Stadion: Puskás Ferenc Stadion, Budapest, Hongarije - 25/3/2011
Kwalificatiewedstrijd EK 2012, 25.000 toeschouwers.

Scheidsrechter: Carlos Velasco Carballo (Spanje)

Ticket Hongarije-Nederland 25 maart 2011.

Deze wedstrijd werd gespeeld in het kader van de kwalificatiewedstrijden voor het EK 2012 in Polen en Oekraïne.
Het Nederlands elftal heeft in Budapest een belangrijke stap gezet richting plaatsing voor het EK. Nummer twee in de poule, Hongarije, werd op eigen veld met 0-4 verslagen. Oranje liet de tegenstander compleet kansloos met knap en bij vlagen subliem positiespel, na een slordig begin. Oranje was positioneel, technisch en qua beweging superieur aan de tegenstander.
De eerste helft begon eerder rommelig op het slechte veld van het Puskás Ferenc Stadion in Budapest. Hongarije deelde wat speldenprikken uit, maar Oranje was al snel doeltreffend. Na een sterke individuele actie van Wesley Sneijder dwars door het Hongaarse centrum, kon Van der Vaart in de achtste minuut de bal met rechts aannemen en met links binnenschieten: 0-1. Király stond machteloos.
Het snelle doelpunt gaf Oranje vertrouwen en leidde een sterke fase in. Het positiespel werd beter, de Hongaren kwamen minder in balbezit, hoewel Vorm na een halfuur nog eens werd beproefd door Dzsudzsák Balázs, zonder succes echter. Daarna werd Oranje weer slordiger. De spelers verspeelden veelvuldig de bal en leken zelf Hongarije terug in de wedstrijd te brengen, maar één minuut voor rust rondde Afellay, na een actie van Van Persie en Gregory van der Wiel, af met een hard schot: 0-2.
En vijf minuten na rust was het opnieuw raak, na de mooiste aanval van de avond. Sneijder speelde Van Persie vrij in de diepte, die Dirk Kuyt bediende voor de 0-3. Driemaal één keer raken. One-touch-voetbal van Oranje.
Zeven minuten later (in de 61ste minuut) werd het nog erger voor Hongarije. Van der Wiel veroverde de bal, stoomde op het Hongaarse doel af en stelde Van Persie in staat de 0-4 te maken.
Hongarije was zich intussen steeds meer gaan richten op het onrechtmatig afstoppen van de snelle aanvallers van Oranje. Zo verzamelden de Hongaren enkele gele kaarten. Toch diende de Nederlandse doelman alsnog uit te blinken met enkele reddingen. De aandacht in de blessuretijd ging uit naar een Hongaarse supporter die het veld op stormde.

Juhász Roland was eerlijk over waar het verkeerd ging voor Egervári Sándor's team. "Wij gooiden de bal te snel naar voor en hadden zo de bal niet onder controle. Het ergste was dat wij Dzsudzsák Balázs niet méér in het spel konden betrekken. Hij was een werkelijk gevaar in de eerste helft, met enkele goede loopacties en kruispassen. Hij is de speler die het onverwachte aankan: wij moeten hem meer ondersteunen toekomende dinsdag. Wij hebben er nood aan de tweede bal te veroveren, hem naar voor te brengen, het spel op te bouwen. Wij kunnen niet naar Amsterdam gaan met angst in de benen. Wij moeten meer durven, meer risico durven te nemen. Wij hebben niets te verliezen."
"Wij zijn natuurlijk teleurgesteld, wij rekenden niet op dergelijk resultaat" zei kapitein Gera Zoltán. "Wij moeten deze wedstrijd vlug vergeten en de fouten trachten te vermijden. Wij moeten wel in de spiegel kijken, kijken naar wat verkeerd ging en wat wij kunnen verbeteren. Ik ben er zeker van dat het dinsdag heel anders zal verlopen".

Juhász en Elek Ákos in strijd met Joris Mathijsen. Juhász Roland op de knieën na het eerste Nederlandse doelpunt van Rafael van der Vaart.
Juhász en Elek Ákos in strijd met Joris Mathijsen.
Juhász Roland op de knieën na het eerste Nederlandse doelpunt van Rafael van der Vaart.