Feyenoord Stadion, Rotterdam, Nederland - 7/9/1966
Kwalificatiematch EK, 65.000 toeschouwers.

Scheidsrechter: Birger Nilsen (Noorwegen)

Ticket Nederland-Hongarije 7-9-1966.

Na de 3-0 nederlaag 5 jaar geleden was er in Nederland alle reden tot tevredenheid met het 2-2 gelijkspel dat ze nu behaalden. Toch bleef een wrange nasmaak hangen, door een 2-0 voorsprong nog uit handen te geven tegen een Hongaars elftal dat nóg meer kwaliteit bezat dan de lichting van 1961. Ieder punt was echter wel van belang gezien het om de eerste kwalificatiematch ging voor het Europees Kampioenschap 1968 in Italië.
Deze wedstrijd betekende tevens het debuut van de 18-jarige Johan Cruyff. Bij die gelegenheid zou hij ook een eerste maal scoren voor het Nederlands elftal.
Het Oranjeteam speelde in de eerste helft kwistig met haar krachten. Zij nam toen het initiatief in handen en kon veel gevaarlijke aanvallen opzetten. Dat vereiste natuurlijk veel meer energie, dan wat de Hongaarse ploeg daar tegenover stelde. De Magyaren opereerden immers veel meer met kort spel door het centrum en via veel tussenstations, wat veel minder energie en krachten vergde. De beloning voor de geweldige inzet van de Hollanders in het eerste uur, was natuurlijk een 2-0 stand. Nederland kwam in de 35ste minuut voor met een goed gericht schot van Miel Pijs: 1-0. Hongarije zou in de eerste helft slecht driemaal op doel schieten; aanvallend presteerden zij dus heel weinig.
In de tweede helft kon Nederland zijn voorsprong tot 2-0 aandikken, met een doelpunt van Johan Cruyff in de 52ste minuut. Dat de Hongaren toen sterker werden, is logisch. Hun reputatie alleen al, gebood hen om iets terug te doen. Nederland had plots iets te verliezen, wat verlammend werkte. En toen de Hongaren een doelbewuste greep naar de macht deden met veel beter en vooral agressiever voetbal, kwamen zij nu tekort. In de 72ste minuut maakte Molnár er met een goedgericht schot 2-1 van en tenslotte zou Mészöly, kort voor tijd, met een correcte kopbal in de 89ste minuut de eindscore op 2-2 vastleggen.
De wedstrijd was heel sportief verlopen, getuige het klein aantal overtredingen. Dat de Magyaren een grotere bedrevenheid met de bal tentoon hadden gespreid, benevens hun groot veldoverwicht, mocht het voor de Oranjespelers een troost wezen dat zij een uur lang de droom hadden mogen koesteren de overwinning in eigen huis te kunnen houden.

Het Nederlandse elftal voor de wedstrijd tegen Hongarije op 7/9/1966.
Het Nederlandse elftal voor de wedstrijd tegen Hongarije op 7/9/1966. (Foto KNVB)
Een glunderende trainer, George Kessler, verlaat de grasmat, samen met Daan Schrijvers.
Een glunderende trainer, George Kessler, verlaat de grasmat, samen met Daan Schrijvers. De Hongaarse grootmeesters hadden met een gelijk spel vrede moeten nemen. (Foto 'Sportkroniek' KNVB)