Wereldbeker Argentinië 1978


Deelnemende landen WK 1978.
Resultaten van de Deelnemende landen.

Groep A

Groep B

Groep C

Groep D

Argentinië
Frankrijk
Hongarije
Italië

Mexico
Polen

Tunesië
West-Duitsland

Brazilië
Oostenrijk
Spanje
Zweden

Iran
Nederland
Peru
SchotlandDe bal gebruikt op het WK74, de TelstarDurlast.
De bal gebruikt op het WK78, de TANGO DURLAST.

Affiche Wereldbeker Argentinië 1978.Argentinië kreeg zijn wensen eindelijk ingewilligd. De FIFA kende de organisatie van de Wereldbeker toe aan het land dat geregeerd werd door generaal Videla en in politiek opzicht al een tijdje negatief in de publiciteit stond. Het wereldkampioenschap voetbal van 1978 had plaats van donderdag 1 tot en met zondag 25 juni in Argentinië, zoals besloten op 8 oktober 1964 in Tokio en bekrachtigd op 6 juli 1966 in Londen.
De WB 78 kreeg in vele landen, en vooral in Nederland, heel wat kritiek te verduren, omdat het er de militaire junta om te doen was hun land via het voetbal een nieuw en vrolijk gezicht te geven. Traditioneel negeerde de FIFA, en in het bijzonder de van politieke invloed walgende João Havelange, de storm van kritiek.
Tien landen trokken zich om uiteenlopende redenen alsnog terug. De loting voor de WK-eindronde werd verricht op zaterdag 14 januari 1978 in Buenos Aires.
Nederland plaatste zich ook en speelde mee, ondanks protesten omdat het bewind in Argentinië de mensenrechten schond.

Voor deze betwiste WB werd zelfs tot een boycot opgeroepen.
Voor dit betwist WK werd zelfs tot een boycot opgeroepen.
(DHM Berlin)

Onder leiding van Ernst Happel herstelde het team zich echter en Oranje (zonder de afzeggers Johan Cruijff, Willem van Hanegem, Jan van Beveren, Willy van der Kuijlen, Jan Peters, Ruud Geels, Kees Kist, Eddy Treijtel en de geblesseerde Hugo Hovenkamp) bereikte voor de tweede opeenvolgende keer de de finale en stond het in de laatste wedstrijd tegenover het organiserend land. Ook nu werd er verloren. Op 25 juni 1968 won Argentinië, dat tijdens het tornooi schaamteloos door de arbitrage in bescherming was genomen, na verlenging met 3-1 in River Plate en werd wereldkampioen met schitterende voetballers, zoals Mario Kempes (topschutter met 6 doelpunten), Osvaldo Ardiles en Daniel Passarella.
Aan het kwalificatietoernooi hadden 106 landen meegedaan. Naast België raakten ook Engeland, Tsjecho-Slowakije, Joegoslavië, de Sovjet-Unie en Uruguay niet door de voorronde. West-Duitsland bracht er zonder Beckenbauer weinig van terecht en Nederland, zonder Cruyff, begon matig.
Na drie verloren partijen was Hongarije eens te meer niet verder geraakt dan de eerste ronde en eindigden 15de op 16 deelnemende landen..

De Hongaarse selectie opnieuw onder leiding van trainer Bároti Lajos, omvatte volgende spelers:
Bálint László (1/0), Csapó Károly (3/1), Fazekas László (1/0), Gujdár Sándor(2/0 GK), Halász István (1/0), Kereki Zoltán (3/0), Kocsis István (2/0), Martos Gyõzõ (3/0), Mészáros Ferenc (1/0 GK), Nagy László (3/0), Nyilasi Tibor (2/0), Pintér Sándor (3/0), Pusztai László (2/0), Törõcsik András (2/0), Török Péter (1/0), Tóth András (1/1), Tóth József (2/0), Zombori Sándor (3/1).
Fülöp Ferenc (0/0), Kovács László (0/0 GK), Rab Tibor (0/0) en Váradi Béla (0/0).
(tussen haakjes: aantal gespeelde matchen/doelpunten).Kwalificatie ronde (Groep 9)

09 oktober 1976: Griekenland 1-1 Hongarije
30 april 1977: Hongarije 2-1 Sovjet-Unie
18 mei 1977: Sovjet-Unie 2-0 Hongarije
25 mei 1977: Hongarije 3-0 Griekenland

. .
Matchen
Winst
Verlies
Gelijk
Goals
Punten
1 Hongarije
4
2
1
1
6-4
5
2 Sovjet-Unie
4
2
2
0
5-3
4
3 Griekenland
4
1
1
1
2-6
3
Hongarije diende vervolgens een play-off match te spelen tegen Bolivië, de laatst gerangschikte van de Zuid-Amerikaanse finalegroep, om een plaats te bemachtigen voor de Wereldbeker.

