SZARKA  Zoltán

Hongarije's derde Gouden medaille.Szarka Zoltán BIOGRAFIE:

 • Geboren: 12 augustus 1942 (Csorna, Hongarije)
 • Overleden: 18 april 2016 (Szombathely, Hongarije)
 • Club(s) als speler: Szombathelyi Dózsa ( jeugd, 1958-'61), Szombathelyi Haladás VSE (1961-'80, 244 wedstr., 0 goals), Sabaria SE (1983-'85), SC Nikitsch (Oostenrijk, 1988-'89)
 • Club(s) als trainer: Haladás VSE (keeperstrainer, 1986-april 2015)
 • Positie: Doelman
Szarka Zoltán begon zijn carrière in 1958 bij de jeugd van Szombathelyi Dózsa, waar hij zijn opleiding kreeg. Tussen 1961 en 1980 werd hij opgesteld in het eerste elftal van Szombathelyi Haladás VSE en speelde er in die 19 jaar 24 competitiewedstrijden. In de jaren 1962, 1966 en 1973 vierde hij met de club een promotie. Zijn grootste succes met Szombathelyi was het bereiken van de finale van de Beker van Hongarije in 1975. De ploeg verloor echter wel met 2-3 van landskampioen Újpesti Dózsa. De club mocht toen in 1975-1976 wel deelnemen aan de UEFA Beker voor Bekerwinnaars, in de volksmond als de Europacup II gekend. Haladás speelde er twee wedstrijden: in de eerst ronde tegen Valletta FC van Malta (7-0 en 1-1) en tegen SK Sturm Graz (Zwitserland) dat hen in de tweede ronde uitschakelde met 0-2 en 1-3.
Van 1983 tot 1985 stond Szarka twee seizoenen in het doel van het bescheiden Sabaria SE en voor het seizoen 1988-1989 nog bij het Oostenrijkse SC Nikitsch (provinciale liga), waar hij ook zijn voetbalcarr!ère afsloot in 1989. Hij was toen 47 jaar oud.
Tussen 1986 en april 2015 was hij ook nog actief als keeperstrainer bij Haladás VSE (thans Szombathelyi-Swietelsky Haladás VSE).
Szarka Zoltán in zijn doel. Szarka Zoltán, fier op zijn Gouden Olympische medaille. Szarka als keeperstrainer van Haladás. Szarka door Haladás gevierd als 70-jarige.
Szarka Zoltán in zijn doel.
Szarka Zoltán, fier op zijn Gouden Olympische medaille.
Szarka als keeperstrainer van Haladás.
Szarka door Haladás gevierd als 70-jarige in 2012.
Het team van Haladás in 1967. Szarka Zoltán komt tussen vóór Albert Flórián kan toeslaan.
Het team van Haladás in 1967.
(staande van links naar rechts:) Szarka Zoltán, Juhász (masseur), Tátrai Sándor (trainer), Németh Lajos, Mester Károly, Homolya Tibor, Németh M., Gyarmati György en Márkus Tibor;
(tussenrij:) Turai, Szabó Béla, Szántai István, Tormási en Király Elemér;
(gehurkt:)
Iszak Sándor, Gangl László, Himer István, Hegedüs Endre, Dálnoki László en Tóth Zoltán.
Szarka Zoltán komt tussenbeide vóór Albert Flórián kan toeslaan.Als international
Voor de Hongaarse nationale ploeg kwam hij niet tot een cap, maar voor de Hongaarse Olympische ploeg maakte Szarka in 1968 wel deel uit van de selectie in Mexico, waar de Gouden medaille werd behaald. Szarka mocht er in één wedstrijd invallen voor titularis Fatér Károly in minuut 77.
Het betrof de halve finale die op 22 oktober 1968 in het Estadio Azteca in Mexico-stad gespeeld werd tegen Japan, dat met 5-0 verslagen werd. De volgende wedstrijd, de met 4-1 tegen Bulgarije gewonnen finale van het Olympisch toernooi, werd Fatér echter opnieuw in het doel opgesteld.

