1967  Hongarije 2 - 1 Nederland

Népstadion, Budapest, Hongarije - 10/5/1967
Kwalificatiematch EK, 30.000 toeschouwers.

Scheidsrechter: Franz Mayer (Oostenrijk)

De overwinning van de Magyaren was zeker verdiend, in deze wedstrijd gespeeld in het kader van de kwalificatiematchen voor de Europese Kampioenschappen van 1968 in Italië. Hun techniek en snelheid waren een klasse beter dan die van Nederland. En toch speelden de Hongaren lang niet in topvorm. Van Hongaarse zijde was men slechts tevreden over Albert Flórián en Molnár. Speelden ook Mészöly en Göröcs niet onaardig, de rest kon beter dan wat zij lieten zien.
In de eerste helft vooral werden de Nederlanders toch overspeeld en aan de rust was de stand 2-0. In de 7de minuut reeds beging Eijkenbroek een fout in de strafschopzone en Mészöly aarzelde niet om van op de stip de 1-0 aan te tekenen. In de 38ste minuut ging doelman Van Leeuwen niet helemaal vrijuit bij het doelpunt aangetekend door Farkas: 2-0. Alhoewel niet helemaal onverdienstelijk, zou hij voor de tweede helft vervangen worden door Pim Doesburg.
In die tweede helft konden de Nederlanders zich redelijk herstellen en de schade beperken. Alhoewel de hoge temperatuur en de sterke tegenstand van Hongarije veel vergden van het uithoudingsvermogen van de Hollanders, nam hun tegenstand toch toe. Hongarije zou niet meer scoren en het was integendeel Suurbier die in de 59ste minuut de eindstand kon vastleggen op 2-1.
Na de wedstrijd kwam het, spijtig genoeg, tot een handgemeen tussen de spelers van beide ploegen. Vooral de Nederlandse spelers waren dermate gefrustreerd dat ze hun zenuwen niet onder controle konden houden. De kwetsuren opgelopen door Jan Mulder en Pummy Bergholtz, te wijten aan stevige ingrepen van de Hongaren, waren niet van aard om de emoties na de partij te kalmeren.
Dergelijke vechtpartijen doen natuurlijk de zuivere sport geen goed, maar zoals sportjournalist Van den Berg toen schreef: "Die Mörder sind under uns."

Het Nederlandse elftal voor de wedstrijd tegen Hongarije op 10/5/1967.

Het Nederlandse elftal voor de wedstrijd tegen Hongarije op 10/5/1967. (Foto KNVB)