29 oktober 1977: Hongarije 6-0 Bolivië
30 november 1977: Bolivië 2-3 Hongarije


Hongarije was gekwalificeerd voor Argentinië 1978.

Bondstrainer Bároti Lajos.
Bondstrainer Bároti Lajos.
   
GUJDÁR Sándor         KOCSIS István    KEREKI Zoltán    MARTOS Gyõzõ    TÓTH III József    PINTÉR Sándor
Gujdár Sándor
 
Kocsis István
 
Kereki Zoltán
 
Martos Gyõzõ
 
Tóth József
 
Pintér Sándor

PUSZTAI László    ZOMBORI Sándor    Csapó Károly    NYILASI Tibor    TÖRÕCSIK András    NAGY László
Pusztai László
 
Zombori Sándor
 
Csapó Károly
 
Nyilasi Tibor
 
Törõcsik András
  
Nagy László

Deel van de Hongaarse kern op het Wereldkampioen1978.
Deel van de Hongaarse kern op het Wereldkampioen1978 (eindigden 15de).
(staande van links naar rechts) Gujdár Sándor, Kereki Zoltán, Martos Gyõzõ, Török Péter, Kocsis István, Tóth József en Mészáros Ferenc,
(midden) Törõcsik András, Fazekas László, Bálint László, Pintér Sándor en Zombori Sándor,
(zittend) Pusztai László, Nyilasi Tibor, Váradi Béla en Nagy László.


Wedstrijden van Hongarije op het toernooi in Argentinië :

 

•  De eerste match in de eerste ronde, Estadio Monumental, Buenos Aires, op 2 juni tegen Argentinië, verloren met 2-1.
Opstelling Hongarije: Gujdár Sándor, Török Péter (46' Martos Gyõzõ), Kocsis István, Kereki Zoltán, Tóth József, Nyilasi Tibor, Pintér Sándor, Zombori Sándor, Csapó Károly, Törõcsik András en Nagy Laszlo.
Opstelling Argentinië: Ubaldo Fillol, Osvaldo Ardiles, Americo Gallego, Luis Galvan, Rene Houseman (Norberto Alonso), Mario Kempes, Leopoldo Luque, Jorge Olguin, Daniel Passarella, Flórián Alberto Tarantini en Daniel Valencia (Daniel Bertoni).
Doelpunten: 10' Csapó Károly 0-1, 15' Leopoldo Luque 1-1, 83' Daniel Bertoni 2-1.
Scheidsrechter: Jose Antonio Garrido (Portugal).

Na 15 minuten scoort Luque de 1-1 voor Argentinië. Törõcsik wordt van het veld gestuurd met een rode kaart.
Na 15 minuten scoort Luque de 1-1 voor Argentinië.
Törõcsik wordt van het veld gestuurd met een rode kaart.

Hongarije diende in Groep I te starten. Deze groep deed de bijnaam "Poule des doods" alle eer aan. De Portugees Garrido toonde rood aan de Hongaren Törõcsik en Nyilasi. Dat Hongarije verloor leek voorzien in het draaiboek. Het thuisland Argentinië moest hoe dan ook lang meegaan en genoot ook in deze wedstrijd de opzichtige bescherming van de scheidsrechters. Tegen Frankrijk zou de Zwitserse referee Dubach ook nog ten gunste van Argentinië een strafschop fluiten, omdat Tresor per ongeluk met een pink op de bal was gevallen en sloot hij de ogen voor een overduidelijke penaltyfout op de doorgebroken Franse aanvaller Six.

 

•  De tweede match in de eerste ronde, Estadio Mar del Plata, Mar del Plata, op 6 juni tegen Italië, verloren met 3-1.
Opstelling Hongarije: Mészáros Ferenc, Martos Gyõzõ, Kocsis István, Tóth József, Zombori Sándor, Kereki Zoltán, Pusztai László, Fazekas László (46' Halász István), Pintér Sándor, Csapó Károly en Nagy László (46' Tóth András).
Opstelling Italië: Dino Zoff, Mauro Bellugi, Antonio Cabrini (Antonello Cuccureddu), Claudio Gentile, Gaetano Scirea, Giancarlo Antognoni, Romeo Ferenc Benetti, Marco Tardelli, Franco Causio, Roberto Bettega (Francesco Graziani) en Paolo Rossi.
Doelpunten: 34' Paolo Rossi 1-0, 36' Roberto Bettega 2-0, 60' Romeo Ferenc Benetti 3-0, 81' Tóth András (strafschop) 3-1
Scheidsrechter: Ramón Barreto (Uruguay).

