Willy  STEVENIERS

Willy SteveniersWilly SteveniersBiografie:

Geboren : 12 december 1938 in Antwerpen
Echte naam: Jan Willem Steveniers
Clubs : Zaziko, Racing Mechelen, Standard Luik, Eural Goldfingers (Wilrijk), Aalst, Antwerpse en Royal Fresh Air

Willy Steveniers 'De Keizer', de meest begaafde en fantasierijke basketbalspeler die Vlaanderen ooit voortbracht, werd geboren in de Seefhoek en leerde basketten op het Sint-Jansplein. Hij was een straatkat, een drinker, een vrouwenloper, een vechter en vooral een straffe basketter. Zijn faam is legendarisch. Tijdens een interview verklaarde sportjournalist Bob Geuens ooit dat Willy Steveniers de Maradonna van het bastketbal was.

Zijn eerste club was de legendarische Antwerpse club Zaziko, genoemd naar de beginletters van Zakstraat, Zirkstraat en Koepoortstraat. Onder de schaduw van de Sint-Pauluskerk werd deze club in de jaren '50-'60 wereldberoemd. Op de linkervleugel schitterde Willy Steveniers: techniek, kracht en snelheid verenigd in één lichaam. Volgens kenners mag hij ook vergeleken worden met Michael Jordan, want net zoals de beste basketballer alle tijden beschikte Steveniers over de gave van de 'hangtime'. Willy Steveniers kon bij het nemen van zijn een-twee even in de lucht blijven hangen en scoorde daarom schijnbaar gemakkelijk korven.

Nadien maakte hij vooral bij Racing Mechelen, het huidige Antwerp Giants, furore en speelde later ook nog o.a. voor Standard Luik. Hij scoorde meer dan 10.000 punten in eerste klasse en is daarmee recordhouder. Met Mechelen behaalde hij vanaf '65 drie opeenvolgende titels. In '70 deed hij er nog een bij met Standard. Een jaar eerder won hij met die ploeg de Beker van België en bereikte hij de halve finales van de Europabeker der landskampioenen. Het 'enfant terrible' van het basketbal speelde 54 maal voor de nationale ploeg.
Hij heeft heel lang op hoog niveau gespeeld en in oktober 1966 speelde hij bv. in Lubljana ook twee wedstrijden in een Europese selectie.
Willy SteveniersHij is ook de man die de 2m13 grote center Didier Ilunga Mbenga (° 30 december 1980) ontdekt heeft, de Belgische Congolees die sinds 2004 in de NBA eerst bij bij Dallas Mavericks spellde en vervolgens Bij de L.A. Lakers. Hij werd tevens Belgisch international. "Willy Steveniers leerde me om van mijn eigen kracht uit te gaan. Dat heeft me ongetwijfeld geholpen"' verklaarde een dankbare 'DJ' Mbenga, nadat hij een paar maanden bij de Mavericks was (zie ook kader onderaan deze pagina).

Willy Steveniers en Isolde Van DaeleWilly trainde in 2004 tweede klasser NBC Willebroek, met zijn zoon Sebastian als spelverdeler.
De stad Antwerpen richt jaarlijks de 'Basketbalbeker Willy Steveniers' in.

Temperament heeft Steveniers altijd gehad. "Ik kon me dat ook permitteren, ik speelde op mijn eentje iedereen naar huis", zegt hij zonder valse bescheidenheid. "Op mijn 21ste kon ik naar Amerika. De grootste stommiteit van mijn leven: ik heb geweigerd."

