PUSKÁS  Ferenc in nood.

Puskás Ferenc.Sinds meer dan vijf jaar leed wereldster Puskás Ferenc aan een vorm van de ziekte van Alzheimer lijden, waarbij een 24 uur medisch toezicht nodig is.
Om aan de ziekenhuiskosten voor de behandeling van zijn ziekte tegemoet te komen, werd op zondag 14 augustus 2005 in het 'Puskás Ferenc Stadion', voor ongeveer 50.000 toeschouwers, een benefietwedstrijd gespeeld tussen Real Madrid en het 'Puskás All-Stars XI' team onder leiding van bondscoach Lothar Matthäus.

De teams
:
Puskás All Stars XI: Fülöp Márton, Takács Ákos (Vadocz Krisztián 45'), Komlósi Ádám, Balog Zoltán, Bóõr Zoltán (Bárányos Zsolt 14'), Illes Béla (Kenesei Krisztián 25'), Tóth (Priskin Tamás 45'), Halmosi Péter (Vanczák Vilmos 45'), Éger László (Vincze 45'), Nikolov Balázs (Rósa Denes 61') en Kerekes Zsombor (Torghelle Sándor 61').
Real Madrid: Iker Casillas, Michel Salgado (Carlos Diogo 78'), Francisco Pavon, Iván Helguera, Roberto Carlos, David Beckham (Ruben De la Red 78'), Thomas Gravesen (Pablo García 71'), Julio Baptista, Zinedine Zidane (José Maria Guti 71'), Raúl Blanco (Michael Owen 74') en Ronaldo (Roberto Soldado 82').
Uitslag: 1-3 voor Real Madrid (18' Zidane 1-0, 42' Kenesei 1-1, 71' Ronaldo 1-2 en 83' Owen 1-3)


Een zeer goed initiatief dat Ferenc zeker verdiende, maar de realiteit vertoonde nadien een ander gezicht, getuige onderstaande berichten...OPMERKELIJK:

In een artikel van de krant HET LAATSTE NIEUWS van dinsdag 18 oktober 2005, stond volgend bericht te lezen onder de titel 'Beckham vraagt 60 miljoen':

"David Beckham is aan het einde van zijn contract en dat zullen ze bij Real Madrid geweten hebben. De zaakwaarnemers van de 30-jarige Londenaar hebben hun voorstellen voor een nieuw contract gebaseerd op de transferprijs die Real voor hem betaalde aan Manchester United (26 miljoen euro) en wat hij aan merchandising - onder meer de verkoop van T-shirts - heeft opgebracht. De heren komen voor een contract van vier jaar aan een vraagprijs van naar verluidt 60 miljoen euro, 15 miljoen per jaar, 1.23 miljoen per maand, 312.500 euro per week."
...en nu komt het!!...
"Puskas straatarm.
Inmiddels verkommert Ferenc Puskas (78), doelpuntenmachine van Real in de jaren vijftig en zestig, straatarm en aan Alzheimer lijdend in een ziekenhuis in Hongarije. Real betaalde de laatste vijf jaar wel maandelijks een deel van de kosten maar van de benefietwedstrijd die de 'Galacticos' onlangs in Boedapest speelden, hield zijn vrouw Erzsébet slechts een schijntje over. Nauwelijks genoeg om het volgende jaar iedere dag de twee taxiritten van en naar het ziekenhuis te betalen."

(...einde van het artikel...)

Opmerking:
De Hongaarse sportkrant 'Népszabadság' publiceerde reeds op 26 juli 2005, dat de wedstrijd oorspronkelijk niet als liefdadigheidsdoel zou georganiseerd worden, maar dat omwille van het feit dat dergelijke organisaties taksvrij zijn, de organisatoren Puskás naar voor hebben geschoven, zodat de status van de wedstrijd er gans anders uitzag. Zij hebben voor zichzelf dan ook heel wat geld gespaard op de naam van de gewezen stervoetballer...


