Feyenoord Stadion, Rotterdam, Nederland - 29/4/1987
Kwalificatiematch EK, 53.035 toeschouwers.

Scheidsrechter: George Courtney (Engeland)

Ticket Nederland-Hongarije 29-4-1987

De tweede wedstrijd tussen Nederland en Hongarije in het kader van de kwalificatiematchen voor de Europese Kampioenschappen 1968, zou de kansen van Hongarije nog meer hypothekeren. De ploeg kon geen vuist maken en zou met 2-0 ten onder gaan.
In de eerste helft had Nederland, na een onwennige openingsfase, reeds mooi voetbal laten zien. De Hongaren werden vastgezet rond hun eigen strafschopgebied en links en rechts flitste de ene Hollander na de andere op Szendrei af. Wouters en Mühren waren net niet tot scoren gekomen, maar in een wervelend kwartier voor de rust zou de Hongaarse doelman tweemaal gepasseerd worden. Eerst zette Van 't Schip in de 36ste minuut voor en de hoog boven alles en iedereen uittorende Gullit kopte schitterend raak: 1-0. En voordat de Magyaren goed en wel van deze tegenslag bekomen waren, kreeg de ploeg er nog een nekslag overheen. In de 39ste minuut volleyde Arnold Mühren, zoals hij dat kon, de 2-0 als een raket achter Szendrei.
In de tweede helft viel het Nederlandse team enigszins terug. De tempoverlaging bracht de aanvankelijk defensieve Hongaren terug een beetje in de wedstrijd. De Nederlandse spelers traden daardoor ook uit hun gewone patroon, wat enige problemen met zich meebracht. Belangrijk voor hen was wel de 2-0 veilig te stellen en daar zouden ze ook in lukken, omdat Hongarije niet bekwaam leek om de wedstrijd naar zich toe te trekken. Het werd en bleef dus een eerder saaie tweede helft, waarin de stand niet meer wijzigde. Vijftien boeiende minuten, met bij vlagen schitterend voetbal, waren dus beslissend geweest.
Maar desondanks had Oranje zijn eerste thuistriomf in dit EK-kwalificatietoernooi te pakken. Hun Hongaarse tegenstrevers daarentegen leden reeds hun derde nederlaag in vier wedstrijden. West-Duitsland leek dan ook voor de Magyaren verder af dan ooit...

Het Nederlandse elftal voor de wedstrijd tegen Hongarije op 29/4/1987.
Het Nederlandse elftal voor de wedstrijd tegen Hongarije op 29/4/1987. (Foto KNVB)
Ruud Gullit glijdt langs zijn Hongaarse tegenstrever. Met een formidabele volley heeft Arnold Mühren de 2-0 aangetekend voor Nederland.
Ruud Gullit glijdt langs zijn Hongaarse tegenstrever.
(Foto "Sportkroniek" KNVB)
Met een formidabele volley heeft Arnold Mühren de 2-0 aangetekend voor Nederland.