SZÁVAY  Ágnes

Ági poserend in juli 2011.
Szávay Ágnes.

Geboren : dinsdag 29 december 1988 in Kiskunhalas - Hongarije

Carrière gestopt: 6 februari 2013

Was professioneel tennisspeelster sinds 2004.
1.72m, 62 kg.
Rechtshandig, met tweehandige backhand.

Biografie :


Szávay Ágnes (Ági) was eens de rijzende ster van het Hongaarse tennis en werd sinds 2009 gecoacht door de vroegere Hongaarse dubbelspeler Köves Gábor (voorheen had zij achtereenvolgens Újhidy Zoltán, Barátosi Levente, Hornok Miklós, Bolskay József, Kuharszsky Zoltán en de Oostenrijker Karl-Heinz Wetterals coach). In mei 2011 stelde Ági ook een einde aan die samenwerking, omdat trainen niet meer kon en zij alle energie wij gebruiken om te genezen na haar stressfractuur.
Zij werd geboren in Kiskunhalas en groeide op in Soltvadkert. Zij werd op zesjarige leeftijd in het tennis geïntroduceerd in de lokale tennisclub door haar ouders, die tennis als hobby hadden en tevens haar coaches en managers waren. Haar moeder, Dasko Terezia, is naast coach ook nog lerares; haar vader noemt Zsolt. Zij heeft een broer Levente en een zuster Blanka (geboren 24/10/1993), die eveneens professioneel tennisspeelster is en evenveel talent zou bezitten als haar vijf jaar oudere zuster.

Coach Köves Gábor.
Samen met Köves Gábor,
haar laatste coach.

Haar favoriete ondergrond waren gravel en hardcourt; haar beste wapen was haar opslag die ze sterk verbeterde, zoals ook haar forehand. Haar backhand was ook uitstekend. Voorzien van een gevarieerd spel, had Ágnes een goed potentieel. Zij was tevens specialiste in het dubbelspel. Zij maake deel uit van het Team Gaz de France. Zij was de beste Hongaarse speelster van haar generatie.
Tot kort voor het beëindigen van Ági's carrière was Czink Melinda na Ágnes de beste Hongaarse speelster. Anderen zijn nog Arn Gréta, Marosi Katalin en jong talent Susányi Szófi.

Szávay Blanka.
Ági's zusje Blanka.

Ágnes doet aan zwemmen en atletiek als off-court training, en houdt van paardrijden.
Houdt ervan naar popmuziek te luisteren en alle balsporten te beoefenen.
Bewonderaarster van Lance Armstrong wegens zijn succesvolle strijd tegen kanker (zijn autobiografie is haar favoriete boek).
Favoriete stad om te bezoeken is Melbourne.
Haar doel was de Top 20 te bereiken op de WTA Ranking (wat ondertussen gebeurde op 14 april 2008: nummer 13).
Spreekt Hongaars en Engels.

Szabó Éva en Temesvári Andrea waren voorheen grote Hongaarse tennisspeelsters. Ágnes had het genoegen beide topspeelsters te ontmoeten, wat een impact had op haar tennisleven. Wanneer zij jonger was keek zij hoe de beide sterren speelden en zij wou hetzelfde bereiken als beide dames. Haar tennisidolen waren Steffi Graf (Duitsland) en Andre Agassi ('a dream team') (USA), maar thans draagt Roger Federer (Zwitserland) haar bewondering weg ('a real sportsman').

Roland Garros in 2005. Wimbledon 2005. Klaar voor haar opslag.
Als junior won Ágnes Roland Garros in 2005 (enkel en dubbel).
In Wimbledon 2005 waar zij het dubbel won.
Klaar voor haar opslag...

Resultaten 2003
Eind 2003 begon zij haar carrière in het Satelliet toernooi van Carcavelos in Portugal, waar ze de tweede ronde bereikte.

Resultaten 2004
In 2004 bereikte ze de kwartfinale van het ITF-toernooi van Bol alvorens zich aan de WTA-tour te wagen. In Budapest maakte ze daar haar debuut, maar geraakte niet door de kwalificaties. Zij was meer succesvol in het dubbelspel, en bereikte daar de finale, waar ze moest onderdoen voor het duo Petra Mandula (Hongarije)/Barbara Schett (Oostenrijk). In het najaar behaalde de 15-jarige haar eerste titel, toen zij het toernooi van Ciampino op haar naam schreef.
Ági in actie.
Resultaten 2005
Het jaar daarop (2005) kwam haar carrière in een stroomversnelling. Op het toernooi van Modena (Tier IV) bereikte ze de finale, waarin ze van Tathiana Garbin (Italië) verloor. In de halve finale versloeg ze wel het 1ste reekshoofd Francesca Schiavone (Italië). Daardoor klom zij op een minimum van tijd van haar debuutranking 372 naar de 163ste plaats. Ook in het dubbelspel kwam er een eerste titel. In het ITF-toernooi van Dinan versloeg ze, aan de zijde van Michaëlla Krajicek (Nederland), in de finale Yulya Beygelzimer (Oekraïne) en Sandra Kloesel (Duitsland). Op het einde van het jaar liet ze zich nog eens opmerken in Hasselt, toen ze opnieuw met Michaëlla Krajicek als partner het duo Els Callens/Kim Clijsters uitschakelde in de halve finale. In de finale verloor ze van de tweede reekshoofden, Emilie Loit (Frankrijk) en Katarina Srebotnik (Slovenië).

Resultaten 2006
Het jaar 2006 begon niet zo goed voor Szávay. In het dubbelspel bereikte ze nog wel de finale in Bogota, waar zij verloor van Gisela Dulko (Argentië)/Flavia Pennetta (Italië), maar in Vittel schreef zij een nieuwe dubbeltitel op haar naam.
De oorzaak van haar problemen was klierkoorts, waardoor zij twee maand niet kon spelen en pas in september kon hernemen.
In het enkelspel moest zij wachten tot oktober alvorens nog eens een ITF-finale te spelen. Zij verloor in Ashland van Aleksandra Wozniak (Canada), maar won kort daarop het toernooi van Houston, waar ze Bethanie Mattek (USA) in de finale versloeg.

Ágnes, samen met Nika Ožegovic, in Zagreb (19/5/2007).
Ágnes, samen met Nika Ožegovic, na haar overwinning vrouwen enkel in Zagreb (19/5/2007).
Resultaten 2007
Ágnes na haar WTA overwinning in Palermo (16-7-2007).
Ágnes na haar WTA overwinning in Palermo (16-7-2007).

De Hongaarse begon 2007 als nr. 189 van de rankings. Op de Australian Open geraakte ze niet door de kwalificaties, maar op Roland Garros bereikte ze de tweede ronde, waar zij verloor van Anna Chakvetadze (Rusland). Door deze prestatie drong ze meteen door tot de top-100 van de rankings. In mei 2007 won ze nog op het ITF-toernooi in Zagreb het enkelspel tegen de Kroatische Nika Ožegovic en de volgende dag, samen met de Finse Emma Lain, ook nog het dubbelspel. Na een kwartfinale in Barcelona en een tweede ronde in Wimbledon won zij op 16 juli haar eerste WTA-toernooi enkel in Palermo. Na overwinningen tegen Agnieszka Radwanska (Polen) en Sara Errani (Italië) versloeg zij Martina Muller (Duitsland) afgetekend in de finale. Ook in het dubbelspel won ze haar eerste WTA titel toen ze in Budapest met Vladimíra Uhlírová (Tsjechië) de finale won tegen Martina Muller(Duitsl.)/ Martina Navratilova (USA).

Ági krijgt verzorging bij haar rugblessure in New Haven.
Ági krijgt verzorging bij haar rugblessure in New Haven.

In New Haven leek ze dan op weg naar een nieuw succes. In het Tier II toernooi plaatste ze zich als kwalificatiespeelster voor de hoofdtabel. Na overwinningen tegen Samantha Stosur (Australië), Daniela Hantuchova (Slowakije), Eleni Daniilidou (Griek.) en Alona Bondarenko (Oekraïne) kwam ze Svetlana Kuznetsova (Rusland) tegen in de finale. Aanvankelijk verliep de eindstrijd goed voor de Hongaarse, en schreef ze de eerste set op haar naam. Helaas voor Szávay moest ze in de tweede set opgeven wegens een rugletsel (6-3 en opgave bij 0-3).

