SZÜCS  Sándor

SZÜCS SándorÚjpest FCGeboren : 8 januari 1921 (Szolnok, Hongarije)
Overleden : 4 juni 1951 (Budapest)
Club(s) als speler: Szolnoki MÁV TE (1938-'44), Újpesti TE (1944-'51)
Positie
: Centraal verdediger

Biografie :

Szücs Sándor werd geboren in Szolnok, als zoon van vader Szűcs Mihály en moeder Szeberényi Borbála.
Hij begon in 1938 te voetballen voor Szolnoki MÁV TE tot in 1944, waarmee hij in 1941 de Beker van Hongarije won. Maar toen hij in 1944 naar Újpest FC overging bracht dit de beste jaren mee voor de uitstekende verdediger, die als briljant bestempeld werd, met een geweldige traptechniek. Op zijn leeftijd werd hij beschouwd als een van de beste centrale verdedigers van Europa. Hij hielp mee de club het Hongaarse Kampioenschap in drie opeenvolgende jaren te winnen (van 1945 tot 1947). Hij speelde samen met andere grote spelers zoals Szusza Ferenc en Zsengellér Gyula van Újpest en Puskás Ferenc, Bozsik József, Deák Ferenc, Sárosi György of Hidegkuti Nándor voor Hongarije.

Van 1941 tot 1948 speelde Szűcs 19 wedstrijden voor Hongarije. Op 24 september 1939 was Sándor al een eerste keer voor het Hongaars jeugdteam opgeroepen. Zijn eerste cap voor het A-team van Hongarije behaalde hij op 23 maart 1941 in Belgrado tegen Joegoslavië, met een 1-1 gelijkspel als resultaat. Zijn laatste wedstrijd voor de Hongaarse nationale elf ging op 3 oktober 1948 in Budapest tegen Oostenrijk, gewonnen met 2-1.

Balkan en Centraal Europees Kampioenschap 1947.
    Winst Gelijkspel Verlies Doelsaldo Punten
1 Hongarije 4 0 0 18-2 8
2 Joegoslavië 3 0 1 11-7 6
3 Roemenië 2 0 2 8-8 4
4 Bulgarije 1 0 3 5-14 2
5 Albanië 0 0 4 13-2 0


Het VERHAAL van een TRAGEDIE.
Na de communistische overname van Hongarije, trad een tijdperk in met veel slachtoffers van het regime. De communistische partij MDP, onder leiding van Rákosi Mátyás, probeerde zich te in te werken in elk deel van het dagelijks leven en herbenoemde zo ondermeer de club Újpest in Budapesti Dózsa. De clubs onder politiecontrole brengen was slechts een volgende stap in gans een proces.
In 1950 leerde Szücs een vrouw kennen, Kovács Erzsi, en zij werden verliefd op elkaar. Aangezien zij beiden reeds getrouwd waren werd dit moreel gesproken niet aanvaard door het regime. Het koppel besloot dan in 1951 Hongarije te ontvluchten. De ÁVÓ (geheime politie) leidde hen om de tuin, werkte zogezegd mee met hen en gaf Szücs zelf een wapen mee. Maar niet ver van de grens stond de politie hen op te wachten en arresteerde hen. Na maanden doorgebracht te hebben in de gevangenis, werd hij tijdens een showproces ter dood veroordeeld voor hoogverraad, wapensmokkel en groepsontsnapping, en later geëxecuteerd door ophanging. Toen hij in de dodencel zat stuurde hij nog een bericht naar een aantal medespelers, zoals Szusza Ferenc, Puskás Ferenc en Bozsik József, die bij de Minister van Defensie, Farkas Mihály, trachten te gaan pleiten voor hem. Maar op dat ogenblik was het vonnis reeds uirgevoerd!
De bestaande wetgeving werd door de machthebbers naar eigen interpretatie onjuist toegepast. De echte reden achter deze gebeurtenissen was in feite de bedoeling andere spelers, zoals Puskás, Bozsik en andere leden van het Hongaarse gouden team, te waarschuwen tegen een eventueel overlopen naar het Westen. De oefening was in die mate 'succesvol' dat tot 1956 geen andere Hongaarse voetbalspelers geprobeerd hebben het land te verlaten.

Szücs Sándor. Kovács Erzsi.
Szücs Sándor en Kovács Erzsi, onderwerp van de film 'Miért?! Egy tragikus szerelem története'.

Alle kranten en boeken uitgegeven in Hongarije hielden elk stukje informatie achter, zodat niemand officieel op de hoogte was van de executie, tot bij de politieke veranderingen in het land in 1989. Bovendien was de plaats van zijn graf strikt vertrouwelijk gehouden. Na de val van het communistische regime werd Szűcs' verhaal op grote schaal gepubliceerd. In 1989 werd de uitspraak tot de doodstraf vernietigd en als een schending van de wet genoemd. In 1991 werd hij postuum onderscheiden met de titel van luitenant-kolonel van de politie (in de jaren 1950 was Újpest de club van de politie). Sinds 1993 werd een lagere school in Újpest naar Szücs vernoemd, terwijl elk jaar een voetbaltoernooi voor jeugdspelers in het district wordt gehouden.
In 2006 werd een documentaire film gedraaid over zijn verhaal, 'Miért?! Egy tragikus szerelem története' van Szobolits Béla (Waarom?! Een tragische liefdesgeschiedenis). In die film verklaart Grosics Gyula dat hij toen weet had van een twintigtal Hongaarse spelers die overwogen naar het Westen te vluchten.
In een door de overheid gefinancierd toneelstuk van Pozsgai Zsolt 'Halálcsel élesben' (Handelingen van de dood), en in Budapest opgevoerd in oktober 2012, wordt het ganse tragische verhaal ook nog eens uit de doeken gedaan.
Vandaag wordt de eens vergeten Szűcs Sándor beschouwd als een martelaar, een slachtoffer van het rampzalig Stalinistische regime. Hij was de enige Hongaarse voetbalspeler die geëxecuteerd werd.

Een opname uit het toneelstuk dat over het drama 'Szücs' gaat.
Een opname uit het toneelstuk dat over het drama 'Szücs' gaat.


  

ERELIJST :

Club als speler :
* Driemaal kampioen van Hongarije met Újpesti TE in 1945, 1946 en 1947
* Winnaar Beker van Hongarije met Szolnoki MÁV TE in 1941

Nationaal elftal:
* Winnaar Balkan en Centraal Europees Kampioenschap met Hongarije in 1947
* 19 caps
* 0 doelpunten

 

Het graf van Szücs Sándor op het Budapesti Új köztemető. De grafsteen van Szücs Sándor op het Budapesti Új köztemető.
Het graf van Szücs Sándor op het Budapesti Új köztemető.