Feyenoord Stadion, Rotterdam, Nederland - 17/10/1984
Kwalificatiematch WB, 55.000 toeschouwers.

Scheidsrechter: André Daina (Zwitserland)

Ticket Nederland-Hongarije 17-10-1984

Met opnieuw een match met inzet in het kader van de kwalificatie voor de Wereldbeker 1986 in Mexico, kwam een nederlaag slecht uit voor Nederland. Het werd een pijnlijke nederlaag tegen een listig Hongarije, waardoor zij zich in een slechte positie gemanoeuvreerd hadden.
Het Nederlandse elftal opende zijn jacht naar WB-kwalificatie met een op papier uiterst aanvallend ingesteld team. Maar in de praktijk hadden Rijvers' spelers heel wat moeite om massaal voor de Hongaarse doelman Andrusch op te duiken. Bovendien schuwden de Magyaren enige forse ingreep niet, er voor zorgend dat die overtredingen ver van het doel begaan werden. Al die vrije schoppen leverden Nederland dan ook niets op, tot in de 21ste minuut Wim Kieft een corner van Van der Gijp aan de eerste paal inkopte: 1-0. Hongarije bleek echter geducht en gedurfd te kunnen counteren en vijf minuten later was hun achterstand reeds weggewerkt. Bij een uitstekende kans maaide Róth over de bal, waarop de Nederlandse verdediging slecht uitverdedigde en Détári met een keihard schot alsnog de 1-1 kon aantekenen. De Hongaren, listig in zowel aanval als verdediging, beheersten vervolgens steeds nadrukkelijker het spel. Ze temporiseerden als dat nodig was en schakelden moeiteloos over op snelle counters. Nyilasi kreeg kort voor de rust nog een uitstekende kans om de rust met voorsprong in te gaan, maar Van Breukelen stopte de krachteloze schuiver.
Na de rust kwam er meer variatie in aanvallend opzicht bij Nederland, maar de Hongaren pasten zich probleemloos aan die wisselingen aan. De ploeg van trainer Mezey, vol zelfvertrouwen, zou 10 minuten na de spelhervatting met een tweede doelpunt uitpakken. De ingevallen middenvelder Csongradi en aanvaller Esterházy maakten met de nauwkeurigheid van een chirurg gebruik van de leemten in de verdediging voor Van Breukelen, waardoor Csongradi een verre pass naar Esterházy kon zenden, die de hoek maar uit te kiezen had: 1-2. Door een paar wisselspelers in te brengen trachtte Rijvers alsnog de toestand te redden, maar tevergeefs. De geroutineerde Hongaren moeten verbaasd toegekeken hebben naar het voortdurend balverlies van hun tegenstanders. Zij konden steeds verder van hun zelden bedreigd doel gaan storen en waren alleen slordig man-meer-situaties uit te buiten. Varga zou ten andere na strafschopfout van Silooy op Esterházy, de penalty in de 85ste minuut nog over het doel schieten.
Het team van Mezey kon de overwinning vieren, die zo verbijsterend gemakkelijk tot stand was gekomen.

Het Nederlandse elftal voor de wedstrijd tegen Hongarije op 17/10/1984.
Het Nederlandse elftal voor de wedstrijd tegen Hongarije op 17/10/1984. (Foto KNVB)
Wim Kieft opende de score voor Nederland. ...maar de Hongaren juichten het laatst in de Rotterdamse Kuip.
Wim Kieft opende de score voor Nederland...