Olympisch Symbool
OS 1904 Saint Louis (USA)
(niet uitgenodigd)

Frankrijk vlag.

OS 1904 St. Louis

De Olympische Spelen van 1904 moesten van het IOC, onder het voorzitterschap van baron Pierre de Coubertin (1863-1937), in Chicago doorgaan, maar de organisatoren van de Wereldtentoonstelling 'Louisiana Purchase Exposition' in St. Louis dreigden ermee om eigen spelen te organiseren als de Coubertin niet op zijn beslissing terugkwam. Onder druk van President Théodore Roosevelt (1858-1919) zwichtte het IOC voor die dreiging en verplaatste ze het gebeuren naar St. Louis. Daardoor werd het evenement ook dit keer opnieuw gereduceerd tot een bijzaak en liep de organisatie terug uit op een chaos.

Cp de Olympische Zomerspelen Voetbal 1904 in St. Louis, Missouri, USA, ging het om een demonstratietoernooi, met wedstrijden van twee keer dertig minuten. Drie teams namen deel aan het toernooi, twee van de gaststad Saint Louis (Christian Brothers College en St. Rose Parish) en één van Ontario, Canada (Galt F.C.). Verder hadden uit Canada University of Toronto, Winnipeg Shamrocks, Toronto Scots, Berlin Rangers en Seaforth Hurons zich ingeschreven, maar deze ploegen trokken zich terug.

De openingsceremonie van de Olympische Spelen 1904 in St. Louis.
De openingsceremonie van de Olympische Spelen 1904 in St. Louis.

Hongarije werd niet uitgenodigd en geen enkel ander nationaal team tekende present. In Europa was ten andere weinig enthousiasme voor de Spelen, te beginnen met de lange en dure reis naar St. Louis. In Duitsland waren er eerst plannen om een ​​team te sturen, maar reeds in september 1904 werden deze opgeborgen.

Alle wedstrijden werden in het Francis Field Stadion in Saint Louis gespeeld. Galt F.C. won haar beide wedstrijden met duidelijke cijfers tegen de twee clubs uit St. Louis.
Om de tweede plaats te bepalen tussen de twee teams uit St. Louis was een replay nodig. Tussen deze twee wedstrijden in, gespeeld op 20 en 23 november, werkten beide teams op 21 november nóg een doelpuntenloze wedstrijd af, maar deze match maakte geen deel uit van het Olympisch toernooi. De wedstrijd telde alleen maar voor de Amerikaanse Christian League, waarin beide clubs speelden.

Er werden in 1904 geen officiële medailles uitgereikt. Wel kreeg elke speler van het plaatselijk Departement Fysische Cultuur een prijs. De winnaars van Galt F.C. kregen een mooie gouden medaille. Het exemplaar van Fred Steile, speler van Galt F.C., bevindt zich in de Soccer Hall of Fame and Museum in Vaughan, Ontario, en toont duidelijk aan dat deze gemaakt werd in St. Louis.
Later hebben de drie deelnemers alsnog ofwel een gouden, een zilveren of een bronzen medaille gekregen als erkenning van het IOC. De FIFA nochtans heeft nooit officieel die Olympische Spelen erkend. Derhalve komt dit toernooi niet voor in haar officiële statistieken.

De linksbuiten van de Christian Brothers College, Joseph Lydon, nam op datzelfde Olympisch toernooi nog met succes deel aan het bokstoernooi en eindigde er als derde in de klasse weltergewicht. De toen 16-jarige doelman Louis Menges, van hetzelfde voetbalteam, zetelde later zelfs nog in de Senaat van de Staat Illinois.

Wedstrijden
.datum
wedstrijd
uitslag
16 november 1904
Galt F.C. - Christian Brothers College
7-0
17 november 1904
Galt F.C. - St. Rose Parish
4-0
20 november 1904
St. Rose Parish - Christian Brothers College
0-0 (*)
21 november 1904
St. Rose Parish - Christian Brothers College
0-0 (**)
23 november 1904
St. Rose Parish - Christian Brothers College
0-2
(*) na verlenging van drie keer tien minuten.
(**) de op 21 november gespeelde wedstrijd tussen St. Rose Parish en Christian Brothers College (0-0) was geen onderdeel van de Olympische Spelen, maar een competitiewedstrijd.
 

  1904 Medailles
Matchen
Winst
Verlies
Gelijk
Goals voor
Goals tegen +/-
Punten
1 Galt F.C. (Canada)
Goud
2
2
0
0
11
0
+11
4
 
Spelers    
Ernest Linton (Doelman), Otto Christman, George Ducker, John Fraser, John Gourley, Alexander Hall, Albert Henderson, Albert Johnston, Robert Lane, Gordon McDonald, Frederick Steep, Thomas Taylor en William Twaits.
2 Christian Brothers College (USA)
Zilver
2
1
1
0
2
7
-5
2
 
Spelers    
Louis John Menges (Doelman), Charles Albert Bartliff, Warren Brittingham, Oscar Brockmeyer, Alexander Cudmore, John Hartnett, Charles James January, Thomas Thurston January, Raymond Lawler, John Patrick Lydon en Peter Joseph Ratican.
3 St. Rose Parish (USA)
Brons
2
0
1
0
0
6
-6
0
 
Spelers    
Frank Frost (Doelman), Joseph Brady, Thomas Cooke, Cormic Cosgrove, George Edwin Crook, Martin Dooling, Durkes, Claude Stanley Jameson, Henry Wood Jameson, Johnson, O'Connell en Harry Tate.
 

Het Francis Field Stadion in St. Louis waar de Olympische Spelen 1904 werden afgewerkt.
Het Francis Field Stadion in St. Louis waar de Olympische Spelen 1904 werden afgewerkt.
De Olympische Kampioen 1904 in St. Louis, Galt F.C.
De Olympische Kampioen 1904 in St. Louis, Galt F.C.