Als ik dergelijke zaken lees kan ik niet anders dan mij onbehaaglijk te voelen, zeer onbehaaglijk...
Om deze benefietmatch te spelen vroeg, en ontving, Real Madrid £892,000 (ongeveer €1.338.000), met inbegrip van hun hotelrekening van £68,500 (ong. €102.750) voor hun verblijf van twee nachten in het Corinthia Grand Hotel Royal. Puskas' echtgenote Erzsébet (die zelf diabetespatiënte is) ontving van de opbrengst van de wedstrijd slechts... £7,000 (ong. €10.500) voor de behandeling van haar echtgenoot!... Nauwelijks genoeg om het volgende jaar iedere dag de twee taxiritten van en naar het ziekenhuis te betalen. En dat terwijl het doel van de benefiet juist was, een beheersfonds (trust fund) samen te stellen dat Ferenc verzekerde verzorging zou waarborgen én zijn echtgenote financieel zou helpen!...
Het lijkt mij dan ook wraakroepend dat de huidige voetbalsterren, zoals Beckham in dit geval, kunnen goochelen met miljoenen, wat hen een zorgeloze toekomst verzekert, terwijl een wereldster als Puskás wegdeemstert in de quasi vergetelheid.
Het geeft een goed beeld weer van de evolutie (of moet ik zeggen de algemene verloedering) die het voetbal de laatste decennia heeft meegemaakt.
Waar vroeger de sportieve waarde primeerde, staat vandaag de staalharde 'money business' centraal aan de top.
Is dát de ontwikkeling van het sportgebeuren in onze 'moderne' tijd?
Is dát de eerbied die wij nog overhebben voor een vroegere ster zoals Puskás Ferenc?..
Waar is het respect?...

Een foto van Ferenc in zijn ziekenhuiskamertje (2005).
Een recente foto van Ferenc in zijn ziekenhuiskamertje, op de zesde verdieping van het Kútvölgy (Staats)Hospitaal in Boedapest....

..en samen met zijn echtgenote Erzsébet.
...en samen met zijn echtgenote Erzsébet.

Nagekomen berichten van begin november 2005:

The Daily Telegraph kon op 1 november mededelen dat, nadat zij voordien onthuld had dat Puskás slechts op 7.000 pond zou kunnen rekenen na de fameuze benefietmatch, FIFA-voorzitter Sepp Blatter onmiddellijk een gift liet overmaken. Real Madrid onthulde tevens geheime betalingen aan Puskás verricht te hebben sinds Ferenc vijf jaar geleden in een hospitaal werd opgenomen. Verder bracht een verkoop van een 100-tal Puskás memorabilia door Bonhams' Sporting Memorabilia Sale in Chester 85.000 pond op (waarbij o.a. zijn zilveren medaille van de WB 1954 én zijn gouden schoen die hij ontving om 84 doelpunten aangetekend te hebben in 85 internationale matchen, wat nog steeds stand houdt als wereldrecord).
Tevens werden giften ontvangen van lezers van The Daily Telegraph, met inbegrip van een anonieme groep van Ierse zakenlui.
En volgens een bericht van Reuter van 4 november zou Erdõs László, manager van Trendsport Ltd, organisator van de bewuste wedstrijd van 14 augustus, nu toch een bedrag van 56.000 pond storten op de bankrekening van de door de Hongaarse Voetbalbond voor Puskás opgerichte trust.
Het resultaat van dat alles zou zijn dat Mevrouw Puskás nu toch verzekerd is van de nodige fondsen om de medische kosten van haar 78-jarige echtgenoot te kunnen betalen. Zij zou nu in de mogelijkheid verkeren een 'Puskás Medische Stichting' op te richten.
Het bekend maken van de verdeling van de gelden van de wedstrijd tussen een Hongaars elftal en Real Madrid werd inderdaad streng bekritiseerd in de Hongaarse pers en daarbuiten, zodat door een stevige reactie en voldoende begrip aan de pijnlijke toestand kon verholpen worden.
Best zo... maar blijft op te volgen!

Eén jaar later: 17 november 2006

Door het overlijden van Ferenc is verdere opvolging geen prioriteit meer, maar wensen wij Erzsébet alleszins een zorgeloze toekomst toe. Uit respect voor haar overleden echtgenoot, wiens naam onverbrekelijk met Hongarije verbonden blijft, verdient zij dat alleszins.