Tóth András zet een penalty om tegen Dino Zoff Een balbetwisting tijdens de wedstrijd Hongarije-Italië.
Tóth András zet een penalty om tegen Dino Zoff en brengt de stand op 3-1.
Een balbetwisting tijdens de wedstrijd Hongarije-Italië.
 

•  De derde match in de eerste ronde, Estadio Mar del Plata, Mar del Plata, op 10 juni tegen Frankrijk, verloren met 3-1.
Opstelling Hongarije: Gujdár Sándor, Martos Gyõzõ, Bálint László, Tóth József, Zombori Sándor, Kereki Zoltán, Pusztai László, Nyilasi Tibor, Pintér Sándor, Törõcsik András en Nagy László (73' Csapó Károly).
Opstelling Frankrijk: Dominique Dropsy, Gerard Janvion, François Bracci, Christian Lopez, Marius Tresor, Dominique Bathenay, Claude Papi (46' Michel Platini), Jean Petit, Marc Berdoll, Dominique Rocheteau (75' Didier Six) en Olivier Rouyer.
Doelpunten: 22' Christian Lopez 1-0, 37' Marc Berdoll 2-0, 41' Zombori Sándor 2-1, 42' Dominique Rocheteau 3-1.
Scheidsrechter: Arnaldo Coelho (Brazilië).

Frankrijk versloeg Hongarije met 3-1, maar kon dat slechts nadat de scheidsrechter de Fransen gedreigd had met een forfaituitslag omdat zij niet de correcte uitrusting droegen. Dankzij de tussenkomst van de politie konden de Fransen starten met de uitrusting van een plaatselijke ploeg van tweede afdeling en met die uitrusting wonnen zij alsnog de wedstrijd, zodat Hongarije naar huis moest.

Een gepaste tussenkomst van Gujdár Sándor voor Didier Six (in zijn ongewone uitrusting).
Een gepaste tussenkomst van Gujdár Sándor voor Didier Six (in zijn ongewone uitrusting). 

De andere resultaten op het toernooi in Argentinië:

Het Estadio Monumental de River Plate in Argentinië, waar de openingsplechtigheid en de finale van dit Wereldkampionschap gehouden werden.
Het Estadio Monumental Antonio Vespucio Liberti in Buenos Aires, waar de openingsplechtigheid en de finale van dit Wereldkampionschap gehouden werden.

De finale van het wereldkampioenschap voetbal 1978 was de 11e editie van de voetbalwedstrijd die gespeeld werd in het kader van het FIFA Wereldkampioenschap. De wedstrijd vond plaats op 25 juni 1978 tussen Argentinië en Nederland. De finale werd gespeeld in het Estadio Monumental Antonio Vespucio Liberti, ook wel bekend als het River Plate-stadion, in Buenos Aires.
Aanvankelijk domineerde Nederland, maar na verloop van tijd werd Argentinië sterker. In de 38e minuut omzeilde de Argentijnse ster Mario Kempes de Nederlandse verdediging en schoot hij de bal onhoudbaar achter doelman Jan Jongbloed: 1-0 voor Argentinië.
Na rust zette Nederland door, maar ondanks de aanvalsdrift duurde het tot in de 82e minuut eer de score gelijk werd getrokken. Invaller Dick Nanninga, die Johnny Rep had vervangen, kopte een voorzet van René van de Kerkhof in het Argentijnse doel. In de laatste minuut van de reguliere speeltijd belandde een vrijetrap van de Nederlandse aanvoerder Ruud Krol bij linkerspits Rensenbrink. Vanuit een moeilijke hoek schoot hij de bal tegen de Argentijnse paal; de stand bleef zodoende 1-1.
In de verlenging waren beide ploegen vermoeid maar bleken de Argentijnen over de langste adem te beschikken. Het was wederom Kempes die scoorde, in de 105e minuut. In de tweede helft van de verlenging stelde Daniel Bertoni de Argentijnse zege zeker, na een pass van wedstrijdwinnaar Kempes.
Resultaat: Argentinië Wereldkampioen en Nederland kreeg voor de tweede opeenvolgende maal het Zilver.
Verder won Brazilië de Bronzen medaille door Italië met 2-1 te verslaan.