Zij behaalde in de US Open 2007 de kwartfinales, waarin zij met 6-1 en 6-4 verslagen werd door de latere finaliste Svetlana Kuznetsova (Rusland).
Zij had er volgende speelsters uitgeschakeld:
1ste ronde: Sandra Kloesel (Duitsland) 6-1, 6-2
2de ronde: Michaella Krajicek (Nederland) 7-6(4), 6-3
3de ronde: Nadia Petrova (Rusland) 9-4, 6-4
4de ronde: Julia Vakulenko (Oekraïne) 6-4, 7-6(1)
Na dit Grand Slam toernooi steeg Ágnes 8 plaatsen op de WTA Ranking en klom toen naar de 23ste plaats.


In 2007 versloeg Szávay ondermeer Nadia Petrova op de US Open. Met Svetlana Kuznetsova.
In 2007 versloeg Szávay ondermeer
Nadia Petrova op de US Open...
...maar moest in de kwartfinales haar meerdere erkennen in Svetlana Kuznetsova.


En op 23 september 2007 won Ágnes haar tweede WTA-titel door Jelena Jankovic (Servië) in Peking in de finale te verslaan met 6-7(7/9), 7-5 en 6-2.
En op maandag 24 september stond Ágnes op nummer 20 in de WTA Ranking! Daarmee bereikte zij een eerste doel in haar tenniscarrière: de top-20 bereiken. Ongetwijfeld is dit nog geen eindpunt, want op 19 november 2007 kwam zij op de 19de plaats van de Ranking terecht.

Een stralende Ágnes in Peking...
Een stralende Ágnes in Peking...
WTA zege in Peking Ágnes winst in China Open Tennis tegen Jelena Jankovic. WTA zege in Peking
Ágnes, winnares van de China Open Tennis, poseert met de Servische Jelena Jankovic in Peking op 23 september 2007.
Szaváy versloeg er Jankovic met 6-7, 7-5, 6-2.

In de kwartfinales van de Hansol Korea Open in Seoul, waar zij tweede reekshoofd was na Venus Williams (USA), moest Ágnes op 28 september tijdens de wedstrijd tegen Eleni Daniilidou (Griekenland) opgeven, wegens een blessure aan de linkerdij.
Zij had toen de eerste set gewonnen met 6-4 en leidde met 5-4 in de tweede set, die zij door haar kwetsuur alsnog verloor met 5-7. De kwetsuur bleek niet te ernstig en het was meer uit voorzorg om deze niet te verergeren dat Ági de strijd staakte. Zij was daarom ook niet van de partij op de AIG Japan Open in Tokio op 1 oktober. Ook de WTA-toernooien van Zurich en Linz werden geschrapt, om haar te tijd te geven rustig te herstellen en volledig te recupereren.

Ágnes in Seoul (2007).
Ágnes retourneert een bal naar Daniilidou tijdens de kwartfinale in Seoul (2007). Op dat ogenblik had zij reeds last van haar blessure aan de ingepakte linkerdij.


Op 19 december 2007 werd Ágnes door de Hongaarse Vereniging van Sportmedia bekroond tot 'Sportvrouw van het Jaar van Hongarije'. Zij haalde het met 1462 punten vóór Kovács Katalin, kajak, 1251 punten en Csomor Erika, triatlon, duatlon, 266 punten.
Ook haar coach Kuhárszky Zoltán haalde de titel van 'Coach van het Jaar' binnen met 794 punten.

Ági's sportprestaties in 2007 werden niet alleen bekroond in Hongarije, maar een van de meest prominente sportmagazines van de Verenigde Staten, namelijk 'Sports Illustrated', koos haar als de speelster met de grootste vooruitgang van het jaar, door van de 189ste plaats op de Ranking begin van het jaar door te stoten naar plaats 19.
Chakvetadze, Radwanska en Azarenka eindigden ná Ági.
   
Szávay Ágnes en Talmácsi Gábor (motorracer), sportman en sportvrouw van het jaar 2007.
Szávay Ágnes en Talmácsi
Gábor (motorracer), sportman en sportvrouw
van het jaar 2007.

 

Resultaten 2008 (hier klikken voor verdere details over het seizoen 2008)

Ági samen met Dinara Safina na hun winst dubbelspel in Gold Coast 2008.
Ági samen met Dinara Safina na hun winst dubbelspel in Gold Coast 2008.

* Ágnes zette het jaar 2008 zegevierend in door het dubbelspel op het toernooi van Gold Coast, Australië, te winnen samen met Dinara Safina (Rusland). Zij versloegen er het Chinese duo Yan Zi-Zheng Jie met 6-1 en 6-2. In het enkelspel werd zij er echter in de eerste ronde uitgeschakeld door de Oekraïense Yuliana Fedak (Ranking 130) met 6-3, 5-7 en 2-6.
* In de Australian Open verloor zij ook reeds in de eerste ronde van de Russische Ekaterina Makarova (Ranking 110) met 6-3, 4-6 en 5-7. Zij was er nochthans voor de eerste maal in haar carrière reekshoofd (20ste). En ook in het vrouwen dubbel werd het een nederlaag in de eerste ronde. Samen met Maria Kirilenko (Rusland) verloor ze in twee sets van Lindsay Davenport (USA) en Daniela Hantuchova (Slowakije) met 6-2 en 7-5.
* Tijdens het Fed Cup toernooi 2008, van 31 januari tot 2 februari in het Syma Stadion van Budapest, speelde Hongarije, met Szávay en Arn Gréta, op 31 jan tegen Denemarken (winst met 3-0) en tegen Engeland (winst met 2-1) en op 2 feb tegen Zwitserland (verlies met 1-2, mede door last aan de heup van Ági, waardoor ze haar partij tegen Patty Schnyder verloor). Door deze nederlaag kon Hongarije niet doordringen tot de play-offs om eventueel te stijgen naar de wereldgroep II. In de wedstrijd voor de 5de plaats versloeg Hongarije Bulgarije met 2-0 op 2 februari en blijft dus in de Europese-Afrikaanse zone (groep I) van de Fed Cup staan.
* Op het toernooi Open Gaz de France (Tier II) in Parijs won zij als 7de reekshoofd haar eerste wedstrijd (6 feb) tegen Olga Govortsova (Wit-Rusland) met tweemaal 6-1. Haar tweede wedstrijd (7 feb) won zij tegen Tathiana Garbin (Italië) met 6-3, 4-6 en 6-2. In de kwartfinale (8 feb) versloeg zij vervolgens op een prachtige manier Daniela Hantuchova (Slowakije) met 7-6 (7-4) en 6-1. In de halve finale (9 feb) moest ook de Russische Elena Dementieva het onderspit delven met 6-3, 1-6 en 7-5.
Op zondag 10 februari speelde Ági de finale van het toernooi tegen de 20-jarige Russische Anna Chakvetadze (WTA Ranking 7), door deze laatste gewonnen met 6-3, 2-6 en 6-2, na een schitterend wedstrijd die 2u06 duurde.

* Ondertussen blijft Ági stijgen op de WTA Ranking! Op maandag 14 april staat zij op de 13de plaats (haar hoogste Ranking ooit), na het WTA in Amelia Island. In de WTA Champions Race komt zij terug tot plaats 29.

In Roland Garros.
Op Roland Garros.

* Op het WTA toernooi van Charleston (Tier I, van 14 tot 20 april) raakte Ági tot in de kwartfinale door achtereenvolgens Yuliana Fedak (Oekraïne), Ai Sugiyama (Japan) en Dinara Safina (Rusland) te verslaan. In de kwartfinale werd zij dan met 5-7 en 4-6 verslagen door de Française Alizé Cornet (18 jaar, WTA 40) en miste zo de kans in de halve finale uit te komen tegen de Amerikaanse Serena Williams.

* En ook op het WTA toernooi Qatar Telecom German Open in Berlijn, Duitsland, (Tier I, van 5 tot 11 mei) bereikte zij, als reekshoofd 10, de kwartfinales na overwinningen tegen Milagos Sequera (Venezuela, 19 jaar, WTA 109), de Chinese Yan Zi (23 jaar, WTA 40) en de Française Marion Bartoli (23 jaar, WTA 11). In de kwartfinale verloor zij van Ana Ivanovic (Servië, 20 jaar, WTA 2), de winnares van het toernooi in 2007, in drie sets met: 6-3, 4-6 en 3-6.

* Op het Grand Slamtoernooi van Roland Garros in Parijs (25 mei - 8 juni) bereikte Ági zowel in het enkel als in het dubbelspel (met Dinara Safina) de derde ronde.

* Tussen 23 juni en 6 juli speelde zij op het Grand Slamtoernooi van Wimbledon. Zij bereikte er in het enkelsspel de achtste finale, in het vrouwendubbel (opnieuw met Dinara Safina) de derde ronde en in het gemengd dubbel de tweede ronde (met de Zwitser Yves Allegro).

