Népstadion, Budapest, Hongarije - 14/5/1985
Kwalificatiematch WB, 80.000 toeschouwers.

Scheidsrechter: Assenmacher (West-Duitsland)

Ticket Hongarije-Nederland 14-5-1985

Hongarije was reeds zeker van kwalificatie voor de Wereldbeker in Mexico door als eerste van groep 5 te eindigen en Nederland hoopte met een overwinning, via een duel met de tweede uit groep 1 (wat uiteindelijk België zou zijn), de race naar Mexico alsnog gunstig af te sluiten. Dat zou later dat jaar niet lukken, doordat de Belgen zich in de Kuip met een goal op verplaatsing konden kwalificeren.
Vóór de aanvang van de wedstrijd in het Népstadion leek overleven voor Nederland uitgesloten. En het spel in de eerste helft, waarin geen behoorlijke combinatie werd gedemonstreerd en de Hongaarse verdediging in de laagste versnelling kon opereren, stelde de pessimisten in het gelijk. De eliminatie wenkte. Maar de mentale over-mijn-lijk van de Hongaren was niet aanwezig. Zij dachten er een leuk voetbalavondje van te maken en overschakelen wanneer het nodig blijkt is dan bijna onmogelijk. Dat leidde tot een collectief falen van Nyilasi en zijn kompanen. Sluwe vos Nyilasi Tibor kreeg twee juwelen van kansen voorgeschoteld, maar hij faalde. Toch waren de Hongaren nog beter dan de Nederlanders, die elk risico meden, staaltjes van technisch onvermogen weggaven en zomaar hoekschoppen cadeau gaven alsof de uitslag er niet toe deed. Hun aanvallen werden ook nog meestal gesmoord in de buitenspelval van de (eerder gemakzuchtige) Hongaren.
Door de plaatswisselingen in de tweede helft kwam er beterschap en geloof in de mogelijkheden van de Nederlandse ploeg. Van Basten nam een door Kieft ingekopte bal in één vloeiende beweging over, maar trof de onderkant van de lat. Nyilasi bleef ongewild Nederland stimuleren door opnieuw tekort te schieten toen hij alleen voor Van Breukelen kon opduiken. En in de 69ste minuut plaatste de aan de rust ingevallen Rob de Wit een demarrage, schoof de bal niét door naar de vrijstaande Tahamata, maar doorboorde zelf het Hongaarse doelgebied en scoorde vervolgens beheerst met een mooie stiftbal: 0-1.

De Wit maakt de 0-1.
De Wit stift de bal mooi over Disztl Péter om de 0-1 te maken.
(Foto: ANP)

Toch werd het bijna snel 1-1, maar Rijkaard wist op te ruimen. De Nederlanders verzamelden nu gele kaarten en Hongarije voerde nog snel een wissel uit. Hoe meer de wedstrijd vorderde, des te sneller slonk echter de overtuiging in het Hongaarse kamp. Toch diende Van Breukelen vier minuten voor tijd nog een fantastische reflex uit de mouw te schudden op een schot van Kardos. Maar in de laatste minuut was het nogmaals de beurt aan De Wit; zijn onverwachte poging bracht niets meer op, maar de overwinning was een feit.
Het Hongaarse team dat bij aanvang door het uitverkochte stadion als helden werden begroet, had gaandeweg twijfel over hun grote mogelijkheden opgewekt bij het thuisfront en ging na afloop met gebogen hoofden en onder een fluitconcert van het veld.

Het startend Nederlands elftal.
Het Nederlandse elftal voor de wedstrijd tegen Hongarije op 14/5/1985. (Foto KNVB)
Ondanks de nederlaag vieren de Hongaarse supporters.
De Hongaarse supporters mogen reeds de kwalificatie voor de Wereldbeker in Mexico vieren. De nederlaag tegen Nederland zou hier niets meer aan veranderen. (foto 'SportHistória')