TICHY  LEHOCZKY  Zsuzsa

Tichy Lehocsky Zsuzsa

Lehoczky Zsuzsa met haar echtgenoot Tichy Lajos en hun kindje.
Lehoczky Zsuzsa met haar echtgenoot Tichy Lajos en hun kindje.

Geboren : 18 juli 1936 in Szeged (Hongarije)
Activiteiten : Danseres, operettezangeres, toneel-en filmactrice vanaf 1947

Biografie :
Tichy Lehocsky Zsuzsa is in Hongarije een populaire actrice, die meestal verschijnt in toneelstukken, musicals, operettes en het lichtere operagenre. Zingen en dansen zijn haar vaardigheden, met daarbij een uitstekende gevoel voor humor. Haar man was de legendarische Hongaarse voetbalspeler Tichy Lajos (1935-1999). In de jaren zestig en zeventig was zij een van de meest populaire actrices in haar geboorteland, die niet alleen bij het publiek geliefd was, maar ook geprezen werd door de critici.

Op 11-jarige leeftijd (in 1947) speelde zij reeds één van de kleine feeën in William Shakespeare's : "A Midsummer Night's Dream" dat in het Nationaal Theater van Szeged werd opgevoerd. Tussen 1949 en 1956 ging Zsuzsa daar dan eerst als danseres aan de slag. Tussen 1956 en 1957 speelde zij in het Kaposvár Gergely Theater, maar trad in de periode tussen 1957 en 1962 opnieuw op in het Nationaal Theater van Szeged. Vanaf 1962 behoort zij tot het vaste gezelschap van het Budapest Operette Theater.

Doordat haar leven steeds verweven was met de operette, wordt zij de Grande Dame van het genre genoemd en zelfs op de leeftijd van vijfenzeventig (sinds juli 2011) treedt zij nog regelmatig op. "Want een acteur speelt door tot het einde", pleegt zij te zeggen. "Vandaag heb ik het gevoel' zegde zij tijdens een interview naar aanleiding van haar 75ste verjaardag "dat in de afgelopen bijna vijftig jaar succes en teleurstelling elkaar afwisselden, maar het was prachtig." De haar toegekende prijzen, zoals bv. de Kossuthprijs (Kossuth-díjak) in 2004, waren dan ook een welverdiende beloning voor haar inzet en talent.

Voor het theater/operette zou zij reeds in 122 verschillende producties opgetreden hebben, zoals o.a. in William Shakespeare's "A Midsummer Night's Dream"', Mozart's "Bruiloft van Figaro"', Bizet's "Carmen", Reka-Lehar's "De Graaf van Luxemburg" en Strauss' "Dans van de vleermuis", enz.

In haar filmografie vindt men titels als: "Nyáron egyszerű" (1963, Eenvoudige zomer), "Fotó Háber" (1963, Foto Haber), "Szerencsés flótás" (1965, Lucky bastard) en "Nyári játék" (1967, Summer Game)

Als TV-films: "A cigánybáró" (1968, De Zigeunerbaron), "Elméletileg kifogástalan házasság" (1969, Theoretisch perfecte huwelijk), "Különös vadászat" (1973, Met name Hunt), "Mozgó fényképek" (1974, Bewegende beelden), "Boccacccio" (1977, Boccacccio), "Ő meg én" (1979, Hij en ik), "Patika" (1994-1995, Apotheek), "Hello, doki!" (1996, Hallo, Doc!), "Barátok közt" (2000, Among Friends) en "Hóesés a Vízivárosban" (2004, Stad van Water en Sneeuw).

Tichy Lehocsky Zsuzsa Tichy Lehocsky Zsuzsa Tichy Lehocsky Zsuzsa recenter
Tichy Lehocsky Zsuzsa recenter Tichy Lehocsky Zsuzsa in actie. Tichy Lehocsky Zsuzsa recenter

 

BEHAALDE PRIJZEN :

* Jászai Mari Award (Jászai Mari-díj) 1966 en 1974
* Artist of Merit Award (Érdemes művész-díj) 1981
* Outstanding Artist Award (Kiváló művész-díj) 1989
* Déryné Prijs (Déryné-díjat) 1993
* Officierskruis van de Orde van Verdienste van de Hongaarse Republiek uitgereikt in 1995
* Kossuthprijs (Kossuth-díjak) 2004
* Lifetime Achievement Award van de Hongaarse operette 2007

In de operette “De Csardasvorstin“ In de operette 'My Fair Lady' DVD van de operettefilm “Gravin Maritza“
In de operette “De Csardasvorstin“ van Kálmán Emmerich, met Németh Sándor.
In de operette 'My Fair Lady' (musical gebaseerd is op het toneelstuk Pygmalion (1912) van George Bernard Shaw).
DVD van de operettefilm “Gravin Maritza“ van Kálmán Imre.
In de operette 'Barones Lili'
In de operette 'Barones Lili' (Lili bárónő) van Huszka Jenő.
In de operette 'De Lustige Weduwe'
In de operette 'De Lustige Weduwe' van Franz Lehár (Lehár Ferenc), met Haumann Péter.
In het toneelstuk 'De Dokter'
In het toneelstuk 'De Dokter' (A doktor úr) van Molnár Ferenc, met Faragó András.