* Als 1ste reekshoofd haalde Ági in het WTA Toernooi van Gastein Ladies (Tier III, gespeeld van 14 tot 20 juli) in Bad Gastein (Oostenrijk) de halve finale, die zij verloor van de Française Pauline Parmentier (22 jaar, WTA 53) met 6-4 en 6-2.

* Dat zij dit jaar haar tennis niet op de rails kreeg mag blijken uit haar spijtig genoeg ondermaats presteren in de meeste toernooien die zij speelde, zeker in vergelijking met 2007 waarin zij vijf titels behaalde.
Ágnes zette het jaar 2008 dan nog wel zegevierend in door het dubbelspel op het toernooi van Gold Coast, Australië, te winnen met Dinara Safina. Verder niets in het dubbelspel, dat op een laag pitje draaide.
In het enkelspel speelde zij één finale die zij verloor van Anna Chakvetadze op het toernooi Open Gaz de France (Tier II) in Parijs. Verder was er één halve finale (Bad Gastein) en vier kwartfinales (Amelia Island, Charleston, Berlijn en New Haven). De rest van haar resultaten mag als onvoldoende beschouwd worden.
Hopelijk kan Ági zich toekomend seizoen herpakken om een beter jaar te realiseren in 2009.

* Zij sloot het seizoen 2008 af op een 28ste plaats in het enkelspel en een 64ste plaats in het dubbel. Eind 2007 waren dit onderscheidelijk een 20ste en een 26ste plaats.


Resultaten 2009 (
hier klikken voor verdere details over het seizoen 2009)

* Ági zette het jaar 2009 niet goed in door op het JB-Group Classic 2009 toernooi (World Team Challenge tussen Europa, Amerika, Rusland en Pacific Azië, in het Hong Kong Victoria Park van 7 tot 10 januari), eerst te verliezen tegen Gisela Dulko (Argentinië) met 4-6, 7-6 en 3-6 en vervolgens haar tweede wedstrijd tegen Sania Mirza (India) met 3-6 en 4-6).

* Haar eerste officiële toernooi was het Moorilla Hobart International toernooi, Australië, (International Tournement, $220,000) dat gespeeld werd van 11 tot 16 januari 2009 op hardcourt/outdoors.
Zij verloor haar eerste wedstrijd enkel van het toernooi met 6-3 en 7-5 tegen Anne Keothavong (Groot-Brittannië, 25 jaar, WTA 53). In het dubbel verloor zij samen met de Russiche Elena Vesnina, van het duo Gisela Dulko (Argentinië)/Flavia Pennetta (Italië), na opgave in de eerste ronde wegens ontsteking van de bovenste luchtwegen van Ági.

* Van 19 januari tot 1 februari werd de Australian Open, het eerste Grand Slam toernooi van 2009, gespeeld in Melbourne. Ook daar was de eerste ronde het einde in het enkelspel van Ági. Zij verloor met 3-6, 6-3 en 4-6 van Galina Voskoboeva (Karakstan, 24 jaar, WTA 95).
In het dubbel won zij het, samen met Elena Vesnina, in de eerste twee rondes eerst met 3-6, 6-3 en 6-4, en vervolgens met 4-6, 6-4 en 6-3. In de derde ronde werden zij met 6-1 en 6-2 uitgeschakeld door het duo Daniela Hantuchova (Sowakije)/Ai Sugiyama (Japan).

* Voor de Fed Cup 2009 Europe/Africa Group I (4 tot 7 februari) speelde Ági 3 wedstrijden enkel en 3 wedstrijden dubbel. Zij won in elke categorie 2 wedstrijden en verloor er 1 in elke categorie.

* Van 7 tot 15 februari werd het Open GDF Suez in Parijs gespeeld. Opnieuw verloor Ági in de eerste ronde met 7-6 en 6-2 van de Chinese Na Li (27 jaar, WTA 28). Zij speelde er niet in het dubbel.

* Hetzelfde resultaat op het Barclays Dubai Tennis Championships, gespeeld van 15 tot 21 februari. Ági nam geen deel aan het dubbelspel, en ook daar verloor zij haar eerste wedstrijd enkel, nu tegen de Française Camille Pin (28 jaar, WTA 104) met 6-2, 2-6 en 3-6. Wanneer komt het keerpunt?

* Bereikte de kwartfinales in het Abierto Mexicano TELCEL toernooi in Acapulco (23/2 tot 1/3). Zij werd er uitgeschakeld door de latere toernooiwinnares Venus Williams, met 2-6, 7-5 en 1-6. Goed enkeltoernooi. In het dubbel verloor zij samen met Vladimira Uhlirova in de eerste ronde.

* Op het Abierto Monterrey Open in Mexico (2 tot 8 maart) won zij de eerste ronde met 6-2 en 6-2, tegen de Française Pauline Parmentier (23 jaar, WTA 76), maar verloor in de tweede ronde van Vania King (USA, 20 jaar, WTA 108) met 6-3, 4-6 en 3-6. In het dubbel verloor zij samen met Vladimira Uhlirova de eerste wedstrijd met 6-4, 1-6 en 7-10, tegen Melinda Czink (Hongarije) / Natalie Grandin (Zuid-Afrika).

* Van 11 tot 22 maart volgde het BNP Paribas Open in Indian Wells (USA, Premier Tournement). Daar versloeg Edina Gallovits (Roemenië, 24 jaar, WTA 66) met 6-2 en 6-2,en Kristina Barrois (Duitsland, 28 jaar, WTA 83) met 6-3 en 6-4. In de vierde ronde werd zij uitgeschakeld door Agnieszka Radwanska (Polen, 20 jaar, WTA 10) met 0-6, 7-5 en 3-6. In het dubbel kwam zij, samen met de Poolse Agnieszka Radwanska, in de eerste ronde uit tegen het Spaanse duo Nuria Llagostera Vives/Maria Jose Martinez Sanchez. Het werd een nederlaag in drie sets: 6-3, 4-6 en 2-10.


Op donderdag 25 maart 2008, op de vooravond van het toernooi in Miami,
mocht Ági haar trofee van
'Best Newcomer Award 2007'
in ontvangst nemen.
Deze trofee werd haar toegekend via een verkiezing van de media en haar collega-speelsters.


Ági en collega's 2007.
Ági 'Best Newcomer Award 2007'.
Ági samen met Lindsay Davenport (Comeback Player of the Year), Ana Ivanovic (Most-improved Player), Justine Henin (WTA Player of the Year 2007) en Cara Black en Liezel Huber (Doubles Team of the Year).

Ági versloeg Ana Ivanovic in de derde ronde in Miami.
Ági versloeg Ana Ivanovic in de derde ronde in Miami.

* Van 25 maart tot 4 april speelde Ági het Sony Ericsson Open in Miami (FL, USA, Premier Tournement, hardcourt/outdoors, $4,500,000). Na in de eerste ronde bye geweest te zijn, versloeg zij eerst de Italiaanse Francesca Schiavone (28 jaar, WTA 50) met 2-6, 6-4 en 6-2, en vervolgens de Servische Ana Ivanovic (21 jaar, WTA 7) met 6-4, 4-6 en 6-1. In de vierde ronde verloor Ági tegen de latere winnares van het toernooi, Victoria Azarenka (Wit-Rusland, 19 jaar, WTA 10) met 6-2 en 6-4. Er is echter zeker beterschap vast te stellen in de resultaten.
In het dubbel werd Ági in de eerste ronde, samen met de Poolse Agnieszka Radwanska, verslagen door het duo Maria Kirilenko (Rusland)/ Flavia Pennetta (Italië) met 7-6 en 6-3.

* Haar volgende toernooi was het Porsche-Tennis Grand Prix in Stuttgart, gespeeld van 25 april tot 5 mei (Premier Tournement, red clay/indoors, $700,000). Na winst in de eerste ronde enkel tegen Ai Sugiyama (Japan, 33 jaar, WTA 35), met 6-3, 2-6 en 7-6 (7-4), verloor zij de tweede ronde tegen Elena Dementieva (Rusland, 27 jaar, WTA 3), die haar versloeg met 6-7 en 1-6.

* Op het Internazionali BNL d'Italia toernooi gespeeld in Rome van 4 tot 9 mei (Premier Tournement, red clay/outdoors, $2,000,000), verloor Ági in de eerste ronde van de Deense Caroline Wozniacki (18 jaar, WTA 11) met droge 6-3 en 6-2 cijfers. In het dubbel tweede ronde won het duo Ipek Senoglu (Turkije)/Yaroslava Shvedova (Kazakhstan) door walkover op Szávay/Radwanska.