Groepsfase - Tweede ronde: Groep 1
.datum
wedstrijd
uitslag
14 juni 1978
Oostenrijk - Nederland
1-5
Italië - West-Duitsland
0-0
18 juni
Nederland - West-Duitsland
2-2
Italië - Oostenrijk
1-0
21 juni
Oostenrijk - West-Duitsland
3-2
Italië - Nederland
1-2

  Landen
Matchen
Winst
Verlies
Gelijk
Goals voor
Goals tegen +/-
Punten
1 Nederland
3
2
0
1
9
4
+5
5
2 Italië
3
1
1
1
2
2
0
3
3 West-Duitsland
3
0
1
2
4
5
-1
2
4 Oostenrijk
3
1
2
0
4
8
-1
2

Groepsfase - Tweede ronde: Groep 2
.datum
wedstrijd
uitslag
14 juni 1978
Peru - Brazilië
0-3
Argentinië - Polen
2-0
18 juni
Peru - Polen
0-1
Argentinië - Brazilië
0-0
21 juni
Polen - Brazilië
1-3
Argentinië - Peru
6-0

  Landen
Matchen
Winst
Verlies
Gelijk
Goals voor
Goals tegen +/-
Punten
1 Argentinië
3
2
0
1
8
0
+5
5
2 Brazilië
3
2
0
1
6
1
+1
5
3 Polen
3
1
2
0
2
5
-3
2
4 Peru
3
0
3
0
0
10
-10
0

Bronzen Finale
.datum
wedstrijd
uitslag
24 juni
Brazilië - Italië
2-1

Finale Wereldbeker
.datum
wedstrijd
uitslag
26 juni
Nederland - Argentinië
1-3 n.v.


 

•  De Finale op 26 juni: Nederland - Argentinië 1-3 n.v. (Estadio Monumental, Buenos Aires).
Opstelling Nederland: Jan Jongbloed, Ruud Krol, Wim Jansen (75' Wim Suurbier), Ernie Brandts, Jan Poortvliet, Johan Neeskens, Arie Haan, Willy van de Kerkhof, René van de Kerkhof, Johnny Rep (58' Dick Nanninga) en Rob Rensenbrink (Coach: Ernst Happel).
Opstelling Argentinië: Ubaldo Fillol, Jorge Oleguín, Luis Galván, Daniel Passarella, Alberto Tarantini, Américo Gallego, Osvaldo Ardiles (66' Omar Larrosa), Mario Kempes, Daniel Bertoni, Leopoldo Luque en Oscar Alberto Ortiz (75' René Houseman) (Coach: César Luis Menotti).
Doelpunten: 37' Kempes (0-1), 82' Nanninga (1-1), 104' Kempes (1-2), 115' Bertoni (1-3)
Scheidsrechter: Sergio Gonella (Italië)

Mario Kempes juicht na zijn doelpunt dat Nederland op achterstand zette.
Mario Kempes juicht na zijn doelpunt dat Nederland op achterstand zette. Ondermeer Ruud Krol en Jan Jongbloed kijken verslagen toe.

  Landen Medailles
Matchen
Winst
Verlies
Gelijk
Goals voor
Goals tegen +/-
Punten
1 Argentinië
Goud
7
5
1
1
15
4
+11
11
2 Nederland
Zilver
7
3
2
2
15
10
+5
8
3 Brazilië
Brons
7
4
0
3
10
3
+7
10
4 Italië
7
4
2
1
9
6
+3
9
15 Hongarije
3
0
3
0
3
8
-5
0
   


Argentinië Wereldkampioen1978
Italië, Zilveren medaille 1970
Argentinië Wereldkampioen 1978:
(staand L/R) Daniel Pasarella (C), Daniel Bertoni, Jorge Olquin, Alberto Tarantini, Mario Kempes en Ubaldo Fillol,
(gehurkt)Américo Gallego, Osvaldo Ardiles, Leopoldo Luque, Oscar Alberto Ortiz en Luis Galván.


Nederland, Zilveren medaille 1978.
(staand L/R) Johnny Rep, Jan Jongbloed, Arie Haan, Ernie Brandts, Johan Neeskens en Ruud Krol,
(gehurkt) Wim Jansen, Jan Poortvliet, Willy van de Kerkhof, René van de Kerkhof en Rob Rensenbrink.
Argentinië Wereldkampioen1978
Brazilië Brons 1978:
(staand L/R) Nelinho (Manoel Rezende de Mattos Cabral), Émerson Leão, Oscar (José Oscar Bernardi), Amaral (João Justino Amaral dos Santos), Batista (João Batista da Silva) en José Rodrigues Neto;
(gehurkt) Gil (Gilberto Alves), Toninho Cerezzo (Antônio Carlos Cerezo), Jorge Pinto Mendonça, Roberto Dinamite (Carlos Roberto de Oliveira) en Dirceu José Guimarães.