Rachel  WEISZ

Rachel Weisz
Rachel Weisz
De 'Oscar'

Biografie:
Geboren
: 7 maart 1971 in Londen (Engeland, U.K.)

Actrice - Oscarwinnares 2006!


De Britse actrice met de exotische oost-Europese look, Rachel Hannah Weisz, (haar familienaam wordt uitgesproken als 'Vice'), werd in Londen geboren op 7 maart 1971. In de jaren dertig waren de families van haar ouders uit Oostenrijk naar Londen gevlucht, weg van het fascistische regime aldaar. Zij is de dochter van Edith (geboren in Wenen) en George Weisz, onderscheidenlijk een Oostenrijkse psychoanalytica en een Joods-Hongaars uitvinder (die levensreddende ademhalingstoestellen uitvond en machines die landmijnen konden waarnemen). Haar ouders hadden geen al te beste huwelijk. Uit reactie daarop werd Rachel rebels en diende meerdere malen van school te veranderen wegens haar storend gedrag. Zo ging zij van North London Collegiate naar Benenden en vervolgens naar de prestigieuze St Paul's Girls School in Londen, waar zij in dezelfde klas zat als de actrice Emily Mortimer.
Op jonge leeftijd al wilde zij actrice worden, maar haar ouders vonden dat ze eerst haar school moest afmaken. Zij begon haar carrière in haar tienerjaren als fotomodel en deed zo met het modellenwerk camera-ervaring op, maar al vrij snel was ze dat wereldje zat. Op 14 jarige leeftijd begon zij te acteren, hierin gesteund door haar moeder. Toen zij 15 jaar oud was zouden haar ouders alsnog scheiden. Rachel heeft ook nog een jongere zuster.
Wanneer zij 18 was vatte zij haar studies Engelse literatuur aan op de Universiteit van Cambridge, Trinity Hall. In die periode sloot zij aan bij een theatergezelschap, 'Talking Tongues' genaamd, dat zij hielp uitbouwen en in 1991 de 'Guardian Award' won op het 'Edinburgh Festival', met Neville Shouthall's 'Washbag'. In 1994 kreeg zij een onderscheiding met de 'London Critics Circle Theatre Award (Drama Theatre)' als 'Meest Belovende Nieuwkomer', voor haar vertolking van Noel Coward's 'Design for Living'. Met die erkenning op zak kreeg ze in 1993 een rol in de BBC-serie 'Scarlet and Black', na een eerste rolletje voor televisie in 'Dirtysomething'.
Op vijfentwintigjarige leeftijd was ze voor het eerst op het witte doek te zien in Bertolucci's 'Stealing Beauty' (1996). Door deze rol, naast Liv Tyler, werd ze in datzelfde jaar gevraagd om samen met Keanu Reeves en Morgan Freeman in 'Chain Reaction' te acteren. Enkele rollen in minder bekende films als 'Going all the Way' (1997) met Ben Affleck en 'I Want You' (1998) volgden. Een interessant persoonlijk detail is dat Rachel een korte maar hevige relatie had met haar tegenspeler Alessandro Nivola uit laatst genoemde film. In 1998 werd zij door de European Film Promotion Board als één van de 'European Films' Shooting Stars' genoemd. Regisseur Stephen Sommers zorgde voor haar grote doorbraak door haar te casten als stijve Egyptologe in 'The Mummy', een high-technic remake van Boris Karloff's vroegere succesfilm. De film werd door critici niet zo goed ontvangen, maar werd toch één van de grootste kaskrakers van 1999 en maakte van haar een ster, wat helemaal niet haar bedoeling was.
Hierop ging ze terug naar haar eerste liefde, het toneel, waar zij in Tennessee Williams' 'Suddenly Last Summer' speelde. Het stuk werd eerst in Bath opgevoerd, dan in Malvern en vervolgens in het Comedy Theatre in Londen. Dit alles was ver weg van Beverly Hills en Rachel speelde uitstekend. Dat vond ook haar vader voor de eerste maal. Dat oordeelden ook de juryleden van de Barclays Theatre Awards, die haar verkozen tot beste vrouwelijke bijrol.
