1933  Nederland 1 - 2 Hongarije

Olympisch Stadion, Amsterdam, Nederland - 5/3/1933
Vriendschappelijke wedstrijd, 25.000 toeschouwers.

Scheidsrechter: John Langenus (België)

Ticket Nederland-Hongarije 5/3/1933

Deze wedstrijd werd opnieuw een nederlaag van de Nederlandse ploeg, maar wel na een mooie strijd, waarbij Hongarije slechts een kleine, zwaar bevochten overwinning werd gegund. De Hongaren zelf waren niet uitermate tevreden over hun wedstrijd. Zij konden niet helemaal overtuigen en dat de verdediging met Bíró, Korányi, en vooral de tactisch en rustig spelende Sárosi, de beteren waren bij Hongarije, was sprekend. Nederland anderzijds speelde een van zijn betere wedstrijden.
Ging het spel in het begin van de match enigszins gelijk op, het betere spel kwam toch wel van de Hongaren. Zij gingen resoluut te werk en brachten de bal vlotjes voor het Nederlandse doel. Voorlopig echter zonder verder gevolg en gaandeweg nam Nederland het initiatief een beetje over. En wanneer in de 24ste minuut Van Nellen de bal hoog voor doel voorzette, kopte Van den Broek, alhoewel gehinderd door twee tegenstrevers, het leder mooi in: de onverwachte 1-0. Ook daarna werd het spel van Hongarije niet overtuigend en Szabó had geluk wanneer hij een bal, teruggekaatst van de lat, kon opvangen. In de 35ste minuut stuurde Sárosi de bal voor doel en, na een aarzeling van de Nederlandse verdediger Weber, kreeg de op de grond liggende Bihámy het leder in het doel, langs de nog uitlopende Van der Meulen: 1-1. Tot aan de rust hield Hongarije het spel verder onder controle.
Hetzelfde spelbeeld na de rust: lichte Hongaarse meerderheid en enkele snelle aanvallen van Nederlandse zijde, die resulteerden in een aantal kansjes. En gaandeweg voerden zij de druk opnieuw wat op, wat de Hongaarse spelers niet beviel, zodat het spel wat harder werd. Een doorbraak van Van den Broek, die Korányi stevig opzij had gezet, werd besloten met een schot tegen de paal, waarna de bal door Wels naast het doel geplaatst werd. Tot overmaat van ramp voor de Nederlanders, leidde het tegenoffensief tot Hongarije's winnende goal. Titkos bemachtigde in de 73ste minuut de bal juist vóór de doellijn en gaf een harde voorzet die over Van der Meulen en Van Run in de voeten van Markos viel. Deze centerde opnieuw en Titkos, goed gevolgd, schoot de bal hard in doel: 1-2. Aanvankelijk behielden de Hongaren dan een lichte meerderheid, maar doordat zij al tevreden waren met een kleine overwinning trokken zij zich massaal terug in verdediging. Daarop ging Nederland uit volle macht aanvallen, forceerden nog vier hoekschoppen, maar de muur was niet te slopen.
Beide ploegen waren tenslotte tevreden. Hongarije wegens de behaalde zege en Nederland omwille van hun goed en vooral geestdriftig spel. Zij werden ten andere, bij het verlaten van het terrein, terecht luidkeels toegejuicht.

Het Hongaarse elftal voor de wedstrijd tegen Nederland. (Foto KNVB)
Het Hongaarse elftal voor de wedstrijd tegen Nederland. (Foto KNVB)
Het Nederlandse elftal vóór de aanvang van hun tweede wedstrijd tegen Hongarije.
Het Nederlandse elftal vóór de aanvang van hun tweede wedstrijd tegen Hongarije.
Van links naar rechts:
Frank Wels, Mauk Weber, Joop van Nellen, Henk Pellikaan, Wim Lagendaal, Wim Anderiesen, Puck van Heel, Jan van den Broek, Sjef van Run, Otto Bonsema en Gejus van der Meulen. (Foto KNVB)

De selectie van NEDERLAND :
Bondscoach:
Bob Glendenning

Nummer
Naam
Club
Caps
Goals
Out
In
1
Gejus van der Meulen HFC
50
0
.
.
2
Mauk Weber ADO
9
0
.
.
3
Sjef van Run PSV
12
0
.
.
4
Henk Pellikaan LONGA
3
0
.
.
5
Wim Anderiesen Ajax
14
0
.
.
6
Puck van Heel Feyenoord
35
0
.
.
7
Frank Wels Unitas
7
0
.
.
8
Wim Lagendaal Xerxes
12
12
.
.
9
Jan van den Broek PSV
9
4
.
.
10
Otto Bonsema Velocitas Gr.
4
1
.
.
11
Joop van Nellen DHC
15
1

.

.

Wisselspelers

Nummer
Naam
Club
Caps
Goals
Out
In
12
Adri van Male
.
.
.
.
.
13
Toon Duijnhouwer
.
.
.
.
.
14
Bas Paauwe
.
.
.
.
.
15
Miel Lelyveld

.

.

.

.

.

De selectie van HONGARIJE:
Trainer
: Nádás Ödön

Nummer
Naam
Club
Caps Goals
Out
In
1
Szabó Antal Hungária
4
0
.
.
2
Korányi I Lajos Ferencvárosi TC
17
0
.
.
3
Bíró Sándor III. ker. FC
3
0
.
.
4
Barátky Gyula Hungária
5

0

.
.
5
Sárosi György dr. Ferencvárosi TC
11
0
.
.
6
Lázár Gyula Ferencvárosi TC
14
0
.
.
7
Markos Imre Bocskai
7
1
.
.
8
Cseh II László Hungária
7
2
.
.
9
Teleki Pál Bocskai
1
1
.
.
10
Bihámy III Béla Nemzeti
3
2
.
.
11
Titkos Pál Hungária
15
3
.
.

Wisselspelers

Nummer
Naam
Club
Caps Goals
Out
In
-
-- --
--
--
--
--

Scoreverloop:

Tijdstip
Speler
Stand
24'
Van den Broek (N)
1-0
37'
Bihámy (H)
1-1
73'
Titkos (H)
1-2