SAS  (SOHN)  Ferenc

AFA-diploma toegekend aan Sas Ferenc.
Een AFA-diploma
toegekend aan Sas Ferenc.

SAS (SOHN) Ferenc Geboren : 16 augustus 1915 (Budapest, Oostenrijk-Hongarije)
Overleden : 3 september 1988 (Buenos Aires, Argentinië)
Club(s) als speler: Hungária FC (1934-'38, 84 wedstr., 15 goals), CA Boca Juniors (Argentinië, 1940-'42), Argentinos Juniors (Argentinië, 1942-45), Maccabi Buenos Aires (Argentinië, 1946-'48).
Positie : Voorspeler

Biografie :
Sas Ferenc, van joodse afkomst, werd geboren als Sohn Ferenc (in Argentinië later bekend als Francisco "Sas" Sohn) in 1915 tijdens Wereldoorlog I waarin zijn vader Leopold overleed die van joodse af. Samen met zijn moeder Roza Sohn wijzigde hij later hun naam bij het Hongariseren van Duitsklinkende namen in Sas (wat adelaar betekent). De naam werd gekozen omdat hij zo snel was. Zo zou hij ook vlugger toegang krijgen tot de Hongaarse nationale ploeg.
De jonge Ferenc wou eerst graag dokter worden, maar het voetbal zou de bovenhand halen. Met een voddenbal kon hij zich uitleven, voor hij op een echte bal kon trappen.

Ferenc startte zijn voetbalcarrière in 1934 bij Hungária FC (thans MTK Budapest), waar hij vooral door zijn snelheid en technische capaciteiten kon overtuigen, terwijl het duel niet zijn sterkste punt was. Met Hungária speelde hij kampioen van Hongarije in 1936 en 1937.

Hij debuteerde voor de nationale ploeg met een 5-3 overwinning tegen Oostenrijk op 5 april 1936. Op 3 mei 1936 scoorde hij tegen Ierland zijn eerste doelpunt voor Hongarije (de gelijkmaker voor de 3-3 eindstand). De volgende twee jaar behoorde Sas tot de vaste kern van de nationale ploeg. Tijdens het WK 1938 was de finalewedstrijd Italië-Hongarije tegelijk zijn laatste interland op 19 juni 1938. Een zilveren medaille viel hem te beurt na het 4-2 verlies. Tijdens de halve finale tegen Zweden had Ferenc een doelpunt aangetekend.
Op 20 juni 1937 werd hij ook opgesteld in de ploeg van Centraal-Europa (samen met ondermeer ook nog zijn landgenoten Sárosi György, Lázár Gyula en Cseh II László, benevens de Italiaanse sterren Guiseppe Meazza en Silvio Piola), die toen in Amsterdam een FIFA-wedstrijd speelde tegen het team uit West-Europa. Op assists van onderscheidelijk Sárosi György en Silvio Piola tekende hij 2 doelpunten aan, wat leidde tot een overwinning met 3-1.

Centraal-Europese selectie 1937.
(Foto: www.tempofradi.hu)

Op het WK 1938 werd Sas reeds opgemerkt door het Argentijnse Boca Juniors, maar pas na voorstellen uit Engeland, de Verenigde Staten en Brazilië, koos hij toch voor de Argentijnen.
Zo verliet Sas in 1939 Hongarije op 24-jarige leeftijd en debuteerde in december in een vriendschappelijke wedstrijd voor de CA Boca Juniors in Buenos Aires, Argentinië. In 1939 scoorde hij voor Boca negen doelpunten in 24 competitiewedstrijden en werd samen met twee andere spelers, de beste scorer van de club. In 1940 won hij het met Boca Juniors het Argentijns kampioenschap. In maart 1941 speelde hij zijn laatste match voor de Juniors in een vriendschappelijke wedstrijd en speelde vervolgens tussen 1942 en 1945 drie seizoenen bij de Argentinos Juniors. In 74 wedstrijden scoorde hij daar 12 doelpunten. Hij was de eerste Europese speler die ooit officiële wedstrijden speelde voor de club Argentinos Juniors.
Zijn carrière besloot hij bij Macabi Buenos Aires, een amateurclub die hij ook coachte, zoals hij dat nadien ook nog deed voor de Colegio David Wolfsohn.
Na zijn voetbalcarrière was hij werkzaam in de bekende kledingwinkel Raitor, in bioscopen en bij een juwelier.

In Argentinië was hij ondertussen getrouwd met zijn verloofde Boszi Erzsébet, die hem nagereist was vanuit uit Hongarije en met wie hij een zoon kreeg, Jorge Pablo Sohn. Die zorgde op zijn beurt nog voor drie kleinkinderen: Ariel, Debora en Darío Sohn.
Sas Ferenc stierf in Buenos Aires op 3 september 1988.

Hongarije met Sas Ferenc rechts. Boca Juniors kampioen 1940 met Sas Ferenc.
Het Hongaars elftal met Sas Ferenc rechts.
Team Boca Juniors kampioen 1940
Rechtstaand: Ibáñez, Lazzatti, Angeletti, Valussi, Estrada en General Viana
Midden: Sobral (Trainer), Marante, Arcadio López, Carniglia, Francisco Sohn "Sas" en Arico Suárez
Zittend: Tenorio, Alarcón, Sarlanga, Gandulla en Emeal.
Sas Ferenc met de Argentinos Juniors 1943.
Sas Ferenc (gehurkt uiterst links) met de Argentinos Juniors 1943.

 

SAS (SOHN) Ferenc   ERELIJST :

Club als speler:
* Landskampioen van Hongarije met Hungária FC: 1936 en 1937
* Landskampioen van Argentinië met Boca Juniors: 1940

Nationaal elftal:
* Vice-wereldkampioen met Hongarije op het WK 1938
* 17 Caps
* 3 doelpunten gescoord
Sas Ferenc 1940.