Monica  SELES

Monica SelesMonica SelesGeboren: 2 december 1973 - Novi Sad (Joegoslavië, thans Vojvodina in Servië)
Als: Monika Seleš (Szeles Mónika in het Hongaars)
Overleden
: -----------

Tennisspeelster: vanaf 1988 als prof
  1m78 groot voor 70 kg
  Linkshandig, speelt alle slagen met beide handen
Prijzengeld: 14.891.762 $

Biografie:
Monica Seles is een Amerikaanse tennisster van Hongaarse afkomst, die geboren en opgegroeid is in Novi Sad, toen Joegoslavië, nu Servië. Haar ouders waren etnische Hongaren. Haar vader Károly Seleš was een cartoonist en filmregisseur, en haar moeder Eszter, was een computer programmeur. Haar broer Zoltán, was eveneens tennisspeler en Monica begon, gecoacht door haar vader, tennis te spelen toen ze zes jaar oud was.
Zij won haar eerste toernooi op 9-jarige leeftijd, ondanks het feit dat zij niet ten volle begreep hoe het scoringsysteem van het spel in elkaar zat en zij slechts een vaag idee had over of zij aan de leiding stond ofwel haar tegenstreefster.
In 1985, zij was toen 11 jaar oud, won zij het Orange Bowl toernooi in Miami, Florida, en trok de aandacht van tenniscoach Nick Bollettieri. In 1986 verhuisde de familie Seles van Joegoslavië naar de Verenigde Staten, waar Seles opgenomen werd in de Nick Bollettieri Tennis Academy, waar zij twee jaar zou trainen .

Een piepjonge Monica...
...en samen met papa Károly. ...al druk in de weer.
Een piepjonge Monica...
...samen met papa Károly...
...al druk in de weer.

Ze maakte haar debuut in het seniorencircuit in Boca Raton, toen ze slechts veertien jaar en drie maanden oud was, en behaalde meteen ook een overwinning tegen Kelesi om uiteindelijk het hoofd te buigen voor Chris Evert. In 1988 bereikte Seles ook de tweede ronde van het toernooi van Miami en de halve finales van New Orleans. Ze nam meteen de 88e plaats in op de wereldranglijst.

In 1989 zou ze zelfs doorstoten tot de zesde plaats, onder meer door als 15-jarige, ongeplaatste wildcardspeelster het toernooi van Houston, waar ze in de finale Chris Evert vloerde, op haar naam te schrijven.

Na aan slechts zes professionele toernooien deelgenomen te hebben, bereikte ze meteen de halve finales van Roland Garros. In deze wedstrijd legde ze Steffi Graf het vuur aan de schenen door pas na drie felbevochten sets haar meerdere in de Duitse te erkennen. In dat jaar bereikte ze eveneens de vierde ronde op Wimbledon en de US Open. Op 11 september bereikte ze als vijfde jongste speelster ooit een top-tien plaats op de wereldranglijst, minder dan een jaar nadat ze professioneel van start ging.

Verder bereikte ze nog de finale van Dallas (verloren van Martina Navratilova) en Brighton (verloren van Steffi Graf) en was ze halve finaliste in Washington en Zürich. Haar eerste -en zeer succesvolle- jaar werd beloond met een ticket voor de Championships; ze verloor van Martina Navratilova in drie sets.

In 1990 won zij haar eerste Grand Slam toernooi, Roland Garros. En ook behaalde zij haar eerste Masterstoernooizege in een vijfsetthriller tegen Gabriela Sabatini (de eerste keer in de geschiedenis van de Masters dat er vijf sets nodig waren).

Monica in 1991, een succesjaar. Monica in 1991, een succesjaar.
Monica in 1991, een succesjaar.

Op 11 maart 1991 nam zij de koppositie op de wereldranglijst van Steffi Graf over. In totaal heeft Monica Seles 178 weken de wereldranglijst aangevoerd, waarvan ook een aantal weken als gedeelde nummer 1 met Steffi Graf (net na Monica's rentree). In dat jaar - net als in 1992 - veroverde zij drie Grand Slam toernooien: Australian Open, Roland Garros en US Open. In 1992 haalde Monica, naast opnieuw dezelfde drie Grand Slam toernooien als in 1961, wel de finale van Wimbledon en verloor in die partij van Steffi Graf. Achteraf bekeken had Monica Seles dus op 1 wedstrijd na de Grand Slam kunnen halen.

Bij die finalewedstrijd op Wimbledon 1992 zijn enige opmerkingen te plaatsen. In de loop van het toernooi, gingen tegenstandsters klagen over het gekreun van Monica Seles, waardoor zij in de finale letterlijk sprakeloos speelde: je hoorde geen enkel kreuntje meer. Zonder de kreunen en tussen de vele regenpauzes door, verloor Monica de titelstrijd en ook haar enige kans op een Grand Slam.

In 1993 won zij opnieuw het Grand Slam toernooi van Australië, maar op 30 april 1993 werd ze, tijdens een kwartfinalepartij tegen Magdalena Maleeva tijdens het tennistoernooi in Hamburg, met een mes in de schouder gestoken door Günther Parche, een 38-jarige Duitser die fan was van Graf en het niet kon verkroppen dat Seles nummer 1 van de wereld zou blijven.

1993: de mesteek die haar carrière zou onderbreken. Australian Open 2002: een verbeten Monica.
1993: de mesteek die haar carrière zou onderbreken.
Australian Open 2002: een verbeten Monica.