Willy hield van de vrouwen, en hij was een drinker, maar hij was ook en vooral bezeten van het basketbal. Op sportief vlak probeerde hij altijd zijn wil op te dringen en dat lukte dan ook nog veelal. Dat alles werkte echter nadelig in op zijn persoonlijk leven. Toen hij voor Standard Luik speelde liep zo zijn eerste huwelijk op de klippen, één jaar na de geboorte van zijn zoon Louis.
Maar sinds 1984 is hij ondertussen wel gelukkig hertrouwd. Hij is één brok emotie en spontaniteit, zijn vrouw Anita is beheerst, gedistingeerd, een zakenvrouw van Joodse afkomst. Ze was ooit nog journaliste bij het persagentschap Belga.
Het gezin van Willy Steveniers, de beste Belgische basketter ooit, telt drie zonen: Nathan (1989), Joeri (1970) en de zachtmoedige Sebastian (1984). Ze wonen in Hove, maar hun uitvalsbasis is restaurant De Nachtegaal te Antwerpen. Het is de honingpot van de familie.
Ondertussen (in 2014) is hij 75, heeft geen één grijs haar en is een look-a-like van Keith Richards.
Begin 2006 deed de kranige sinjoor, op 67-jarige leeftijd dus, zelf mee aan de danscompetitie van VT4 'Let's Dance', waar hij optrad met Isolde Van Daele.

Willy Steveniers met zijn 1ste echtgenote en zoontje Louis. Willy Steveniers en zijn 2de echtgenote Anita.
Willy Steveniers met zijn 1ste echtgenote en zoontje Louis.
Willy Steveniers en zijn 2de echtgenote Anita.

Steveniers met Didier Mbenga.Didier Ilunga-MBENGA

Didier Mbenga was een arme Congolese asielzoeker. In België hoopte hij op geluk. Mbenga kon maar één ding. Maar dat kon hij dan ook enorm goed: basketten. Vandaag speelt hij bij de L.A. Lakers, een Amerikaans topteam. Van asielzoeker tot sportmiljonair. In 2009 en 2010 veroverde hij met de L.A. Lakers zelfs de WBA-titel.

Didier Ilunga-Mbenga werd geboren op 30 december 1980 in de Democratische Republiek Cong. Bij de wisseling van het regime, tijdens de strooptocht van de Rwandese rebellen in Kinshasa, werd Didier er ten onrechte van beschuldigd een Tutsi te zijn en werd in de gevangenis gegooid. Zijn vader echter overleed onder dubieuse omstandigheden na 9 maanden mishandeling in de gevangenis. Didier lukt het met de hulp van zijn broer die een van de bewakers kon omkopen. Vrezend voor zijn leven heeft hij, samen met zijn moeder, het eerste beschikbare vliegtuig naar België genomen, waar zij politiek asiel aanvroegen. In 2004 bekwam Didier de Belgische nationaliteit.

Zijn ontdekker was Willy Steveniers.

Men kent genoeg het verhaal van het bushokje in Kapellen:
Die dag in 1999 kon je bezwaarlijk naast de zwarte man van 2,13 meter kijken die in een bushokje aan de Hoogboomsesteenweg in Kapellen stond. Willy Van Damme, een ex-international, dacht even dat hij met een Amerikaanse basketballer te doen had. Het bleek een politiek vluchteling uit Congo, verblijvend in het nabijgelegen asielcentrum: Didier Ilunga-Mbenga, op zoek naar zijn broer, die een jaar voordien gekozen had voor de vlucht vooruit richting België.