* Op het toernooi Matua Madrileña Madrid Open in Madrid (gespeeld van 9 mei tot 17 mei in Spanje, Premier Tournement, Red Clay/Outdoors, $4,500,000) bereikte zij, na overwinningen op Flavia Pennetta, Aravane Rezai en Victoria Azarenka, de kwartfinales, waar zij met 7-5, 1-6 en 1-6 verloor van Amelie Mauresmo.

* In Parijs werd van 24 mei tot 7 juni het tweede Grand Slam toernooi Roland Garros gespeeld.
Ági liet overwinningen noteren in de eerste ronde enkel tegen de Italiaanse Corinna Dentoni (19 jaar, WTA 157) met 6-3 en 6-4, in de tweede ronde tegen Elena Vesnina (Rusland, 22 jaar, WTA 49) met 6-2 en 6-0 en in de derde ronde tegen Venus Williams (USA, 28 jaar, WTA 3), die zij overtuigend versloeg met 6-0 en 6-4. Schitterend. In de vierde ronde verloor Ági van de Slowaakse Dominika Cibulkova (20 jaar, WTA 19), met 2-6 en 4-6.
In het dubbelspel verloor zij samen met Gisela Dulko (Argentinië) in de tweede ronde van de zusjes Serena en Venus Williams, met 6-2, 1-6 en 2-6.

* Het volgende toernooi waar zij aan deelnnam was het Grand Slam toernooi van Wimbledon in Londen, van 22 juni tot 4 juli.
In de eerste ronde enkel verloor Ági tegen de Belgische Kirsten Flipkens (23 jaar, WTA 115) met 5-7 en 4-6,
en in het dubbel met Yung-Jan Chan (Taiwan) tegen het duo Vera Dushevina (Rusland) / Tatiana Perebiynis (Oekraïne), met 5-7, 6-3 en 4-6.

Ági met haar overwinningstrofee in Budapest 2009.
Ági met haar overwinningstrofee enkel op de GDF SUEZ Grand Prix 2009 in Budapest, na winst tegen Patty Schnyder.

* Van 6 tot 12 juli werd de GDF SUEZ Grand Prix gespeeld in Budapest (International, Clay/Outdoors, $220,000).
Na overwinningen als 4de reekshoofd op haar landgenote Marosi 'Kati' Katalin (29 jaar, WTA 158) met 6-1 en 6-1, Tathiana Garbin (Italië, 32 jaar, WTA 66) met 7-6 (2), 5-7 en 7-5, Timea Bacsinszky (Zwitserland, 20 jaar, WTA 115) met 6-2 en 6-3 en Alona Bondarenko (Oekraine, 24 jaar, WTA 36) met 6-1 en 6-2, won zij in de finale van 1ste reekshoofd Patty Schnyder (Zwitserland, 30 jaar, WTA 21) met 2-6, 6-4 en 6-2. Het is Ági's derde WTA-zege enkel.
In het dubbel verloor zij met haar zuster Blanka (15 jaar oud, Junior Ranking 166) tegen Mariya Koryttseva (Oekraïne) / Ioana Raluca Olaru (Roemenië) met 1-6 en 3-6.

* Op de LA Women's Tennis Championships Los Angeles, gespeeld van 03/08 tot 09/08/2009, verloor Ági in de eerste ronde van de Russische Elena Vesnina (22 jaar, WTA 34) met 1-6 en 0-6. Een pijnlijke nederlaag...

* Op het toernooi Western & Southern Financial Grp Womens Open in Cincinnati, USA van 10 tot 16 augustus, Outdoors Harcourt, Premier $2.000.000, won Ági de eerste ronde van Urszula Radwanska (Polen, 18 jaar, WTA 62) met 7-5 en 7-5, maar werd vervolgens met 6-2 en 6-4 uitgeschakeld door Flavia Pennetta (Italië, 27 jaar, WTA 12).

* Van 17 tot 23 augustus werd de Rogers Cup, gespeeld in de York University, Toronto, Canada (Premier, Outdoors/Hard, $2.000.000). Daar won Ági in de eerste ronde met 6-2 en 6-4 van de Canadese Valérie Tétreault (21 jaar, WTA 162), maar verloor vervolgens van de Poolse Agnieszka Radwanska (20 jaar, WTA 13) met 6-1 en 6-1.

* Op de US Open, Flushing Meadows, USA (Grand Slam, Hard/Outdoors, $9.756.000, van 31/8 tot 13/9), verloor Ági in de eerste ronde enkel tegen Shahar Peer (Israël, 22 jaar, WTA 64) met 2-6 en 2-6. Dit bevestigt alleen maar haar terugval op de WTA-Ranking (39ste op 14/9/2009).
In het dubbel werd de eerste ronde samen met Virginie Razzano (Frankrijk) gewonnen tegen het Amerikaanse duo Shenay Perry/Lisa Raymond, met 5-7, 6-4 en 6-3. In de tweede ronde was het duo Bethanie Mattek-Sands (USA)/Nadia Petrova (Rusland) te sterk met 1-6 en 4-6.

* De twee volgende toernooien werden beide in de eerste ronde beëindigd: de Toray Pan Pacific Open, Tokio (Premier, Hard/Outdoors, $2.000.000) met 3-6 en 0-6 tegen Gisela Dulko en de China Open, Peking (Premier, Hard/Outdoors, $4.500.000) met eveneens 3-6 en 0-6 tegen Alona Bondarenko.

Ági aan de opslag.
Ági klaar voor de opslag tijdens haar wedstrijd tegen Maria Jose Martinez Sanchez in de B-Masters in Bali.

Wat is er toch met Ági aan de hand. Verlies na verlies is haar deel. Zij lijkt haar vertrouwen verloren te hebben, alhoewel zij hard traint volgens trainer Karl Heinz Wetter.
Ondertussen is zij in de WTA-Ranking op 5/10/09 naar een 46ste plaats gezakt!...

* Vervolgens kwam de Kremlin Cup 2009, Moskou, (Premier, Hard/RuKort, $1.000.000) waar zij de eerste ronde enkel won door opgave van de Italiaanse Flavia Pennetta, maar de tweede ronde verloor tegen de Russische Vera Dushevina. In het dubbel verloor zij in de eerste ronde samen met Lucie Safarova (Tjsechië).

* Als slot van het seizoen van de Sony Ericsson WTA Tour trad zij op in de de B-Masters in Bali (het Commonwealth Bank Tournament of Champions) (International, Hard/Indoors, $600.000).
Dit toernooi waarin (buiten de 8 best gerangschikte WTA-speelsters die aan de Masters, het Sony Ericsson Champion
ships-Doha 2009, deelnamen) de 10 hoogst gerangschikte winnaars van een WTA-toernooi elkaar bekampten (plus twee wildcard speelsters. Er werd in 4 groepen van 3 speelsters gespeeld. De winnaars van elke groep kwamen tegen elkaar uit in de halve finales.
In goep B verloor Ági (WTA-winnares in Budapest) eerst tegen de Australische Samantha Stosur (25 jaar, WTA 13) met 2-6, 6-3 en 1-6 en vervolgens tegen de Spaanse Maria Jose Martinez Sanchez (27 jaar, WTA 30) met 6-4, 4-6 en 0-6.
Resultaat: uitgeschakeld en meteen het einde van een opnieuw eerder ontgoochelend seizoen 2009, dat zij op Ranking enkel 39 en dubbel 91 afsluit.


Resultaten 2010 (hier klikken voor verdere details over het seizoen 2010)

Opslag van Ági is geducht wapen.
De opslag van Szávay is een geducht wapen.

* Ági zette het jaar 2010, waarin van haar toch wel wat meer verwacht wordt dan beide vorige jaren, in op het Brisbane International toernooi (International, Hard/Outdoors, $220.000) in Brisbane, Australië, van 3 tot 9 januari.
Ági was tevreden dat zij na twee jaar het seizoen met een overwinning kon beginnen, door de Chinese Shuai Peng, (24 jaar, WTA 46) met 5-7, 6-4 en 6-2 te verslaan. Maar in de tweede ronde verloor zij van de Slovaakse Daniela Hantuchova (26 jaar, WTA 24) met 3-6 en 1-6. In het dubbel verloor zij, samen met Roberta Vinci (Italië), in de eerste ronde tegen het duo Anastasia Rodionova (Australië) / Arina Rodianova (Rusland) met 1-6 en 1-6.

