1930  Hongarije 6 - 2 Nederland

Ferencváros-stadion, Budapest, Hongarije - 8/6/1930
Vriendschappelijke wedstrijd, 25.000 toeschouwers.

Scheidsrechter: Dr. Peco Bauwens (Duitsland)

De eerste wedstrijd tussen Hongarije en Nederland eindigde op een teleurstellende 6-2 nederlaag voor deze laatsten, wat aan duidelijkheid niets te wensen overliet. De schitterend spelende Hongaren waren in alle opzichten de beteren van hun Nederlandse opponenten. Het veld van Ferencváros TC, waarop gespeeld werd, was hard en volledig gespeend van gras, wat zeer ongewoon was voor de Nederlandse ploeg en voor hen een handicap betekende.
Van bij de aanvang van de wedstrijd was er nauwelijks enige twijfel over wie de sterkste was. De Hongaren togen onmiddellijk ten aanval met direct, snel en gevaarlijk spel. Hun samenspel verliep zeer zuiver en de vleugelspelers renden snel langs de lijn. Het was dan ook volkomen logisch dat Hongarije al vlug de stand kon openen via midvoor Turay, die op de 15de minuut een voorzet van Drössler in doel kon verwerken. Ook na dat doelpunt bleef het offensief van de Magyaren voortduren en er was een uitstekende doelman Gejus van der Meulen nodig om redding te brengen. Het was dan ook jammer dat het juist die Van der Meulen was die, 5 minuten voor de rust, aan de basis lag van het tweede Hongaarse doelpunt. Op een schot van Avar ving hij de bal op, maar viel en loste het leder, zodat Avar geen moeite had de 2-0 aan te tekenen. En 4 minuten later volgde de 3-0, wanneer diezelfde Avar, na een aanval van op links, met een mooi onhoudbaar schot Van der Meulen opnieuw passeerde.
Na de rust leek het even beter te gaan voor Nederland. Na goed 2 minuten zette Landaal voor naar Van den Broek, die de bal vlug naar links doorschoof, waarna Van der Heijden de 3-1 kon binnenleggen. Maar de Hongaren deden er daarop vlug een schepje boven op en goed 10 minuten later stond het al 5-1. Linksbinnen Toldi had na goed solospel het 4de doelpunt gemaakt na 53 minuten en 3 minuten later scoorde Turay zijn tweede doelpunt. Het spel van Hongarije bleef schitterend en de Oranjeploeg acteerde onder haar gewone niveau. In de 70ste minuut veroorzaakte Vermetten dan ook nog een strafschop. Licht toegekend, maar meedogenloos omgezet door Avar, zodat de 6-1 op het bord stond. Stilaan verwaterde de wedstrijd en wanneer talrijke toeschouwers het stadion reeds verlieten, zag Landaal zijn inspanningen alsnog beloond door in de 90ste minuut de Hongaarse goalie Aknai met een hard schot te verrassen en zo de eindstand op 6-2 vast te leggen.
Nederland trof het bepaald slecht, dat de Hongaren juist deze wedstrijd zo bijzonder goed op dreef waren. Hun spel was schitterend en stond technisch op grote hoogte, en dàt ondanks de snelheid waarmee zij hun aanvallen opzetten. De eindscore was zwaar, maar gezien het spelverloop, geenszins tè zwaar. Er hadden zelfs dubbele cijfers ingezeten.
Een goede zaak was dat de goede verstandhouding tussen de beide ploegen niets te wensen overliet, noch vóór, noch nà de wedstrijd.

Het Hongaarse elftal voor de wedstrijd tegen Nederland op 8/6/1930.
(Foto KNVB)
Het Nederlandse elftal voor de wedstrijd tegen Hongarije op 8/6/1930.

Stand
15'
Turay (H)
1-0
40'
Avar (H)
2-0
44'
Avar (H)
3-0
48'
Van der Heyden (N)
3-1
53'
Toldi (H)
4-1
56'
Turay (H)
5-1
69'
Avar (H) op strafschop
6-1
90'
Landaal (N)
6-2

AVAR II (AUER) István AVAR II (AUER) István

Geboren op 28.05.1905 in Arad, Banat, (thans Roemenië)
Overleden op 13.10.1977 in Kaposvar, Somody, (Hongarije)

Speelde tussen 1927 en 1936 als aanvaller in de Hongaarse competitie (Újpest TC Budapest)