SOLTI  Georg   -  STERN  György

Sir Georg Solti zijn echtgenote, Lady Valerie Solti.
Sir Georg Solti en zijn echtgenote, Lady Valerie Solti.

Solti (Stern) 15 jaar oud, met zijn identiteitskaart.Biografie:

Geboren: 21 oktober 1912 (Budapest - Hongarije)
Als: Stern György
Overleden: 5 september 1997 (Antibes - Zuid Frankrijk)

Dirigent en pianist.


Stern György werd geboren in Budapest op 21 oktober 1912. Zijn vader Germaniseerde zijn jongensnaam György tot Georg en wijzigde ook hun familienaam in Solti, om zijn zoon te beschermen tegen antisemitisme. Tijdens Wereldoorlog I verarmde de familie en de jonge Solti studeerde piano en compositie met Dohnányi Ernõ, Kodály Zoltán en Bartók Béla aan het 'Franz Liszt Muziekacademie' in Budapest, alhoewel het als Jood verboden was te dirigeren. Hij gaf zijn eerste concert op zijn twaalfde.
Hij begon in 1938 als assistent dirigent aan de Opera in Budapest met 'Le Nozze di Figaro' en werd daar muzikaal directeur (van 1934 tot 1939). Bij de 'Salzburger Festspiele' van 1936 en '37 assisteerde hij Arturo Toscanini, een ontmoeting die diepe indruk op Solti maakte. In 1939, bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog verhuisde hij, omwille van zijn Joods bloed, naar Zwitserland waar hij zijn carrière als pianist weer oppakte.
Na de oorlog, tijdens dewelke zijn ouders de Holocaust niet overleefden, kwam zijn carrière pas echt goed op gang: 25 jaar lang wijdde hij zich uitsluitend aan het dirigeren van de 'Bayerische Staatsoper' in München en de Opera van Frankfurt.

Een prachtig schilderij van de meester.
Een prachtig schilderij van de meester, door Norman Perryman.
Georg en Valerie Solti op hun trouwdag.
Georg en Valerie Solti op hun trouwdag.
In 1951 maakte hij zijn debuut op het 'Salzburg Festival' waar hij Mozart's 'Idomeneo' dirigeerde. In 1961 werd hij aangeworden als dirigent van de 'Royal Opera House' in Covent Garden (Londen), waar hij muziekdirecteur was van 1961 tot 1971. Nadien verbleef hij het grootste deel van zijn tijd door in Groot Brittannië en de Verenigde Staten. In 1967 huwde hij met de Britse televisiepresentatrice Valerie Pitts, die hij leerde kennen in september 1964, toen zij hem voor de BBC kwam interviewen in het Savoy Hotel in Londen. Zij zouden twee dochters krijgen, Gabrielle en Claudia.
Van 1969 tot 1992 was hij dirigent van het 'Chicago Symphony Orchestra' en begon zijn tweede carrière als dirigent van symfonische muziek. Van 1972 tot 1975 was hij ook nog muziekdirecteur van 'L'Orchestre de Paris' en van 1979 tot 1983 hoofddirigent van het 'London Philharmonic Orchestra'. In 1992 nam hij de functie van artistiek directeur van het 'Salzburg Paasfestival' over van Herbert von Karajan (tot 1994). In 1995 was hij artistiek adviseur voor het festival dat het 'Schleswig-Holstein Music Festival' verving.
Ondertussen had hij in 1972 het Britse staatsburgerschap verworven en werd later nog geridderd, zodat hij Sir Georg Solti werd. Hij werkte tot op hoge leeftijd met bekende orkesten en met prachtige producties. Hij excelleerde vooral met het laat romantische, Duitse repertoire. Solti was vooral gekend als een groot dirigent van Richard Wagner. Hij dirigeerde de eerste studio-opname ooit van Wagner's operacyclus 'Der Ring des Nibelungen' met het 'Wiener Philharmonischer Orchestra'. Zijn voorstellingen en opnames van werken van Guiseppe Verdi, Gustav Mahler en Béla Bartók werden eveneens bewonderd. Hij won 38 'Grammy Awards', meer dan om het even welke artiest in enige categorie ook.
Hij gold als een van de beste dirigenten van de tweede helft van deze eeuw.
Hij stierf vreedzaam in zijn slaap op 5 september 1997, tijdens een vakantie in het Zuid-Franse Antibes. Solti werd in Budapest begraven naast Bartók Béla, onder wie hij als kind nog gestudeerd had.
Sir Georg Solti's autobiografische memoires werden een paar dagen na zijn overlijden, kort voor zijn 85ste verjaardag, afgewerkt. Solti's memoires zijn waardevol, niet alleen omdat hij gedurende een halve eeuw in het centrum van de Europese en Noord-Amerikaanse muziek had geleefd, maar ook omdat hij altijd bewust was van de historische context en het verloop van zijn activiteiten. Hij stapt regelmatig af van de vertelstijl om te verklaren, te oordelen en bij gelegenheid zelfs te biechten. In talloze terloopse opmerkingen, zonder daarom te technisch of mysterieus te worden, werpt hij een licht op het vak van dirigent. Zijn uitweidingen over muziek, kunst en psychologie zijn fris en waardevol, de vrucht van levenservaring. Solti bezat tevens een scherpe zin voor humor, door het opnemen van veel grappige en oneerbiedige anekdotes over beroemdheden.

Sir Georg Solti als dirigent van het Wiener Philharmonischer Orchestra.
De winnaars van de Kennedy Center Honors 1993 met daarbij Sir Georg Solti.
Solti dirigeert het Wiener Philharmonischer Orchestra.
De winnaars van de Kennedy Center Honors 1993: Gezeten van links naar rechts: dirigent Sir Georg Solti en zangeres Marion Williams,
Rechtstaand: danser Arthur Mitchell, entertainer Johnny Carson, en componist/tekstschrijver Stephen Sondheim.
Het graf van Sir Georg Solt (Farkasréti Kerkhof, Budapest)
Het graf van Sir Georg Solt (Farkasréti Kerkhof, Budapest)