* Op het toernooi van Medibank International Sydney (Premier, Hard/Outdoors, $600.000) van 10 tot 15 januari diende zij eerst de kwalificaties te spelen. Daar overwon zij achtereenvolgens: Vania King (USA) met 5-7, 6-4 en 6-4; Anastasija Sevastova () met 6-3, 5-7 en 6-1; en Ioana Raluca Olaru (Roemenië) met 6-4 en 6-1.
Nadien won Ági in de eerste ronde van Jelena Jankovic (Servië) met 5-7, 6-1 en 7-5. In de tweede ronde verloor zij echter tegen de Française Aravane Rezai met 6-3 en 7-6(5).

* Van 18 tot 31 januari werd de Australian Open (Grand Slam, Outdoors Hardcourt) gespeeld in Melbourne. Ági won in de eerste ronde tegen de Canadese Stephanie Dubois (23 jaar, WTA 104) met 6-3 en 6-2, maar verloor vervolgens tegen Na Li (China, jaar, WTA ) met 6-3, 5-7 en 2-6.
In het dubbel won zij in de eerste ronde samen met Roberta Vinci (Italië) met 7-5 en 6-4 tegen het Bulgaarse duo Olga Govortsova / Tatiana Poutchek. De tweede ronde werd dan met 4-6, 6-3 en 2-6 verloren tegen Vera Dushevina (Rusland) / Anastasia Rodionova (Australië).

* Van 8 tot 14 februari werd het 18de Open GDF SUEZ toernooi gespeeld in Parijs (Premier, Indoors Hardcourt Greenset, $700.000). Daar verloor zij in de kwartfinale van Melanie Oudin (USA, 18 jaar, WTA 53) met 6-2, 4-6 en 2-6. Daarvoor had zij de Bulgaarse Olga Govortsova (21 jaar, WTA 55) en Petra Martic (Kroatië, 19 jaar, WTA 82), verslagen.

Opgave in Acapulco.
Op het Abierto Mexicano TELCEL toernooi in Acapulco diende Ági in de derde ronde op te geven wegens problemen aan de linker adductoren.

* Van 22 tot 27 februari werd het toernooi Abierto Mexicano TELCEL presentado por HSBC gespeeld in Acapulco (Mexico) (International, Outdoors Red Clay, $200.000). Daar moest zij, wegens een probleem aan de linker adductoren, in de tweede set van de derde ronde (kwartfinale) op te geven (4-6 en 0-1 en opgave) tegen Polona Hercog (Slovenië, 19 jaar, WTA 60). Eerst had zij gewonnen van Sandra Zahlavova (Tsjechië, 19 jaar, WTA 86) en Renata Voracova (Tsjechië, 26 jaar, WTA 114). In het dubbel verloor zij samen met Gisela Dulko (Argentinië) in de eerste ronde van het Italiaanse duo Sara Errani / Roberta Vinci, met 3-6 en 3-6.

* Van 2 tot 7 maart werd het toernooi van Monterrey Open in Mexico (International, Outdoors Hard, $200.000) gespeeld. Ági bereikte de kwartfinale, waarin zij verloor van Dominika Cibulkova (Slowakije, 20 jaar, WTA 29) met 6-3, 3-6 en 3-6. In de vorige rondes won zij van Julia Goerges (Duitsland) en Anna-Lena Groenefeld (Duitsland).

* Van 8 tot 21 maart werd de BNP Parisbas Open gespeeld in Indian Wells, Californië, USA (Premier, Outdoors Hard, $4,500,000) gespeeld, waar zij in de derde ronde verloor van Carla Suarez Navarro (Spanje, 21 jaar, WTA 42) met 4-6, 6-3 en 1-6.

* Van 22 maart tot 4 april werd de Sony Ericsson Open, Miami, in FL-USA, (Premier, Outdoors Hard, $4,500,000) gespeeld. In de derde ronde verloor zij van Svetlana Kuznetsova (Rusland, 24 jaar, WTA 4) met 6-2 en 6-3.

* Van 26 april tot 2 mei werd het toernooi Porsche Tennis Grand Prix Stuttgart in Duitsland, (Premier, Clay Indoor, $700.000) gespeeld. In het enkel verloor zij daar in de tweede ronde van Dinara Safina (Rusland, 24 jaar, WTA 3) met 6-7(5), 6-3 en 0-6. Ook in het dubbel verloor zij samen met Alexandra Dulgheru (Roemenië) in de tweede ronde van het duo Cara Black (Zimbabwe) / Shahar Peer (Israel) met 6-3, 4-6 en 7-10.

Klaar voor de opslag.
Ági klaar voor de opslag op de Porsche Tennis Grand Prix in Stuttgart....

* Van 3 mei tot 9 mei werd de Estoril Open in Estoril (Portugal) (International, Outdoors Red clay, $220.000) gespeeld. Ági verloor in de eerste ronde van Anastasija Sevastova (Letland, 20 jaar, WTA 64) met 6-3, 3-6 en 3-6.

* In de Mutua Madrilena Madrid Open in Madrid (Spanje), (premier mandatory, clay), gespeeld van 8 mei tot 16 mei 2010, diende Ági in de eerste ronde enkel, tegen Patty Schnyder (Zwitserland, 30 jaar, WTA 45), met last in het linker bovenbeen, op te geven bij een 2-5 stand. Na winst in de eerste ronde dubbel, met Dinara Safina, geraakte zij vervolgens niet fit en moest verstek geven voor de tweede ronde.

Op Roland Garros.
Op Roland Garros kan Ági zich niet achter haar racket versteken.

* In Parijs werd van 23 mei tot 6 juni het tweede Grand Slam toernooi Roland Garros gespeeld (Outdoors Red Clay, $16,807,400). In de tweede ronde verloor Ági van de Russiche Nadia Petrova (27 jaar, WTA 20) met 1-6 en 2-6.
In het dubbelspel verloor zij met Dinara Safina in de tweede ronde van Cara Black (Zimbabwe) / Elena Vesnina (Rusland) met 6-2 en 6-3.

* In Eastbourne (Groot-Brittannië) werd van 12 tot 19 juni het AEGON International gespeeld (Premier, Outdoors Grass, $600,000). In de tweede ronde verloor Ágivan de Française Marion Bartoli (25 jaar, WTA 12) met 6-3, 4-6 en 4-6.

* In Londen werd van 21 juni tot 3 juli het Grand Slam toernooi op Wimbledon gespeeld (Outdoors Grass, $16,807,400). In de eerste ronde enkel verloor Ági onmiddellijk van de Russische Ekaterina Makarova (22 jaar, WTA 67) met 4-6 en 6-7(2-7). In het dubbelspel verloor zij, samen met de Duitse Julia Goerges, in de kwartfinale van het duo Gisela Dulko (Argentinië) / Flavia Pennetta (Italië) met 2-6 en 2-6.

* In Budapest werd van 5 tot 11 juli de GDF SUEZ Grand Prix Budapest gespeeld (International, Outdoors Red Clay, $220,000). Zoals ook in 2009 schreef Ági dit toernooi op haar naam door opnieuw Patty Schnyder (31 jaar, WTA 56) te verslaan met 6-2 en 6-4. Dit was meteen haar 4de overwinning in een WTA-toernooi.
In het dubbel eerste ronde had zij samen met diezelfde Zwitserse Patty Schnyder verloren van Darya Kustova (Wit-Rusland) / Lesya Tsurenko (Oekraine) met 6-7(4), 6-3 en 6-10.

4de WTA-titel in Budapest 2010
Ági kon haar titel van 2009 in Budapest vernieuwen door opnieuw Patty Schnyder in de finale te verslaan.

* In Praag (Tsjechië) werd van 12 tot 18 juli het ECM Praag Open gespeeld (International, Outdoors Red Clay, $220,000). Ági overwon daar in de finale Barbora Záhlavová Strýcová (Tsjechië, 24 jaar, WTA 52) met 6-2, 1-6 en 6-2, wat meteen haar tweede WTA-zege op een week tijd was. Prachtig gedaan, het was tevens haar tiende opeenvolgende gewonnen wedstrijd. Voor de finale had zij achtereenvolgens de Roemeense Liana Ungur (25 jaar, WTA 196), Iveta Benesova (Tsjechië, 27 jaar, WTA 68), de Slowaakse Polona Hercog (19 jaar, WTA 57) en de Tsjechische Lucie Hradecká (25 jaar, WTA 106) verslagen. Door deze overwinning stijgt zij ook terug op de WTA Ranking naar plaats 38.
In het dubbel haalde Ági samen met Monica Niculescu (Polen) eveneens de finale die echter verloren ging tegen Timea Bacsinszky (Zwitserland) / Tathiana Garbin (Italië) met 6-7 en 6-7(4).


Overwinning in Praag 2010
Een week na haar overwinning Budapest, won Ági ook het WTA-toernooi in Praag.


