PUHL  Sándor

Puhl Sandor scheidsrechterPuhl Sádor scheidsrechterGeboren : 14 juli 1955 (Miskolc, Hongarije)
Overleden : 20 mei 2021
Positie : scheidsrechter

Biografie :
Puhl Sándor was een gewezen Hongaarse voetbalscheidsrechter. Nadien was hij opleider van scheidsrechters en UEFA-waarnemer. De laatste wedstrijd die hij leidde was de vriendschappelijke wedstrijd tussen Italië en Engeland in het Stadio Delle Alpi Torina, november 2000.

Puhl slaagde op vijftienjarige leeftijd in Mezőkövesd voor het examen van scheidsrechter en werkte zich daarna stap voor stap omhoog. Tijdens zijn drukke carrière kon hij 225 NB I-wedstrijden fluiten in de Hongaarse landscompetitie.

De Hongaarse referee bekwam zijn FIFA badge in 1988. Hij leidde 1 wedstrijd in EURO 1992 in Sweden: Engeland-Frankrijk 0-0. Puhl was tevens scheidsrechter in de eerste uitgave van de UEFA Cup finale in 1993 tussen BV Borussia Dortmund en Juventus (1-3) in het Westfalenstadion, Dortmund, op 5 mei.

1994 Wereldbeker
Puhl Sándor was de grote man van de Wereldbeker 1994 in de USA. Hij leidde 4 wedstrijden met inbegrip van de finale. Zijn eerste wedstrijd floot hij in op 19 juni: Noorwegen - Mexico (1-0) en op 28 juni leidde hij Brazilië - Zweden (1-1). Na de groepswedstrijden kreeg Puhl zijn volgende wedstrijd in de kwartfinale: Italië-Spanje in Boston (2-1) en moet zeker verrast geweest zijn toen hij aangeduid werd om op 17 juli in Los Angeles de finale te fluiten: Italië vs Brazilië eindigde op 0-0 en 3-2 na strafschoppen. Hij werd in die finale bijgestaan door een Paraguayaanse en een Iraanse assist.

Puhl Sándor tussen de aanvoerders Dunga (Brazilië) en Baresi (Italië).
Puhl Sándor tussen de aanvoerders Dunga (Brazilië) en Baresi (Italië).


1995 Champions League
In 1995 was hij de referee in het Olympisch Stadion in Amsterdam voor de terugwedstrijd van de halve finale Ajax - Bayern Munchen voor de Champions League. In Munchen was de heenwedstrijd zonder doelpunten geëindigd, maar in Amsterdam lieten de Nederlanders zien wie de beste ploeg was: 5-2 na 90 minuten. In de tweede speelhelft maakte Puhl een controversiële beslissing door de Nederlandse verdediger Danny Blind geen rode kaart te geven. Blind raakte de bal duidelijk met de arm in de schafschopzone en verhinderde daarbij een tegendoelpunt, maar Puhl besliste hem slechts een gele kaart te tonen.
EURO 1996 Engeland
In het European Championship 1996 in Engeland leidde Puhl eveneens 2 wedstrijden. In de eerste ronde was hij scheids bij de wedstrijd Portugal - Turkije en in de halve finales leide hij Engeland - Duitsland.
1997
In 1997 was Puhl scheidsrechter in een zeer belangrijke WB-kwalificatiewedstrijd Engeland-Italië (0-1). Nog in 1997 leidde Puhl de Champions League Finale. Na de UEFA-finale in 1993, ging ook ditmaal de finale tussen BV Borussia Dortmund en Juventus, maar wel in Munchen. Borussia Dortmund won de strijd met 3-1.
Geschorst
In december 1997 werd Puhl geschorst door de UEFA voor de rest van het seizoen, tengevolge van zijn prestatie in een wedstrijd voor de Champions League tussen Feyenoord en Manchester United op 5 november 1997. De UEFA verklaarde "Gefaald in het toepassen van de juiste sanctie" na een aanslag op de knie van de Ierse verdediger Dennis Irwin door de Feyenoord speler Paul Bosvelt. Het werd genoteerd dat hij het incident gezien had maar faalde in het opleggen van een sanctie, buiten een toegekende vrijschop. Hij vermelde dit incident zelfs niet in zijn wedstrijdverslag.
Beste scheidsrechter ter wereld
Door de Organisatie voor de Statistiek en Geschiedenis van het Voetbal (IFFHS) werd Puhl 4-maal tot beste IFFHS scheidsrechter ter wereld verkozen (in 1994, 1995, 1996 en 1997).

Waar zijn we mee bezig... ...als beste scheidsrechter IFFHS 1994.... Daar moet die bal liggen...
Jongens, jongens, waar zijn wij mee bezig....
...als beste scheidsrechter IFFHS 1994....
...en daar moet die bal liggen.


