SZALAI  Attila Árpád

TÓTH I. LajosBIOGRAFIE:

 • Geboren: 20 januari 1998 (Budapest)
 • Club(s) als speler: Göd SE (jeugd, 2005-'08), Vác Város LSE (jeugd, 2008-'10), Vasas SC (jeugd, 2010-'12), AKA SK Rapid (jeugd, Oostenrijk, 2012-'15), SK Rapid Wien II (Oostenrijk, 2015-'17, 43 wedstr., 1 goal), SK Rapid Wien (Oostenrijk, 2016, 1 wedstr.), Mezõkövesd Zsóry FC (2017-'19, 52 wedstr., 2 goals), Apollon Limassol FC (Cyprus, 2019-'21, 43 wedstr., 5 goals), Fenerbahçe SK (Turkije, 2021- , 117 wedstr., 7 goals [tot 22/6/2023])
 • Positie: Verdediger, 1m92

Szalai Attila Árpád is een linksbenige behendige en moderne centrale verdediger, snel en sterk, met veilige balcontrole en opbouwspel, zelfs als een tegenstander hem onder druk zet. De Oostenrijkse voetbalcoach Zoran Barišić beschreef Szalai 'als een intelligente speler' en vergeleek hem met de Duitse voetballer Holger Badstuber met meer dynamiek, maar niet met de kwetsbaarheid van Badstuber voor blessures. Hij wordt ook wel eens vergeleken met de Nederlandse topspeler Virgil Van Dijk.
Het is ook een slimme en beleefde man. Hij spreekt vier of vijf talen en studeert ook veel.

Attila groeide op in de buitenwijken van Göd. Hij werd geboren uit sportgekke ouders. Zijn vader was een voormalig internationaal voetballer en zijn moeder een atleet. Vanaf dag één ging Attila ook sporten. Zijn vader omarmde zijn liefde voor de sport. Hij bouwde een voetbalveld in hun achtertuin en oefende constant dag en nacht met zijn zoon. Het duurde niet lang voordat hij zichzelf als voetballer uitprobeerde bij het jeugdteam van Gödi SE.
in 2008 verhuisde hij naar Vác Város LSE en in 2010 naar het jeugdteam van Vasas SC. In 2012 belde het Oostenrijkse Bundesliga-team SK Rapid Wien, dat de meeste Oostenrijkse kampioenstitels heeft gewonnen (32), hem op, nadat ze hem met Vasas bezig gezien hadden op een internationaal toernooi in Oostenrijk.
Na een weekje proefdraaien werd hij aangesloten en al vroeg werd hij er aanvoerder van verschillende jeugdteams bij AKA SK Rapid. Hij speelde ook in reserveteams van de club, in de derde divisie, om vervolgens te promoveren naar het seniorenteam, waarvoor hij op 14 mei 2016 debuteerde in het 1-1 gelijkspel tegen Admira. Zijn weg naat het eerste team liep er echter vast en op 1 juli 2017 werd aangekondigd dat hij terugkeerde naar Hongarije om er een driejarig contract te ondertekenen bij Mezőkövesdi SE, wat toendertijd als een stap terug beschouwd werd.
Maar Szalai sloeg geen acht op het gefluister en de neerbuigende opmerkingen. Een van de beste eigenschappen van de Hongaar is zijn volwassenheid buiten het veld en zijn geloof in zichzelf. Toen hij terugging naar Hongarije dacht hij aan het langetermijnplan. In twee seizoenen scoorde hij twee doelpunten in een totaal van 52 wedstrijden voor die club.
In de zomer van 2019 trok Apollon Limassol FC uit Cyprus Szalai aan voor £ 360.000 (volgens Transfermarkt).
Hij maakte er zijn debuut op 11 juli 2019 in een Europa League-kwalificatiewedstrijd tegen het Litouwse Žalgiris, waarbij hij tijdens de rust mocht invallen. Zijn team won de wedstrijd met 2-0. Zijn eerste doelpunt dat hij voor Limassol scoorde kwam er in de terugwedstrijd tegen de Litouwers. In de volgende ronde speelde hij ook in de terugwedstrijd tegen de Irish Shamrock Rovers, waarbij zijn team won met 3-1. In totaal speelde hij in Cyprus 43 wedstrijden en scoorde er 5 doelpunten. In die periode in Cyprus zou Szalai ook Hongaars international worden.
In november 2020 deed de Turkse Galatasaray navraag om hem te contracteren. Maar het was een andere Turkse club die hem op 17 januari 2021 een contract kon laten ondertekenen, Fenerbahçe SK. Szalai ondertekende bij de club uit Istanbul een contract voor vier en half jaar, voor volgens persberichten rond de £ 3 miljoen. Wat gezien zijn evolutie een heel goede investering zou blijken te zijn. Ondertussen wordt hij uitermate geapprecieerd door de clubmanagers, zijn teamgenoten én bij de supporters. Hij maakte zijn eerste optreden op 25 januari in de competitie tegen Kayserispor, waarin ze thuis met 3-0 wonnen. Hij speelde de hele wedstrijd en de Turkse sportpers beschreef hem na de wedstrijd als een van de beste spelers in zijn team. Hij scoorde zijn eerste doelpunt voor de Turkse topclub op 8 maart 2021, bij een 3-0 overwinning tegen Konyaspor in een wedstrijd voor de Süper Liga. Op 25 april 2021 scoorde hij zijn tweede doelpunt voor Fenerbahçe in een match die met 3-2 gewonnen werd tegen Kasımpaşa. Met zijn optreden trok hij de aandacht van verschillende vooraanstaande Europese teams, waaronder, volgens persberichten, Leicester City en Sevilla.
Op 20 juli 2022 speelde hij met Fenerbahçe zijn eerste competitieve wedstrijd in de Champions League tegen het Oekraïnse Dinamo Kiev. In de 88ste minuut scoorde hij nog de gelijkmaker, maar de wedstrijd werd toch nog met 2-1 verloren. Op 2 februari 2023 speelde hij zijn 100ste wedstrijd voor Fenerbahçe. Op 11 juni won hij met de club de Beker van Turkije door in Izmir met 2-0 te winnen van Başakşehir.