* In de Rogers Cup in Montreal (Canada), gespeeld van 16 tot 22 augustus (Premier 5, Outdoors Hardcourt, $2,000,000), verloor Ági in de derde ronde van de Russische Vera Zvonareva (25 jaar, WTA 11) met 3-6 en 3-6. Het was tevens haar eerste nederlaag na 12 opeenvolgende zeges.

* Ági's volgende toernooi was de US Open, Flushing Meadows in New York (USA), gespeeld van 30 augustus tot 12 september (Grand Slam, Outdoors Hardcourt, $10,258,000). Zij verloor in de tweede ronde van de Italiaanse Flavia Pennetta (28 jaar, WTA 21) met 1-6 en 4-6. In het dubbel verloor zij in de eerste ronde, samen met Patty Schnyder (Zwitserland), tegen Anabel Medina Garrigues (Spanje) / Zi Yan (China) met 1-6 en 4-6.

* Van 20 tot 26 september werd de Hansol Korea Open in Seoul (Korea) gespeeld (International, Outdoors Hardcourt, $220,000). Ági verloor in de halve finale van de Russische Alisa Kleybanova (21 jaar, WTA 28) met 3-6 en 2-6.

* Ági's volgende toernooi was de Toray Pan Pacific Open in Tokyo (Japan), gespeeld van 24 september tot 2 oktober (Premier, Outdoors Hardcourt, $2,000,000), waar zij tegen de Russische Svetlana Kuznetsova (25 jaar, WTA 13) in de eerste ronde van het enkel de strijd moest staken bij een 4-3 stand.

* Van 2 tot 10 oktober werd de China Open in Peking (China) gespeeld (Premier Mandatory, Outdoors Hardcourt, $4,500,000). In de eerste ronde verloor Ági, met pijn in de onderrug, van de Russische Elena Vesnina (24 jaar, WTA 63), met 6-7(4) 6-1 en 3-6. In het dubbel bereikte zij samen met de Tsjechische Barbora Zahlavova Strycova de derde ronde, waar zij verloren van het duo Vera Dushevina (Rusland) / Arantxa Parra Santonja (Spanje) met 6-7(6), 6-1 en 6-10.

Ági had ook nog de deelname aan het BGL Luxembourg Open in Luxemburg gepland, maar besloot haar seizoen af te sluiten zonder dat toernooi. Enerzijds doordat zij haar ranking niet meer kon verbeteren en anderzijds om haar steeds terugkerende beenkwetsuur grondig te laten onderzoeken.
Ook was zij zeer aangedaan door de ramp in Kolontár en Devecser, de Hongaarse dorpen op 4 oktober 2010 overstroomd door een giftige modderlawine, voortkomend uit de dambreuk van een vergaarbekken van een aluminiumfabriek.
Zij kwam wel nog eens in actie op 30 oktober 2010 op de Tennis Classics in de Papp László Sportaréna, een demonstratietoernooi in Budapest, met deelname van ondermeer Ivan Lendl, Mats Wilander, Robin Söderling en Tomás Berdych.
Ági en Marci Fucsovics vormden er in het gemengde dubbel een team tegen Mansour Bahrami en Andrea Temesvári (gastvrouw van dit evenement). Het was een één-set wedstrijd gewonnen door het dynamisch jong team (met Ági) tegen het meer ervaringrijke duo (met Temesvári).

Ági op de Tennis Classivs 2010. Ági op de Tennis Classivs 2010.
Ági op de Tennis Classics 2010 in Budapest, waar zij samen met Marci Fucsovics het dubbel gemengd speelde tegen Mansour Bahrami en Andrea Temesvári.

In het interview na de wedstrijd zei Ági dat zij behandeld werd tegen haar kwetsuur en rustte verder het meeste van haar tijd. Zij zou nu vakantie nemen en midden november haar training voor 2011 aanvatten.
Zij kondigde ook aan dat na het overhandigen aan het Hongaarse Rode Kruis van de ontvangen schenkingen voor de slachtoffers van de ramp in Kolontár en Devecser, een initiatief van Ági zelf, Habsburg György haar vroeg om Sportambassadeur voor het Hongaarse Rode Kruis te zijn in 2011, wat zij met plezier aanvaardde.

Papp László Budapest Sports award.
De oorkonde van de 'Papp László Budapest Sports Award' verleend aan Ági.
* Op 18 november 2010 ontving Àgi de Papp László Budapest Sports award (a Papp László Budapest-Sportdíjat) toegekend door het stadsbestuur van Budapest. "Ik ben echt gelukkig met deze onderscheiding en met het feit dat ik als rolmodel beschouwd wordt. Ik wens dan ook nogmaals het stadsbestuur van Budapest te bedanken voor deze eer. Ongelukkiglijk kon ik niet persoonlijk aanwezig zijn, doordat ik gedurende mijn wintertrainig veel tijd diende door te brengen in het buitenland" bedankte Àgi het stadsbestuur.


Resultaten 2011 (hier klikken voor verdere details over het seizoen 2011)

* Ági zou het jaar 2011 pas inzetten tijdens de maand maart, wegens trainingsachterstand na bijna 6 maand problemen met allerlei kwetsuren. Ági was echter vol goede moed, wat blijkt uit volgend artikel "I could win a Grand Slam one day".

* Haar eerste toernooi van 2011 was de BNP Paribas Open, in Indian Wells (USA), premier mandatory hardcourt, $4.500.000, van 7 tot 20 maart 2011. Daar verloor zij in de tweede ronde enkel, terwijl zij in het dubbel niet verder kwam dan de eerste ronde.

* Het volgende toernooi was de Sony Ericsson Open, in Miami (USA), premier mandatory hardcourt, $4.500.000, van 21 maart tot 3 april 2011. Zij bereikte de tweede ronde in het enkel en verloor in het dubbel in de eerste ronde.

* In het Andalucia Tennis Experience, in Marbella (Spanje), international clay, $220.000, van 4 tot 10 april 2011, behaalde zij de tweede ronde tegen de Russische Svetlana Kuznetsova. In het dubbel bereikte zij samen met Dinara Safina de halve finale, die zij verloren door opgave door een rugblessure van Safina. Maar ook Ági had opnieuw last van haar rug.

* Nadat zij voor de Barcelona Ladies Open, in Barcelona (Spanje) al moest afzeggen, diende zij op de Mutua Madrilena Madrid Open, in Madrid (Spanje), premier mandatory, clay outdoors, $4.500.000, van 30 april tot 8 mei 2011, voor de tweede ronde forfait te geven tegen de Slovaakse Dominika Cibulkova (21 jaar, WTA 28) wegens nieuwe rugpijnen die haar niet toelieten te spelen. Er zijn ook de problemen rond haar wervelkolom die haar serieus parten spelen.

* Op het Brussels Ladies Open (16 tot 21 mei) in Brussel (België), Premier clay, $618.000, kreeg Ági in haar wedstrijd van de eerste ronde tegen Galina Voskoboeva (Kazakhstan, 26 jaar, WTA 291), al snel opnieuw last van haar rug en diende de strijd te staken bij een 2-5 stand. Misschien best in het vooruitzicht op Roland Garros, dat zij toch graag zou spelen.
Zij diende ondertussen haar doelstellingen voor dit jaar al bij te stellen van top 20 naar top 30, maar komt dat nog wel goed met haar rug?...
Ági's verzorging op de Tennis Classics 2010.
Verzorging van Ági op Roland Garros 2011. Een beeld dat we dit jaar al te veel hebben gezien.

* Roland Garros, in Parijs (Frankrijk), Grand Slam, clay, $9.938.926, werd gespeeld van 22 mei tot 4 juni 2011.Haar aanwezigheid was verplicht door het WTA-reglement (ook reeds in Brussel), terwijl zij beter zou kunnen doen door te recupereren van haar kwetsuren. In de eerste ronde verloor zij, niet helemaal onverwacht wegens onvoldoende fit dus, tegen Olga Govortsova (Wit-Rusland, 22 jaar, WTA 125) met 4-6, 6-4 en 4-6.
In het dubbel won zij samen met Liga Dekmeijere (Letland) in de eerste ronde van het Franse duo Irena Pavlovic / Laura Thorpe met 7-6(3), 3-6 en 6-3. In de tweede ronde volgde de opgave bij een 1-2 stand.
Roland Garros gedaan dus.