Hij was zeker niet populair in Spanje sinds de kwartfinale van de Wereldbeker 1994 tussen Italië en Spanje, waar hij niet zag dat Mauro Tassotti een elleboog uitdeelde in het gelaat van Luis Enrique, die daarbij zijn neus brak. Italië won de wedstrijd met 2-1 en Tassotti werd later geschorst voor 8 speeldagen.
Puhl werd later ook zwaar bekritiseerd in Italië, na de UEFA Champions League finale 1997, tussen Borussia Dortmund en Juventus, omdat volgens de Italianen zijn beslissingen (en zeker wanneer Karl-Heinz Riedle vanuit buitenspelpositie scoorde) in het voordeel waren van het Duitse team, dat uiteindelijk de finale won met 3-1.

Op 20 augustus 2000 ontving hij het Officierskruis van Verdienste van de Republiek Hongarije voor zijn uitstekend werk bij het internationaal promoten van Hongarije, en ontving hij een Gouden Fluitje van de minister van Binnenlandse Zaken.
Van 2000 tot 2006 was hij vice-president van de MLSZ, tot 2006 vertegenwoordigde hij het voetbal in de Olympische beweging als lid van de MOB. Tot 2006 was hij lid van het FIFA-scheidsrechterscomité. Van 2000 tot 2007 was hij voorzitter van de scheidsrechtersraad van de MLSZ. Hij is ook actief geweest als inspecteur voor de internationale scheidsrechters van de Europese voetbalbond (UEFA), en sinds 2011 was hij vice-voorzitter van de scheidsrechterscommissie van de MLSZ.
Daarnaast werkte Puhl ook nog als co-commentator voor een Hongaars TV-Sportkanaal en was hij tevens jarenlang directeur van het warenhuis Domus in Eger, zodat hij niet alleen op het sportveld, maar ook met veel burgers in contact kwam. Hij was ook nog ereburger van de steden Eger en Emőd.
Puhl Sándor sprak Hongaars, Duits, Italiaans en Engels.


.

Puhl Sándor recent.
Puhl Sándor op interview voor de televisie.


Overlijden

Op 20 mei 2021 overleed Puhl Sàndor in het ziekenhuis na een wekenlange ziekte tengevolge van Covid-19. Hij werd pas 65 jaar oud.
Het is een zwaar verlies voor de Hongaarse sportwereld. Hoewel hij als voetballer niet geslaagd was op het internationale toneel, werd hij wel vier keer op rij verkozen tot beste scheidsrechter ter wereld (1994-1997). Op zich was dat natuurlijk niet de reden waarom hij zo populair was. Hij was erg geliefd om zijn harde werk en humor, hij werd gerespecteerd om zijn prestaties. Hij had zoveel bereikt in zijn leven, zoveel moeilijkheden overwonnen - maar het coronavirus - helaas - kon hij niet verslaan, hoezeer hij ook vocht tegen die ziekte.
En plots is hij verdwenen.

FIFA-voorzitter Gianni Infantino zei ook na de dood van Puhl Sándor:
"Ik wil mijn oprechte deelneming betuigen bij de dood van Puhl Sándor, een voormalig FIFA-scheidsrechter. Het lijdt geen twijfel dat Sándor een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van scheidsrechters en de promotie van onze sport en waarden in Hongarije, Europa en de rest van de wereld. Zijn nalatenschap, algemeen erkend als een van de meest vooraanstaande scheidsrechters van zijn leeftijd, zal op en naast het veld niet worden vergeten. Namens de internationale voetbalgemeenschap wil ik onze diepste condoleances betuigen aan de Hongaarse voetbalbond en aan de familie, vrienden en geliefden van Sándor. We hopen dat deze herinneringen en onze woorden van steun enige troost kunnen bieden in deze moeilijke tijd."

Voormalig Italiaanse internationale scheidsrechter Roberto Rosetti, voorzitter van de scheidsrechterscommissie van de Europese voetbalbond, zei na het overlijden van Puhl:
"Sándor Puhl was mijn idool en een goede vriend. Hij was een scheidsrechter met een enorm talent. Ik ben veel verschuldigd aan Sándor. Zijn constant advies en aanmoediging waren van onschatbare waarde voor mijn ontwikkeling. Ik ben diep bedroefd door zijn verlies en betuig mijn oprechte condoleances aan zijn familie."

De Hongaarse voetbalbond deelt de stille en waardige rouw van zijn familie, en vraagt ​​tegelijkertijd de rouwenden en leden van de pers om hun verzoek te respecteren: ze willen geen verklaringen afleggen en zullen later de eenvoudige begrafenis regelen.

Puhl Sándor overleden op 20 mei 2021.
Puhl Sándor overleden op 20 mei 2021.