Paul  SIMON

Paul SimonPaul SimonBiografie:

Geboren: 13 oktober 1941 (Newark, New Jersey, U.S.A.)
Als: Paul Frederic Simon

Musicus, zanger, songwriter, 16-voudig Grammywinnaar, vooral bekend van het duo Simon & Garfunkel. 

Paul Simon is een Amerikaans zanger en liedjesschrijver van Hongaarse afkomst. Zijn ouders, Louis Simon (° circa 1916- 17/1/1995) en Belle Schulman (° 1910- 16/8/2007), waren Hongaarse joden. Zijn vader was een bassspeler en orkestleider die optrad in CBS-TV's Arthur Godfrey, Jackie Gleason en Gary Moore shows, soms onder de naam Lee Sims. Later zou hij nog naar school terugkeren om zijn Mastersgraad lesgeven te behalen. Hij gaf nog les in het New York Community College. Paul's moeder was, voor haar kinderen geboren werden, een lerares aan de Hogeschool. Paul heeft nog een jongere broer, Eddie, geboren op 14 december 1945.

Een piepjonge Paul Simon en Eddie, zijn jongere broer... ...zijn ouders... ...en als jeugdig basebalspeler.
Een piepjonge Paul Simon en Eddie, zijn jongere broer...
...zijn ouders...
...en Paul als jeugdig basebalspeler.

Paul groeide op in Queens, New York, en tijdens hun middelbare-schoolperiode op Forest Hills High School begonnen Paul Simon en zijn vriend Art Garfunkel met het zingen van liedjes van onder andere de Everly Brothers. De vrienden zongen Paul's eerste liedje 'The Girls for Me' wanneer zij beiden 15 jaar oud waren.
In 1956 begonnen ze officieel onder de naam Tom and Jerry (Paul Simon als Jerry Landis en Art Garfunkel als Tom Graph) en kregen onder die naam hun eerste opnamecontract. In 1957 begonnen ze hun eigen teksten te schrijven. Op 16-jarige leeftijd scoorden zij hun eerste hit, Hey schoolgirl, op de Billboard charts. Volgende pogingen om hits te scoren waren niet erg succesvol dus ging het duo na hun middelbare school ieder zijn eigen weg.

Paul Simon en Art Garfunkel als Tom and Jerry.
Paul Simon en Art Garfunkel als Tom and Jerry.


Ze zagen elkaar weinig in de periode die daarop volgde. Simon nam nog wat plaatjes op. Soms alleen, soms onder de schuilnaam Tico, als deel van het groepje Tico and the Triumphs. Zo namen zij de song ' Motorcycle' op, dat plaats 99 behaalde op de Billboard charts in 1962.
Maar in 1962 ontmoetten Simon en Garfunkel elkaar weer. Eind 1963 begonnen ze met optredens onder de naam Simon & Garfunkel.
Doordat hun muziek werd gebruikt als soundtrack voor de fSimon en Garfunkelilm The Graduate (met Dustin Hoffman in de hoofdrol) kwam hun carrière in een stroomversnelling.
Met hun rustige, goed in het gehoor liggende en mild maatschappijkritische nummers stegen ze in de hitparades. Nummers als The Sound of Silence, Homeward Bound, Simon en GarfunkelI am A Rock, Kathy's Song, April Come She Will, A Hazy Shade of Winter, America, Scarborough Fair, Mrs. Robinson, The Boxer, Bridge Over Troubled Water, Cecilia, El Condor Pasa en My Little Town zijn nog steeds bij veel mensen bekend. Zij hebben ook een song gewijd aan de beroemde architect Frank Lloyd Wright .
Het album  Parsley, Sage, Rosemary and Thyme door Simon & Garfunkel kwam er op 10 oktober 1966. In het scherp '7 O'Clock News/Silent Night' zetten zij de horror van de berichtgeving over slachtoffers in Vietnam, de strijd voor burgerrechten van Martin Luther King, de heroïneoverdosis van Lenny Bruce en Richard Speck's moordpartij in de verf. Het lied ontlokte kippevel en het gevoel dat je haar op het einde rechtop ging staan.
Sommige van hun songs hebben de status van evergreen bereikt. Simon & Garfunkel wonnen samen vijf Grammy Awards voor hun albums. Het duo ging in 1970 uit elkaar.
Op het ogenblik van hun split, waren zijn het meest succesrijke duo in de geschiedenis van de popmuziek.
Na een pauze van elf jaar zouden Paul Simon en Art Garfunkel op 19 september 1981 voor één keer weer samenkomen voor een optreden in Central Park in New York. Bijna een half miljoen mensen waren aanwezig bij dit memorabele optreden. In 2004 hielden zij de Old Friends Tour.

Nadat het duo uit elkaar gagaan was begon Paul Simon onmiddellijk aan een soloalbum. Hij bracht het album Paul Simon uit in 1972, alhoewel het niet zijn eerste soloalbum was. Dit was de Britse release op LP van The Paul Simon Song Book uit 1965. Door de jaren heen blijft hij bijzonder materiaal uitbrengen.
Behalve als vernieuwer van de (Amerikaanse) folkmuziek, heeft Simon - in de tweede helft van zijn carrière als soloartiest - een naam opgebouwd als ontdekker van niet-westerse muziekstijlen. 'Graceland' uit 1986 is hiervan het bekendste voorbeeld. De vermenging van Zuid-Afrikaanse en westerse muziek leverde wereldhits op als 'Homeless', 'Boy in the Bubble' en 'Diamonds on the Soles of Her Shoes'. Ladysmith Black Mambazo, één van de bands die meewerkten, kreeg door het album wereldfaam. Paul Simon

Paul Simon en de Muppets.
Paul Simon en de Muppets.