* Eind mei 2011: Ági blijkt nu te lijden aan stressfracturen aan de wervelkolom (vijfde wervel) te wijten aan vermoeidheid. Een wel zeer laattijdige diagnose, niettegenstaande herhaalde vroegere onderzoeken. Pijnvrij tennissen ging niet meer. Men moest al blind zijn om niet zien dat Ági pijn had, moeilijk kon bewegen. De rugproblemen sleepten nu al meer dan twee jaar aan. Sommige dokters menen dat een operatief ingrijpen soelaas zou kunnen bieden, maar zekerheid over het resultaat kunnen zij niet geven. Ági gaat dan ook niet voor die oplossing.
Met spijt dient zij nu een herstelperiode in te lassen, minstens tot 31 december 2011 ten einde in het volgende seizoen 2012 in het bezit van al haar mogelijkheden te kunnen aanvatten. Het zou echter ook kunnen dat deze herstelperiode een gans jaar in beslag zou nemen.
Het seizoen 2011 zit er dus al op voor haar.
Hopelijk betekent dit niet het einde van haar carrière!!
Ági in juli 2011.
Ági blijft, tijdens haar gedwongen afwezigheid op de court, toch in het tenniswereldje vertoeven (juli 2011).

Resultaten 2012 (hier klikken voor verdere details over het seizoen 2012)

* Ági zou het begin van het seizoen 2012 volledig gebruiken met het voortzetten van haar herstelperiode en nadien beetje bij beetje te trainen om eind april, begin mei, het circuit terug in te stappen in de hoop dat zij fysiek terug in orde zou zijn om de draad terug op te nemen.

Haar herstel lijkt wel te vorderen verklaarde zij tijdens een persconferentie op 30 maart 2012.
Zij hervatte eerst in het toernooi van Stuttgart (21 april), met de bedoeling om dan op 5 mei in Madrid te starten, waar zij van een beschermde ranking zou kunnen genieten.
Ági ontgoocheld wegens gezondheidsproblemen.
Ági ontgoocheld wegens nieuwe gezondheidsproblemen (hardnekkige sinusontsteking).

* Van 21 tot 29 april werd het toernooi Porsche Tennis Grand Prix Stuttgart in Duitsland, (Premier, Red Clay Indoor, $740.000) gespeeld. Het werd dus het eerste toernooi dat Ági speelde in het seizoen 2012. In het enkel verloor zij daar in de eerste kwalificatieronde ronde van Yvonne Meusburger (Oostenrijk, 28 jaar, WTA 132) met 6-7(4) en 3-6. In het dubbel speelde zij om begrijpelijke redenen nog niet.

* Vervolgens startte zij noch in de Budapest Grand Prix, op 30 april, noch op de Mutua Madrid Open in Madrid of op Roland Garros (einde mei), wegens een ernstige vorm van sinusinfectie waarvoor zij in het ziekenhuis een behandeling diende te volgen. Opnieuw was zij voor maanden out.
Ági en Babos Timea op de OS 2012 Londen.
Ági samen met Babos Timea
op de Olympische Spelen 2012 in Londen.

* Zij probeerde haar carrière terug op de rails te zetten op het gras van Wimbledon, op de Olympische Spelen in Londen (van 28 juli tot 5 augustus), waarvoor zij geselecteerd was voor Hongarije.
 * Enkel: In de eerste ronde enkel diende Ági uit te komen tegen Elene Baltacha (Groot-Brittannië, 29 jaar, WTA 102) en verloor spijtig genoeg onmiddellijk in twee sets, 3-6 en 3-6.
Toch was Ági enigszins tevreden over haar wederoptreden en keek zij er naar uit om nu zoveel wedstrijden als mogelijk te spelen om terug in het ritme te komen.
* Dubbel: Ook in het dubbel verloor Ági, samen met haar 19-jarige landgenote Babos Timea, de wedstrijd in de eerste ronde van het Tsjechische duo Andrea Hlavackova/Lucie Hradecka (reekshoofd 4), met 1-6, 7-6(5) en 2-6.
Dat betekende het einde van het Olympisch avontuur, maar Ági had toch opnieuw het genoegen gekend om van het wedstrijdgevoel te kunnen genieten.
Ági kijkt maar bedenkelijk tijdens de US Open 2012.
Ági kijkt maar bedenkelijk tijdens de US Open 2012.

* Op het toernooi New Haven Open at Yale (19 tot 25 augustus, USA), verloor Ági van Carla Suarez Navarro (Spanje, 23 jaar, WTA 48) met 6-7(3) en 4-6 in de eerste ronde. Ook in het dubbel eerste ronde verloor Ági, ditmaal samen met Kimiko Date-Krumm, van het duo Lindsay Lee-Waters / Megan Moulton-Levy (beiden USA) met 3-6 en 2-6.

* Ági's volgende toernooi (en laatste in 2012) was de US Open, Flushing Meadows in New York (USA), gespeeld van 27 augustus tot 9 september (Grand Slam, Outdoors Hardcourt, $11,517,008). In het enkel verloor Ági in de eerste ronde van haar landgenote Arn Greta (33 jaar, WTA 122) met 4-6 en 2-3 (opgave). Met last van lage rugpijn diende zij tegen wil en dank toch op te geven, ondanks de pijnstillers.
En in het dubbel, dat Ági toch nog absoluut wou spelen, verloor zij met haar andere landgenote Czink Melinda in de eerste ronde van het Tsjechische duo Andrea Hlavackova / Lucie Hradecka met 2-6 en 4-6.


** Op 22 september verklaarde Ági haar seizoen beëindigd in onzekerheid. Haar hoopvol hernemen in Stuttgart begin dit speeljaar was naderhand op pijn en teleurstellingen uitgelopen. Thans ziet ze alleen nog heil in een operatief ingrijpen, nadat ze een scala van andere behandelingen aan haar zwakke rug had ondergaan.
Deze operatie zal, hopelijk, voor het einde van dit jaar in Zwitserland plaatsvinden en denkelijk uitgevoerd worden onder leiding van Dr. Jeszenszky Géza.
Ongeacht het resultaat van dat ingrijpen weet Ági dat ze er alles zal aan gedaan hebben om terug te komen. Ze zei ook wat schrik te hebben voor de risicovolle operatie, maar het volste vertrouwen te hebben in de behandelende artsen.

Het Jaar 2013 dan .....

* Ági vatte het tennisjaar 2013 zelfs niet meer aan en op 6 februari 2013 kwam dan de definitieve mededeling: Ági stopt haar professionele tennisloopbaan om gezondheidsredenen.
Zelfs de voorlopig geplande operatie in Zwitserland kon haar geen garantie bieden op beterschap.
Zij hoopt nu haar activiteiten in een tennisschool te kunnen ontplooien door haar kennis en ervaring door te geven aan de volgende generatie van jonge sportievelingen en zo te helpen bij de opbouw van hun carrière.Het ga je verder goed, Ági!..   Smiley
I said Goodbye... (http://szavayagi.hu/hirek.php?page=wta_tour&hir_id=251&lng=en)

* 2013-02-06:
A succesful career is over, Ági Szávay retires from professional tennis. Ági Szávay has made what was probably the hardest decision of her life. After 14 years of competing, she has decided to retire from professional tennis.


“This is a very emotional and in a way tragic moment in my life. For more than ten years, my life was centered around tennis. That’s what I’m good at, I love to play and I believe that I still had a lot in me, as I’m only 24 years old. It took me a lot of time to make this decision, but I had no choice, I don’t want to risk my health.”

Ági Szávay turned pro in 2004 and a few years later she made herself known with a fantastic breakthrough season. In 2006 she was only ranked 207th, but a year later she neared the top 10, with a career-high ranking of No. 13. In 2007 she won Palermo and Beijing, reached the final in New Haven and was a quarterfinalist at the US Open. This series earned her the Newcomer of the Year award of the WTA and Sportswoman of the Year award in Hungary.

“I am proud of my achievements, my titles and awards. It was tough, but I have a lot to be thankful for. I’ve been contemplating the idea of retiring for a while now, because of all the injuries. The final straw was when I consulted a surgeon in Switzerland and I learned that even if I had the surgery, there are no guaranties that I could compete again. I had to realize that there was no other way. I believe that my fans want to see a 100% healthy Ági on the court, but there are no guaranties for that. Competing at a pro level is not possible with a broken vertebrae. My family and friends know very well that I have tried everything and that for the last 4 years of my career I was constantly struggling with injuries. At this point all I want is to be healthy and pain-free, because unfortunately Szávay Ágnes zoals wij haar willen herinneren...I have some other health problems because I over-exerted myself. I really hope that I can pass on my knowledge and experience to the new generation. I have always dreamed of setting up a tennis school and teach children. I believe that the time has finally come, although I didn’t think I would retire so soon. I know that it’s going to be a big change in my life but I know what my plans are and I’ll do my best to accomplish them. I’m sure you’ll be hearing a lot about Szávay Tennis Academy.” - said Ági Szávay.

