermans tweede bij de verkiezing van de eerste Gouden Schoen in België (met toen als eerste laureaat Rik Coppens) en in 1955 was hij derde, na Fons Van Brandt en Vic Mees.
Na 15 jaar trouwe dienst verliet Mermans op 15 augustus 1957 het Astridpark, ter gelegenheid van een vriendschappelijke partij tegen VUC Den Haag. Hij eindigde zijn carrière bij Olse Merksem, eerst als speler en vervolgens als trainer. Merksem was zijn geboortegemeente waar hij ondertussen ook gemeentebediende was geworden.
In 1996 overleed de 'bombardier' in Wildert; hij was net geen 74 jaar geworden.

Als eerbetoon aan Jef Mermans werd het stadion van het toenmalige OLSE Merksem (nu Merksem-Antwerpen Noord SC) omgedoopt tot het Jef Mermans-stadion. Dit stadion van de huidige 4e klasser is gelegen in de Speelpleinstraat in Merksem.



Klaar om er tegen aan te gaan. Voor de aanvang van een match met de Rode Duivels... Aanvoerder Jef Mermans aan de toss met Billy Wright vóór een wedstrijd tegen Engeland.
Klaar om er tegen aan te gaan.
Voor de aanvang van een match met de Rode Duivels.
Aanvoerder Jef Mermans aan de toss met Billy Wright vóór een wedstrijd tegen Engeland.



Jef Mermans.   

ERELIJST :

Club:
* Landskampioen met Anderlecht in 1947, '49, '50, '51, '54, '55 'n 1956.
* Topschutter in België in 1943-44, 1947-48 (38 goals), 1948-49 (23), en 1950-51 (37).
* Europees topscorer met 37 doelpunten in 1950.
* Gouden Medaille voor Sportverdienste in 1955.
* Tweede in Gouden Schoen 1954.
* Derde in Gouden Schoen 1955.

Nationaal elftal van België:
* Deelname aan de Wereldbeker 1954 in Zwitserland.
* 56 Caps (uit 67 selecties)
* 27 doelpunten