Szalai Attila bij Rapid Wien. ...bij Mezõkövesd Zsóry FC...
Szalai Attila bij Rapid Wien...
...bij Mezõkövesd Zsóry FC...

...bij Apollon Limassol... ... bij Fenerbahçe SK... ...en als International...
...bij Apollon Limassol...
... bij Fenerbahçe SK...
...en als International.

Af en toe een goaltje meepikken bij Apollon Limassol.
Af en toe een goaltje meepikken bij Apollon Limassol.

Oefenen met het balletje. Geconcentreerd op het leder.
Oefenen met het balletje.
Geconcentreerd op het leder.

Met Fenerbahçe SK winnaar van de Beker van Turkije in 2023. met zijn vriendin Gyöngyi Szabó bij de Beker.
Met Fenerbahçe SK winnaar van de Beker van Turkije in 2023.
(Szalai op bovenste rij juist op het cijfer 2023)
Samen met zijn vriendin Gyöngyi Szabó bij de gewonnen Beker.Carrière als international

Szalai Attila
veroverde 41 caps voor het Hongaars nationaal elftal en scoorde daarbij 1 doelpunt
Op 15 november 2019 speelde hij zijn eerste (vriendschappelijke) wedstrijd voor het Hongaars A-team in Budapest waarbij met 1-2 verloren werd van Uruguay. Zsalai mocht toen invallen in de 72ste minuut. Hij werd toen opgeroepen door de coach Marco Rossi om deel uit maken van de 28-koppige Hongaarse selectie die aan de kwalificatiewedstrijden in voorbereiding op het UEFA EK-toernooi van 2020/2021 in 16 verschillende landen. Op het EK-toernooi speelde hij de drie wedstrijden in de poules (Groep F) de 'groep des doods' genoemd doordat het team het diende op te nemen tegen Portugal (0-3 verlies), Frankrijk (1-1) en Duitsland (2-2). Hongarije maakt indruk maar kon echter niet doorstoten naar de finalewedstrijden. Italië won toen de titel van Europees Kampioen.
Op 17 november 2022, in zijn 30ste wedstrijd, scoorde hij tegen Luxemburg zijn eerste doelpunt voor Hongarije. Hij scoorde in de 25ste minuut, na een pass van Orbán Willi, het tweede doelpunt van de wedstrijd die op 2-2 eindigde.
Op datum van 20 juni 2023 behaalde hij zijn 35ste cap met de kwalificatiewedstrijd voor het EK 2024 tegen Litouwen dat in Budapest met 2-0 overwonnen werd.


Al vroeg kreeg Szalai onderscheidingen als jeugdinternational. Met Fenerbahçe SK winnaar van de Beker van Turkije in 2023.
Al vroeg kreeg Szalai onderscheidingen als jeugdinternational.

Szalai Attila in 2017 als U21-international.

In duel met Paul Pogba tijdens een interland tegen Frankrijk in 2021.
In duel met Paul Pogba tijdens een interland tegen Frankrijk in 2021.

Szalai Attila met het Hongaars nationaal elftal
(achteraan van links naar rechts:) Orbán Willi, Lang Ádám, Szalai Attila, Szalai Ádám, Szoboszlai Dominik, Gulácsi Péter;
(vooraan:) Fiola Attila, Nagy Zsolt, Styles Callum, Sallai Roland en Nagy Ádám.
Szalai Attila met het tevreden Hongaars team op het EK 2020-21.
Szalai Attila met het tevreden Hongaars team op het EK 2020-21.
(achteraan staande eerste van links)


Szalai Attila     ERELIJST:
 • Club als speler:
  • Kampioen Jeugdliga U16 Oostenrijk met AKA SK Rapid U16 in 2014
  • Vice-Kampioen van Turkije met Fenerbahçe SK in 2022 en 2023
  • Derde in het landskampioenschap van Turkije met Fenerbahçe SK in 2021
  • Winnaar Beker van Turkije (Türkiye Kupasi) met Fenerbahçe SK in 2023 (2-0 tegen Başakşehir)
 • Nationaal elftal:
  • Hongarije U16 1 wedstrijd 2014, 0 goals
  • Hongarije U17 6 wedstrijden, 1 goal
  • Hongarije U19 13 wedstrijden, 0 goals
  • Hongarije U21 18 wedstrijden, 2 goals
  • 41 caps A-team
  • 1 goal
  • Deelname EK 2020/2021, 3 wedstrijden


Szalai Attila en zijn vriendin Gyöngyi Szabó. zijn vriendin Gyöngyi Szabó Szalai Attila en zijn vriendin Gyöngyi Szabó.
Szalai Attila en zijn vriendin Gyöngyi Szabó.