Népstadion, Budapest, Hongarije - 22/10/1961
Kwalificatiematch WB, 30.000 toeschouwers.

Scheidsrechter: David Phillips (Schotland)

Hongarije-Nederland 22 oktober 1961.
Ook deze wedstrijd werd gespeeld in het kader van de kwalificatiematchen voor de Wereldbeker 1962 in Chili. Hongarije was reeds zeker van zijn kwalificatie voor het eindtoernooi en kon zo de wedstrijd ontspannend tegemoet kijken. Ze liepen echter tegen een gelijkspel aan, te wijten aan hun kwetsbare verdediging en aan hun onvermogen hun technisch meesterschap uit te bouwen tot superieur voetbal. Anderzijds zou Nederland juist op een ijzersterke verdediging bouwen om een verdiend gelijkspel te behalen.
Doordat Hongarije eerder achteloos de wedstrijd had aangevat, begon Nederland al direct met een offensiefje, dat in de eerste vijf minuten al zes schoten op doel en een hoekschop opleverden. En in de 8ste minuut mikte Piet van der Kuil een voortreffelijke dieptepas naar de vrijgelopen Van der Linden, die rustig kon doorlopen en via de paal onhoudbaar inschieten: 0-1. Bracht die achterstand Hongarije weinig onrust bij, dat veranderde toen 6 minuten later Bennie Muller de bal doorspeelde naar een opnieuw vrijstaande Van der Linden. Sipos had het allemaal niet kunnen volgen en zag hou de Nederlandse aanvaller tot dichtbij Grosics liep en de witte bal steenhard de hoek injoeg. Grosics kon zelfs niet bewegen: 0-2. Opgezweept door een beurtelings schril fluitend en dan weer koortsachtig aanmoedigend publiek, liepen de Hongaren met geweldige verbetenheid storm op Pieters Graafland en zijn verdedigers. In de 19de minuut vergat Muller even voor rugdekking te zorgen. Op pas van Monostori spurtte Tichy op het Nederlandse doel af, waar Pieters Graafland het schot nog wel kon afweren, maar de goed gevolgde Monostori kon in een leeg doel schieten: 1-2. En op de 21ste minuut was Nederland zijn voorsprong kwijt. Eerst miste de slecht afwerkende Monostori voor een opnieuw leeg doel, maar toen Fenyvesi uiterst links en hoog voorzette, kopte Sándor de bal in Göröcs voeten en diens schot van dichtbij was niet te houden: 2-2. De Hongaren waren de situatie nu wel meester. Hun tempo lag hoger dan dat van de Hollanders en hun stormachtige aanvallen overspoelden de verdediging als een vloedgolf. Toch bleek de Oranje-verdediging stevig genoeg om verder onheil te voorkomen en het Hongaarse tempo viel terug, zodat de rust met een 2-2 stand bereikt werd.
Goed 10 minuten ver in de tweede helft lanceerde Bosselaar Henk Groot met een haarscherpe pass. Deze dreef de bal in volle snelheid mee tussen twee Hongaarse verdedigers en via de paal verdween de bal langs een machteloze Grosics: 2-3. Daarna trok Hongarije het spel opnieuw naar zich toe, maar het Nederlandse elftal bood, met het nodige geluk, verbitterd weerstand. Sporadisch kwamen zij uit de omknelling en meenden recht te hebben op een strafschop toe Sipos de bal met zijn arm raakte. De scheidsrechter ging hier echter niet op in. En 10 minuten voor tijd bracht Tichy Hongarije op gelijke hoogte, toen Muller de bal voor de neus van Pieters Graafland meende te moeten ontzetten, waarop Tichy onhoudbaar de gelijkmaker kon binnenkoppen: 3-3. Maar verder kwam Hongarije niet meer.
Ongeslagen bleven er niet veel ploegen in Budapest, zodat Nederland heel tevreden op deze match kon terugkijken. En Hongarije kon zich in uiteindelijk in een gelijkspel vinden, zo een nederlaag vermijdend tegen een land dat niet tot de toonaangevende Europese voetbalnaties behoorde.

Het Nederlandse elftal voor de wedstrijd tegen Hongarije op 22/10/1961.
Het Nederlandse elftal voor de wedstrijd tegen Hongarije op 22/10/1961. (Foto KNVB)
Met een gestrekt schot maakt Van der Linden er 0-2 van voor Nederland. Opgelet Pieters Graafland, want Sándor valt aan.
Met een gestrekt schot maakt Van der Linden er 0-2 van voor Nederland. (Foto 'Sportkroniek' KNVB)
Opgelet Pieters Graafland, want Sándor valt aan.