“I’d like to take this moment and thank my family, my sponsors, my coaches, my managers and my fans, especially my Fan Club for all their support. One of the most beautiful memories of my life is playing and winning the final in Budapest in front of my home crowd. Twice. I really wish that many more Hungarians may experience that.”

Ági Szávay started playing tennis at the age of 5, when her parents took her to the tennis court in Soltvadkert. Later she played at Újhidy Tennis School in Kecskemét, and continued at Talentum Tennis Club in Budapest from the age 13. She was later on signed by Vasas and then went on to MTK.

“I’ve already had quite a few big changes in my life, I had to say goodbye to a lot of things to pursue my tennis career. Now is the time for another big change, with many challenges and a whole new life, and I’m ready.” - said the player.

Ági Szávay’s achievements:
- 8 junior Hungarian championship titles (singles and doubles)
- 2 Hungarian championship titles
- Junior European championship title
- 3 junior GS titles (Roland Garros in singles, Wimledon and Roland Garros in doubles)
- 7 ITF titles (3 singles, 4 doubles)
- 7 WTA titles (5 singles, 2 doubles)
- 8 WTA tournament finals (2 singles, 6 doubles)
- 2 Olympic participations (Beijing, London)
- 3 Federation Cup participations (Hungarian Fed Cup team)
- 5 wins over a world N°1 player (Venus Williams, Dinara Safina, Victoria Azarenka, Ana Ivanovic, Jelena Jankovic)
- best GS performances: US Open quarterfinal in singles and semifinal in doubles, Roland Garros and Wimbledon 4th round

Awards:
- 2007 Sportswoman of the Year (Hungary)
- 2007 Junior Prima Primissima Award (Hungary)
- 2007 WTA Newcomer of the Year
- 2010 - 2012 Sports Ambassador of the Hungarian Red Cross
- 2008 - 2010 Ambassador for Habitat for Humanity
- 2012 Sponsor of Bátor Tábor (Hungary)
- 2013 Leader at Erzsébet Tennis Camp (Hungary)


Resultaten:

Als junior:

 - 2005 Australian Open (verliezend finaliste in enkel en dubbel)
 - 2005 Roland Garros (won enkel en dubbel met Victoria Azarenka, Wit-Rusland)
 - 2005 Wimbledon (won dubbel, nogmaals met Victoria Azarenka).
Kampioen van Hongarije:
7 x
Behaalde Titels Enkel ITF: 3
 - 2004, Ciampino, Italië
 - 2006, Houston, USA
 - 2007, Zagreb, Kroatië
Behaalde Titels Dubbel ITF: 3
 - 2005, Dinan, Frankrijk, met Michaëlla Krajicek
 - 2006, Vittel, Frankrijk, met Yulya Beygelzimer
 - 2007, Zagreb, Kroatië, met Emma Laine
Behaalde Titels Enkel WTA: 5
 - 2007, Palermo, Italië
 - 2007, Peking, China
 - 2009, Budapest, Hongarije
 - 2010, Budapest, Hongarije
 - 2010, Praag (Tsjechië)
Behaalde Titels Dubbel WTA: 2
 - 2007, Budapest, samen met Vladimíra Uhlírová
 - 2008, Gold Coast, Australië, met Dinara Safina

Carrière:
Winst-Verlies verhouding enkel: 219-125 (tot 25/2/2013)
Winst-Verlies verhouding dubbel: 101-78 (tot 25/2/2013)
Prijzengeld : $2,120,121 (tot 25/2/2013)


Andere resultaten
ENKELSPEL DUBBELSPEL
Finales: (2) Finales: (6)
2007 New Haven 2004 Budapest (met Németh Virág, Hongarije)
2008 Parijs 2005 Hasselt (met Michaëlla Krajicek, Nederland)
    2006 Bogota (met Jasmin Woehr, Duitsland)
  2007

Doha (met Vladimíra Uhlírová, Tsjechië))
Bad Gastein (met Vladimíra Uhlírová)
  2010 Praag (met Monica Niculescu, Roemenië)
Halve finales: (4) Halve finales: (4)
2005 Modena 2005


Istanbul (met Lina Stanciute, Litouwen),
Tashkent (met Michaëlla Krajicek)
2007 Budapest 2007
US Open (met Vladimíra Uhlírová)
2008 Bad Gastein 2011

Marbella (met Dinara Safina)
2010 Seoul    
Kwartfinales: (14):  
2007Barcelona
Bad Gastein
US Open
Seoul
   
2008Amelia Island
Charleston
Berlijn
New Haven
   
2009

Acapulco
Madrid
   
2010Parijs
Acapulco
Monterrey
Wimbledon
   

 

===  WTA  Tour  Ranking  History  ===
Ági in actie.
Ranking huidig seizoen Enkel
2013: 1023 (2013)
Einde seizoen Enkel2004: 378
2005: 181
2006: 207
2007: 20
2008: 28
2009: 40
2010: 37
2011: 256
2012: 1025
2013: stopped
Hoogste Ranking ooit Enkel Nr. 13 (14 april 2008)
 
Ranking huidig seizoen Dubbel 2013: --- (2013)
Einde seizoen Dubbel 2007: 26
2008: 64
2009: 91
2010: 57
2011: 236
2012: ---
2013: stopped
Hoogste Ranking ooit Dubbel Nr. 22 (24 september 2007)
 

Race to the Sony Ericsson WTA Tour Championships
 
Ranking huidig seizoen Enkel 2013: 1057 (2013)
Einde seizoen Enkel 2008: 28
2009: 39
2010: 626
2011: 628
2012: 625
2013: stopped
Ranking huidig seizoen Dubbel 2013: --- (2013)
Einde seizoen Dubbel 2008: 17
2009: 78
2010: 47
2011: 172
2012: ---
2013: stopped
 

===  Grand Slams ===
Resultaten Grand Slam Enkel als JUNIOR

 

Australian Open

Roland Garros

Wimbledon

US Open

2005
Verliezend finalist
Winst
--
--
Resultaten Grand Slam Dubbel als JUNIOR
 

Australian Open

Roland Garros

Wimbledon

US Open

2005
Verliezend finalist
Winst
Winst
--
Resultaten Grand Slam Enkel als PROF
 

Australian Open

Roland Garros

Wimbledon

US Open

2007
--
2de ronde
(tegen Anna Chakvetadze)
2de ronde
(tegen Alona Bondarenko)
Kwartfinale
(tegen Svetlana Kuznetsova)

2008
1ste ronde (tegen Ekaterina Makarova)
3de ronde (tegen Petra Kvitova)
8ste finale (tegen Jie Zheng)
2de ronde
(tegen Tathiana Garbin)
2009
1ste ronde
(tegen Galina Voskoboeva)
4de ronde (tegen Dominika Cibulkova)
1ste ronde (tegen Kirsten Flipkes)
1ste ronde (tegen Shahar Peer)
2010
2de ronde
(tegen Na Li)
2de ronde
(tegen Nadia Petrova)
1ste ronde (tegen Ekaterina Makarova) 2de ronde
(tegen Flavia Pennetta)
2011
--
1ste ronde
(tegen Olga Govortsova)
--
--
2012
--
--
--
--
         
Resultaten Grand Slam Dubbel als PROF
 

Australian Open

Roland Garros

Wimbledon

US Open

2006
3de ronde
(met Michaëlla Krajicek)
1ste ronde
(met Michaëlla Krajicek)
--
--
2007
2de ronde
(met Michaëlla Krajicek)
3de ronde
(met Vladimíra Uhlírová)
2de ronde
(met Vladimíra Uhlírová)
Halve finale
(met Vladimíra Uhlírová)
2008
1ste ronde
(met Maria Kirilenko)
3de ronde
(met Dinara Safina)
3de ronde
(met Dinara Safina)
--
2009
3de ronde
(met Elena Vesnina)
2de ronde
(met Gisela Dulko)
1ste ronde (met Yung-Jan Chan)
2de ronde
(met Virginie Razzano)
2010
2de ronde (met Roberta Vinci)
2de ronde
(met Dinara Safina)
kwartfinale
(met Julia Goerges)
1ste ronde
(met Patty Schnyder)
2011
--
2de ronde
(met Liga Dekmeijere)
--
--
2012
--
--
--
--
         
Resultaten Grand Slam Dubbel Gemengd als PROF
 

Australian Open

Roland Garros

Wimbledon

US Open

2008
--
--
2de ronde
(met Alex Bogdanovich)
--

Szávay Ági op fotosessie. Szávay Ági tijdens een fotosessie. In Dubai.
Ági tijdens een fotosessie.
Ontspannen in Dubai.Goodbye Ági.
GOODBYE  ÁGI....