Feyenoord Stadion, Rotterdam, Nederland - 26/2/1939
Vriendschappelijke wedstrijd, 26.000 toeschouwers.

Scheidsrechter: Dale (Engeland)

Ticket Nederland-Hongarije 26-2-1939.

Derde keer, goeie keer... Nadat Nederland de eerste twee wedstrijden tegen Hongarije had verloren, was de wens groot om de Magyaren deze maal te verslaan, alhoewel de Nederlandse spelers het peil van de sympathieke Hongaren, nooit bereikt hadden. Het was tevens een Nederlands elftal met verrassingen. Door blessures, slecht vormpeil of verjonging van de ploeg, werd zeker niet het sterkst mogelijk elftal geselecteerd. En dat, terwijl Hongarije met een geroutineerde ploeg zou aantreden.
Reeds bij de eerste aanval van de gasten veroorzaakte Caldenhove een vrije schop, genomen door Turay. Hij schoot echter tegen de opgestelde muur en onmiddellijk volgde een goede Oranje-aanval. Dat was de aanleiding tot een Nederlands offensief, zodat de Hongaren zich met man en macht moesten verdedigen. Het was dan ook een koude douche voor Nederland toen na amper 6 minuten Zsengellér (al dan niet in buitenspel staand) een voorzet ven Cseh kon meenemen en doelman Van Male met een hard schot geen schijn van kans gaf: 0-1. De Hollanders vielen echter direct krachtig aan, maar de Hongaren waren over het algemeen, met zuiver kort samenspel, de beteren, zodat de Nederlandse achterhoede alle hens aan dek moest roepen. Maar stilaan namen zij het spel in handen en nu had Hongarije het moeilijk. Zo kwam er na 38 minuten de verdiende gelijkmaker. Een voorzet belandde tussen enkele voor doel gegroepeerde Hongaren, maar Vente stormde er op af, bemachtigde verrassend het leder en schoot hard en laag in: 1-1. Tot aan de rust zou het spel op en neer gaan en om beurten werden nog enkele kansen gecreëerd.
Direct na de rust kon Nederland bij haar eerste aanval reeds voorsprong nemen. Op een pass van Stam zwenkte Vente snel naar rechts, ontweek Bíró en waagde totaal onverwacht van op 20 meter een schot, waar Szabó naar sprong toen de bal reeds zat: 2-1. Gans Nederland ging toen hopen. Was er toch een kansje dat Holland zou winnen? Nederland bleef druk zetten en Hongarije's aanvalsspel was niet erg gevaarlijk. Maar spannend bleef het. En op 12 minuten van het einde ondernamen de Hongaren een snelle aanval. De ongedekte Béki bracht de bal snel op, zette scherp voor en de al even ongedekte Gyetvay kwam oog in oog met Van Male, die geen kans kreeg: 2-2.

Gyetvai László, de Hongaarse linksbuiten tekent de 2-2 aan.
Gyetvai László, de Hongaarse linksbuiten, tekent al duikend de 2-2 aan.
(Foto KNVB)

Maar nog geen 2 minuten later won Dräger nabij de zijlijn een duel van Bíró, er volgde een mooie voorzet naar De Harder die vrij voor doel kwam en de kans op kalme wijze benutte: 3-2. Met nog tien minuten te gaan verdedigden de Nederlanders nu hun voorsprong als leeuwen en de Hongaren vielen massaal aan. Dat kwam hen bijna diuur te staan want hun ver vooruitgeschoven verdediging werd gepasseerd door Vente, die zelfs Szabó omspeelde en in het ledige doel besloot. De treffer werd echter wegens (onterecht?) buitenspel afgekeurd. De laatste loodjes wogen het zwaarst, want de Hongaren zetten nog eens alles op alles, maar tevergeefs. Nederland had een totaal onverwachte overwinning behaald.
Dat Szabó als beste Hongaarse speler werd genoemd was kenmerkend. De ploeg die nog gensters had geslagen op de Wereldbeker 1938 in Frankrijk, was volgens velen stilaan op de terugweg...

Het Hongaars elftal op 26 februari 1939.
Het Hongaars elftal op 26 februari 1939. (Foto KNVB)