Wedstrijden van Hongarije op de OS 1968 in Mexico
Datum Stadion   Score   Aard
13 oktober 1968 Guadalajara, Estadio Jalisco Hongarije 4-0 Salvador Groep C
15 oktober Guadalajara, Estadio Jalisco Hongarije 2-2 Ghana Groep C
17 oktober Guadalajara, Estadio Jalisco Hongarije 2-0 Israël Groep C
20 oktober Guadalajara, Estadio Jalisco Hongarije 1-0 Guatemala Kwartfinale
22 oktober Mexico-Stad, Estadio Azteca Hongarije 5-0 Japan Halve Finale
26 oktober Mexico-Stad, Estadio Azteca Hongarije 4-1 Bulgarije Finale
Volledige Hongaarse selectiegroep Olympische Spelen 1968
Volledige Hongaarse selectiegroep Olympische Spelen 1968 :
(bovenste rij L/R) Szarka Zoltán, Varga Zoltán, Fatér Károly, Dunai Antal, Hunyadi László, Dunai III Ede, Menczel Iván, Keglovich László en Nagy László;
(middenste rij) Lakat T. Károly (trainer), Fejes Gábor, Básti István, Kelemen, Oláh, Bicskei Bertalan, Szűcs Lajos, Noskó Ernő en Radics János.
(gezeten) Fazekas László, Pusztai László, Kocsis Lajos, Dunai Lajos, Páncsics Miklós, Branikovits László, Szalay Miklós en Dóka Lajos (masseur)..
De Hongaarse spelers nemen hun Gouden Medaille in ontvangst in Mexico.
De Hongaarse spelers nemen hun Gouden Medaille in ontvangst in Mexico (1968).
van links naar rechts: Szarka Zoltán, Sárközi István, Básti István, Szalai Miklós, Juhász István, Noskó Ernő, Keglovich László, Nagy László, Dunai Antal, Kocsis Lajos, Fazekas László, Szűcs Lajos, Menczel Iván, Páncsics Miklós, Dunai Lajos, Fatér Károly en Novák Dezső

 

Szarka Zoltán     ERELIJST:
 • Club als speler:
  • Finalist Beker van Hongarije met Szombathelyi Haladás VSE in 1975
  • Deelname aan de UEFA Beker voor Bekerwinnaars met Szombathelyi Haladás VSE in 1975-1976
 • Nationaal elftal:
  • 0 caps
  • 0 goals
  Olympisch elftal:
  • 1 cap
  • 0 goals

Overlijden van Szarka Zoltán
De vroegere doelman van Szombathely Haladás overleed in Szombathely op maandag 18 april 2016 na een lange, ernstige ziekte. Tot april 2015 was hij nog blijven werken als trainer van de doelmannen van zijn club, Haladás.
De begrafenis vond plaats op 22 april op het kerkhof Herényi temető (köztemető) in Szombathely. Velen waren aanwezig om afscheid te nemen: voormalige teamleden, huidige spelers, atleten en fans. Ondermeer Puskás Tivadar (burgemeester van Szombathely), Horváth Vilmos (de vertegenwoordiger van het Hongaars Olympisch Comité), Dunai Antal (de vertegenwoordiger van de Hongaarse voetbalbond), Király Gábor, de huidige doelman van het Hongaars voetbalelftal èn van Szombathelyi-Swietelsky Haladás VSE) en Horváth Norbert (Voorzitter van Szombathelyi-Swietelsky Haladás VSE) waren aanwezig om de overledene naar zijn laatste rustplaats te begeleiden. Een van de toespraken, de meest ontroerende, kwam van Király Gábor, die de tranen in zijn ogen trachte te bedwingen.
Szarka Zolán was een geweldige keeper, met gevoel voor humor. Hij wou altijd maar vooruit wou en was oprecht bezorgd in zijn streven naar goede opleidingen.
Hij was tevens, naast zijn atletische prestaties, een groot mens. Een echt voorbeeld voor toekomstige generaties.

Zoltán overleden op 18 april 2016. Het overlijdensbericht van Szarka Zoltán.
Zoltán overleden op 18 april 2016.
Het overlijdensbericht van Szarka Zoltán.
Droefenis alom bij de begrafenis van Szarka Zoltán op 22 april 2016. Het ontroerend afscheid uitgesproken doo Király Gábor.
Droefenis alom bij de begrafenis van Szarka Zoltán op 22 april 2016.
Het ontroerend afscheid uitgesproken doo Király Gábor.