Haar rentree werd telkens uitgesteld, maar in de lente van 1995 werd langzaamaan duidelijk dat zij ook echt zou terugkeren. Ze speelde een demonstratiepartij tegen Martina Navratilova in Atlantic City (VS) in de zomer van 1995. Die won ze en zo keerde Monica Seles terug in het tenniscircuit op 15 augustus 1995 als co-nummer 1 van de wereld (samen met Steffi Graf ). Haar eerste professionele toernooi, de Canadian Open, na haar rentree won ze meteen en stootte in haar volgende toernooi, de US Open 1995, door tot in de finale waar ze nipt verloor van Steffi Graf.

Ze won nog één Grand Slam toernooi na haar rentree, de Australian Open van 1996. Dit was haar negende Grand Slam toernooiwinst. Verder bereikte ze nog de finales van de US Open 1996 en Roland Garros 1998. Vooral het behalen van de finale op Roland Garros 1998 dwong veel respect af. Kort voor het toernooi overleed haar vader en ze was duidelijk aangeslagen daardoor. Desondanks behaalde ze op bijna imponerende wijze de finale. Zelfs in de halve finale versloeg met relatief gemak de toenmalige nummer 1 van de wereld Martina Hingis in twee sets, terwijl zij het jaar ervoor nog nipt van de Zwitserse verloor, eveneens in de halve finale. In de finale was Arantxa Sánchez-Vicario echter net een maatje te groot.

Zij is niet meer in actie gekomen sinds Roland Garros 2003 door een harnekkige voetblessure. In februari 2005 speelde ze twee demonstratiepartijen tegen Navratilova, die ze beide verloor. Alhoewel zij had aangekondigd weer haar rentree te willen maken in 2006, is dit tot op heden nog niet gebeurd.

Monica Seles was gemakkelijk herkenbaar aan haar krachtige met twee handen geslagen groundstrokes en haar luid gekreun tijdens de slagwisselingen. Seles, tevens rolmodel, gaf smaak aan haar rol als jonge vrouwelijk sportvedette.

Grand Slam Titels:
   * Australian Open: 1991, 1992, 1993, 1996
   * Roland Garros : 1990, 1991, 1992
   * US Open : 1991, 1992
Enkel:
   * Carrièrecijfers: 595-122
   * Titels: 53
   * Hoogste ranking: nummer 1 (11 maart 1991)
Dubbel:
   * Carrièrecijfers: 89-45
   * Titels: 6
   * Hoogste ranking: nummer 16 (22 april 1991)
Olympische Spelen :
   * 2000 - bronzen medaille enkelspel in Sidney (voor de Verenigde Staten)

Titels enkel (53) Titels per ondergrond
Tier I (9) Hard (28)
Tier II (22) Clay (14)
Tier III (9) Grass (1)
Tier IV (1) Carpet (10)
Grand Slam Titels (9) -
WTA Kampioenschap (3) -

Titels dubbel (6) Ondergrond Partner
1990 - Italian Open, Rome Clay Helen Kelesi
1990 - San Antonio, USA Hard Patty Fendick
1991 - Italian Open, Rome Clay Jennifer Capriati
1992 - Italian Open, Rome Clay Helena Suková
1997 - Tokio, Japan Hard Ai Sugiyama
1998 - Tokio, Japan Hard Anna Kournikova

Jaar
Grand Slam
Tegenstander
Score
1990
Frankrijk - Roland Garros Steffi Graf 7-6, 6-4
1991
Australian Open Jana Novotna 5-7, 6-3, 6-1
1991
Frankrijk - Roland Garros Aranxta Sánchez-Vicario 6-3, 6-4
1991
U.S. Open Martina Navratilova 7-6, 6-1
1992
Australian Open Marie Joe Fernandez 6-2, 6-3
1992
Frankrijk - Roland Garros Steffi Graf 6-2, 3-6, 10-8
1992
U.S. Open Aranxta Sánchez-Vicario 6-3, 6-3
1993
Australian Open Steffi Graf 4-6, 6-3, 6-2
1996
Australian Open Anke Huber 6-4, 6-1

Karikatuur van Monica Seles.Volgens een artikel van 13 juni 2007 op www.pestiside.hu zou Monica Seles, naast haar Amerikaans staatsburgerschap) ook het Hongaars staatsburgerschap aangevraagd (en verkregen te) hebben:

Sportlegende claimt het Hongaars staatsburgerschap juist op tijd om ons geen goed te doen.

Reeds sinds zij haar eerste professioneel toernooi speelde op 14-jarige leeftijd, trachten de Hongaren de wereld te overtuigen dat Szeles Mónika - geboren uit etnisch Hongaarse ouders in de Hongaarsrijke Servische stad Novi Sad (Újvidek) - haar kreunen van de koeienherders had overgenomen. Zonder veel succes. Tijdens haar succesvolle carrière speelde ze eerst als Joegoslavische (als Mohuka Cenew) en vervolgens als Amerikaanse (als Monica Seles), en werden Szeles' Hongaarse roots nauwgezet genegeerd door de wereld en zelfs door haar. Volgens fn.hu, heeft de kampioene uiteindelijk beslist om 'thuis te komen', door sinds kort de Hongaarse nationaliteit aan te nemen. Niet dat dat nog enig goeds zou betekenen voor het tanend Hongaars sportprofiel, maar Szeles/Cenew/Seles heeft zich niet alleen sinds jaren teruggetrokken (uit de tennissport), maar is duidelijk vastbesloten haar nieuwgevonden Hongaarszijn geheim te houden.



Monica Seles in actie... steeds geconcentreerd en vol overgave. Monica Seles in actie... steeds geconcentreerd en vol overgave. Monica Seles in actie... steeds geconcentreerd en vol overgave.
Monica Seles in actie... steeds geconcentreerd en vol overgave. Monica Seles in actie... steeds geconcentreerd en vol overgave.
Monica Seles in actie... steeds geconcentreerd en vol overgave.