De zwarte ruwe diamant belandde dus bij Willy Steveniers, ook wel ‘Keizer van het basketbal’ genoemd, wegens zijn niet-geringe verdiensten voor het Belgische basketbal. Op drie jaar tijd leerde hij Mbenga, zwarte gordel in het judo, de knepen van het basketbal. "Didier is een van de beste atleten van Europa en een van de snelste personen van 2m13 die ik ken. Tel daarbij zijn sterkte en veerkracht'' vertelde hij toen.
Hij kon in 1999 aansluiten bij de junior club van Racing Basket Antwerpen en in 2001 tekende hij bij Spirou Basket Gilly, met een passage in 2002-03 bij Vastiau Basket Leuven.
Vervolgens trok hij de aandacht van de scouts van NBA-ploeg Dallas Mavericks, waar hij in 2004 een driejarig contract van 6 miljoen dollars ondertekende! Van Dallas, na een korte interimbeurt bij Golden State Warriors, naar de L.A. Lakers was de volgende stap in zijn carrière. Na twee en een half seizoen bij die L.A. Lakers ondertekende hij in oktober 2010 een contract bij de New Orleans Hornets, waar hij hoopte toch op meer speelminuten mag rekenen. Maar buiten het preseason speelde hij ook hier meestal maar enkele minuten per wedstrijd. Na het seizoen kwam hij niet meer in actie voor de Hornets en werd zijn contract ontbonden. In september 2012 ondertekende hij een contract bij de Texas Legends, de dochterclub van de Dallas Mavericks, die uitkomt in de NBA Development League (waar NBA-teams spelers kunnen laten rijpen of uittesten). Het kon dus een springplank zijn om opnieuw in de NBA bij de Dallas Mavericks aan de slag te kunnen gaan. Maar dat ging niet door. In 2012 speelde hij in China bij Qingdao Bouble Star, maar raakte er geblesseerd. In 2013 trok hij naar de Filipijnen waar hij, goed betaald, drie wedstrijden speelde bij Barako Bull Energy Cola. Hij noemde dat een avontuur. Begin 2014 trainde hij bij Charleroi in de hoop zijn conditie terug aan te scherpen en vervolgens een contract te versieren. Misschien bij Charleroi, maar hij hoopt toch nog één keer te kunnen uitpakken.
Op 8 oktober 2014 tekende Mbenga bij de New York Knicks, waarmee hij zijn NBA-carrière hervatte.

Hoe mooi de relatie tussen Steveniers en Mbenga begon, zo zuur dreigt de afloop te worden. Het zit thans grondig fout tussen Willy Steveniers en Didier Mbenga. Reden van de rel is een contract dat Steveniers zijn poulain liet ondertekenen bij de start van zijn loopbaan waarin staat dat Steveniers recht heeft op 10 procent van de inkomsten van Mbenga.
Toen Steveniers hem in een interview afschilderde als een ondankbare profiteur, was voor Mbenga inderdaad de maat vol en sleepte hij zijn basketvader voor de rechter wegens inbreuken op de arbeidsbemiddelingwetgeving. Volgens Mbenga's advocaten mocht Steveniers niet optreden als makelaar, omdat hij daar geen vergunning voor had, en was het contract onredelijk. Eind 2010 werd echter een nieuw Vlaams decreet uitgevaardigd dat zegt dat het ontbreken van een voorafgaande erkenning als makelaar niet meer strafbaar is, waardoor Steveniers in juni 2011 werd vrijgesproken door de Antwerpse strafrechtbank. Ook voor oplichting en het beledigen van Mbenga ging hij vrijuit.

Op donderdag 18 april 2013 veroordeelde het hof van beroep in Antwerpen hem echter toch tot de betaling van één euro provisionele schadevergoeding. Steveniers was geen erkend makelaar en de voorwaarden die hij stelde, waren ook in strijd met het decreet over private arbeidsbemiddeling van 1999.
In eerste aanleg ging Steveniers vrijuit, onder meer omdat er eind 2010 een nieuw decreet werd uitgevaardigd dat het ontbreken van een voorafgaande erkenning als makelaar niet meer strafbaar maakte, waardoor de strafvordering verviel.
Het hof oordeelde dat ondanks het verval van de strafvordering, de feiten destijds wel strafbaar waren en nog wel de grondslag konden vormen voor een burgerlijke vordering. Mbenga had volgens hof wel degelijk schade geleden door het foutief handelen van Steveniers, waardoor die veroordeeld werd tot het betalen van een schadevergoeding...


Prestaties

* 54 selecties voor de nationale ploeg
* Diverse malen Basketbalkampioen van België (o.a. 1970 met Standard)
* Was 4x speler van het jaar (1965, 1966 en 1967 bij Racing Mechelen en 1969 bij Standard)
* Bij de verkiezing van de sportman van de 20ste eeuw in België was hij 22ste en eerste basketbalspeler.


Willy Steveniers en zijn basketbal...