TEQBALL  -  Spelregels


Teqball logoOp de internationale trainingsvelden valt het fenomeen onder voetballers wel eens te bespeuren. Een groepje dat het leer probeert hoog te houden en over een net tracht te spelen. Dat kennen de meesten onder ons als tennisvoetbal. Maar Teqball? Dat is toch even iets anders.

De Hongaarse bedenkers van Teqball, Huszár Viktor en Borsányi Gábor, wilden de populairste sport ter wereld naar de mensen thuis brengen. En dus brachten ze - met tennisvoetbal in het achterhoofd - zomaar uit het niets pingpong en voetbal samen. Een nieuwe sport was geboren (2016).
Daarnaast is er een Teqbox ontwikkeld die met camera’s en software de techniek analyseert en waarmee de techniek van een speler kan vergeleken worden met vrienden of zelfs beroemde voetballers.

Teqball wordt met een gewone voetbal (liefst maat 4) gespeeld en je kan er met z'n twee, vier of zelfs meer van genieten. We loodsen u even door de spelregels. De spelers mogen eerst en vooral alle lichaamsdelen gebruiken die veldspelers in het voetbal ook hanteren. In maximum drie toetsen met telkens een ander lichaamsdeel (twee keer hetzelfde lichaamsdeel na elkaar gebruiken mag niet) moet je de tegenstander proberen te verschalken. Het is ook verboden om de tafel aan te raken en de opslag moet telkens over de lijn komen. Als je twee tegen twee speelt moet er telkens een pass gegeven worden naar je teammakker voor je het leer naar de overkant stuurt.

Sets
Een wedstrijd wordt in verschillende sets afgehandeld waarbij een speler bij twaalf punten de set heeft gewonnen. Elke 'Teqballer' - als dat al een woord is - mag vier keer serveren en in de beslissende set moet er minstens een verschil van twee punten zijn.

De medebedenker van Teqball Huszár Viktor is uiteraard helemaal vol van de sport die op bijvoorbeeld het festival Balaton Sounds in Hongarije al tentoon werd gesteld. "In amper een halfuur kan je de bal maar liefst 300 keer raken. Met Teqball kan je goed zien welke technische kwaliteiten de speler in zijn mars heeft."

Ooit olympische sport?
Ondertussen kregen ook enkele personen uit de voetbalwereld lucht van het spelletje. Ronald Koeman, Henk Ten Cate en Erwin Koeman zijn alvast fan. Die laatste daagde zijn broer zelfs al uit. "Ik ben zeker dat ik beter ben dan Ronald", plaagde Erwin. Ook de Braziliaanse voetbalster Ronaldinho waagde zich reeds aan het spelletje.
De makers hebben dan weer een andere uitdaging en zouden graag zien dat hun sport het tot de Olympische Spelen schopt.


Huszár Viktor en Borsányi Gábor, de Hongaarse bedenkers van het Teqball.
Huszár Viktor en Borsányi Gábor, de Hongaarse bedenkers van het Teqball.
Een Teqballtafel, omringd door de Teqbox.
Een Teqballtafel, omringd door de Teqbox.
Een Teqballwedstrijd tussen twee spelers.
Een Teqballwedstrijd tussen twee spelers.
Ronaldinho aan het Teqballen.
Ronaldinho aan het Teqballen.


http://www.teqball.com/
http://www.gadgetsdaily.nl/7822/teqball-is-aparte-mix-van-tafeltennis-met-voetbal/


Terug naar "Voetbalgeschiedenis"