Won in 1987 een Grammy Album of the Year voor 'Graceland'. Nam ook 'We are the World' op met de USA for Africa. Was een van de beroemdheden in de Muppet Show die de song 'Put Down The Ducky' bracht.
'Rhythm of the Saints' uit 1990 volgde het recept van 'Graceland', ditmaal met Zuid-Amerikaanse rootsmuzikanten. Het album werd minder goed ontvangen, al werd 'The Obvious Child' een kleine hit.
In 1991 trad hij op in een Free Concert in Central Park, New York.
Voor de musical 'Songs from the Capeman' uit 1997 putte Simon uit een reeds bestaand amalgaam van stijlen, namelijk de mix die sinds 1920 in New York was ontstaan uit populaire Amerikaanse muziek en de door Puerto Ricaanse immigranten meegebrachte en verder ontwikkelde Latinmuziek (onder meer salsamuziek). Voor 'Songs from the Capeman' zocht Simon de medewerking van bekende Puerto Ricaanse muzikanten, waaronder Marc Anthony. In 2004 verschenen de solo-albums die Simon tussen 1972 en 2000 uitbracht in een geremasterde heruitgave. De oorspronkelijke albums werden uitgebreid met demo's en werkopnamen. Hij zong het lied 'The Boxer' op zijn eerste Saturday Night Live episode in oktober 2001, als een eerbetoon aan alle 9-11 helden. In mei 2006 volgde het album 'Surprise', dat Paul Simon met producer Brian Eno opnam (bekend van zijn werk met Talking Heads en U2).
In 2001 werd hij verkozen in de Rock and Roll Hall and Fame.

Simon schreef, en acteerde in, de film One Trick Pony uit 1980. Hij had tevens een kleine rol in Woody Allen's Oscar-winnende film uit 1977, Annie Hall.De huwelijksfoto van Paul Simon en Carrie Fisher. De woning van Paul Simon.
De huwelijksfoto van Paul Simon en Carrie Fisher.
De woning van Paul Simon.


Paul's huidige echtgenote, Edie Brickell, die optreedt met The New Bohemians.
Paul's huidige echtgenote, Edie Brickell, die optreedt met The New Bohemians.

Paul Simon huwde driemaal. Zijn eerste vrouw, Peggy Harper, was lichtjes ouder dan hij. Zij huwden laat in de herfst van 1969. De song 'Train from a Distance', uit zijn album van 1983, gaat over haar. Zij hadden een zoon, Harper James Simon, geboren in 1972, die thans gitarist is. Het koppel scheidde op vriendschappelijke basis in 1975.

Zijn tweede huwelijk was met actrice Carrie Fischer ('Hearts and Bones' gaat over haar en wie kent de bekoorlijke prinses Leia uit de 'Star War' films niet), die hij ten huwelijk vroeg na een wedstrijd van de New York Yankees. Zij huwden op 16 augustus 1983, voor een periode van juist elf maanden, tijdens dewelke zij een miskraam kreeg. In 1984 scheidden zij.

Simon's huidige echtgenote is zangeres Edie Brickell die pas 26 jaar oud was (en hij 50) toen zij op 30 mei 1992 trouwden. Hun eerste kind, Adrian Edward, werd geboren op het einde van dat jaar. Dochter Lulu Belle volgde in 1995 en een tweede zoon, Gabriel Elijah, in 1998.Korte DISCOGRAFIE van Paul Simon

  * 1965 - The Paul Simon Song Book
  * 1972 - Paul Simon
  * 1973 - There Goes Rhymin' Simon
  * 1974 - Paul Simon in Concert. Live Rhymin'
  * 1975 - Still Crazy After All These Years
  * 1980 - One Trick Pony (soudtrack)
  * 1983 - Hearts and Bones
  * 1986 - Graceland
  * 1990 - Rhythm of the Saints
  * 1991 - Paul Simon's Concert in the Park, August 15, 1991 (live)
  * 1997 - Songs From the Capeman
  * 2000 - You're the One
  * 2004 - The Studio Recordings (box set)
  * 2006 - Surprise

Paul Simon Graceland
The Tythm of the Saints
Paul Simon Greatest Hits

Korte DISCOGRAFIE van het duo SIMON & GARFUNKEL

Albums
  
  * 1964 - Wednesday Morning, 3 AM
  * 1966 - Sounds of Silence
  * 1966 - Parsley, Sage, Rosemary & Thyme
  * 1968 - The Graduate
  * 1968 - Bookends
  * 1970 - Bridge Over Troubled Water
  * 1982 - The Concert on Central Park


Singles
  
  * 1965 - The Sound of Silence / We've Got A Groovey Thing Goin'
  * 1966 - I am A Rock / Flowers Never Bend With The Rainfall
  * 1969 - The Boxer / Baby Driver
  * 1970 - Bridge Over Troubled Water / Keep the Customer Satisfied
  * 1970 - El Condor Pasa
  * 1975 - My Little Town

The Essential Bridge over Troubled Water
Simon and Garfunkel's Greatest Hits The Best of Simon & Garfunkel