Terug naar de film mocht ze nog in 1999 een rol spelen in István Szabó's 'Sunshine' (A napfény íze), een drama over drie generaties binnen een Joods-Hongaarse familie. Bij deze rol voelde ze zich ongetwijfeld persoonlijk betrokken.
Rachel WeiszIn 'Enemy at the Gates' (2001) van Jean-Jacques Annaud, was ook een rolletje voor Rachel weggelegd. Dit indrukwekkende drama geeft een beeld van de slag om Stalingrad, het keerpunt in de Tweede Wereldoorlog.
In 2001 wilde de makers van 'The Mummy' de succesvolle formule nog een keer uitknijpen, met als gevolg het tweede deel. Gelukkig kregen de makers bijna alle belangrijke hoofdrolspelers opnieuw zover zich te lenen voor 'The Mummy Returns'. Dit keer had Rachel wel het genoegen haar personage te laten veranderen in een ware 'powergirl', maar gaf te kennen zich absoluut niet beschikbaar te willen stellen voor een derde deel, hoewel ze Evelyn met plezier had gespeeld. Enigszins teleurgesteld door de reacties op haar twee vorige films, zou Rachel opnieuw een poosje terugkeren naat het toneel. In die periode splitte ze met haar toenmalige vriend, regisseur Sam Mendes.
In 2002 volgde dan 'About a Boy' met Hugh Grant, over een alleenstaande, cynische man die van een klein jongetje leert hoe hij zich volwassen moet gedragen. Zij was ook nog ondermeer te zien in 'The Shape of Things' (2003), 'Confidence' met Dustin Hoffman (2003), 'Runaway Jury' (2003), een verfilming van de roman van John Grisham, en 'Constantine' (2005).
Nog in 2005 was er dan 'The Constant Gardener', een spannende thriller gebaseerd op de gelijknamige bestseller van John Le Carré, waarmee ze op 5 maart 2006, twee dagen vóór haar verjaardag, een Oscar won voor de beste vrouwelijke bijrol. Op 16 januari 2006 had zij ook reeds een Golden Globe Award gewonnen voor de beste vrouwelijke bijrol in 'The Constant Gardener'. Nog andere onderscheidingen vielen haar te beurt. Oorspronkelijk was Nicole Kidman gecast voor de rol van Tessa Quayle, maar naar verluidt vond de Braziliaanse regisseur Fernando Meirelles haar te oud en Rachel wist de rol in de wacht te slepen. De film zelf werd eveneens genomineerd voor de 'Oscars'.
In Stuff magazine's 102, stond zij in 2002 op de 30ste plaats van de 'Sexiest Women in the World' en sinds 2005 is zij het gezicht van Revlon. In februari 2006 werd Rachel Weisz bij de 'Elle Style Awards' uitgeroepen tot 'Most Stylish Actress'.
Sinds kort heeft zij de leiding over 'The X Appeal', dat de officiële liefdadigheidsinstelling is van het Royal College of Radiologists.
Als idolen vernoemd zij: Elvis Presley, Gena Rowlands, Katharine Hepburn, Jack Nicholson, Shirley MacLaine, Ingrid Bergman, Jimi Hendrix en Janis Joplin.
Nadat Rachel Weisz eerst Oscarwinnend regisseur Sam Mendes als partner had, woonde zij vervolgens in New York samen met Darren Aronofsky, de regisseur van o.a. 'Maverick'. Tijdens de 'The Tonight Show with Jay Leno' van 6 januari 2006, kondigde zij aan vijf maand zwanger te zijn. En op woensdag 31 mei beviel de 35-jarige actrice, in een ziekenhuis in New York, van haar eerste kind. Het werd een flinke zoon, die de naam Henry Chance Aronofsky zou krijgen.
Toen zij echter samen met Daniel 'James Bond' Graig in 2010 de film 'Dream House' draaide, werd zij verliefd op haar filmpartner en zij trouwden in alle stilte in New York in juni 2011.

Rachel en Daniel Graig.
Rachel Weisz samen met haar echtgenoot, Daniel Graig.


"I'm not a celebrity, I'm an actress" is één van haar citaten. Zij zei eveneens dat zij zou willen dat zij Katharine Hepburn's 'flair for comedy' had, Bette Davis's 'self-dramatising' en Elizabeth Taylor's 'burning sensuality' (zij speelde Taylor's rol op toneel in 'Suddenly Last Summer'). Het kan niet ontkend worden dat zij op de goede weg is. Zij heeft zeker de looks en werd reeds vergeleken met Merle Oberon, met haar 'timeless and authentic beauty'.

in 'The Mummy'
in 'Sunshine'
Rachel Weisz samen met Brendan Fraser
in 'The Mummy'...
...met Ralph Fiennes in 'Sunshine',...
in 'Enemy at the Gate' in 'Constantine'
...met Joseph Fiennes en Jude Law
in 'Enemy at the Gate'...
... en met Keanu Reeves in 'Constantine'.
in 'The Constant Gardener'
Rachel met Ralph Fiennes in 'The Constant Gardener', waarvoor zij o.a. een"Oscar" kreeg.


Een zwangere Rachel Weisz met haar 'Oscar'
Een zwangere Rachel Weisz met haar 'Oscar' als beste vrouwelijke bijrol (2006)...
...en met haar 'Golden Globe Award'.
...en met haar 'Golden Globe Award'.

Awards & Nominaties

OSCARS (Academy Awards)
* 2006 The Constant Gardener (2005) - Beste vrouwelijke bijrol

GOLDEN GLOBE AWARDS
* 2006 The Constant Gardener (2005) - Beste vrouwelijke bijrol

BAFTA Awards (British Academy Awards)

* 2006 The Constant Gardener (2005) Nominatie - Beste vrouwelijke bijrol

British Independent Film Awards
* 2006 The Constant Gardener (2005) - Beste actrice

London Critics Circle Film Awards
* 2006 The Constant Gardener (2005) ALFS Award - Beste Britse actrice van het Jaar

Screen Actors Guild Awards
* 2006 The Constant Gardener (2005) - Beste vrouwelijke bijrol

Online Film Critics Society Awards
* 2006 The Constant Gardener (2005) Nominatie - Beste vrouwelijke bijrol

Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films, USA
* 2000 The Mummy (1999) Nominatie Blockbuster Entertainment Award - Beste actrice


Genie Awards
* 2000 Sunshine (1999) Nominatie - Beste vrouwelijke bijrol


European Film Awards
* 2001 Enemy at the Gates (2001) Nominatie - Beste actrice

Empire Awards, UK
* 2002 The Mummy Returns (2001) Nominatie - Beste Britse actrice


Filmografie

* Dirtysomething (1993) (TV) .... Becca
* The Scarlet and the Black (1993) (mini) TV Series .... Mathilde de la Mole

* Inspector Morse - Twilight of the Gods (1993) TV Episode .... Arabella Baydon
* Sweating Bullets ... aka Tropical Heat - His Pal Joey (1993) TV Episode (als Kenya Campbell) .... Joey
* White Goods (1994) (TV) .... Elaine
* Seventeen (1994) (TV)
* Death Machine (1995) .... Junior Executive
* Stealing Beauty (1996) .... Miranda
* Chain Reaction (1996) .... Dr. Lily Sinclair
* Going All the Way (1997) .... Marty Pilcher
* Bent (1997) .... Prostitute
* Swept from the Sea (1997) .... Amy Foster
* The Land Girls (1998) .... Ag (Agapanthus)
* I Want You (1998) .... Helen
* My Summer with Des (1998) (TV) .... Rosie
* The Mummy (1999) .... Evelyn Carnahan
* Sunshine (1999) aka A Napfény íze (Hungary) .... Greta
* Tube Tales (1999) (TV) .... (segment Rosebud)
* This Is Not an Exit: The Fictional World of Bret Easton Ellis (2000) .... Lauren Hynde
* Beautiful Creatures (2000) .... Petula
* Enemy at the Gates (2001) .... Tania Chernova
* The Mummy Returns (2001) .... Evelyn Carnahan O'Connell/Princess Nefertiri
* About a Boy (2002) .... Rachel
* The Shape of Things (2003) .... Evelyn Ann Thompson
* Confidence (2003) .... Lily
* Runaway Jury (2003) .... Marlee
* Envy (2004) .... Debbie Dingman
* Constantine (2005) .... Angela Dodson/Isabel Dodson
* The Constant Gardener (2005) .... Tessa Quayle
* The Fountain (2006) .... Isabel / Izzi Creo
* Erag
on (2006) ....Saphira (voice)
*
My Blueberry Nights (2007) ....Sue Lynne
* Fred Claus (2007) ....Wanda
* Definitely, Maybe (2008) ....Summer Hartley
* The Brothers Bloom (2008) ....Penelope
* Agora (2009) ....Hypatia
* The Lovely Bones (2009) ....Abigail Salmon
* The Whistleblower (2010) ....Kathryn Bolkovac
* The Simpsons - How Munched Is That Birdie in the Window? (2010) (TV Series) ....Dr. Thurmond (voice)
* Page Eight (2011) (TV Movie) ....Nancy Pierpan
* 360 (2011) ....Rose
* The Deep Blue Sea (2011) ....Hester Collyer
* Dream House (2011) ....Libby
* The Bourne Legacy (2012) ....Dr. Marta Shearing
* Oz the Great and Powerful (2013) ....Evanora